Υποκλινόμαστε στον Ομπάμα που έβγαλε τον Τραμπ

Μεγάλο μέρος του πολιτικού συστήματος στην Ελλάδα ειδικεύεται στο πολιτικό ρετρό και γι' αυτό δίνει υπερβολική σημασία στην επίσκεψη του απερχόμενου προέδρου των ΗΠΑ κ. Ομπάμα, στην Αθήνα. Κατά την άποψή μου, η οκταετία Ομπάμα ήταν αρκετά καλή για τις ΗΠΑ, όχι όμως απαραίτητα για τον κόσμο ολόκληρο, στο βαθμό που η κατάσταση σε αυτόν προσδιορίζεται από την αμερικανική πολιτική. Το κυριότερο είναι ότι τα λάθη και οι παραλείψεις του προέδρου Ομπάμα συνέβαλαν στην εκλογική επικράτηση του υποψηφίου των Ρεπουμπλικανών κ. Τραμπ, την οποία ελάχιστοι προέβλεψαν.
sooc

Μεγάλο μέρος του πολιτικού συστήματος στην Ελλάδα ειδικεύεται στο πολιτικό ρετρό και γι' αυτό δίνει υπερβολική σημασία στην επίσκεψη του απερχόμενου προέδρου των ΗΠΑ κ. Ομπάμα, στην Αθήνα. Κατά την άποψή μου, η οκταετία Ομπάμα ήταν αρκετά καλή για τις ΗΠΑ, όχι όμως απαραίτητα για τον κόσμο ολόκληρο, στο βαθμό που η κατάσταση σε αυτόν προσδιορίζεται από την αμερικανική πολιτική.

Το κυριότερο είναι ότι τα λάθη και οι παραλείψεις του προέδρου Ομπάμα συνέβαλαν στην εκλογική επικράτηση του υποψηφίου των Ρεπουμπλικανών κ. Τραμπ, την οποία ελάχιστοι προέβλεψαν.

Πρώτον, ο κ. Ομπάμα οργάνωσε τον απεγκλωβισμό των ΗΠΑ από τους πολέμους του Μπους στο Αφγανιστάν και το Ιράκ με έναν τρόπο που προκάλεσε γενικευμένη αστάθεια και πρόσφερε μεγάλες ευκαιρίες στην παγκοσμιοποιημένη ισλαμική τρομοκρατία. Αυτή η αίσθηση κενού εξουσίας που άφησαν πίσω τους οι ΗΠΑ στήριξε την επιχειρηματολογία του κ. Τραμπ «να κάνουμε τις ΗΠΑ ξανά μεγάλες».

Δεύτερον, επί προεδρίας Ομπάμα οι ΗΠΑ αντιμετώπισαν τις συνέπειες της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008 με πολύ καλύτερο τρόπο απ' ό,τι η Ε.Ε. Η αμερικανική οικονομία αναπτύχθηκε δυναμικά, συνεχίστηκε όμως η συρρίκνωση της μεσαίας τάξης και η οικονομική ισοπέδωση πολλών κατηγοριών εργαζομένων, εφόσον τα κέρδη από τη δυναμική ανάκαμψη και στη συνέχεια την ανάπτυξη της οικονομίας πήγαν στο 1% των πολιτών με το ανώτερο εισόδημα και τα ανάλογα περιουσιακά στοιχεία.

Τρίτον, η επικράτηση Ομπάμα έδειξε πόσο έχουν αλλάξει από πολιτική και κοινωνική άποψη οι ΗΠΑ. Μέσα σε λιγότερο από 40 χρόνια πέρασαν από τις φυλετικές διακρίσεις στην εκλογή ενός αφροαμερικανού Προέδρου. Η νίκη του Τραμπ στηρίχτηκε στην αντίδραση της λευκής πλειοψηφίας έναντι της ενίσχυσης του ρόλου των μειονοτήτων και τη μετατροπή τους, σε επίπεδο πολιτικής θεωρίας, σε κυρίαρχες των εξελίξεων.

Τέταρτον, ο πρόεδρος Ομπάμα, ο οποίος κέρδισε την πρώτη προεδρική εκλογή σαν αντισυστημικός υποψήφιος, δε μπόρεσε να αμφισβητήσει το αμερικανικό κατεστημένο και κατέληξε να υποστηρίξει μια αρκετά κουρασμένη και φθαρμένη εκπρόσωπό του, την Χίλαρι Κλίντον.

Πέμπτον, ο τρόπος με τον οποίο υποστήριξε ο κ. Ομπάμα την κ. Κλίντον προκάλεσε δικαιολογημένες αντιρρήσεις. Εμφάνισε την υποψηφιότητά της σαν συνέχεια του δικού του έργου και πήρε μέρος στην προεκλογική της εκστρατεία με ιδιαίτερα δυναμικό τρόπο, χωρίς να κρατήσει τις αποστάσεις που επιβάλει το προεδρικό αξίωμα.

Στα λάθη, τις παραλείψεις και τις υπερβολές του προέδρου Ομπάμα στηρίχτηκε σε μεγάλο βαθμό η επικράτηση του κ. Τραμπ, ο οποίος αναμένεται σαν πρόεδρος των ΗΠΑ να εγκαταλείψει στα περισσότερα ζητήματα την πολιτική του προκατόχου του.

Δημοφιλή