Δύο Φιλέλληνες Πρέσβεις, Πολλά Χαμόγελα Παιδιών!

«Τα παιδιά είναι παιδιά. Δεν έχουν χρώμα, θρησκεία ή καταγωγή. Είναι χρέος μας να βοηθήσουμε τα παιδιά του προσφυγικού εκπατρισμού, καθώς το 40% της προσφυγικής ροής προς την Ελλάδα είναι παιδιά. Εμείς διαθέτουμε όλες τις δράσεις μας απο εξοπλισμό, εθελοντές, κέντρα υποστήριξης και επανένωση με τις οικογένειες προκειμένου να συνυπηρετήσουμε στο μεγάλο έργο της βοήθειας των παιδιών της προσφυγικής κρίσης. Κι εάν δεν υπήρχε το «Χαμόγελο το Παιδιού» έπρεπε να το εφεύρει η πολιτεία σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές», τόνισε ο επικεφαλής των διεθνών συνεργασιών του οργανισμού.
MAHMOUD ZAYYAT via Getty Images

Το πάθος δύο Φιλελλήνων πρέσβεων για τα παιδιά και την ενίσχυσή τους έφερε πρόσφατα μια αντιπροσωπεία του μη κερδοσκοπικού οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδού» στον Καναδά, προκειμένου να γίνει γνωστή στην Ελληνική ομογένεια της μεγάλης χώρας η ύπαρξή του και οι πολλαπλοί ρόλοι του.

Ο μέχρι πρόσφατα πρέσβης του Καναδά στην Ελλάδα Ρόμπερτ Πεκ κάλεσε τον ομότιμό του πρώην πρέσβη του Βελγίου στην Ελλάδα, Μάρκ Βαν Ντένρικ, ο οποίος είναι υπεύθυνος διεθνών συνεργασιών του «Χαμόγελου του Παιδιού», προκειμένου να εκλακτισθεί μια εκστρατεία ενημέρωσης για το πολυδιάστατο έργο του οργανισμού, με αποδέκτες όχι μόνο την ελληνική ομογένεια αλλά και άλλους καναδικούς φορείς αλληλοβοήθειας.

Τελικός στόχος είναι η συγκέντρωση χρηματικής και υλικής βοήθειας για να υποστηριχθούν οι δράσεις του ελληνικού οργανισμού στην προσπάθειά του να αντιμετωπίσει τις τρέχουσες προκλήσεις για χιλιάδες παιδιά και για τις οικογένειες τους στην Ελλάδα.

Σε άπταιστα ελληνικά ο πρώην Βέλγος πρέσβης είπε: «Βρισκόμαστε εδώ για να κινητοποιήσουμε τον Ελληνισμό του Μοντρεάλ σχετικά με τα παιδιά της κρίσης αλλά και με τα παιδιά του προσφυγικού κατατρεγμού, στα οποία το «Χαμόγελο του Παιδιού» προσφέρει τις υπηρεσίες του. Δεν είμαστε εδώ για να αποδώσουμε πολιτικές ευθύνες για τη συνεχιζόμενη επί επτά χρόνια ελληνική κρίση ούτε για το προσφυγικό δράμα, αλλά για να ενισχύσουμε τις δυνάμεις του «Χαμόγελου του Παιδιού». Εργο μας είναι να συμβάλουμε στην τύχη των παιδιών που είχαν την ατυχία να γεννηθούν και να αντρωθούν μέσα σε τέτοια πολλαπλή εσωτερική και εξωτερική κρίση».

Οπως σημείωσε ο κ. Μαρκ Βαν Ντένρικ η κρίση έφερε τεράστιες επιπτώσεις σε όλη την κοινωνία της Ελλάδας αλλά ιδιαίτερα στα ανήλικα παιδιά, που είδαν τις οικογένειές τους να φτωχοποιούνται, να μένουν άνεργοι οι γονείς τους, να πολλαπλασιάζονται τα κρούσματα οικογενειακής βίας κι εκείνα να γίνονται έρμαια μιας θλιβερής και επιδεινούμενης περιρρέουσας ατμόσφαιρας.

Ο πρόεδρος των διεθνών συνεργασιών του οργανισμού τόνισε ότι το «Χαμόγελο του Παιδιού» κάλυπτε κατ' έτος τις ανάγκες 20.000 Ελληνόπουλων μέχρι το 2012, αλλά το τέλος του 2015 έφτασε να καλύψει τις ανάγκες 95.702 παιδιών, απο τα οποία μεγάλος όγκος είναι πλέον τα προσφυγόπουλα.

«Τα παιδιά είναι παιδιά. Δεν έχουν χρώμα, θρησκεία ή καταγωγή. Είναι χρέος μας να βοηθήσουμε τα παιδιά του προσφυγικού εκπατρισμού, καθώς το 40% της προσφυγικής ροής προς την Ελλάδα είναι παιδιά. Εμείς διαθέτουμε όλες τις δράσεις μας απο εξοπλισμό, εθελοντές, κέντρα υποστήριξης και επανένωση με τις οικογένειες προκειμένου να συνυπηρετήσουμε στο μεγάλο έργο της βοήθειας των παιδιών της προσφυγικής κρίσης. Κι εάν δεν υπήρχε το «Χαμόγελο το Παιδιού» έπρεπε να το εφεύρει η πολιτεία σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές», τόνισε ο επικεφαλής των διεθνών συνεργασιών του οργανισμού.

