Πριν με κρίνεις που δεν τρώω ζάχαρη, διάβασε πρώτα τι είναι το clean eating

Δεν ήταν παρά στις αρχές του 2014 που αποφάσισα να κάνω μία πιο ριζική αλλαγή στη ζωή μου. Ποια ήταν αυτή; Να σταματήσω να τρώω επεξεργασμένες τροφές και να καταναλώνω τροφές, όσο τον δυνατόν περισσότερο στην πρωτογενή τους τροφή.
shutterstock

Μεγαλωμένη όπως κάθε ελληνόπουλο σε ένα μέσο ελληνικό σπίτι, δεν έλειπε ποτέ το ψωμί από το τραπέζι μας, τα τσουρέκια, τα κέικ και, γενικά, όλα τα γλυκά και τα αλμυρά καλούδια που κάθε σπίτι έχει σε γιορτές, γενέθλια, κυριακάτικα τραπέζια και πάει λέγοντας...

Έχοντας τέτοια διατροφικά πρότυπα, αυτά της μεσογειακής διατροφής, θα έλεγε κανείς, αλλά με λίγο παραπάνω λαδάκι για να βουτάμε και το ψωμί και λίγο γλυκάκι μετά το φαγητό, για να αλλάξει η γεύση (ξέρετε από αυτά με μπόλικη ζάχαρη από πάνω και τη σοκολάτα να τρέχει από παντού), δεν θα μπορούσα παρά να τρώω όλα αυτά που φτιάχνει κάθε μαμά στο σπίτι και να απολαμβάνω εξόδους με φίλους για φαγητό σε ταβέρνες και λοιπά εστιατόρια.

Από το 2013, μέσα στα πλαίσια μία πιο υγιεινής προσέγγισης της ζωής αποφάσισα να προσέχω περισσότερο τον εαυτό μου, να αρχίσω να γυμνάζομαι και να κόψω τα πολλά λίπη και γλυκά. Τίποτα περίεργο μέχρι στιγμής, πρόκειται για μία φάση που περνά το 90% του πληθυσμού κάποια στιγμή της ζωής του. Δεν ήταν παρά στις αρχές του 2014 που αποφάσισα να κάνω μία πιο ριζική αλλαγή στη ζωή μου. Ποια ήταν αυτή; Να σταματήσω να τρώω επεξεργασμένες τροφές και να καταναλώνω τροφές, όσο τον δυνατόν περισσότερο στην πρωτογενή τους τροφή. Πρόκειται για ένα κίνημα που στο εξωτερικό ονομάζεται Clean Eating και βασίζεται στην πεποίθηση ότι όσο περισσότερο επεξεργασμένη είναι μία τροφή, τόσο μεγαλύτερη απώλεια θρεπτικών συστατικών έχει και άρα, τόσο περισσότερο κακό κάνει στον οργανισμό.

Ακούω τις απορίες σας...

Όχι, αυτό δεν σημαίνει ότι τρώω τα τρόφιμα ωμά, ούτε ότι δεν τρώω κρέας και σίγουρα δεν τρώω ρίζες και καρπούς. Τουλάχιστον, δεν τρώω μόνο ρίζες και καρπούς γιατί και αυτά είναι μέσα στο πρόγραμμα. Τρώω όλες τις τροφές που μπορεί να βρει κανείς σε καταστήματα και σούπερ μάρκετ και δεν είναι είναι επεξεργασμένες. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι καταναλώνω άφθονα φρούτα και λαχανικά, κρέας, ψάρια, θαλασσινά και καρπούς. Επίσης σημαίνει ότι δεν τρώω ρύζι, μακαρόνια, αλεύρι λευκό, δημητριακά (γιατί και αυτά είναι επεξεργασμένα), αναψυκτικά και οτιδήποτε περιέχει ζάχαρη.

Ναι αυτό ξέχασα να σας πω... Clean eating σημαίνει αποχή και από κάθε μορφή επεξεργασμένης ζάχαρης και άλλων γλυκαντικών που χρησιμοποιούνται κατά κόρον. Αυτό ήταν και το πιο δύσκολο σημείο στην υιοθέτηση αυτής της στάσης ζωής γιατί δεν θα πιστέψετε πόσα από τα τρόφιμα (που δεν περιμένατε) έχουν μέσα ζάχαρη. Και δεν μιλάω για τα προφανή γλυκά και αναψυκτικά αλλά και για τα περισσότερα παστέλια που υπάρχουν στο εμπόριο και τη σάλτσα ντομάτας που βάζουμε στο κοκκινιστό.

