Η Ελλάδα καταλύτης της ευρωπαϊκής κρίσης

Η απόφαση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να μείνουν αφύλακτα τα σύνορά μας και να επιτραπεί η άνοδος των προσφυγικών-μεταναστευτικών ροών από 70.000 άτομα τον χρόνο σε περισσότερο από 1 εκατομμύριο, προκάλεσε την παραπέρα ενίσχυση των δεξιών ευρωσκεπτικιστών και των ακροδεξιών αντιευρωπαίων, εφόσον οι κοινωνίες των ευρωπαϊκών χωρών, από το Ηνωμένο Βασίλειο μέχρι την Πολωνία και από τη Σουηδία μέχρι την Αυστρία, θεώρησαν ότι τα ανοιχτά εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε. και οι ανεξέλεγκτες προσφυγικές ροές απειλούν την οικονομική επιτυχία και την κοινωνική τους οργάνωση.
antoniodibacco via Getty Images

Η κρίση που εκδηλώνεται στην Ε.Ε. τείνει να ξεφύγει από κάθε έλεγχο.

Το δημοψήφισμα που θα πραγματοποιηθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο στις 23 Ιουνίου μπορεί να οδηγήσει στο λεγόμενο Brexit και να αλλάξει την ίδια τη σύνθεση της Ε.Ε. Ο δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών της Αυστρίας, που θα πραγματοποιηθεί στις 22 Μαΐου, μπορεί να επιβεβαιώσει την πολιτική άνοδο της άκρας Δεξιάς, ο υποψήφιος της οποίας ήρθε πρώτος με ένα εντυπωσιακό ποσοστό που ξεπερνάει το 36% στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, και έχει τις πιθανότητες με το μέρος του στον δεύτερο γύρο. Οι επαναληπτικές βουλευτικές εκλογές στην Ισπανία, οι οποίες θα ακολουθήσουν κατά τρεις ημέρες το βρετανικό δημοψήφισμα μπορεί να επιβεβαιώσουν το πολιτικό αδιέξοδο στη σημαντική χώρα της Ευρωζώνης και να θέσουν σε αμφισβήτηση τις οικονομικές επιτυχίες των τελευταίων ετών.

Κρίση ευρωσκεπτικισμού στην Ολλανδία, γενική άνοδος των δεξιών ευρωσκεπτικιστών και των ακροδεξιών αντιευρωπαίων, σοβαρή πιθανότητα εκδήλωσης νέας τραπεζικής κρίσης στη Νότια Ευρώπη -ιδιαίτερα στην Ιταλία και την Πορτογαλία-, αδυναμία κοινής αντιμετώπισης του προσφυγικού, μεταναστευτικού, και κίνδυνος νέας διεθνοπολιτικής αναταραχής λόγω της συνεχιζόμενης κρίσης σε Λιβύη, Συρία, Ιράκ και Ουκρανία. Η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιμετωπίζει κρίσεις που εξελίσσονται παράλληλα και δεν είναι βέβαιο ότι θα επιβεβαιώσει την παράδοση που την θέλει να αναπτύσσεται μέσω της υπέρβασης των κρίσεων.

Ο ελληνικός παράγοντας

Εάν αποσταθεροποιηθεί το ευρωπαϊκό οικοδόμημα θα γίνει πιο δύσκολη και επώδυνη η διαχείριση της ελληνικής κρίσης εφόσον τα προβλήματά μας έχουν πάρει ευρωπαϊκές διαστάσεις και γι' αυτό στηριζόμαστε στην ευρωπαϊκή παρέμβαση για την σε βάθος χρόνου αντιμετώπισή τους. Από την άλλη πλευρά, είναι φανερό ότι η Ελλάδα σε τέσσερις περιπτώσεις συνέβαλε με τα λάθη και τις παραλείψεις της στην εκδήλωση και την κλιμάκωση της ευρωπαϊκής κρίσης.

Πρώτον, μπήκαμε στην ΟΝΕ χωρίς να πάρουμε τα αναγκαία μέτρα για τη δραστική βελτίωση των οικονομικών και δημοσιονομικών επιδόσεών μας ώστε να περιοριστεί το χάσμα μεταξύ ευρωπαϊκού Βορρά και Νότου και μαζί με αυτό η καχυποψία των περισσότερο αναπτυγμένων χωρών της Ευρωζώνης έναντι των λιγότερο αναπτυγμένων.

Δεύτερον, δε μπορέσαμε να διαχειριστούμε αποτελεσματικά τα μνημόνια και καταλήξαμε να είμαστε η μόνη μνημονιακή χώρα, επιβάλλοντας στην Ε.Ε. μεγάλη σπατάλη οικονομικών και πολιτικών δυνάμεων για τη διαχείριση του ελληνικού ζητήματος. Με τη θεαματική αποτυχία μας ενισχύσαμε την επιχειρηματολογία των δεξιών ευρωσκεπτικιστών και των ακροδεξιών αντιευρωπαίων.

Τρίτον, με ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ δώσαμε πολιτική διάσταση στο ελληνικό ζήτημα και προκαλέσαμε πολιτικές αντισυσπειρώσεις. Δεν είναι τυχαίο ότι οι περισσότεροι δεξιοί ευρωσκεπτικιστές και ακροδεξιοί αντιευρωπαίοι αξιοποίησαν την ελληνική περίπτωση για να καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι δεν μπορεί να υπάρξει κοινό ευρωπαϊκό μέλλον.

Τέταρτον, η απόφαση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να μείνουν αφύλακτα τα σύνορά μας και να επιτραπεί η άνοδος των προσφυγικών-μεταναστευτικών ροών από 70.000 άτομα τον χρόνο σε περισσότερο από 1 εκατομμύριο, προκάλεσε την παραπέρα ενίσχυση των δεξιών ευρωσκεπτικιστών και των ακροδεξιών αντιευρωπαίων, εφόσον οι κοινωνίες των ευρωπαϊκών χωρών, από το Ηνωμένο Βασίλειο μέχρι την Πολωνία και από τη Σουηδία μέχρι την Αυστρία, θεώρησαν ότι τα ανοιχτά εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε. και οι ανεξέλεγκτες προσφυγικές ροές απειλούν την οικονομική επιτυχία και την κοινωνική τους οργάνωση.

Η Ελλάδα θα βρεθεί στο άμεσο μέλλον αντιμέτωπη με τις συνέπειες μιας μεγάλης ευρωπαϊκής κρίσης, στην εκδήλωση και την κλιμάκωση της οποίας έχει συμβάλει με διάφορους τρόπους.

Δημοφιλή