Με τον Καθηγητή Πέτρο Θέμελη στην Αρχαία Μεσσήνη

Ένα όμορφο Φθινοπωρινό απόγευμα, ψιλόβρεχε κιόλας, έτσι μ' αρέσει πιο πολύ, μας έλεγε ο «Στρατηγός» όπως τον αποκαλούν, Πέτρος Θέμελης. Είχαμε την ευτυχία, δεν θα πω να μας ξεναγήσει (είναι λίγο....), αλλά να μας υποδεχθεί και να μας οδηγήσει στο «Βασίλειό του». Την Αρχαία Μεσσήνη (370 π.Χ.). Εκεί, που μαζί με αξιέπαινους σκαπανείς, ο κορυφαίος Αρχαιολόγος καθηγητής που ζει μόνιμα εκεί, μέσα στη μεγαλειώδη ερημιά του, το έχει κάνει έργο ζωής. Γνωρίζει την κάθε πετρούλα, κάθε μια από τις μεγαλύτερες πόλεις της Αρχαιότητας. Κατευθύνει και διευθύνει τα πάντα. Μιλάει για την αρχαιότητα σα να είναι το σπίτι του!
Eurokinissi

Ένα όμορφο Φθινοπωρινό απόγευμα, ψιλόβρεχε κιόλας, έτσι μ' αρέσει πιο πολύ, μας έλεγε ο «Στρατηγός» όπως τον αποκαλούν, Πέτρος Θέμελης. Είχαμε την ευτυχία, δεν θα πω να μας ξεναγήσει (είναι λίγο....), αλλά να μας υποδεχθεί και να μας οδηγήσει στο «Βασίλειό του». Την Αρχαία Μεσσήνη (370 π.Χ.).

Εκεί, που μαζί με αξιέπαινους σκαπανείς, ο κορυφαίος Αρχαιολόγος καθηγητής που ζει μόνιμα εκεί, μέσα στη μεγαλειώδη ερημιά του, το έχει κάνει έργο ζωής. Γνωρίζει την κάθε πετρούλα, κάθε μια από τις μεγαλύτερες πόλεις της Αρχαιότητας. Κατευθύνει και διευθύνει τα πάντα. Μιλάει για την αρχαιότητα σα να είναι το σπίτι του! Δημιουργεί ακαταπόνητα και αθόρυβα επί 32 χρόνια με το χαμόγελο και το παράδειγμά του, πηγή διαχρονική αισιοδοξίας.... Μακριά από τις τωρινές οικονομικές μιζέριες, αισθάνεται ανεξάρτητος.

Παθιασμένος

Είναι ο γοητευτικός αυτός άνθρωπος, που ξαναστήνει μια ολόκληρη πόλη, όπως ήταν! Την βρήκε γεμάτη ελιές και αμπέλια όταν ξεκίνησε μετά τον Αναστάσιο Ορλανδό, που είχε φέρει στο φως ένα μέρος του Ασκληπιού.

Ο Πέτρος Θέμελης οδηγεί τον Γιώργο Βότση και τη Λένα Παγώνη στις αρχαιότητες

Μας δείχνει με το «Camprio» ηλεκτρικό τζιπάκι, που οδηγεί, το μέρος, όπου πρωτοβρήκε το '87 όταν ξεκίνησε το πρώτο σπασμένο άγαλμα... Και τώρα όλα τα καινούργια. Είναι πάθος, όπως λέει, το έργο του. Μεγάλη Αγάπη.

- Και το βράδυ; Πώς μένετε εδώ μόνος σας;

- Διαβάζω. Δουλεύω. Γράφω ποιήματα. Ζωγραφίζω. Πάω για λίγο στην Αθήνα και θέλω το συντομότερο να ξαναγυρίσω.

Παρελθόν - Παρόν

Τείνουν προς την ολοκλήρωσή τους οι ανασκαφές και αναστηλώσεις που ξαναζωντανεύουν την Αρχαία Μεσσήνη (370 π.Χ.) και την αναδεικνύουν σε έναν από τους πιο σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους μας.

Έχουν φέρει στο φως πολλά τα δημόσια και ιερά οικοδομήματα της πόλης, που είδε και περιέγραψε ο Παυσανίας στη Μεσσήνη, όταν την επισκέφθηκε (155-160 μ.Χ.).

Με υποβλητικό περίκλειστο ορίζοντα, καμπυλωτούς λόφους, η Αγορά και η παλαίστρα με τα εκπληκτικά μωσαϊκά το Στάδιο, το Γυμνάσιο, το Ασκληπιείο, το Θέατρο, που φιλοξενεί ήδη, κάθε Καλοκαίρι θεατρικές και μουσικές εκδηλώσεις με χιλιάδες επισκέπτες.

