Βλήματα γεμάτα Αναπάντητα Ερωτήματα

Η Βουλή δεν συζητάει μόνο για προβλήματα, συζητάει και για βλήματα. Και εν προκειμένω χθες συζήτησε για την υπόθεση των βλημάτων που θα πουλούσε η χώρα μας στη Σαουδική Αραβία. Μια υπόθεση που φαινόταν ως business as usual,αλλά «σκάλωσε» όταν έγινε ένα περίεργο επεισόδιο στο Πεντάγωνο...Η όλη υπόθεση περιέχει πολλά θολά σημεία που βάζουν σε υποψία τους ψιλιασμένους πολίτες.
SOOC

Η Βουλή δεν συζητάει μόνο για προβλήματα, συζητάει και για βλήματα. Και εν προκειμένω χθες συζήτησε για την υπόθεση των βλημάτων που θα πουλούσε η χώρα μας στη Σαουδική Αραβία. Μια υπόθεση που φαινόταν ως business as usual, αλλά «σκάλωσε» όταν έγινε ένα περίεργο επεισόδιο στο Πεντάγωνο.

Στα τέλη Αυγούστου ένα κλιμάκιο αξιωματικών είχε δει ένα κλιμάκιο στρατιωτικών από τη Σαουδική Αραβία για να κανονίσουν τα της πώλησης των βλημάτων. Επειδή παρακάμφθηκε ο Έλληνας μεσάζων/εκπρόσωπος (;) της Σαουδαραβικής πλευράς, ο Υπουργός θύμωσε κι έθεσε τον ταξίαρχο που έκανε τις διαπραγματεύσεις υπό περιορισμό. Κι επίσης, ενώ η ελληνική πλευρά θα πουλούσε 300 χιλ. βλήματα, προέκυψε ότι οι Σαουδάραβες ήθελαν μόνο 100 χιλ.

Κάτι περίεργο υπήρχε και η όλη δουλειά εμφανίζει πολλά σκοτεινά σημεία. Όπως για παράδειγμα τι θα γίνονταν τα υπόλοιπα 200 χιλ. βλήματα; Θα κατέληγαν να πουληθούν πολύ ακριβότερα στη μαύρη αγορά; Και ποιος θα επωφελείτο από αυτό; Άλλο ερώτημα είναι αν είχε δηλωθεί η πώληση στην Ευρωπαϊκή Ένωση όπως έχουν υποχρέωση να κάνουν οι χώρες-μέλη όταν πωλούν σε τρίτες χώρες. Ή γιατί ήρθε κλμάκιο από τη Σαουδική Αραβία τον Αύγουστο του 2017 αφού υπήρχε(;) εκπρόσωπος της χώρας για τη συγκεκριμένη πώληση; Μήπως η πώληση όπλων στη Σαουδική Αραβία -που το πιθανότερο είναι να καταλήξουν να βομβαρδιζουν πολίτες στην Υεμένη- τσαλακώνει το κατά τα άλλα ατσαλάκωτο ηθικό πλεονέκτημα του ΣΥΡΙΖΑ; Μήπως οι ενστάσεις που εκφράστηκαν από κάποιους βουλευτές του ήταν μόνο για στάχτη στα μάτια;

Τα σκοτεινά σημεία παραπέμπουν σε έργα με λαθρεμπόριο όπλων (όσοι έχουν δει τη σειρά "The Night Manager" θα βρουν πολλά κοινά), μεσάζοντες, μίζες και μαύρα ταμεία. Αυτό είναι το στρατιωτικο-οικονομικό κομμάτι. Το πολιτικό κομμάτι δεν ξέρω αν μπορούμε να το αποσυνδέσουμε από αυτό. Πάντως στη συζήτηση στη Βουλή πειστικές απαντήσεις δεν πήραμε.

Ο κ. Καμμένος και ο κ. Τσίπρας μάλλον πέταξαν την μπάλα στην εξέδρα αφού ήταν φανερή η άβολη θέση στην οποία βρισκόντουσαν. Ανέτρεξαν και οι δύο στο παρελθόν (και οι δικοί σας τα έκαναν) στη Siemens και στα Paradise papers. Κάτι αναμενόμενο που φαίνεται ότι θα είναι και η βασική τους στρατηγική όποτε πιάνονται «με τη γίδα στη πλάτη».

Η ταύτιση όμως των αριστερών βουλευτών με τον ακροδεξιό και «ζημιάρη» πολλές φορές εταίρο τους έχει αρχίσει να προκαλεί σε πολλούς αλλεργία. Η στήριξή του όμως είναι μονόδρομος (και αυτό φάνηκε και από την παρουσία του Πρωθυπουργού στη σημερινή συζήτηση) προκειμένου να μην πέσει η κυβέρνηση. Για τον κ. Τσίπρα, η στήριξη στον κ. Καμμένο είναι σαν την ορθοπεταλιά στην ανηφόρα. Αν τη σταματήσει, θα πέσει...

Συμπερασματικά, η όλη υπόθεση περιέχει πολλά θολά σημεία που βάζουν σε υποψία τους ψιλιασμένους πολίτες. Τα μαύρα ταμεία (υψηλόβαθμων προσώπων και κομμάτων) συνήθως έχουν να κάνουν με θολές διαδικασίες πώλησης όπλων. Και αυτή η θολούρα ντύνεται πολλές φορές με έναν μανδύα εθνικού συμφέροντος. Σε αντίθεση με τον Δ. Σολωμό που έλεγε ότι «εθνικόν είναι το αληθές» η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ φαίνεται να ενστερνίζεται το ότι «εθνικόν είναι το ασαφές»...

Δημοφιλή