Στο στόχαστρο τώρα η Γερμανία

Τα τρομοκρατικά χτυπήματα των ισλαμιστών στη Γερμανία είναι εντυπωσιακά αλλά ευτυχώς μικρής κλίμακας σε ό,τι αφορά τους νεκρούς και τους τραυματίες. Στην περίπτωση που υπάρξουν τρομοκρατικά χτυπήματα μεγάλης κλίμακας, θα δοκιμαστεί ξανά η πολιτική αντοχή της καγκελαρίου Μέρκελ και της κυβέρνησής της και η Ε.Ε. θα κινδυνεύσει να μείνει για ένα διάστημα χωρίς τον βασικό παράγοντα σταθερότητας που είναι η επιτυχημένη και σίγουρη για τον εαυτό της Γερμανία. Δεν είναι υπερβολή να πούμε πως η πορεία της Ε.Ε. θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό από τη δυνατότητα των γερμανικών Αρχών να αντιδράσουν έγκαιρα και να εξουδετερώσουν την τρομοκρατική απειλή.
Johannes Simon via Getty Images

Η Γερμανία βρίσκεται τώρα στο στόχαστρο των ισλαμιστών τρομοκρατών. Μετά τη Γαλλία και το Βέλγιο είναι η χώρα που θα δοκιμαστεί από τρομοκρατικές ενέργειες που δημιουργούν κλίμα ανασφάλειας στους πολίτες και μπορούν να ευνοήσουν στην ανάπτυξη των δυνάμεων της σκληρής και της άκρας Δεξιάς.

Οι εξελίξεις στη Γερμανία θα προσδιορίσουν, σε μεγάλο βαθμό, την πορεία της Ε.Ε. Εάν τελικά υπάρξει κοινωνική και πολιτική αποσταθεροποίηση στη Γερμανία λόγω ισλαμικής τρομοκρατίας, θα περιοριστούν δραστικά οι πιθανότητες αποτελεσματικής αντιμετώπισης της ευρωπαϊκής κρίσης.

Η Γαλλία έχει σοβαρά οικονομικά προβλήματα και η ανάπτυξη της ισλαμικής τρομοκρατίας έχει συμπιέσει ακόμα περισσότερο τα ποσοστά δημοτικότητας και την πολιτική επιρροή του σοσιαλιστή Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Ολάντ. Η Ιταλία βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα συνδυασμό οικονομικών προβλημάτων, αποσταθεροποίησης του τραπεζικού της συστήματος και ενίσχυσης των δεξιών και ακροδεξιών λαϊκιστών του Κινήματος των Πέντε Αστέρων και της Λέγκας του Βορρά.

Ακόμη και αυτοί που ασκούν κριτική στη Γερμανία για τη δημοσιονομική της ορθότητα και την οικονομική της αυστηρότητα αναγνωρίζουν την επιτυχία και τη σταθερότητά της. Η κυβέρνηση Μέρκελ γνώρισε μεγάλη δημοσκοπική πτώση εξαιτίας της αύξησης των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών, μπόρεσε όμως να αντιμετωπίσει προσωρινά το πρόβλημα με το κλείσιμο του βαλκανικού διαδρόμου και την ευρωτουρκική συμφωνία και να ανακάμψει πολιτικά.

Τα τρομοκρατικά χτυπήματα των ισλαμιστών στη Γερμανία είναι εντυπωσιακά αλλά ευτυχώς μικρής κλίμακας σε ό,τι αφορά τους νεκρούς και τους τραυματίες. Στην περίπτωση που υπάρξουν τρομοκρατικά χτυπήματα μεγάλης κλίμακας, θα δοκιμαστεί ξανά η πολιτική αντοχή της καγκελαρίου Μέρκελ και της κυβέρνησής της και η Ε.Ε. θα κινδυνεύσει να μείνει για ένα διάστημα χωρίς τον βασικό παράγοντα σταθερότητας που είναι η επιτυχημένη και σίγουρη για τον εαυτό της Γερμανία.

Δεν είναι υπερβολή να πούμε πως η πορεία της Ε.Ε. θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό από τη δυνατότητα των γερμανικών Αρχών να αντιδράσουν έγκαιρα και να εξουδετερώσουν την τρομοκρατική απειλή.

Δημοφιλή