Η αβάσταχτη ελαφρότητα της συκοφαντίας

Στην πραγματικότητα με την αστήρικτη ιστορία της γελοιοποιεί την καταγγελία της σεξουαλικής βίας. Θεωρώ πως πριν απο τη διαπόμπευση οποιουδήποτε προσώπου και δη δημόσιου, θα πρέπει να γίνεται επισταμένη έρευνα για τα συμβάντα μιας τέτοιου είδους καταγγελίας. Είναι ανεύθυνο απο μια κοινωνία (πολιτική σκηνή και μέσα ενημέρωσης) να αναδεικνύει σε είδωλο μια νεαρή άγνωστη κοπέλα με μια αστήρικτη καταγγελία, ηρωοποιώντας στην ουσία το ψέμα και τη φαλκίδευση της πραγματικότητας. Επιτέλους, η σιωπή είναι κακός σύμβουλος για τη γυναικεία βία, αλλά η φλυαρία και το ψέμα είναι ο μεγαλύτερος εχθρός της διεκδίκησης του δίκαιου.
Bloomberg via Getty Images

Με μια λακωνική δήλωση στην οποία αναφέρεται η απαλλαγή του από τις κατηγορίες για σεξουαλικό βιασμό της 21χρονης Αλίς Πακέ, ο επαρχιακός βουλευτής ελληνικής καταγωγής Τζέρρυ Σκλαβούνος επανέρχεται στην πολιτική σκηνή του Κεμπέκ, διεκδικώντας τη θέση του στο κυβερνών Φιλελεύθερο Κόμμα του Κεμπέκ.

Η είδηση ότι ο Τζέρρυ Σκλαβούνος είχε βιάσει την 21χρονή Αλίς Πακέ είχε πέσει ως κεραυνός εν αιθρία στην κεμπεκιώτική πολιτική σκηνή τον περασμένο Οκτώβριο. Η νεαρή γυναίκα τότε σε μια τελετή για τα θύματα σεξουαλικής κακοποίησης στο Πανεπιστήμιο του Λαβάλ, πήρε το λόγο και είπε σε δραματικούς τόνους ότι υπήρξε και η ίδια θύμα και μάλιστα ενός επώνυμου βουλευτή της Εθνοσυνέλευσης του Κεμπέκ. Την επόμενη μέρα, ο πρωθυπουργός του Κεμπέκ, Φιλίπ Κουγιάρ ανάγκασε σε παραίτηση τον βουλευτή Τζέρρυ Σκλαβούνο από την κοινοβουλευτκή ομάδα του, ενώ η Αλίς Πακέ πήρε τα κανάλια και τις τηλεοράσεις λέγοντας μια ιστορία, που είχε πολλά κενά και περισσότερες αντιφάσεις.

Μετά από τρίμηνη ενδελεχή έρευνα από τις αρχές του Κεμπέκ, δεν προέκυψαν ικανοποιητικά ενοχοποιητικά στοιχεία για την υπόθεση κι έτσι ο εισαγγελέας δεν μπόρεσε να εξαγγείλει κατηγορίες εναντίον του Σκλαβούνου για την «δήθεν σεξουαλική κακοποίηση» της Πακέ. Τώρα ο Τζέρρυ Σκλαβούνος θα διεκδικήσει την θέση του στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του, ελπίζοντας πως ο πρωθυπουργός του Κεμπέκ θα τον αποκαταστήσει, διορθώνοντας την πολιτική αδικία του Οκτωβρίου.

Στο μεταξύ, τα μέσα ενημέρωσης της επαρχίας και του Καναδά κανιβάλισαν επί σειράν εβδομάδων τον Τζέρρυ Σκλαβούνο, αναδεικνύοντας σε ηρωίδα την Αλίς Πακέ, της οποίας οι κατηγορίες κατέρρευσαν καθώς έπεφτε διαρκώς σε αντιφάσεις στην ιστορία της περί του βιασμού της από τον επαρχιακό βουλευτή.

Η ευκολία με την οποία επιτέθηκαν από πολιτικοί μέχρι μέσα ενημέρωσης στον επαρχιακό βουλευτή ήταν πραγματικά σοκαριστική, καθώς όλοι έσπευσαν να συμπαραταχθούν με την κατηγορούσα για βιασμό Αλίς Πακέ κι ας αυτοδιαψευδόταν καθημερινά με τα φανταστικά σενάριά της.

Ηταν ειλικρινά απογοητευτική η υποκρισία αυτής της κοινωνίας, που προσπάθησε με κάθε μέσον να εξοστρακίσει το Τζέρρυ Σκλαβούνο από την πολιτική και την κοινωνική σκηνή, στοχοποιώντας τον ως «βιαστή» στηριζόμενη στις έωλες κατηγορίες μιας νεαρής γυναίκας.

Ως γυναίκα, σέβομαι απόλυτα τις γυναίκες και υποστηρίζω θερμά εκείνες που έπεσαν θύματα βιασμού, ακόμη και λεκτικού, είναι αναφαίρετο δικαίωμά τους να καταγγείλουν τον βιαστή για την υποδειγματική τιμωρία του.

Οταν όμως ένα νεαρό κορίτσι, όπως η Αλις Πακέ, προχώρησε σε καταγγελία εναντίον δημοσίου προσώπου για την χειρότερη μορφή βίας, τον σεξουαλικό βιασμό δηλαδή, και ανατρέποντας το ένα μετά το άλλο τα σενάρια της προσωπικής της αφήγησης, τότε αναρωτιέμαι πώς τα μαζικά μέσα ενημέρωσης τόσο αβίαστα ενστερνίσθηκαν μια ιστορία χωρίς αποδείξεις και ερείσματα, σπρώχνοντας στην κοινωνική καταδίκη έναν άνθρωπο (που μπορεί να απίστησε στη γυναίκα του), αλλά έχει από τη θέση του προσφέρει τα μάλα στον κοινωνικό ιστό.

Ταυτόχρονα, η Αλίς Πακέ με την αναπόδεικτη ιστορία της αδυνατίζει τη θέση των γυναικών που πραγματικά έχουν υποστεί σεξουαλική βία. Η Άλις Πακέ σήμερα, μετά την κατάπτωση των κατηγοριών εναντίον του Τζέρρυ Σκλαβούνου, αντί να γίνει σύμβολο υπεράσπισης των γυναικών που έχουν όντως υποστεί τη φρίκη της αρσενικής βίας, αποδυναμώνει τα ερείσματά τους, με αποτέλεσμα να δημιουργεί καχυποψία σε μελλοντικές καταγγελίες.

Στην πραγματικότητα με την αστήρικτη ιστορία της γελοιοποιεί την καταγγελία της σεξουαλικής βίας. Θεωρώ πως πριν απο τη διαπόμπευση οποιουδήποτε προσώπου και δη δημόσιου, θα πρέπει να γίνεται επισταμένη έρευνα για τα συμβάντα μιας τέτοιου είδους καταγγελίας.

Είναι ανεύθυνο απο μια κοινωνία (πολιτική σκηνή και μέσα ενημέρωσης) να αναδεικνύει σε είδωλο μια νεαρή άγνωστη κοπέλα με μια αστήρικτη καταγγελία, ηρωοποιώντας στην ουσία το ψέμα και τη φαλκίδευση της πραγματικότητας. Επιτέλους, η σιωπή είναι κακός σύμβουλος για τη γυναικεία βία, αλλά η φλυαρία και το ψέμα είναι ο μεγαλύτερος εχθρός της διεκδίκησης του δίκαιου.

Δημοφιλή