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» αποτελεί έναν μη-κερδοσκοπικό Οργανισμό που λειτουργεί αδιάλειπτα τα τελευταία 20 χρόνια χωρίς κρατική χρηματοδότηση αλλά με ευρωπαϊκά ΕΣΠΑ, χορηγείες μεγάλων εταιρειών, έσοδα απο τις πωλήσεις του χειροτεχνικού εργαστηρίου και τις εισφορές των απλών ανθρώπων.

Οπως τόνισε ο κ. Βαν Ντένρικ : «Είναι συγκινητικό πως στην Ελλάδα της κρίσης, οι πολίτες εξακολουθούν να ρίχνουν ακόμη απο το υστέρημά τους στον κουμπαρά του «Χαμόγελου», ενισχύοντάς μας οικονομικά αλλά κυρίως ηθικά. Οι Ελληνες προσφέρουν απο το υστέρημά τους για τα παιδιά που έχουν την ανάγκη μας».

Το παράπονο του πρώην πρέσβη, ο οποίος προσφέρει τις υπηρεσίες του στο «Χαμόγελο του Παιδιού» με ειλικρινές πάθος, είναι πως η Ελληνική Πολιτεία εξακολουθεί να απαιτεί φόρους ΕΝΦΙΑ, τέλη κυκλοφορίας των μεταφορικών του μέσων και άλλη υψηλή φορολογία, αρνούμενη μέχρι τώρα να διαχωρίσει τον αποδεδειγμένα ευεργετικό του ρόλο απο άλλες μη κυβερνητικές οργανώσεις των οποίων το έργο είναι ασαφές και αδιευκρίνιστο.

Σε περισσότερα από 20 χρόνια δράσεων, περισσότερα από 1.000.000 παιδιά έχουν υποστηριχτεί συνολικά. Περίπου 380 παιδιά εκτεθειμένα στη βία και στην παραμέληση έχουν εμπιστευθεί στην φροντίδα του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» κατόπιν εισαγγελικής εντολής και έχουν ξαναβρεί μια πραγματική οικογένεια σε ένα από τα 11 Σπίτια του σε όλη την Ελλάδα.

Περισσότερα από 12.000 παιδιά πρόσφυγες και μετανάστες σε όλη την Ελλάδα υποστηρίζονται σε μηνιαία βάση μέσα από το «Το Χαμόγελο στο Αιγαίο», μία δράση που δημιουργήθηκε από «Το Χαμόγελο του Παιδιού» στα μέσα του Φεβρουαρίου του 2016 περιλαμβάνοντας: προστασία από κινδύνους εκμετάλλευσης και εμπορίας, παροχή υπηρεσιών υγείας, κάλυψη άμεσων αναγκών, αναζήτηση εξαφανισμένων ασυνόδευτων ανηλίκων και οικογενειακή επανένωση κτλ.

Στην πρωτοβουλία του οργανισμού να ανοίξει ένα ακόμη σπίτι φιλοξενίας στην Μυτιλήνη, όπου καταφθάνουν αθρόα οι πρόσφυγες αναφέρθηκε, εξάλλου, η Πηγή Πρωτοψάλτη, συντονίστρια του Κέντρου για Εξαφανισμένα και υπό Εκμετάλλευση Παιδιά, τονίζοντας ότι υπάρχει ένα ιστορικό ακίνητο δωρισμένο στο «Χαμόγελο του Παιδιού» που μπορεί να μετατραπεί σε μια αγκαλιά για τα παιδιά της προσφυγιάς εκεί στο καίριο σημείο της προσφυγικής εισροής.

Η ομάδα του οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει τη σημασία των δράσεων του για τα παιδιά, όπως επίσης και τις προκλήσεις για την παιδική προστασία σε έναν αριθμό σημαντικών μελών της ελληνοκαναδικής κοινότητας, κρατικών αξιωματούχων και άλλων φορέων από τον Καναδά.

Στο Μόντρεαλ «Το Χαμόγελο του Παιδιού» συνάντησε, ανάμεσα σε άλλους φορείς, τον Έλληνα Γενικό Πρόξενο, Νικόλαο Σιγάλα, μέλη της Ελληνικής Κοινότητας του Ευρύτερου Μόντρεαλ, όπως και του Οργανισμού «The Magic Mission», σημαντικού υποστηρικτή του ελληνικού οργανισμού.

Στην Οτάβα «Το Χαμόγελο του Παιδιού» υποδέχτηκε ο Έλληνας Πρέσβης στον Καναδά, Γεώργιος Μαρκαντωνάτος, ενώ είχε συναντήσεις με μέλη του Φιλόπτωχου Συλλόγου Ελληνίδων Κυριών Οτάβας, τον Ελληνοκαναδό ομοσπονδιακό βουλευτή Πίτερ Φραγκισκάτος και την Πρόεδρο του οργανισμού CARE Canada, Gillian Barth.

Δημοφιλή