Γαλάζιο αδιέξοδο με το αντιμνημόνιο

Από τη στιγμή που η ΝΔ θα αρχίσει να επιμένει αντιμνημονιακά όλες οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης, οι θεσμοί και οι σοβαρές πολιτικές δυνάμεις θα στραφούν στον κ. Τσίπρα ελπίζοντας ότι μπορούν να συνεννοηθούν μαζί του για την εφαρμογή των συμφωνηθέντων που υπερψήφισε η ΝΔ τον Ιούλιο αλλά απορρίπτει σχεδόν στο σύνολό τους σήμερα. Με το αντιμνημόνιο η ΝΔ μετατρέπει τον κ. Τσίπρα, στην αντίληψη των Ευρωπαίων εταίρων και των πιστωτών, σε εγγυητή της οικονομικής σταθερότητας στην Ελλάδα και σε προνομιακό συνομιλητή.
Andrew Mason/Flickr

Η νέα στροφή της ΝΔ προς το αντιμνημόνιο θα της δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα από αυτά που θα της λύσει. Τα ηγετικά στελέχη της ΝΔ διευκολύνονται σε επίπεδο τακτικής εφόσον θα μπορούν να καταγγέλλουν τα «υφεσιακά μέτρα» που περιλαμβάνει το μνημόνιο. Υπάρχει κίνδυνος όμως να οδηγήσουν την παράταξη σε στρατηγικό αδιέξοδο.

Πρώτον, η ΝΔ θα χάσει την κυβερνητική αξιοπιστία που απέκτησε με μεγάλο κόπο και με μεγάλο πολιτικό κόστος την περίοδο 2012 - 2014. Το πολιτικό της κεφάλαιο θα απαξιωθεί μόλις αντιληφθούν οι συμπολίτες μας ότι τείνει να επιστρέψει στην εποχή των εύκολων όσο και ανύπαρκτων λύσεων.

Η ελληνική κεντροδεξιά δεν είναι τόσο ισχυρή πολιτικά όσο στο παρελθόν ενώ η νέα στροφή υπέρ του αντιμνημονίου της στερεί πολύτιμους φίλους στο ΕΛΚ.

Δεύτερον, από τη στιγμή που η ΝΔ θα αρχίσει να επιμένει αντιμνημονιακά όλες οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης, οι θεσμοί και οι σοβαρές πολιτικές δυνάμεις θα στραφούν στον κ. Τσίπρα ελπίζοντας ότι μπορούν να συνεννοηθούν μαζί του για την εφαρμογή των συμφωνηθέντων που υπερψήφισε η ΝΔ τον Ιούλιο αλλά απορρίπτει σχεδόν στο σύνολό τους σήμερα.

Με το αντιμνημόνιο η ΝΔ μετατρέπει τον κ. Τσίπρα, στην αντίληψη των Ευρωπαίων εταίρων και των πιστωτών, σε εγγυητή της οικονομικής σταθερότητας στην Ελλάδα και σε προνομιακό συνομιλητή. Δεν νομίζω ότι πρέπει να είναι αυτή η αποστολή των ηγετικών στελεχών της ΝΔ.

Τρίτον, με την αντιμνημονιακή στροφή της η ΝΔ υποβαθμίζει κι άλλο το ρόλο της στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Η παραίτηση της κ. Μπακογιάννη από τη διεκδίκηση θέσης αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος δεν έχει σχέση με τις εσωτερικές διεργασίες στη ΝΔ ούτε φυσικά με τις ικανότητες της κ. Μπακογιάννη, η οποία υπερέχει των περισσότερων υποψηφίων για τις θέσεις των αντιπροέδρων από τα άλλα κόμματα που ανήκουν στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα.

Κατά την άποψή μου η αδυναμία προώθησης της κ. Μπακογιάννη στη θέση της αντιπροέδρου πρέπει να αποδοθεί στη διαρκή υποβάθμιση του ρόλου της ΝΔ στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Η ελληνική κεντροδεξιά δεν είναι τόσο ισχυρή πολιτικά όσο στο παρελθόν ενώ η νέα στροφή υπέρ του αντιμνημονίου της στερεί πολύτιμους φίλους στο ΕΛΚ.

Δημοφιλή