Σειρά έχει η ιταλική κρίση

Η κυβέρνηση του κεντροαριστερού μεταρρυθμιστή Ματέο Ρέντσι αντιμετωπίζει διπλή πρόκληση. Η ανάκαμψη της ιταλικής οικονομίας, η οποία έχει συμπληρώσει μία δεκαετία σχεδόν απόλυτης στασιμότητας, εμποδίζεται από την κρίση του ιταλικού τραπεζικού συστήματος, η οποία βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας πρέπει να μεθοδεύσει τη στήριξη του ιταλικού τραπεζικού συστήματος με δημόσιο χρήμα της τάξης των 50 δισ. ευρώ ή να εφαρμόσει τους κανόνες του bail-in που ισχύουν για τις χρεοκοπημένες τράπεζες από την 1η Ιανουαρίου του 2016.
PHILIPPE HUGUEN via Getty Images

Μετά το σοκ του Brexit σειρά έχει η οικονομική και πολιτική κρίση στην Ιταλία. Μέχρι τα τέλη του χρόνου θα ξέρουμε εάν η τρίτη σημαντικότερη οικονομία της Ευρωζώνης μπορεί να τα καταφέρει στις δύσκολες συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί ή θα έχει μπει σε πορεία αποχώρησης από την Ευρωζώνη, δίνοντας άλλες διαστάσεις στην ευρωπαϊκή κρίση.

Η κυβέρνηση του κεντροαριστερού μεταρρυθμιστή Ματέο Ρέντσι αντιμετωπίζει διπλή πρόκληση. Η ανάκαμψη της ιταλικής οικονομίας, η οποία έχει συμπληρώσει μία δεκαετία σχεδόν απόλυτης στασιμότητας, εμποδίζεται από την κρίση του ιταλικού τραπεζικού συστήματος, η οποία βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας πρέπει να μεθοδεύσει τη στήριξη του ιταλικού τραπεζικού συστήματος με δημόσιο χρήμα της τάξης των 50 δισ. ευρώ ή να εφαρμόσει τους κανόνες του bail-in που ισχύουν για τις χρεοκοπημένες τράπεζες από την 1η Ιανουαρίου του 2016.

Εάν κινηθεί προς την πρώτη κατεύθυνση θα έλθει σε ρήξη με ισχυρούς Ευρωπαίους εταίρους χωρίς να είναι εξασφαλισμένη η οικονομική σταθεροποίηση του ιταλικού τραπεζικού συστήματος, εφόσον θα κλιμακωθεί η κρίση αξιοπιστίας που έχει εκδηλωθεί σε βάρος του. Εάν κινηθεί προς την κατεύθυνση του bail-in είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα αποσταθεροποιηθεί πολιτικά η κυβέρνηση και θα επιταχυνθούν οι εξελίξεις.

Οι δεξιόστροφοι λαϊκιστές του Κινήματος των Πέντε Αστέρων του Μπέπε Γκρίλο έχουν ήδη αποκτήσει το δημοσκοπικό προβάδισμα έναντι του Δημοκρατικού Κόμματος του κ. Ρέντσι και ζητούν, υποστηριζόμενοι από τους ακροδεξιούς λαϊκιστές της Λέγκας του Βορρά του κ. Σαλβίνι, τη διενέργεια δημοψηφίσματος για να αποφασιστεί η έξοδος της Ιταλίας από το ευρώ.

Το Κίνημα των Πέντε Αστέρων και η Λέγκα του Βορρά μπορεί να απαλλαγούν από τον κ. Ρέντσι, εάν ο τελευταίος χάσει το δημοψήφισμα του Οκτωβρίου με το οποίο ζητεί την έγκριση της συνταγματικής αναθεώρησης, που θα κάνει πιο αποτελεσματικό το πολιτικό σύστημα της Ιταλίας και στη συνέχεια να επικρατήσουν στις βουλευτικές εκλογές που είναι προγραμματισμένες για το 2018, αλλά μπορεί να γίνουν νωρίτερα σε περίπτωση απομάκρυνσης του κ. Ρέντσι από την πρωθυπουργία.

Ο τελευταίος δεν ξέρει πώς ακριβώς να διαχειριστεί την τραπεζική κρίση, η οποία αναπτύχθηκε επί προηγούμενων κυβερνήσεων, και έχει δηλώσει ότι σε περίπτωση ήττας του στο δημοψήφισμα του Οκτωβρίου θα παραιτηθεί από την πρωθυπουργία. Η εξέλιξη της ιταλικής κρίσης στη διάρκεια των επόμενων μηνών μπορεί να κρίνει την ίδια την ύπαρξη της Ευρωζώνης.

Δημοφιλή