«Ελληνική Φορεσιά» στο Costa Navarino

Ένα διαφορετικό ταξίδι απολαύσαμε: Στην ομορφιά της Ελληνικής παραδοσιακής φορεσιάς, από τις συλλογές του Μουσείου Μπενάκη, που ζωντανεύουν σε συνδυασμό με σύγχρονες δημιουργίες. Ήταν μια εξαιρετική έκθεση, που φιλοξενήθηκε στους ειδικά διαμορφωμένους χώρους του "Costa Navarino". Μια βόλτα στο ίδιο το ξενοδοχείο, με ιστορικά -από τη Ναυμαχία του Ναβαρίνου (1827) - και άλλα σύγχρονα έργα τέχνης που κοσμούν τους χώρους υποδοχής, είναι μια απόλαυση. Μαζί με τις ποικίλες περιβαλλοντικές δραστηριότητες, που προσφέρουν δημιουργικές προτάσεις στους επισκέπτες.

Οι ξένοι, βορειοευρωπαίοι κυρίως, παρατείνουν την τουριστική περίοδο, ερχόμενοι για το Γκολφ, σε σπάνιες γι' αυτούς ηλιόλουστες συνθήκες και βεβαίως άλλα σπορ.

Το Costa Navarino αναδείχθηκε φέτος ανάμεσα στα καλύτερα Resorts της Ευρώπης και ευρωπαϊκός προορισμός για Γκολφ.

Υψηλή Αισθητική

Είναι ένα ζευγάρι προσηλωμένο στη Δημιουργία. Ο καθένας στην Τέχνη του. Με ευαισθησία - υψηλή αισθητική: Ο αρχιτέκτων Αλέξανδρος Παναγιωτόπουλος, ήρεμος, ευγενής, που προσπαθεί να πραγματοποιήσει και το όραμά του. Να συνδυάσει δύο μεγάλες αγάπες. Την αρχιτεκτονική και τη Μουσική.

Η γλύπτρια και καθηγήτρια στο ΕΜΠ Βάνα Ξένου, με μεγάλο αριθμό ατομικών εκθέσεων στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Η τελευταία στο πολιτιστικό Ίδρυμα Ermitage, στην Garches, έξω από το Παρίσι. Η έμπνευση της από τη μυθολογία και τα Μυστήρια της αρχαίας Ελλάδας σε ένα διάλογο με το παρόν Αθήνα - Ελευσίνα - Δελφοί.

Η έκθεση είναι υπό την αιγίδα της Γαλλίδας υπουργού Πολιτισμού. Μια φινετσάτη, λεπτή, δυνατή γυναίκα (πάντοτε αναρωτιόμουν πως μπορούσε να ... κουμαντάρει τα θεόρατα γλυπτά έργα της). Υπήρξε υποψήφια από την Ελλάδα το 2008 για την ανάδειξη της Γυναίκας της Ευρώπης.

Το κτήμα στην Εύβοια

Σημείο αναφοράς στη ζωή τους είναι ένας αριστουργηματικός χώρος. Αρχιτεκτονικό έργο του Αλέξανδρου, μέσα σε ένα πανέμορφο κατάφυτο κτήμα με Ιστορία. Εκεί, όπου μετέτρεψαν, στα πλαίσια, μιας ευρύτερης αρχιτεκτονικής επέμβασης, τις Αποθήκες (τα ερείπιά τους, δηλαδή) των παλαιών Μεταλλείων, σε εστία καλλιτεχνικής δημιουργίας. Με πανέμορφες εγκαταστάσεις υψηλής αισθητικής, ατελιέ, ανοιχτό θέατρο, περιαύλειο χώρο. Πού ; Στα Κατούνια στη Λίμνη Ευβοίας. Εξαιρετικό, ενημερωτικό το βιβλίο του Γιάννη Φαφούτη, με έρευνα και ιστορικές αναφορές, από τον 19ο αιώνα έως σήμερα - για τις Μεταλλευτικές Εγκαταστάσεις Επεξεργασίας Λευκολίθου της Εταιρείας ANGLO - GREEK στον βόρειο Ευβοϊκό Κόλπο.

Για την ευρύτερη αρχιτεκτονική επέμβαση που ξεκίνησε το 1991, σε ο,τι είχε απομείνει πλέον από τα γκρεμισμένα βιομηχανικά κτίρια, ο Λημνιός αρχιτέκτων Γ. Τριανταφύλλου τονίζει πως στόχος της είναι να μην διαταραχθεί το ύφος και η αύρα του εξαιρετικού αυτού χώρου.

