Σοβαρή αντιπολίτευση μέσω Twitter δεν γίνεται, κύριε Μητσοτάκη

Η αλήθεια είναι ότι το επιτελείο Μητσοτάκη σ'ολη τη διάρκεια της εκλογικής αναμέτρησης για την αρχηγία της ΝΔ χρησιμοποίησε κατά κόρον όλες τις γνωστες πλατφόρμες στα social media για να διακινήσει τα μήνυματα της αλλά και να προσδώσει μια αίσθηση μοντέρνου πολιτικού προφίλ ενός υποφήφιου που η κεντρική του υπόσχεση ηταν να βοηθήσει τη ΝΔ να ξαναβρεί τον πολιτικό βηματισμό της και να ασκήσει μια σοβαρή και αξιόπιστη αντιπολίτευση στην κυβέρνηση Τσίπρα. Το πρόβλημα είναι ότι το επιτελείο Μητσοτάκη δείχνει να μην έχει πλήρως συνειδητοποιήσει ότι η εκστρατεία για την αρχηγία της ΝΔ έχει τελειώσει και ότι πλέον ως αρχηγός της αξιωματική αντιπολιτευσης ο Κυριάκος Μητσοτακης χρειάζεται να υιοθετήσει μια διαφορετική στάση, ύφος και ρητορική.
sooc

«Ο @tsipras δεν θα γινόταν ποτέ επίτιμος διδάκτωρ στην Ελλάδα. Γιατί; Διότι ο ίδιος δεν επιτρέπει την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων!», έγραψε προχθές στο προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter ο Κυριάκος Μητσοτάκης με αφορμή την αναγόρευση του Αλέξη Τσίπρα - από ιδιωτικό πανεπιστήμιο - σε επίτιμο διδάκτορα Πολιτικής Οικονομίας, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στη Σμύρνη.

Δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω αν το συγκεκριμένο tweet ήταν προσωπική έμπνευση του νέου αρχηγού της ΝΔ ή κάποιου στενού συνεργάτη του αλλά, όποιος κι αν το έγραψε το σχόλιο ήταν παρορμητικά άστοχο, για να μην πω ανόητο, αλλά και συγχρόνως αποκαρδιωτικό. Αποκαρδιωτικό γιατί δεν είναι η πρώτη φορά που σχόλιο- tweet που δε λέει τίποτα το συγκροτημένο και τίποτα το ουσιαστικό εμφανίζεται στον προσωπικό λογαριασμό του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολιτευσης. Τι συγκροτημένο και ουσιαστικό, θα μου αντιτείνετε, μπορεί να πει κάποιος μέσα σε 140 χαρακτήρες; Ακριβώς!

Από τότε που ο κέρδισε την αρχηγία της ΝΔ, αν και αουτσάιντερ και εις βάρος των προγνωστικών, με μια αξιοπρεπή, συγκροτημένη και μεθοδική εκλογική καμπάνια που έφερε εσωκομματικά τα πάνω κάτω μεσα σε τρεις μήνες, ο πήχης των απαιτήσεων για τον Κυριάκο Μητσοτάκη έχει αναπόφευκτα και διακαιολογημένα ανεβει πολύ ψηλά.

Η αλήθεια είναι ότι το επιτελείο Μητσοτάκη σ'ολη τη διάρκεια της εκλογικής αναμέτρησης για την αρχηγία της ΝΔ χρησιμοποίησε κατά κόρον όλες τις γνωστες πλατφόρμες στα social media για να διακινήσει τα μήνυματα της αλλά και να προσδώσει μια αίσθηση μοντέρνου πολιτικού προφίλ ενός υποφήφιου που η κεντρική του υπόσχεση ηταν να βοηθήσει τη ΝΔ να ξαναβρεί τον πολιτικό βηματισμό της και να ασκήσει μια σοβαρή και αξιόπιστη αντιπολίτευση στην κυβέρνηση Τσίπρα.

Το πρόβλημα είναι ότι το επιτελείο Μητσοτάκη δείχνει να μην έχει πλήρως συνειδητοποιήσει ότι η εκστρατεία για την αρχηγία της ΝΔ έχει τελειώσει και ότι πλέον ως αρχηγός της αξιωματική αντιπολιτευσης ο Κυριάκος Μητσοτακης χρειάζεται να υιοθετήσει μια διαφορετική στάση, ύφος και ρητορική. Άλλα τα πολιτικά κριτήρια για αρχηγός κόμματος και άλλα για πρωθυπουργός χώρας.

Για μια κυβερνηση, όπως η κυβέρνηση Τσίπρα, που βρίσκεται σε πολύ δύσκολη θέση και με τόσα μέτωπα ανοιχτά, ο πρωθυπούργός θα μπορούσε να περνάει πολύ χειρότερα, για να χρησιμοποιήσω το πρόσφατο («Πιστεύω ότι μαζί μου ο Τσίπρας περνάει άσχημα... και αισθάνεται ότι υπάρχει πραγματική αντιπολίτευση») tweet του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Πραγματική, σοβαρή αντιπολίτευση μέσω Twitter δεν γίνεται. Αντιπολίτευση του χαβαλέ και της πλάκας μπορεί.

Και αργά ή γρήγορα το επιτελείο Μήτσοτάκη θα το καταλάβει και ελπίζω γρήγορα για το δικό τους καλό αλλά και για το δικό μας γιατί η χώρα χρειάζεται επειγόντως μια αντιπολίτευση που είναι αποφασισμένη να ασκήσει αποτελεσματική πολιτική πίεση στην κυβέρνηση, ενώ συγχρόνως προετοιμάζεται με ουσιαστικό και ρεαλιστικό τρόπο για την άσκηση της εξουσίας όταν έρθει η στιγμή. Γιατί θα έρθει, και όταν έρθει ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα κληθεί να λύσει όλα τα προβλήματα που έχουν συντρίψει την κυβέρνηση του προκατόχου του και έχουν βυθίσει τη χώρα στο χάος.

Το βιβλίο του Γιώργου Κασιμέρη Ακραία Φαινόμενα Διαρκείας: Βία και Τρομοκρατία στη Μεταπολίτευση κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καστανιώτη.

Δημοφιλή