Μια άρνηση και μια υπερβολή

Παρακαλώ να κατανοήσετε την έκπληξή μου δεδομένου ότι κατά την μακρόχρονη δημοσιογραφική θητεία μου στο διπλωματικό ρεπορτάζ της εφημερίδας Ελευθεροτυπίας, διαπιστευμένη στην Προεδρία της Δημοκρατίας και Υπουργείο Εξωτερικών έχω ταξιδέψει επαγγελματικά στις πέντε ηπείρους, συνοδεύοντας Προέδρους της Δημοκρατίας, Πρωθυπουργούς και Υπουργούς και έχω αλλεπάλληλες συναντήσεις και συζητήσεις με ηγέτες κρατών σε ποικίλα καθεστώτα....
sooc

Προς το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ

Αθήνα 1/3/2016

Άρνηση αμερικανικής βίζας στη δημοσιογράφο Λένα Παγώνη

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Θεωρώ επιβεβλημένο, ως τακτικό μέλος της ΕΣΗΕΑ επί δεκαετίες, να θέσω υπ' όψιν σας την εξοργιστική συμπεριφορά εις βάρος μου της εδώ Πρεσβείας των ΗΠΑ. Μια συμπεριφορά αναιτίως προκλητική και προσβλητική, που θίγει την προσωπική μου αξιοπρέπεια ως ελεύθερου πολίτη, θέτει απαράδεκτους φραγμούς στην επαγγελματική μου δραστηριότητα και έχει, πιστεύω, γενικότερη σημασία ως ευθύ πλήγμα κατά της ελευθεροτυπίας.

Εξηγούμαι:

Πριν από ένα χρόνο περίπου (Απρίλιος 2015) υπέβαλα στο εδώ αμερικανικό προξενείο αίτηση για χορήγηση βίζας προκειμένου να ταξιδέψω στις ΗΠΑ. Ένα ταξίδι που θα έκανα για πολλοστή φορά, (έχω και Δημοσιογραφική και Τουριστική βίζα) αφού έχω επισκεφτεί επανειλημμένα την Ν. Υόρκη, εκτός από την Ουάσινγκτον, Βοστώνη κ.α. Η Ν. Υόρκη είναι μια πόλη που αγαπώ, λατρεύω τον δυναμισμό της, την έχω ζήσει κυρίως με επίσημες αποστολές, συνοδεύοντας Προέδρους, Πρωθυπουργούς, Υπουργούς, αλλά και ιδιωτικά, οικογενειακά. Έχω φίλους. Συνήθως επισκέπτομαι μουσεία, εκθέσεις, θέατρα, clubs. Η αίτησή μου ανεξηγήτως παρέμεινε επί μακρόν αναπάντητη και οι εύλογες οχλήσεις μου στην πρεσβεία απέβαιναν άκαρπες. Ώσπου πριν από λίγες μέρες με ειδοποίησαν τηλεφωνικά να επισκεφτώ την Αμερικανίδα πρόξενο την Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου στη 1 το μεσημέρι. Ραντεβού που είχα ζητήσει και εγώ η ίδια. Αντί της προξένου, ωστόσο, με δέχθηκε άλλη υπάλληλος που μου έδωσε την γραπτή αρνητική απάντηση στην αίτησή μου. Άναυδη ανέγνωσα στο έγγραφο να χαρακτηρίζομαι ως αναιτιολογήτως... ανεπιθύμητο πρόσωπο για τις ΗΠΑ. Απίστευτη ψυχρολουσία! Κεραυνόπληκτη απαίτησα να δω τον αρμόδιο, για να μου παράσχει εξηγήσεις για τους λόγους της άρνησης. Ο ίδιος ο Πρέσβης David D. Pearce μου είχε δηλώσει αναρμόδιος διότι τον ξεπερνούσε, όπως είπε, το θέμα. Μυστήριο; Τι συμβαίνει; Του κάκου...

Επίσημα Διαβήματα

Επειδή η πολύμηνη επίσημη σιγή συνοδευόταν από υπαινιγμούς εκ μέρους της πρεσβείας ότι η απάντηση θα είναι αρνητική για το θέμα μου, επεζήτησα τη βοήθεια των ελληνικών αρχών των οποίων η άμεση ανταπόκριση εκδηλώθηκε ως το ανώτατο δυνατό επίπεδο. Συγκεκριμένα προέβησαν σε διαβήματα:

  • Η Προεδρία της Δημοκρατίας διά της Διευθύνσεως του Διπλωματικού γραφείου του Έλληνα Προέδρου.
  • Το Υπουργείο Εξωτερικών από τον Πρέσβη κύριο Δημήτρη Παρασκευόπουλο ο οποίος το χειρίστηκε με άψογο τρόπο.
  • Ο Πρέσβης της Ελλάδας στην Washington κύριος Παναγόπουλος.
  • Επίσης έγιναν δημοσιεύματα στον Ελληνικό Τύπο και αναμένεται σχετική ερώτηση στη Βουλή.

