Η διαπίστευση του Έλληνα Πρέσβυ στην Οττάβα

Τα διαπιστευτήριά του στη Γενική Κυβερνήτη του Καναδά Julie Payette επέδωσε στις 20 Νοεμβρίου στο Rideau Hall ο νέος πρέσβυς της Ελλάδας στον Καναδά Δημήτρης Αζεμόπουλος, αποκτώντας το επίσημο διπλωματικό στάτους στη χώρα. Ο Δημήτρης Αζεμόπουλος, ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα στην πρεσβεία της Οττάβας στα τέλη Οκτωβρίου δεν ήταν άγνωστος στην ελληνική ομογένεια του Καναδά, καθώς είχε υπηρετήσει επί μια πενταετία στο Γενικό Προξενείο του Τορόντο, (2009-2014) γράφοντας κυριολεκτικά ιστορία με την πολυεπίπεδη δράση του τόσο στην ομογένεια όσο και στην κεντρική πολιτική σκηνή του Οντάριο και στη διπλωματία της περιοχής .
Δημήτρης Αζεμόπουλος

Τα διαπιστευτήριά του στη Γενική Κυβερνήτη του Καναδά Julie Payette επέδωσε στις 20 Νοεμβρίου στο Rideau Hall ο νέος πρέσβυς της Ελλάδας στον Καναδά Δημήτρης Αζεμόπουλος, αποκτώντας το επίσημο διπλωματικό στάτους στη χώρα.

Ο Δημήτρης Αζεμόπουλος, ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα στην πρεσβεία της Οττάβας στα τέλη Οκτωβρίου δεν ήταν άγνωστος στην ελληνική ομογένεια του Καναδά, καθώς είχε υπηρετήσει επί μια πενταετία στο Γενικό Προξενείο του Τορόντο, (2009-2014) γράφοντας κυριολεκτικά ιστορία με την πολυεπίπεδη δράση του τόσο στην ομογένεια όσο και στην κεντρική πολιτική σκηνή του Οντάριο και στη διπλωματία της περιοχής .

Στο Τορόντο είχε αναπτύξει πολυσχιδή και πολύ επιτυχημένη δραστηριότητα σε όλους τους τομείς ως Γενικός Πρόξενος. 'Εγινε αγαπητός στην εκεί Ομογένεια, αποκτώντας το σεβασμό και την εκτίμηση των συναδέλφων του, της κυβέρνησης και κυρίως της πολυπολιτισμικής καναδικής κοινωνίας στο σύνολό της.

Υπήρξε αγαπημένος της νεολαίας αλλά και των ηλικιωμένων, των εκατοντάδων λαμπρών επιχειρηματιών δικηγόρων, γιατρών, πανεπιστημιακών μας, του απλού κόσμου αλλά και της ελίτ. Από την αρχή της ελληνικής οικονομικής κρίσης προσπάθησε να διευκολύνει τη δρομολόγηση επενδύσεων στην Ελλάδα προσκαλώντας τους Ελληνες επιχειρηματίες να συνεισφέρουν στην πατρίδα.

Το 2012 δρομολόγησε το συνέδριο της Παναμερικάνικης Ενωσης Φοιτητικών συλλόγων με θέμα «Ελληνική Νεολαία: Ο Ακρογωνιαίος Λίθος της Ελπίδας» οργανώθηκε στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο το Συνέδριο Ελλήνων Φοιτητών Βόρειας Αμερικής Ανοιξη 2012, με τη συμμετοχή 200 φοιτητικών συλλόγων από τα πανεπιστήμια του Τορόντο και της Βόρειας Αμερικής (Χάρβαρντ, Μπέρκλεϊ, Οχάιο κ.ά.).

Ο ίδιος πρωτοστάτησε στην ίδρυση του μεγαλύτερου Ινστιτούτου Ελληνιστικών Σπουδών στο πανεπιστήμιο του Waterloo (λαμβάνοντας θέση στο Διοικητικό Συμβούλιο), ενώ προάσπισε σθεναρά την ελληνικότητα της Μακεδονίας.

Παράλληλα, κατόρθωσε να επαναφέρει το Πρόγραμμα Ελληνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο, το οποίο αποτελεί το κορυφαίο πανεπιστήμιο του αγγλόφωνου Καναδά.

