Αδύνατη η παράκαμψη του τρίτου μνημονίου

Με ενοχλεί το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προπαγανδίζει ένα παράλληλο κυβερνητικό πρόγραμμα σε μια προσπάθεια να δημιουργήσει την εντύπωση ότι μπορούν να εξουδετερωθούν στην πράξη βασικά μέτρα του τρίτου προγράμματος-μνημονίου.
Dosfotos via Getty Images

Το οικονομικό και κοινωνικό μας μέλλον εξαρτάται από τον τρόπο που θα εφαρμόσουμε το τρίτο πρόγραμμα-μνημόνιο. Εάν κινηθούμε γρήγορα και αποτελεσματικά και συμπληρώσουμε το μνημόνιο με δράσεις που θα βελτιώσουν το οικονομικό και επιχειρηματικό κλίμα τότε θα βγούμε στις αγορές σε 12-18 μήνες και ίσως απαλλαγούμε από τη μνημονιακή πειθαρχία πριν το τέλος της νέας τριετούς μνημονιακής περιόδου.

Εάν όμως επικρατήσει η άποψη ότι μπορούμε να παρακάμψουμε, με διάφορα πολιτικά και οικονομικά κόλπα, τις μνημονιακές υποχρεώσεις μας, τότε θα βρεθούμε αντιμέτωποι με εξαιρετικά δύσκολες καταστάσεις. Θα ανοίξει ξανά η συζήτηση για το ενδεχόμενο Grexit και μπορεί να υπάρξει και τέταρτο μνημόνιο για να αποφύγουμε τα χειρότερα. Με ενοχλεί το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προπαγανδίζει ένα παράλληλο κυβερνητικό πρόγραμμα σε μια προσπάθεια να δημιουργήσει την εντύπωση ότι μπορούν να εξουδετερωθούν στην πράξη βασικά μέτρα του τρίτου προγράμματος-μνημονίου. Το παράλληλο κυβερνητικό πρόγραμμα έχει αξία μόνο γι' αυτούς που είναι εγκλωβισμένοι σε παράλληλο πολιτικό σύμπαν.

Η πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ δημιουργεί τον πειρασμό να ακολουθήσει, ως ένα βαθμό, και η ΝΔ την προσπάθεια παράκαμψης του τρίτου προγράμματος-μνημονίου. Ο ανταγωνισμός των δύο μεγάλων κομμάτων οδηγεί μεταξύ των άλλων σε υποσχέσεις για ουσιαστική κατάργηση της αύξησης της φορολογίας των αγροτών παρά το γεγονός ότι την υπερψήφισαν προκειμένου να υπάρξει συνεννόηση με τους Ευρωπαίους εταίρους.

Έχει αποδειχθεί στην πράξη ότι ο μόνος τρόπος να απαλλαγούμε από το μνημόνιο είναι μέσα από την αποτελεσματική εφαρμογή του. Γι' αυτό πρέπει να αποφεύγονται οι εύκολες όσο και ανύπαρκτες προεκλογικές λύσεις που θα σταθούν εμπόδιο στην αποτελεσματική μετεκλογική εφαρμογή του τρίτου προγράμματος-μνημονίου.

Δημοφιλή