Οι 10 μεγαλύτερες ληστείες στην ιστορία (Μέρος 1ο)

United California Bank, 24 Μαρτίου 1972. 30 εκατομμύρια δολάρια: Παρόλο που τα 30 εκατομμύρια, είναι πολύ λιγότερα από τη συγκεκριμένη λίστα, η αξία των χρημάτων το 1972 υπολογίζεται σε πάνω από 100 εκατομμύρια με τα σημερινά δεδομένα. Εκείνη την εποχή, ήταν ένα ποσό παγκοσμίου ρεκόρ. Μια ομάδα από 7 άνδρες από το Οχάιο, με επικεφαλής τον Amil Dinsio, έσπασαν ένα υποκατάστημα της τράπεζας United California Bank στην Laguna Niguel, στην Καλιφόρνια, και λεηλάτησαν τον ασφαλή θόλο καταθέσεων. Λόγω της φύσης των θυρίδων ασφαλείας και του αδήλωτου περιεχόμενου τους, μόνο μια εκτίμηση μπορεί να δοθεί για την αξία. Τελικά οι άνδρες συνελήφθησαν από το FBI.
Radius Images via Getty Images

1. Harry Winston, 5 Δεκεμβρίου 2008, Παρίσι. 108 εκατομμύρια δολάρια.

Τέσσερις ένοπλοι άνδρες εισήλθαν στo αριστοκρατικό κατάστημα κοσμημάτων "Jeweler to the Stars" λίγο πριν το κλείσιμο του χρόνου, οι τρεις από τους οποίους φορούσαν περούκες και γυναικεία ενδύματα. Αφού ξάφρισαν την βιτρίνα, ανάγκασαν το προσωπικό να τους οδηγήσει στην αποθήκη του καταστήματος καθώς τα κοσμήματα μεγάλης αξίας της βιτρίνας δεν τους ήταν αρκετά.

Άδειασαν σχεδόν ολόκληρο το απόθεμα, χωρίς να πέσει ούτε ένας πυροβολισμός. Το κατάστημα είχε πάλι ληστευθεί το προηγούμενο έτος, όπου οι κλέφτες απέσπασαν προϊόντα αξίας 10.000.000 δολαρίων. Κάποιος θα σκεφτόταν ότι ίσως θα ήταν φθηνότερη η πρόσληψη ένοπλων φρουρών από το να τους ληστεύουν κάθε χρόνο. 25 άνθρωποι έχουν έκτοτε συλληφθεί για το έγκλημα, ηλικίας 22 έως 67 χρονών.

2. Κέντρο Διαμαντιών Αμβέρσας, 16 Φεβρουαρίου 2003. 100 εκατομμύρια δολάρια.

Το 80% των ακατέργαστων διαμαντιών του κόσμου περνούν από την Αμβέρσα. Η πόλη έχει δει αρκετές ληστείες, αλλά αυτη ήταν τόσο μεγάλη σε αξία, που ακόμα και οι αρχές δεν έχουν καταλάβει πως ακριβώς εκτελέστηκε. Το εμπόρευμα ήταν τόσο μεγάλο, ώστε οι κλέφτες κυριολεκτικά δεν μπορούσαν να μεταφέρει όλα τα λάφυρα τους έξω από το θόλο, αλλά και πάλι κατάφεραν να αδειάσουν τις 123 από τις 189 θυρίδες.

Ο Leonardo Notarbartolo, ένας 30 χρόνος κλέφτης, ήταν ο ηγέτης αυτής της συμμορίας. Η ληστεία ήταν χρόνια προγραμματισμένη, με τουλάχιστον 4 άτομα να εμπλέκονται. Είχαν μισθωμένο χώρο γραφείων 3 χρόνια νωρίτερα, όπου Leonardo ως Ιταλός έμπορος διαμαντιών για να κερδίσει την εμπιστοσύνη και την αξιοπιστία.Έκανε συναντήσεις και έδινε προσφορές, ώστε κανείς δεν υποψιαζόταν τίποτα.

Όταν ήρθε ο καιρός να προχωρήσει, η ομάδα του τοποθέτησε ψεύτικες κασσέτες στις κάμερες ασφαλείας για να καλύψουν τις κινήσεις τους. Ο θόλος προστατευόταν από πολλά στρώματα ασφάλειας, συμπεριλαμβανομένης του υπέρυθρου ανιχνευτή θερμότητας, ένα ραντάρ Doppler, έναν ανιχνευτή μαγνητικού πεδίου, ένα σεισμικό αισθητήρα, και μια κλειδαριά με 100 εκατομμύρια πιθανούς συνδυασμούς. Η ληστεία που ονομάστηκε και η ληστεία του αιώνα, ακόμη και τώρα η αστυνομία δεν μπορεί να εξηγήσει πώς ακριβώς έγινε.

Ο Notarbartolo συνελήφθη,αφού ένας από τους συνεργούς του, απέτυχε να κάψει μια σακούλα σκουπιδιών που είχε αποδεικτικά στοιχεία. Οι πολύτιμοι λίθοι αξίας 100 εκατομμυρίων δολαρίων δεν βρέθηκαν ποτέ και ο Notarbartolo αυτή τη στιγμή εκτίει ποινή 10 χρόνων. Είναι ενδιαφέρον, καθώς ο Notarbartolo ισχυρίστηκε ότι ένας Εβραίος έμπορος διαμαντιών τους προσέλαβε για τη ληστεία και ότι στην πραγματικότητα μόνο έκλεψε περίπου 20 εκατομμύρια δολάρια, με πολλές από τις θυρίδες που έκλεψε να είναι άδειες. Πιστεύει ότι ο ίδιος και η παρέα του χρησιμοποιήθηκαν ως μέρος μιας τεράστιας ασφαλιστικής απάτης. Η αστυνομία έχει αρνηθεί αυτή τη περίπτωση.