Ρομαντισμός στο Μικρό Θέατρο

Το κόσμημα ανάμεσα σε όλα αυτά είναι το Μικρό Ανοιχτό Θέατρο. Έχει καθιερωθεί, τα τελευταία επτά χρόνια σαν χώρος κλασσικών μουσικών εκδηλώσεων, φυτώριο όμορφων αναζητήσεων, μια ατμόσφαιρα κατάνυξης στις αρχές του Φθινοπώρου, με πρωτοβουλία του Αλέξανδρου - με μαύρα πάντα ρούχα, εξαίρετος οικοδεσπότης μας υποδέχεται - διακριτική πάντα δίπλα και μακρυά η Βάνα.

Στη φετινή συναυλία με έργα Τσαϊκόφσκι - Σοστάκοβιτς συμμετείχε και ο ίδιος με τη σύνθεσή του «Η βυθισμένη Αυλή», έργο για δύο βιολιά. (Το έργο παρουσιάστηκε λίγο αργότερα στο Παρίσι).

Ο σπουδαίος Γιώργος Δεμερτζής πρωταγωνιστής επιβλητική εικόνα με το βιολί στον ώμο, έχει συνδεθεί με τη διάδοση της Ελληνικής Μουσικής παντού στον κόσμο. Μαζί του οι νεώτεροι, Νώε Ινουι, Άγγελος Λιακάκης (βιολοντσέλο), Βασ. Βαρβαρέσος (πιάνο).

Ψυχαγωγία είναι η αγωγή ψυχής, λέει ο Αλέξανδρος. Κι αυτή την δύσκολη περίοδο ας δείξουμε πως υπάρχουν κι άλλες - όχι μόνο τα οικονομικά μας - πλευρές της ζωής. Η παιδεία, η καλλιέργεια, η αναζήτηση ποιότητας, ομορφιά, γνώση, ευγένεια.

Η χαρά των παιχνιδιών

Επιχείρηση Γοητείας, από το Μουσείο Μπενάκη. Η μια μετά την άλλη. Το άκουσα και μου άρεσε σε μια φιλική συντροφιά με τον υπέροχο αυτό άνθρωπο, τον Άγγελο Δεληβοριά. Μετά, λοιπόν, την έκθεση με την πλούσια συλλογή κεραμικών της Ρόδου, από το πάλαι ποτέ εργοστάσιο ΙΚΑΡΟΣ (1928), έρχεται να ομορφύνει το νου και τα παιδικά μας όνειρα το Μουσείο Μπενάκη Παιχνιδιών. Άνοιξε σε ένα νεογοτθικό, μπαρόκ, Art Nouveau κτίριο, πύργος, δηλαδή, παραμυθένιος, στο Φάληρο, με θέα τη θάλασσα... - δωρεά της οικογένειας του Υδραίου ευεργέτη και πλοίαρχου Αθαν. Κουλούρα-.

Παιχνίδια απ' όλο τον κόσμο, από τους αρχαίους έως και τους νεώτερους χρόνους, είναι μια μαγεία.

Δεν ξεχνώ την έκφραση μιας κούκλας με ρομαντική φορεσιά, Ευρωπαϊκή, λέει που μου ερχόταν να τη φιλήσω.

Κοιτούσα όλα τα παιχνίδια μέσα από τα μάτια του 6χρονου εγγονού μου και εγώ χαιρόμουν ακόμη περισσότερο !

Βιβλίο αρχιτεκτόνων της Γιώτας και του Νίκου

Το ζευγάρι των αρχιτεκτόνων Νίκου Μιχαλόπουλου και Γιώτας Βρεττάτκου δεν κάθεται καθόλου... ήσυχο! Δεν κάνει απλώς κριτική και μετά....τίποτα! Όπως πολλοί άλλοι....

Δημιουργεί. Προτείνει. Προσπαθεί.

Έτσι έγινε η παρουσίαση από τις εκδόσεις Αστάρτη του βιβλίου τους «Η ΤΡΙΛΟΓΙΑ της ΑΠΕΙΛΗΣ για την ΑΘΗΝΑ». Η τόσο επίκαιρη επένδυση στο Ελληνικό, είναι ένα από τα θέματά τους. Οι συγγραφείς και βέβαια είναι υπέρ της ανάπτυξης του .... κουρασμένου αυτού χώρου. Προτείνουν ένα μοντέλο, που να βελτιώνει την ποιότητα ζωής και τον τουρισμό. Επιθυμούν μάλιστα η εκεί κατασκευή υψηλών πύργων να μην ανταγωνίζεται σε ύψος την Ακρόπολη.

Ο πολύς Στέφανος Μάνος

Ενδιαφέρουσα ήταν η παρέμβαση του πληθωρικού Στέφανου Μάνου. Εύστοχος όπως πάντα, έχει αφήσει ιστορία με την ποιότητα του έργου του. Και τι καλύτερο εάν μπορούσε να έπαιζε αποφασιστικό ρόλο και τώρα. Αλλάζουν πολλά πράγματα που δείχνουν αμετακίνητα είπε! Μπορούμε!!!

