Η κοινωνική επιχειρηματικότητα ξανά στα θρανία

Το YES Alliance είναι ένα πανευρωπαϊκό πρόγραμμα, που διενεργείται παράλληλα στην Ελλάδα, την Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο και σκοπός του είναι η χαρτογράφηση της νεανικής επιχειρηματικότητας στην Ευρώπη αλλά και η προετοιμασία των νέων κοινωνικών επιχειρηματιών του αύριο. Η νέα αυτή πρωτοβουλία γεννήθηκε με σκοπό να ευαισθητοποιήσει το κοινό γύρω από την κοινωνική επιχειρηματικότητα δημιουργώντας πραγματικές ευκαιρίες εκπαίδευσης και ενεργού συμμετοχής σε αυτήν νέων 16-17 ετών από την Αθήνα, το Λονδίνο και τη Μαδρίτη.
impact hub

O Θωμάς Μαλάμης, διευθυντής των Εκπαιδευτηρίων Γιαννόπουλος γράφει για το blog μας, με αφορμή τη συμμετοχή των μαθητών των Εκπαιδευτηρίων στο Marketplace του διεθνούς προγράμματος ενίσχυσης της νεανικής επιχειρηματικότητας YES Alliance.

Σε εποχές οικονομικής και κοινωνικής κρίσης οι συνέπειες πλήττουν κυρίως τον ανθρώπινο παράγοντα. Η κρίση γίνεται τότε και ανθρωπιστική. Χρειάζεται επομένως, να ληφθούν άμεσα μέτρα, ώστε η κοινωνική αλληλεγγύη να λειτουργήσει σαν ασπίδα προστασίας απέναντι σε αμφίβολους ή και ανύπαρκτους κρατικούς μηχανισμούς. Η πρωτοβουλία αυτή τη φορά ανήκει στο Impact Hub Athens που δραστηριοποιείται σε μια τόσο κρίσιμη για την κοινωνία μας περίοδο. Η γενικότερη δράση του, που προάγει την επιχειρηματικότητα και κυρίως την κοινωνική επιχειρηματικότητα, τελεσφορεί κάτω από το άγρυπνο πνεύμα ανήσυχων, ταλαντούχων και ευαισθητοποιημένων ανθρώπων που αφουγκράζονται τον παλμό των ευπαθέστερων κοινωνικών ομάδων και δημιουργούν μια δεύτερη ευκαιρία σε όποιον τη χρειάζεται. Από τις πλέον δραστήριες μορφές του χώρου η Ιωάννα Φωτοπούλου με εντυπωσιακό βιογραφικό και αστείρευτη ενεργητικότητα ενημερώνει, ευαισθητοποιεί και μυεί στα μυστικά της κοινωνικής δράσης όσους επιθυμούν να βοηθήσουν και να βοηθηθούν.

Ο χώρος της εκπαίδευσης δεν μπορεί παρά να είναι παρών σε τέτοιες πρωτοβουλίες. Οι νέοι άνθρωποι διψούν για οτιδήποτε μπορεί να δώσει λύσεις σε έναν κόσμο γεμάτο αδιέξοδα. Η επαφή τους με το Impact Hub Athens ήταν η γνωριμία με τη... λύση! Μια προγραμματισμένη εκπαιδευτική εκδρομή εξελίχθηκε σε πολλά υποσχόμενη προοπτική. Οι επισκέπτες; Τα Εκπαιδευτήρια Γιαννόπουλου, ένα ιδιωτικό σχολείο της Γλυφάδας, που περιλαμβάνει όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες φιλοξενώντας στους χώρους του μαθητές από τη νηπιακή ηλικία έως και την ενηλικίωσή τους. Παρά τον οικογενειακό χαρακτήρα του, ή ίσως ακριβώς για αυτό, λειτουργεί πολυεπίπεδα και πλάθει εκτός από γνώστες σχολικών αντικειμένων και ανθρώπους με σεβασμό στο σύνολο στο οποίο θα κληθούν να συμμετάσχουν. Η φιλοσοφία της 85χρονης πορείας του στον εκπαιδευτικό χώρο συνάδει με την ανθρωποκεντρική φιλοσοφία του Impact Hub. Στην περίπτωσή τους έχουμε την ευτυχή σύμπτωση ανθρώπων που θέλουν και μαθαίνουν πώς να βοηθούν το σύνολο δραστηριοποιούμενοι σε εταιρείες κοινωνικής ευθύνης.

