Το Brexit θα κριθεί στο νήμα

Η ανάλυση των αποτελεσμάτων της πρώτης δημοσκόπησης οδηγεί στο συμπέρασμα ότι το Brexit θα κριθεί στο νήμα. Οι νότιες, οι βόρειες και οι κεντρικές περιοχές της Αγγλίας τάσσονται υπέρ του Brexit. Η περιοχή του Λονδίνου, η Σκωτία, η Ουαλία και η Βόρεια Ιρλανδία είναι υπέρ της παραμονής στην Ε.Ε. Το 96% των ψηφοφόρων του κόμματος της Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKIP) όπως και το 57% των ψηφοφόρων του Συντηρητικού Κόμματος είναι υπέρ του Brexit. Τα ποσοστά πέφτουν στο 26% για τους ψηφοφόρους του Εργατικού Κόμματος και στο 17% για τους ψηφοφόρους των Φιλελεύθερων Δημοκρατών.
Bloomberg via Getty Images

Μετά την ομόφωνη απόφαση των 28 για συγκεκριμένες αλλαγές στις σχέσεις του Ηνωμένου Βασιλείου με την Ευρωπαϊκή Ένωση, άνοιξε ο δρόμος για τη διενέργεια δημοψηφίσματος - πιθανότατα την Πέμπτη 23 Ιουνίου - προκειμένου να αποφασίσουν οι πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου αν τελικά η χώρα τους θα μείνει στην Ε.Ε. ή θα αποχωρήσει πραγματοποιώντας το λεγόμενο Brexit.

Ο Συντηρητικός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον δηλώνει απόλυτα ικανοποιημένος με το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης και επιχειρηματολογεί υπέρ της παραμονής του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ε.Ε. Η παρέμβασή του θεωρείται καθοριστικής σημασίας εφόσον η δημόσια εικόνα του παραμένει ιδιαίτερα καλή στο ξεκίνημα της δεύτερης πενταετίας. Ο κ. Κάμερον προειδοποιεί τους συμπατριώτες του ότι σε περίπτωση Brexit θα υπάρξει μια πολυετής περίοδος αστάθειας - μόνο ο προσδιορισμός της νέας σχέσης του Ηνωμένου Βασιλείου με την Ε.Ε. θα χρειαστεί 3-4 χρόνια - που μπορεί να βλάψει την οικονομία και την απασχόληση.

Στους τέσσερις μήνες που μεσολαβούν μέχρι το δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου θα εξελιχθεί μια σκληρή πολιτική σύγκρουση η οποία προσδιορίζεται και από τα εσωκομματικά των Συντηρητικών. Οι περισσότεροι ψηφοφόροι του Συντηρητικού Κόμματος (57% σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση) τάσσονται υπέρ του Brexit μαζί με το 40-45% των μελών της κοινοβουλευτικής ομάδας και μια σημαντική ομάδα υπουργών. Ισχυρότερη προσωπικότητα της καμπάνιας του Brexit θεωρείται ο δήμαρχος του Λονδίνου Μπόρις Τζόνσον. Ο τελευταίος διεκδικεί την ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος και γνωρίζει ότι σε περίπτωση Brexit ο πρωθυπουργός κ. Κάμερον θα υποχρεωθεί σε παραίτηση.

Με βάση την πρώτη δημοσκόπηση που έγινε μετά τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στη Σύνοδο Κορυφής 37% των ερωτηθέντων τάσσονται υπέρ της παραμονής του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ε.Ε., το 38% υπέρ του Brexit ενώ ένα 25% δηλώνουν αναποφάσιστοι. Σε σχέση με την προηγούμενη δημοσκόπηση της ίδιας εταιρείας οι υποστηρικτές του Brexit μειώθηκαν κατά 7 μονάδες και οι αναποφάσιστοι αυξήθηκαν κατά 6 μονάδες, ενώ ενισχύθηκαν κατά μία μονάδα οι υποστηρικτές της παραμονής στην Ε.Ε. Αυτή η αλλαγή αποδίδεται στην προσωπική παρέμβαση του πρωθυπουργού κ. Κάμερον ο οποίος μετά τη συμφωνία των Βρυξελλών τέθηκε επικεφαλής της εκστρατείας για την παραμονή του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ε.Ε.

Η ανάλυση των αποτελεσμάτων της πρώτης δημοσκόπησης οδηγεί στο συμπέρασμα ότι το Brexit θα κριθεί στο νήμα.

Οι νότιες, οι βόρειες και οι κεντρικές περιοχές της Αγγλίας τάσσονται υπέρ του Brexit. Η περιοχή του Λονδίνου, η Σκωτία, η Ουαλία και η Βόρεια Ιρλανδία είναι υπέρ της παραμονής στην Ε.Ε. Το 96% των ψηφοφόρων του κόμματος της Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKIP) όπως και το 57% των ψηφοφόρων του Συντηρητικού Κόμματος είναι υπέρ του Brexit. Τα ποσοστά πέφτουν στο 26% για τους ψηφοφόρους του Εργατικού Κόμματος και στο 17% για τους ψηφοφόρους των Φιλελεύθερων Δημοκρατών.

Στη διάρκεια του επόμενου τετραμήνου η κυβέρνηση Κάμερον θα έχει υπηρεσιακό χαρακτήρα εφόσον δεν είναι ενωμένη στο ζήτημα της παραμονής ή όχι στην Ε.Ε. Το τετράμηνο θα έχει μεταβατικό χαρακτήρα και για την Ε.Ε. εξαιτίας της σημασίας που έχει το Ηνωμένο Βασίλειο για την προοπτική της Ε.Ε. Ενδεχόμενη αποχώρησή του θα αποτελέσει ισχυρό πλήγμα για την Ε.Ε. από το οποίο θα χρειαστεί χρόνια για να συνέλθει. Η εκκρεμότητα του δημοψηφίσματος για το Brexit κάνει ακόμη πιο δύσκολη την αντιμετώπιση σημαντικών ευρωπαϊκών θεμάτων, από το προσφυγικό - μεταναστευτικό μέχρι τις οικονομικές δυσκολίες στην Ελλάδα και άλλες χώρες του Νότου της ευρωζώνης.

Δημοφιλή