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Παρακαλώ να κατανοήσετε την έκπληξή μου δεδομένου ότι κατά την μακρόχρονη δημοσιογραφική θητεία μου στο διπλωματικό ρεπορτάζ της εφημερίδας Ελευθεροτυπίας, διαπιστευμένη στην Προεδρία της Δημοκρατίας και Υπουργείο Εξωτερικών έχω ταξιδέψει επαγγελματικά στις πέντε ηπείρους, συνοδεύοντας Προέδρους της Δημοκρατίας, Πρωθυπουργούς και Υπουργούς και έχω αλλεπάλληλες συναντήσεις και συζητήσεις με ηγέτες κρατών σε ποικίλα καθεστώτα.... Όπως με τους Αμερικανούς Προέδρους George H. W. Bush, τον Bill Clinton, τους υποψήφιους τώρα Προέδρους, Hillary Clinton, Donald Trump, με υπουργούς Εξωτερικών τον πάλαι ποτέ Henry Kissinger, τον Υπουργό Άμυνας Wayne Berger, την Madeleine Albright, επίσης ισχυρούς Αμερικανούς, παγκοσμίως, ανάμεσά τους τον Bill Gates, τον Πρόεδρο την General Electric, την οικογένεια Forbes και ειδικά τον Christopher, τον ιδρυτή του CNN Ted Turner, όταν μάλιστα τον συνόδευε η Jane Fonda, τον Νομπελίστα/οικονομολόγο Paul Krugman, τον πιο ακριβοπληρωμένο σήμερα στον κόσμο ζωγράφο/γλύπτη Jeff Koons. Και φυσικά άλλους πολλούς που αυτή τη στιγμή δεν θυμάμαι.

Είναι χαριτωμένο! Πάντως σε μία από τις (4) συναντήσεις μου για το θέμα στο Αμερικανικό Προξενείο έδειξα τη φωτογραφία μου με τον Bush μου απάντησαν ότι είναι εκτός θέματός τους!

Θέλω, καταλήγοντας, να προσθέσω ότι θεωρώ την με τρόπο άκομψο αρνητική απάντηση στην αίτησή μου, αυθαίρετη, ανελεύθερη και αντιδημοκρατική αλλά και επικίνδυνη με προφανώς αβάσιμα στοιχεία κάτι που ούτε η πιο μακρινή φαντασία μου δεν θα μπορούσε να συλλάβει. Για ποια ακριβώς; Η στάση ζωής μου, η πορεία μου δημοσιογραφική και προσωπική, αυτά τα δύο είναι αλληλένδετα, οι ελεύθερες αντιλήψεις μου, η κοσμοπολίτικη νοοτροπία μου, η συχνή ζωή μου στο εξωτερικό, η εκτίμησή μου σε πολλά και σημαντικά Αμερικανικά επιτεύγματα στην επιστήμη, τέχνη, επιχειρηματικότητα, πράγματα τα οποία έχω αναδείξει στη δημοσιογραφική μου καριέρα αποτελούν σχήμα οξύμωρο με τη στάση της Αμερικάνικης Πρεσβείας απέναντί μου. Από πού και έως πού; Επιμένω, συνειδητά, σ' αυτό.

Είναι χαρακτηριστικό πως γνωστοί και φίλοι, προσωπικότητες που με γνωρίζουν χρόνια, πολιτικοί, επιχειρηματίες, πανεπιστημιακοί και βέβαια συνάδελφοι έπεσαν από τα σύννεφα όταν το άκουσαν.

Υπερβολή...

Και είναι κρίμα! Διότι πραγματικά κατανοώ και αντιλαμβάνομαι την αυστηρότητα των Αμερικανικών αρχών για την προστασία και ασφάλεια των πολιτών της χώρας τους και όσων την επισκέπτονται σε μια τόσο δύσκολη και επικίνδυνη απ' όλες τις πλευρές περίοδο, που όλοι μας ζούμε. Κάτι που το είπα και το εννοούσα στις συζητήσεις μου μαζί τους. Όμως η υπερβολή τους φαίνεται, όπως στην περίπτωσή μου, τους οδηγεί σε απύθμενες κακοτοπιές και λάθος χειρισμούς. Γι' αυτό και το όλο θέμα με ενοχλεί πολύ, με στενοχωρεί, με πειράζει, με εκνευρίζει...

Γι' αυτό και ζητώ τη συμπαράστασή σας με διάβημα τόσο στην Διεθνή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων, όσο και στην Ελληνική Κυβέρνηση που όφειλαν νομίζω να αξιώσουν από τις Αμερικανικές αρχές να δηλώσουν δημόσια και υπεύθυνα τι μου καταλογίζουν και προς τι όλη αυτή η ανοίκεια και σκαιά συμπεριφορά αναιτίως.

Με τη βεβαιότητα ότι σας έχω στο πλευρό μου.

Σας ευχαριστώ,

Λένα Παγώνη.