Στη διάρκεια της θητείας του συνδιοργάνωσε τέσσερις μαραθώνιους με συμμετοχή δεκάδων χιλιάδων αθλητών κάθε φορά, κινητοποίησε δυναμικά τον φοιτητικό κόσμο που ολόψυχα τον πίστεψε και με εμπιστοσύνη τον ακολούθησε, ανέλαβε πρωτοφανείς πρωτοβουλίες από κοινού με άλλα ισχυρά Γενικά Προξενεία αναδεικνύοντας τον ειρηνευτικό ρόλο της Ελλάδας στη Μεσόγειο.

Διετέλεσε πρύτανης του προξενικού σώματος του Τορόντο με ομόφωνη εκλογή, ενώ παράλληλα εξελέγη πρόεδρος της ένωσης προξένων Τορόντο, από την οποία έλαβε έπαινο επί τη αναχωρήσει του τον Ιούνιο του 2014.

Οι σχέσεις του με την πρωθυπουργό του Οντάριο Καθλίν Γουίν υπήρξαν θερμότατες και οι υπουργοί της κυβέρνησης του Οντάριο τίμησαν πολλάκις με την παρουσία τους τις εθνικές παρελάσεις στο Τορόντο αλλά και άλλες εκδηλώσεις του Ελληνισμού.

Ο Δημήτρης Αζεμόπουλος αποτέλεσε το σύμβολο ενότητας του Ελληνισμού με τη συνεχή, ουσιαστική και εποικοδομητική παρουσία του στα κοινά, δίνοντας ο ίδιος έμφαση στη προβολή της πολιτιστικής και ιστορικής ταυτότητάς μας. Διοργάνωσε φιλανθρωπικές εκδηλώσεις με αποτέλεσμα να συλλεγούν εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια για την ενίσχυση συλλόγων, εκκλησιών, κοινοτήτων.

Υπερασπίστηκε με πάθος τις εθνικές μας θέσεις τόσο με πρωτοφανείς σε τόλμη και ρητορεία ομιλίες του, άρθρα του σε εφημερίδες πανκαναδικής εμβέλειας, παρεμβάσεις του σε δημόσιους χώρους.

Πρωταγωνίστησε στον έρανο για την αποπεράτωση του SICK KIDS HOSPITAL το Πάσχα του 2010. Κανένας δεν φανταζόταν τότε πόσο σωστή ήταν η επιλογή του προσώπου του Δημήτρη Αζεμόπουλου από την Διοίκηση του καναδικού Νοσοκομείου ούτως ώστε η εκδήλωση που θα διοργάνωνε η Ελληνική Παροικία να αποτελέσει καταλύτη προσφοράς των υπόλοιπων περίπου 160 εθνοτήτων που συμβιώνουν αρμονικά στο Τορόντο.

Η συστράτευση της Ελληνικής Παροικίας και του Hellenic Heritage Foundation, απέδωσαν 250.000 δολάρια σε μια βραδιά - με αποτέλεσμα το όνομα της Ελληνικής Παροικίας να κοσμεί εσαεί πλέον τον τοίχο των δωρητών .

Ο επόμενος στόχος του Δημήτρη Αζεμόπουλου σε συνεργασία με τον τότε πρέσβη του Καναδά στην Ελλάδα, Ρόμπερτ Πέκ, ήταν η θεσμοποίηση της πρωτοκόλλου συνεργασίας του SICK KIDS HOSPITAL με το Ίδρυμα ΕΛΠΙΔΑ της κ. Μαριάννας Βαρδινογιάννη και το Νοσοκομείο Παίδων Αγία Σοφία, το οποίο επιτεύχθηκε.

Ο Δημήτρης Αζεμόπουλος τα καθήκοντά του στο νέο του θώκο, με αυξημένες προσδοκίες από τον Ελληνισμό του Καναδά, καθώς το μέχρι τούδε δείγμα γραφής της δραστηριότητάς του ήταν εξαιρετικό.

Αλλωστε στο πρώτο επίσημο μήνυμά του προς την Ομογένεια του Καναδά απηύθυνε έκκληση για ενότητα και συνεργασία όλων των φορέων του Απόδημου Ελληνισμού.

Σημ: Οι φωτογραφίες είναι από το προσωπικό αρχείο του πρέσβυ Δημήτρη Αζεμόπουλου

Δημοφιλή