Χακάροντας τη βιομηχανία της μόδας!

Η Φεϊρούζ, μια πολυτάλαντη σχεδιάστρια μόδας από το Λουξεμβούργο, μου εξηγεί τη δουλειά της. Θεωρεί ότι η μόδα δεν θα έπρεπε να είναι εμπόδιο στις ζωές των γυναικών. Δεν θα έπρεπε η μόδα να είναι η αιτία που τις κάνει να νιώθουν άσχημα με το σώμα τους, με τα ρούχα τους, με το διαφορετικό στυλ τους ή την διαφορετική από την νόρμα προσωπικότητά τους. Δεν θα έπρεπε η βιομηχανία αυτή να προβάλει μόνο απατηλά και άφταστα πρότυπα που οδηγούν πολλές γυναίκες σε ακραίες καταστάσεις όπως η νευρική ανορεξία.
Ryan McVay via Getty Images

22 Ιουνίου 2016

Απόγευμα, 15:00. Ώρα Σαν Φρανσίσκο.

Ώρα Ελλάδας 01:00. Τα ξημερώματα.

Η Φεϊρούζ, μια πολυτάλαντη σχεδιάστρια μόδας από το Λουξεμβούργο, μου εξηγεί τη δουλειά της.

Θεωρεί ότι η μόδα δεν θα έπρεπε να είναι εμπόδιο στις ζωές των γυναικών. Δεν θα έπρεπε η μόδα να είναι η αιτία που τις κάνει να νιώθουν άσχημα με το σώμα τους, με τα ρούχα τους, με το διαφορετικό στυλ τους ή την διαφορετική από την νόρμα προσωπικότητά τους. Δεν θα έπρεπε η βιομηχανία αυτή να προβάλει μόνο απατηλά και άφταστα πρότυπα που οδηγούν πολλές γυναίκες σε ακραίες καταστάσεις όπως η νευρική ανορεξία.

Αντίθετα, θα έπρεπε να χρησιμοποιηθεί ως ένα εργαλείο για να ενδυναμώσει τις γυναίκες παντού. Να γίνει ένας μοχλός δυναμικότητας, να προωθεί την εμπιστοσύνη και την βαθιά πίστη στον εαυτό τους. Να οδηγεί σε υγιείς αποφάσεις ζωής, τόσο φυσικής όσο και πνευματικής κατάστασης.

Να γίνει ίσως ένα σκαλοπάτι προς την οικονομική ανεξαρτησία (κυρίως των γυναικών που ζουν σε καταπιεστικά καθεστώτα αλλά και όχι μόνο). Η μόδα μπορεί να δώσει δουλειά σε γυναίκες και να είναι η αιτία δημιουργίας γυναικείων συνεταιρισμών.

Η μόδα μπορεί να περάσει πολλά μηνύματα με τον πιο απλό και άμεσο τρόπο - μια φωτογραφία, ένα χαμόγελο.

Σε αυτή την προσπάθεια με προσκάλεσε να γίνω μοντέλο για μια μέρα.

8 Ιανουαρίου 2016

Απόγευμα, 19:00. Ώρα Θεσσαλονίκης.

Το είχαμε βέβαια ξανακάνει στο παρελθόν, όταν ο Ευθύμης Σαββάκης της LiFO ζήτησε σε κάποιους από εμάς να γίνουμε μοντέλα και να γεμίσουμε μια αίθουσα της Θεσσαλονίκης με τα πορτρέτα μας από το Locked, ώστε να βοηθήσουμε με αυτή την δράση τα παιδιά που πάσχουν από καρκίνο και να μαζέψουμε παιχνίδια και βιβλία. Και τα καταφέραμε σε εκείνο το πρώτο πείραμα! Τα αποτελέσματα ήταν καλύτερα από αυτά που μπορούσαμε να φανταστούμε όταν ξεκινούσε ο Ευθύμης την δράση!

Αυτή τη φορά, αυτή η δεύτερη πρόταση που μου έγινε, βοήθησε ώστε μια νέα ιδέα να γεννηθεί στο μυαλό μου! Τι θα γινόταν εάν μπορούσε να ξεκινήσει ένα κίνημα που λεγόταν "Modelling for a cause"; Δηλαδή κάποιος να γίνεται μοντέλο για λίγες ώρες ώστε να υποστηρίξει κάποιον κοινωνικό σκοπό ή κάποια κοινωνική πράξη αλληλεγγύης;Δε θα έδειχνε τελικά ότι η βιομηχανία της μόδας μπορεί να αλλάξει; Και μάλιστα όχι από τους ανθρώπους που βρίσκονται μέσα σε αυτήν αλλά από εμάς τους υπόλοιπους!

Η Φεϊρούζ δέχτηκε την ιδέα και έτσι συμφώνησα και εγώ να φορέσω τελικά ένα από τα φορέματά της. Το ρούχο, που ανήκει στην collection "Legacy Series" και το ποσό πώλησης του δεν θα πάει στην εταιρία της. Θα διατεθεί σε ένα ίδρυμα κακοποιημένων γυναικών στο Λουξεμβούργο! Ευελπιστούμε ότι η κίνηση αυτή θα δώσει έναυσμα στη γυναικεία επιχειρηματικότητα στο ίδρυμα και θα «σπρώξει» τις οικότροφους του, γιατί όχι, στη δημιουργία των δικών τους ρούχων!

Και πραγματικά το απολαύσαμε πολύ! Γελάσαμε, δεθήκαμε. Και νιώθαμε πιο δυνατές στο τέλος. Το μήνυμα που πήραμε; Να βρίσκεις νέους τρόπους να κάνεις αυτό που αγαπάς, να μην το βάζεις κάτω και να παραμένεις θετικός, αισιόδοξος και χαρούμενος. Γιατί η αλλαγή δεν έρχεται μέσα σε μια μέρα και ούτε με τους τρόπους που προσπαθούσαμε έως σήμερα. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να σταματήσουμε να προσπαθούμε.

22 Ιουνίου 2016

20:00 το απόγευμα. Ώρα Σαν Φρανσίσκο

6 το πρωί στην Ελλάδα μας, σχεδόν ξημέρωσε.

Τέλος.