Ο με «πολιτικό πολιτισμό» μηχανικός Γιάννης Αλαβάνος, επαίνεσε βεβαίως τον επαναστατικό Στ. Μάνο και συμπλήρωσε πως λείπει στον .... Της Αθήνας ο λόγος των επιστημόνων. (Δεν εννοούσε βέβαια τους αρχαιολόγους).

Στο Χίλτον για τον τουρισμό μας

Μια όμορφη νότα στην καρδιά της Αθήνας, μέσα στο Χίλτον. Είναι ένας νέος λαμπερός πολυχώρος, μικρός αλλά γεμάτος ζωντάνια και ενέργεια. Εντύπωση κάνουν μεταξύ άλλων, φρέσκα γαστρονομικά προϊόντα Ελληνικής παραγωγής (αγουρέλαιο, χαβιάρι, Thesauri, αυγοτάραχο) που νοιάζονται για καλή υγεία.

Πολυτέλεια - γιατί όχι; - διακριτική, αύρα νεανική, όμορφες τουριστικές προτάσεις και ιδέες που γίνονται πράξη, με στόχο την ανάπτυξη υψηλού τουρισμού στη χώρα μας (Flag Ship Shop).

Ψυχή αυτής της δραστηριότητας "Luxury Group» - ζωηρός αεικίνητος με πολλά ενδιαφέροντα ο Γ. Στασινόπουλος μας λέει: «Η δημιουργία αυτού του πολυχώρου συμβαδίζει με την έναρξη μιας καινούργιας τουριστικής εποχής, όπου η Ελλάδα είναι πόλος έλξης ολοένα και περισσότερο ξένων υψηλού εισοδήματος, τόσο για διακοπές, όσο και για προσωρινή ή μόνιμη κατοικία. Συνδυάζει ταξιδιωτικές υπηρεσίες της καθημερινής διαμονής τους στην Ελλάδα και προϊόντα που απευθύνονται σ αυτό το κοινό.

Την βραδιά των εγκαινίων μας υποδέχεται, με νέο κυρίως κόσμο, εξαιρετική μουσική, διεθνείς ερμηνείες, ένα όμορφο και δραστήριο κορίτσι.

Η Εύα Λυμπεροπούλου, κόρη του ευαίσθητου ζωγράφου Νίκου Λυμπερόπουλου και της Αντιγόνης που είχε έντονη παρουσία στον κόσμο της Μόδας. Το καλό και αισιόδοξη ήταν πως όλοι μιλούσαν με κέφι για τη δουλειά τους.

Αξίζει μια πρωινή βόλτα προς τα εκεί. Θα σας φτιάξει την ημέρα!

Αναφορά στον Γκρέκο στο Ίδρυμα Νιάρχος

Το Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος, αυτή η Πολιτιστική Όαση στην Αθήνα, που ομόρφυνε τη ζωή μας και αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για τους οικονομικά ισχυρούς, με τις συνεχείς, δωρεές και ευεργεσίες στο χώρο της υγείας, της Παιδείας κ.α. Οφείλουμε να το τονίζουμε κάθε τόσο.

Μια από τις πρόσφατες πολιτιστικές δραστηριότητες στο Φάρο, το ηλιοβασίλεμα, ήταν, την περασμένη Κυριακή, μια δραματοποιημένη αφήγηση αποσπασμάτων από το μνημειώδες έργο του Νίκου Καζαντζάκη - Αναφορά στον Γκρέκο.

Την σκηνοθετική επιμέλεια υπογράφει η θεατρολόγος Εφη Θεοδώρου. Με το έργο αυτό «Κρατώ μια αναφορά» εγκαινιάσθηκαν οι «Παραβάσεις» μια νέα σειρά θεατρικού αναλογίου, συνδυασμός κλασσικού με καινοτόμα στοιχεία, που θα επαναλαμβάνονται τις Κυριακές αυτού του Χειμώνα.

Επιχειρηματίας με πολλά βιβλία

Είναι μια γλυκιά γυναίκα η Ελένη Καστρίσιου - Κυριακοπούλου. Έμαθε την επιχειρηματικότητα όχι μόνο από σπουδές, αλλά και ως μέλος επιχειρηματικής οικογένειας. Έχει εργαστεί σε μεγάλες εταιρείες και γνωρίζει καλά τα μυστικά τους. Και τώρα γράφει το ένα βιβλίο μετά το άλλο (ΚΕΔΡΟΣ). Με τις εμπειρίες της, τις αναμνήσεις της, τα συμπεράσματά ζωής της, είναι μια προσωπική διαδρομή που μοιράζεται με τους ανθρώπους που αγαπά.