3. United California Bank, 24 Μαρτίου 1972. 30 εκατομμύρια δολάρια.

Παρόλο που τα 30 εκατομμύρια, είναι πολύ λιγότερα από τη συγκεκριμένη λίστα, η αξία των χρημάτων το 1972 υπολογίζεται σε πάνω από 100 εκατομμύρια με τα σημερινά δεδομένα. Εκείνη την εποχή, ήταν ένα ποσό παγκοσμίου ρεκόρ. Μια ομάδα από 7 άνδρες από το Οχάιο, με επικεφαλής τον Amil Dinsio, έσπασαν ένα υποκατάστημα της τράπεζας United California Bank στην Laguna Niguel, στην Καλιφόρνια, και λεηλάτησαν τον ασφαλή θόλο καταθέσεων. Λόγω της φύσης των θυρίδων ασφαλείας και του αδήλωτου περιεχόμενου τους, μόνο μια εκτίμηση μπορεί να δοθεί για την αξία. Τελικά οι άνδρες συνελήφθησαν από το FBI.

4. Κεντρικό Αεροδρόμιο Άμστερνταμ Schiphol, 25 Φεβρουαρίου 2005. 118 εκ. δολάρια.

Αυτή η ληστεία είναι η μεγαλύτερη κλοπή διαμαντιών στην ιστορία. Η αξία τους υπολογίζεται σε 118 εκατ δολάρια και αυτή απλά είναι μια εκτίμηση, καθώς πολλές από τις λίθους ήταν άκοπες, που τις καθιστά πολύ πιο δύσκολο ώστε να τους δοθεί αξία. Ενώ πολλές από τις άλλες ληστείες σε αυτή τη λίστα περιλαμβάνουν κομψό σχεδιασμό και άψογη εκτέλεση, αυτή έμοιαζε περισσότερο με αρπαγή. Δύο εβδομάδες πριν από τη ληστεία, τέσσερις άνδρες έκλεψαν ένα φορτηγό της KLM (η KLM είναι μία μεγαλη ολλανδική αεροπορική εταιρεία) καθώς και στολές της ίδιας εταιρίας με σκοπό να κινούνται γύρω από τις ασφαλείς περιοχές του αεροδρομίου ανεμπόδιστα.

Στις 25 Φεβρουαρίου, οι κλέφτες μπήκαν σε φορτηγό της ΚLM που μεταφέρε ένα τεράστιο αριθμό άκοπων διαμαντιών που προορίζονταν για παράδοση στην Αμβέρσα. Σύμφωνα με πολλούς μάρτυρες, διέταξαν τους οδηγούς με την απειλή των όπλων να φύγουν, και οδήγησαν το φορτηγό μακρυά. Λόγω του γεγονότος ότι γνώριζαν ακριβώς ποια φορτηγό να στοχεύσουν, η αστυνομία υποπτεύεται μια εσωτερική διεργασία. Ήταν η δεύτερη φορά μέσα σε έξι μήνες που ο τερματικός σταθμό του αεροδρομίου είχε παραβιαστεί. Αρκετοί άνδρες έχουν συλληφθεί για τη ληστεία.

5. Βρετανική τράπεζα Μέσης Ανατολής, 20 Ιανουαρίου 1976. 25 εκατομμύρια λίρες.

Το 1970 ήρθε, με την άνοδο της PLO, μια οργάνωση με επικεφαλή τον Γιάσερ Αραφάτ, του οποίου στόχος ήταν η δημιουργία ενός ανεξάρτητου κράτους της Παλαιστίνης. Υπήρχε πόλεμος. Και οι πόλεμοι κοστίζουν χρήματα. Ο Λίβανος ήταν στη μέση ενός εμφυλίου πολέμου, και μέσα στο χάος, μια ομάδα που συνδέεται με την PLO λήστεψε περίπου δώδεκα τράπεζες, η μεγαλύτερη των οποίων ήταν η βρετανική τράπεζα της Μέσης Ανατολής.

Η ομάδα απέσπασε το εντυπωσιακό ποσό των 25 εκατομμυρίων αγγλικών λιρών σε χρυσό, κοσμήματα, και νομίσματα. Σε σημερινά χρήματα η αξία τους ήταν 100 εκατομμύρια δολάρια. Η ομάδα ανατίναξε τον τοίχο της τράπεζας που ήταν μεσοτοιχία με την Καθολική Εκκλησία. Με τη βοήθεια επαγγελματιών κλειδαράδων, άνοιξαν το θησαυροφυλάκιο και λεηλάτησαν το εσωτερικό τους σε διάρκεια δύο ημερών. Μερικά από τα αποθέματα πωλήθηκαν αργότερα, πίσω στους ιδιοκτήτες τους.

Συνεχίζεται...

Δείτε περισσότερα στη σελίδα freethinking.gr

Δημοφιλή