Πιθανότερη η αποτυχία

Υποχρέωσή μας είναι να μετατρέψουμε το λιγότερο πιθανό σενάριο της αποτελεσματικής εφαρμογής των συμφωνηθέντων και της εξόδου από την κρίση στην ευχάριστη έκπληξη που χρειαζόμαστε σαν χώρα!
ASSOCIATED PRESS

Η στροφή που έκανε ο πρωθυπουργός κ. Τσίπρας μετά το «ΟΧΙ» στο δημοψήφισμα απέτρεψε την άμεση κατάρρευση της ελληνικής οικονομίας, δεν αρκεί όμως για την επιτυχημένη εφαρμογή του προγράμματος προσαρμογής και την αποτροπή του Grexit.

Οι πιθανότητες εξακολουθούν να είναι σε βάρος της ελληνικής οικονομίας για μια σειρά λόγους.

Πρώτον, οι Ευρωπαίοι εταίροι και οι πιστωτές έχουν ήδη δείξει «κίτρινη κάρτα» στην ελληνική κυβέρνηση ύστερα από ένα εξάμηνο εμπαιγμού τους από τον πρώην υπουργό Οικονομικών κ. Βαρουφάκη και έχουν σκληρύνει τη διαπραγματευτική τους τακτική.

Δεύτερον, η ζημιά που έγινε στην πραγματική οικονομία, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια του τελευταίου μήνα, είναι τεράστια και εμποδίζει την έγκαιρη και επιτυχημένη εφαρμογή του υπό επεξεργασία προγράμματος.

Τρίτον, ο συνδυασμός υφεσιακών μέτρων και κακού οικονομικού και επιχειρηματικού κλίματος αναμένεται να προκαλέσει πρόσθετα προβλήματα.

Τέταρτον, η κρατική γραφειοκρατία έχει πλέον μηδενική απόδοση παρά τις συνεχιζόμενες μεγάλες οικονομικές απαιτήσεις της από τους φορολογούμενους πολίτες.

Πέμπτον, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει περιέλθει σε πλήρη ιδεολογική και πολιτική σύγχυση και η ΝΔ αδυνατεί -με βάση τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων- να προσδιορίσει τις εξελίξεις. Οι αντικειμενικές δυσκολίες συνδυάζονται με μία νέα περίοδο πολιτικής αστάθειας που είναι βέβαιο ότι θα ανεβάσει τον οικονομικό και κοινωνικό λογαριασμό.

Στις συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί το πιθανότερο σενάριο εξακολουθεί να είναι η επιλεκτική και προβληματική εφαρμογή των συμφωνηθέντων, η κλιμάκωση της οικονομικής κρίσης και η αναγκαστική έξοδος από την Ευρωζώνη ύστερα από νέες οικονομικές και πολιτικές περιπέτειες. Υποχρέωσή μας είναι να μετατρέψουμε το λιγότερο πιθανό σενάριο της αποτελεσματικής εφαρμογής των συμφωνηθέντων και της εξόδου από την κρίση στην ευχάριστη έκπληξη που χρειαζόμαστε σαν χώρα!

Δημοφιλή