Μόνοι με τον δογματισμό

Ο εκλογικός θρίαμβος των Συντηρητικών στο Ηνωμένο Βασίλειο αλλά και η δημοσκοπική κατάρρευση των Podemos στην Ισπανία σε όφελος της κεντροδεξιάς κυβέρνησης και του φιλελεύθερου κόμματος Πολίτες μεγαλώνουν την απομόνωση της Ελλάδας στα ζητήματα της οικονομίας. Ενισχύεται
LOUISA GOULIAMAKI via Getty Images

Ο εκλογικός θρίαμβος των Συντηρητικών στο Ηνωμένο Βασίλειο αλλά και η δημοσκοπική κατάρρευση των Podemos στην Ισπανία σε όφελος της κεντροδεξιάς κυβέρνησης και του φιλελεύθερου κόμματος Πολίτες μεγαλώνουν την απομόνωση της Ελλάδας στα ζητήματα της οικονομίας. Ενισχύεται η δυναμική του οικονομικού φιλελευθερισμού, σε διάφορες παραλλαγές, ενώ στην Ελλάδα ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ αναζητούν λύσεις στο περισσότερο κομματικό κράτος και στον μεγαλύτερο οικονομικό παρεμβατισμό.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο το Συντηρητικό Κόμμα του Ντέιβιντ Κάμερον διέψευσε τα προγνωστικά, ακόμη και τα exit polls και άγγιξε την αυτοδυναμία. Ο κ. Κάμερον εξασφάλισε τη δεύτερη πενταετία εφόσον υπάρχουν αρκετοί βουλευτές άλλων κομμάτων που δεν πρόκειται να εναντιωθούν στην κυβέρνησή του. Άλλωστε, οι Φιλελεύθεροι, με τους οποίους άσκησε την εξουσία τα τελευταία πέντε χρόνια, μπορούν να του προσφέρουν την αναγκαία υποστήριξη παρά τον εκλογικό αποδεκατισμό τους.

Το γενικό μήνυμα από τις εκλογές στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι περισσότερος ιδιωτικός τομέας, λιγότερο κράτος και λιγότερη Ευρωπαϊκή Ένωση, εφόσον οι Συντηρητικοί κράτησαν αποστάσεις από τις Βρυξέλλες για να επιτύχουν την εξουδετέρωση του Κόμματος της Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKIP) του αντιευρωπαίου κ. Φάρατζ. Ο τελευταίος θριάμβευσε στις ευρωεκλογές του Μαΐου, καταλαμβάνοντας την πρώτη θέση, για να περιοριστεί σε 2-3 έδρες επί συνόλου 651, στις βουλευτικές εκλογές.

Μήνυμα υπέρ του οικονομικού φιλελευθερισμού μας στέλνει και η Ισπανία, η οποία πηγαίνει σε κρίσιμες βουλευτικές εκλογές στα τέλη του 2015. Η κεντροδεξιά κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι βλέπει τα δημοσκοπικά της ποσοστά να ανακάμπτουν, ύστερα από μια μεγάλη πτώση, εξαιτίας της σημαντικής βελτίωσης της οικονομικής κατάστασης. Η ισπανική οικονομία αναπτύσσεται με ρυθμό 2,5%-3% και τα καλά νέα αλλάζουν το πολιτικό σκηνικό.

Οι Podemos, οι οποίοι προβλήθηκαν σαν μια ισπανική παραλλαγή του ΣΥΡΙΖΑ, πληρώνουν ακριβά την οικονομική αποτυχία της κυβέρνησης Τσίπρα.

Πριν την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία το δημοσκοπικό ποσοστό τους είχε την τάση να πλησιάσει το 30% ενώ σήμερα έχει περιοριστεί στο 16% με τάση παραπέρα υποχώρησης.

Τα ξεπερασμένα οικονομικά πειράματα της ριζοσπαστικής Αριστεράς φαίνεται ότι έχουν θέση μόνο στην Ελλάδα.

Δημοφιλή