Η λήξη της προστασίας του «Mein Kampf» και του «Ημερολογίου της Άννας Φρανκ» προκαλεί αντιδράσεις

Η λήξη της προστασίας των πνευματικών δικαιωμάτων του έργου του Αδόλφου Χίτλερ "Mein Kampf" έχει προκαλέσει επίσης αντιδράσεις, καθώς υπάρχει ανησυχία ότι, παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης για περιορισμό της κυκλοφορίας του, η αναμενόμενη ευρεία διαδικτυακή διάδοσή του μετά από δεκαετίες στη Γερμανία θα ενισχύσει το νεοναζισμό στη χώρα. Εντούτοις, δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι η άρση της απαγόρευσης εκτύπωσης του βιβλίου θα μπορούσε να συμβάλει στο να γίνει ευρέως γνωστή η βαναυσότητα του ναζιστικού καθεστώτος.
TOBIAS SCHWARZ via Getty Images

Τόσο η Άννα Φρανκ όσο και ο Αδόλφος Χίτλερ πέθαναν το 1945, ωστόσο, 70 χρόνια μετά το θάνατο τους, φαίνεται πως η ιστορία και των δύο εξακολουθεί να παραμένει άμεσα συνδεδεμένη.

Την 1η Ιανουαρίου 2016 έληξε η περίοδος προστασίας της πνευματικής ιδιοκτησίας για τα έργα και των δύο, καθώς η ευρωπαϊκή νομοθεσία παρέχει προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων για 70 χρόνια μετά το θάνατο του συγγραφέα.

Η λήξη της προστασίας αυτής, ωστόσο, έχει προκαλέσει αντιδράσεις και για τα δύο έργα για διαφορετικούς, βέβαια, λόγους.

Όσον αφορά στο "Ημερολόγιο της Άννας Φρανκ", οι αντιδράσεις προέρχονται από το Ίδρυμα Άννα Φρανκ (Anne Frank Fonds) το οποίο υποστηρίζει ότι ο πατέρας της Άννας Φρανκ είναι από κοινού συγγραφέας του έργου, καθώς συνέβαλε στη δημοσίευση και διάδοσή του, και επομένως η προστασία θα πρέπει να λήξει 70 χρόνια μετά το θάνατό του.

Παρά την πρόσφατη δικαστική επιτυχία του Ιδρύματος στην Ολλανδία, η άποψη αυτή, δέχεται έντονες επικρίσεις ως μία επίμονη προσπάθεια διατήρησης της προστασίας και παραπλάνησης ως προς τον πραγματικό δημιουργό του έργου.

Από την άλλη, η λήξη της προστασίας των πνευματικών δικαιωμάτων του έργου του Αδόλφου Χίτλερ "Mein Kampf" έχει προκαλέσει επίσης αντιδράσεις, καθώς υπάρχει ανησυχία ότι, παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης για περιορισμό της κυκλοφορίας του, η αναμενόμενη ευρεία διαδικτυακή διάδοσή του μετά από δεκαετίες στη Γερμανία θα ενισχύσει το νεοναζισμό στη χώρα.

Εντούτοις, δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι η άρση της απαγόρευσης εκτύπωσης του βιβλίου θα μπορούσε να συμβάλει στο να γίνει ευρέως γνωστή η βαναυσότητα του ναζιστικού καθεστώτος.

«Ο Αγών μου» αναμένεται να τεθεί σε κυκλοφορία σε πολλές χώρες, ενώ στη Γερμανία ετοιμάζεται μία έκδοσή του με χιλιάδες σχόλια ακαδημαϊκών επί του κειμένου, που έχουν ως σκοπό να αποδείξουν ότι το βιβλίο είναι μάλλον κακογραμμένο και ασυνάρτητο.

Ακολουθήστε το Lawspot.gr σε Facebook και Twitter για συνεχή νομική ενημέρωση.

Δημοφιλή