Ποιος υπόσχεται μέλλον;

Αν δεν υπάρξει ουσιαστική τομή, η Κεντροαριστερά δεν πρόκειται να αναζωογονηθεί. Τα πλήγματα που έχει υποστεί δυσχεραίνουν τις προσπάθειες ανάταξής της. Οι διαρρηγμένες σχέσεις της με τις κοινωνικές δυνάμεις που άλλοτε εκπροσωπούσε δεν θα αποκατασταθούν. Η αποκόλλησή τους, κυρίως από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και από τη Νέα Δημοκρατία, θα επιτευχθεί μόνον στον βαθμό που οι εξελίξεις στην Κεντροαριστερά οδηγήσουν στην υπέρβαση των σημερινών μαρμαρωμένων κομμάτων. Άλλωστε η απήχησή τους βρίσκεται στο ναδίρ.
sooc

Η ανασύσταση της αποκαλούμενης Κεντροαριστεράς κινδυνεύει να αποδειχθεί θνησιγενής. Δεν εδράζεται σε συγκεκριμένο σχέδιο αρχών και αξιών. Ούτε στηρίζεται σε αποσαφηνισμένους κανόνες. Πόσω μάλλον που ο τρόπος εκλογής της ηγεσίας αντιμετωπίζεται από κάποιες πλευρές με λογικές προσωπικής πελατείας και εσωκομματικών μηχανισμών. Η δυστοκία που ανέκυψε με την ηλεκτρονική ψήφο, στην ουσία υποκρύπτει την ανομολόγητη επιδίωξη της Φ. Γεννηματά να αναβαπτιστεί στο συρρικνωμένο κομματικό της ακροατήριο.

Το γεγονός αυτό καθιστά εμφανές το πεδίο στο οποίο θα κριθεί η επιχειρούμενη θεμελίωση ενός πραγματικά νέου φορέα. Εξ ου και καθοριστικό ζήτημα είναι το εκλογικό σώμα που θα συμμετάσχει. Αν ο αριθμός των ψηφοφόρων είναι μικρός, τότε ο ενδιάμεσος χώρος θα παραμείνει διάσπαρτος και μετέωρος. Το όποιο σχήμα προκύψει δεν θα καταφέρει να ανταποκριθεί στην ανάγκη σημαντικής μερίδας πολιτών για νέα πολιτική έκφραση. Ως εκ τούτου, το υπάρχον σκηνικό μπορεί να τροποποιηθεί μόνο αν οι διεργασίες καταλήξουν στη δημιουργία καινούργιου πολιτικού φορέα.

Αν δεν υπάρξει ουσιαστική τομή, η Κεντροαριστερά δεν πρόκειται να αναζωογονηθεί. Τα πλήγματα που έχει υποστεί δυσχεραίνουν τις προσπάθειες ανάταξής της. Οι διαρρηγμένες σχέσεις της με τις κοινωνικές δυνάμεις που άλλοτε εκπροσωπούσε δεν θα αποκατασταθούν. Η αποκόλλησή τους, κυρίως από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και από τη Νέα Δημοκρατία, θα επιτευχθεί μόνον στον βαθμό που οι εξελίξεις στην Κεντροαριστερά οδηγήσουν στην υπέρβαση των σημερινών μαρμαρωμένων κομμάτων. Άλλωστε η απήχησή τους βρίσκεται στο ναδίρ. Η επανάκαμψη των κεντροαριστερών εκλογέων, αλλά και η προσέλκυση νέων δεν θα πραγματοποιηθούν με παλιές ιδέες και δοκιμασμένα πρόσωπα. Το ΠΑΣΟΚ το επιβεβαιώνει πλήρως - με την αναπαλαίωσή του και την προσκόλλησή σε μια ηγεσία που δεν εμπνέει, ούτε πείθει.

Η προοπτική λοιπόν της Κεντροαριστεράς είναι συνυφασμένη με τις πολιτικές που θα εκπροσωπήσει και θα εκφράσει. Προπαντός συνδέεται με το πρόσωπο που θα ηγηθεί της συγκρότησής της. Από τις ικανότητες και την επάρκειά του θα εξαρτηθεί αν ο νέος φορέας αποκτήσει δυναμική και απήχηση. Ο παράγοντας ηγετικότητα αναμφίβολα διαδραματίζει καταλυτικό ρόλο. Εκείνος που θα αποδείξει ότι διαθέτει ηγετικά χαρίσματα, ενσαρκώνει νέες ιδέες και σύγχρονες αντιλήψεις, που έχει πολιτικό βάθος και στρατηγική σκέψη και ταυτόχρονα παραπέμπει στο νέο και στο άφθαρτο, μπορεί να προσδώσει στην επανεκκίνηση ουσιαστικό περιεχόμενο και αντίκρισμα.

Το βέβαιο είναι πως η πλειονότητα των πολιτών που αυτοτοποθετούνται στον ενδιάμεσο χώρο παρακολουθεί με ενδιαφέρον την κινητικότητα στην Κεντροαριστερά. Η ανταπόκρισή τους, ωστόσο, στην εκλογική διαδικασία εξαρτάται πρωτίστως από το αν πεισθούν ότι κάποιος από τους υποψηφίους υπόσχεται μέλλον - τόσο για την Κεντροαριστερά όσο και για τη χώρα.

Δημοφιλή