Ορκωμοσία ρουτίνας στο Προεδρικό Μέγαρο

Έδειχνε εξοικειωμένος, πια ο κ. Τσίπρας, μ' αυτήν την επικίνδυνη «συνήθεια» του να προκηρύσσει με ευκολία εκλογές και να διαμορφώνει κυβερνήσεις χωρίς ανανέωση, ή εποικοδομητική διεύρυνση δίχως φρέσκο αέρα, δηλαδή, με την ίδια πάνω-κάτω σύνθεση, που τόσα προβλήματα δημιούργησε ως τώρα στη χώρα.
sooc

Έτσι, που γίνονται συνεχώς εκλογές και ορκωμοσίες κυβερνήσεων - η τρίτη το τελευταίο επτάμηνο - η χθεσινή μέσα στο Προεδρικό Μέγαρο έμοιαζε με τελετή ρουτίνας...

Ο πρωθυπουργός στεκόταν δίπλα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλο, τον Γ.Γ. της Προεδρίας Γ. Γεννηματά και τον Διευθυντή του Νομικού Γραφείου της Προεδρίας Σωτ. Ρίζο, πρώην πρόεδρος του Συμβουλίου Επικρατείας.

Έδειχνε εξοικειωμένος, πια ο κ. Τσίπρας, μ' αυτήν την επικίνδυνη «συνήθεια» του να προκηρύσσει με ευκολία εκλογές και να διαμορφώνει κυβερνήσεις χωρίς ανανέωση, ή εποικοδομητική διεύρυνση δίχως φρέσκο αέρα, δηλαδή, με την ίδια πάνω-κάτω σύνθεση, που τόσα προβλήματα δημιούργησε ως τώρα στη χώρα.

Ο κ. Τσίπρας χαιρετούσε με μόνιμο γέλιο, όχι απλώς χαμόγελο, τους καθόλου νέους υπουργούς του, τους χτυπούσε στην πλάτη συγκαταβατικά κι εκείνοι, που είχαν πάρει ή ξαναπάρει το «χρίσμα» της έγκρισής του, έπλεαν σε πελάγη ευτυχίας μετά την ορκωμοσία τους και του έδειχναν, ο καθένας με τον τρόπο του, την ευγνωμοσύνη τους...

Πολλοί απ' αυτούς ή απ' αυτές - επτά είναι οι γυναίκες, που μετέχουν στην 46μελή νέα κυβέρνηση - κοιτούσαν με περηφάνια προς το μέρος εκείνο της αίθουσας, που ήταν οι συγγενείς τους ζητώντας επιβράβευση...

Σαν οικογενειακή γιορτή, δηλαδή...

Θρησκευτική - Πολιτική

Η ορκωμοσία της κυβέρνησης έγινε σε δύο δόσεις: Η πρώτη θρησκευτική, χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου. Και η δεύτερη Πολιτική Διαβεβαίωση, όπως αποκαλείται για τους «Άθεους».

Η διευθύντρια Δημοσίων Σχέσεων της Προεδρίας η Λώρα Μολυβιάτη, μια γυναίκα με εμπειρία στη δουλειά της και φινέτσα είχε δώσει τον καλύτερο εαυτό της στην οργάνωση αυτής της ημέρας.

Η «χωροταξική» τοποθέτηση των νέων, άπειρων σ' αυτά υπουργών είχε καλά αποτελέσματα, τουλάχιστον ως προς την εικόνα. Άσχετο αν υπήρχαν μερικοί, και μάλιστα εύρωστοι με μεγάλο (σωματικό ε!) εκτόπισμα, που αν και έχουν αναλάβει ευαίσθητα και με μεγάλες απαιτήσεις παιδείας υπουργεία, έσπρωχναν, για να είναι στην πρώτη σειρά!

Κάποιοι δημοσιογράφοι σχολίαζαν πόσο επαρκής σοβαρή και πολλά υποσχόμενη έδειχνε η υπηρεσιακή κυβέρνηση πριν τις εκλογές, και μακάρι, σαν σε όνειρο το έλεγαν, να παρέμενε αυτή, για 2 ή 3 χρόνια απερίσπαστη στο έργο της χωρίς εκλογές. Και προσέθεταν πόσο αναγκαίο Συνταγματικά είναι να δαμαστεί η ευκολία προκήρυξης εκλογών στη χώρα μας.

Είναι ενδιαφέρον πως σε σχόλιο στον Αμερικάνικο Τύπο ο υπηρεσιακός υπουργός Εξωτερικών, ο με τεράστια πείρα κ. Μολυβιάτης, στενός συνεργάτης και υπουργός του Κωνσταντίνου Καραμανλή, συγκρίθηκε με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Α. Γκρομίγκο, εν ενεργεία από το 1957 ως το 1985!

Αισιόδοξος ο κ. Χουλιαράκης

Με τον μόνο νέο υπουργό, που συζήτησα ήταν ο Γ. Χουλιαράκης, αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, ο οποίος έχει ως τώρα συνεργαστεί, θετικά από διαφορετικά πόστα, με τους εταίρους μας στις Βρυξέλλες.

-Γνωρίζετε, βέβαια, κύριε υπουργέ, πως πολλοί στην Ελλάδα και το εξωτερικό έχουν επιφυλάξεις για την εφαρμογή του προγράμματος από την κυβέρνηση Τσίπρα. Αυτό δημιουργεί και νέες ανησυχίες σε όλους μας. Τι λέτε; Τον ρώτησα.

-Πιστεύω πως θα εφαρμοστεί. Ως τον ερχόμενο Αύγουστο με το καλό, θα έχουμε βελτίωση.

-Είστε σίγουρος;

-Ναι και το διαβεβαιώνω.

Όλοι μας, πάντως, ευχηθήκαμε για σταθερότητα και ανάπτυξη, και με πλατειά κυβερνητική διεύρυνση, και από διαφορετικούς κομματικούς ή εξωκοινοβουλευτικούς χώρους στη συνέχεια. Και βεβαίως όχι άλλες εκλογές. Όχι άλλη «Δημοκρατία» σχολίαζαν δημοσιογράφοι, σε συζητήσεις με μέλη της Κυβέρνησης.

Δημοφιλή