Η επίσκεψή τους στο Impact Hub με αφορμή τη συμμετοχή του σχολείου στο διεθνές πρόγραμμα YES Alliance -που υλοποιοεί στην Ελλάδα το Imapct Hub Athens- ήταν η αρχή μιας όμορφης συνεργασίας. Οι μαθητές με ιδέες έξυπνες, απέδειξαν πόσο στ' αλήθεια ένας νέος άνθρωπος είναι ικανός για φρέσκιες ιδέες και πόσο δεκτικός σε θέματα κοινωνικής αλληλεγγύης χωρίς να αγνοεί και το δεδομένο, ότι δηλαδή, για να βοηθήσει κανείς, πρέπει να κάνει κάτι οικονομικά βιώσιμο. Με αμέριστη προσοχή και συμμετοχή όλων στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα υπό την καθοδήγηση της κας Φωτοπούλου, εκκινήθηκε η αισιόδοξη σκέψη ότι αυτός «ο κόσμος ο μικρός, ο μέγας» μπορεί και να αλλάξει. Ευεργετική λοιπόν, η αμοιβαία γνωριμία μας και πιθανό θεμέλιο για δράσεις εντός και εκτός σχολείου, αλλά κυρίως εντός κοινωνικής πραγματικότητας.

Το YES Alliance είναι ένα πανευρωπαϊκό πρόγραμμα, που διενεργείται παράλληλα στην Ελλάδα, την Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο και σκοπός του είναι η χαρτογράφηση της νεανικής επιχειρηματικότητας στην Ευρώπη αλλά και η προετοιμασία των νέων κοινωνικών επιχειρηματιών του αύριο. Η νέα αυτή πρωτοβουλία γεννήθηκε με σκοπό να ευαισθητοποιήσει το κοινό γύρω από την κοινωνική επιχειρηματικότητα δημιουργώντας πραγματικές ευκαιρίες εκπαίδευσης και ενεργού συμμετοχής σε αυτήν νέων 16-17 ετών από την Αθήνα, το Λονδίνο και τη Μαδρίτη. Το YES Alliance δημιουργεί μία διακρατική ψηφιακή πλατφόρμα ανταλλαγής καλών πρακτικών, ερευνητικών εργαλείων, συμβούλων και εκπαιδευτικών ιδρυμάτων με στόχο την εκπαίδευση και την ενημέρωση των νέων για τις προοπτικές της επιχειρηματικής καινοτομίας.

Παράλληλα, στο πλαίσιο του προγράμματος το Impact Hub Athens διοργάνωσε και φιλοξένησε ολοήμερα βιωματικά σεμινάρια για σχολεία με στόχο να βοηθήσει τους μαθητές να ανακαλύψουν πώς μια επιχειρηματική δράση μπορεί να οδηγήσει σε μία θετική αλλαγή στην κοινωνία, να έρθουν σε επαφή με διαφορετικά επίκαιρα κοινωνικά ζητήματα και να γνωρίσουν τη σημασία της ομαδικής δουλειάς για την επίλυση προβλημάτων μέσα από τη συμμετοχή τους σε βιωματικές ασκήσεις.

Στη διάρκεια του εργαστηρίου οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να εμπνευστούν από παραδείγματα νέων, που πήραν την πρωτοβουλία να κάνουν πράξη τις επιχειρηματικές ιδέες τους, για να δώσουν λύσεις σε κάποιο κοινωνικό πρόβλημα, αλλά και από εκπροσώπους μη κυβερνητικών οργανώσεων, που δούλεψαν μαζί τους κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου, βοηθώντας τους να αναπτύξουν τις δικές τους επιχειρηματικές ιδέες, με θετικό κοινωνικό αντίκτυπο.

Μάθετε περισσότερα για το πρόγραμμα YES Allianceεδώ.

Γνωρίστε το Impact Hub Athens και τις δράσεις του!