Η ζάχαρη είναι, ίσως, το πιο σημαντικό συστατικό που πρέπει να μειώσει κανείς στη διατροφή του και το πιο ισχυρό μου κίνητρο όταν ξεκίνησα να αλλάζω τον τρόπο ζωής μου. Δεν το λέω εγώ, αλλά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας που δεν σταματά να τονίζει ότι η κατανάλωση της ζάχαρης πρέπει να μειωθεί στο μισό. Ακόμα και εσείς που δεν τρώτε γλυκά, είστε σίγουροι ότι άθελά σας δεν καταναλώνετε ζάχαρη, από αυτή που υπάρχει κρυμμένη σε πολλά τρόφιμα;

Στην ερώτηση γιατί το κάνω, η απάντηση είναι απλή. Αφού έκατσα, διάβασα και το έψαξα πολύ συνειδητοποίησα ότι όλες αυτές οι επεξεργασμένες τροφές του εμπορίου βλάπτουν όχι μόνο το σώμα, αλλά και το μυαλό. Όσο περισσότερο έχει παραμείνει κάτι μέσα σε ένα εργοστάσιο, τόσο πιο πιθανό είναι να έχουν λιγότερες βιταμίνες και περισσότερα χημικά στοιχεία και προτιμώ να εξοπλίζω το σώμα μου με θρεπτικά συστατικά που το βοηθούν να λειτουργεί καλύτερα. Και πραγματικά, μπορώ να σας εγγυηθώ ότι νιώθω καλύτερα. Νιώθω το σώμα μου να είναι πιο υγιές, το μυαλό μου να λειτουργεί σωστά, η πέψη να γίνεται με καλύτερο τρόπο και έχω σταματήσει να νιώθω αυτό το συναίσθημα φουσκώματος και αηδίας από τα πολλά λιπαρά.

Δεν κρίνω κανέναν που δεν απολαμβάνει να τρώει αυτά που τρώω εγώ, ούτε πηγαίνω πάνω από τα ταπεράκια των συναδέλφων στο γραφείο και τα κοιτάω επιδεικτικά. Είμαι υπέρμαχος της ελεύθερης επιλογής και κακά τα ψέμματα που και που κάνω κι εγώ καμιά παρασπονδία, αλλά αυτό που έχω επιλέξει για το σώμα μου και την υγεία μου είναι αυτός ο τρόπος ζωής και διατροφής.

Η αποχή από τις επεξεργασμένες τροφές δεν εγγυάται απώλεια βάρους

Όποιος νομίζει ότι εάν σταματήσει να τρώει επεξεργασμένες τροφές θα αδυνατίσει αυτομάτως κάνει πολύ μεγάλο λάθος. Το clean eating δεν είναι κάποια δίαιτα, είναι τρόπος ζωής, είναι η συνειδητοποίηση ότι θέλεις να κάνεις κάτι καλό για τον εαυτό σου, για το σώμα σου και το μυαλό σου και δεν θέλεις να το γεμίζεις με χημικά και άλλα βλαβερά στοιχεία. Σε άλλα νέα, αυτή η διατροφή δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι κάποιος θα χάσει και κιλά. Όπως γνωρίζουν όλοι οι ξηροί καρποί και το αβοκάντο είναι τροφές που έχουν πολλές θερμίδες (για όσους τις μετρούν). Αυτό δεν με σταμάτησε ποτέ από το να καταναλώνω ένα αβοκάντο την ημέρα και να είμαι συνέχεια με το χέρι στο βάζο που φυλάω τους ξηρούς καρπούς. Βέβαια, αναφέρομαι σε ανάλατους, ωμούς (ή και ελαφρά καβουρδισμένους) ξηρούς καρπούς. Επίσης, αν κάτσει κάποιος και το ψάξει λίγο παραπάνω θα ανακαλύψει πάρα πολλές συνταγές για γλυκά και αλμυρά που φτιάχνονται από μη επεξεργασμένα υλικά, είναι πάρα πολύ νόστιμα και αν φας όλο το ταψί θα παχύνεις. Αλλά και πάλι το θέμα δεν είναι η απώλεια κιλών, ούτε ένα αδύνατο σώμα, αλλά ένα υγιές σώμα.

Almond flour pancakes. Sweet and #paleo ! #sunday #brunch

A photo posted by katerina nanopoulou (@bubbles_kat) on

Πολλοί μου λένε ότι βρίσκουν πολύ καταπιεστικό αυτό που κάνω και σε αυτούς απαντώ με μία ερώτηση. Γιατί πρέπει να καταπιέζομαι που δεν θα φάω ένα τοστ, το οποίο θεωρώ ότι δεν θα προσφέρει τίποτα στο σώμα μου, και προτιμώ να φάω μία φρουτοσαλάτα και μερικούς ξηρούς καρπούς; Αντίστοιχα, νομίζω δεν καταπιέζεται κανείς που δεν θέλει να φάει μπρόκολο, κουνουπίδι ή λαχανάκια Βρυξελλών, οπότε γιατί το ένα να είναι χειρότερο από το άλλο; Επιπλέον, το δικό μου πρωινό μπορεί να μην έχει τοστ, αλλά έχει τουλάχιστον 3 φορές την εβδομάδα, αβγά με αβοκάντο, ένα από τα πιο πλήρη πρωινά γεύματα που μπορεί να κάνει κάποιος.

Στην Ελλάδα το λεγόμενο clean eating μπορεί να είναι κάτι καινούριο, αλλά στο εξωτερικό αυτό το κίνημα υπάρχει εδώ και αρκετό καιρό και υποστηρίζει τη σημασία του να καταναλώνει κανείς τροφές, όσο το δυνατόν λιγότερο επεξεργασμένες.