Η σχολική χρονιά ξεκινά, γονείς ψυχραιμία!

Οι ώρες που πηγαίνετε τα παιδιά στις δραστηριότητες μπορεί όντως να είναι κουραστικές, μπορεί όμως να είναι και πολύ εποικοδομητικές, όπως και ευχάριστες. Μέσα από αυτές δίνετε την ευκαιρία στα παιδιά σας να αναπτυχθούν και να εξελιχθούν θετικά. Μέσα στους γρήγορους ρυθμούς της καθημερινότητας αυτές μπορεί να είναι στιγμές για να μιλήσετε με τα παιδιά και να δεθείτε περισσότερο.
Big Cheese Photo via Getty Images

Οι διακοπές τελειώνουν, το φθινόπωρο έρχεται και τα σχολεία ξεκινούν. Αυτοί που αγχώνονται για τη νέα σχολική χρονιά εκτός από τα παιδιά, και ίσως περισσότερο από αυτά, είναι οι γονείς. Δίδακτρα, σχολικές προμήθειες, ρούχα για το σχολείο, προγράμματα που πρέπει να συντονιστούν. Επίσης άγχος για το πως θα είναι η καινούρια χρονιά, οι δάσκαλοι, οι καθηγητές, το καινούριο σχολείο, πως θα τα πάει στα μαθήματα, θα κάνει φίλους, θα δυσκολευτεί και μια σειρά ακόμη από πολλές αναρωτήσεις και αγχώδεις σκέψεις.

Δεν είναι απαραίτητο άλλα αυτά να σας καταβάλουν. Παρακάτω βρείτε μερικές συμβουλές που ίσως μπορέσουν να σας βοηθήσουν, αν τις προσαρμόσετε στις δικές σας ανάγκες.

Αναγνωρίστε ότι είναι λίγο πιεστικά την περίοδο αυτή και προσπαθήστε να κρατήσετε την ψυχραιμία σας με τρόπους που λειτουργούν για εσάς και σας βοηθάνε. Συζητήστε και μοιραστείτε τα άγχη και τις ανασφάλειές σας μεταξύ σας οι γονείς ή με κάποιον οικείο. Έτσι θα μπορέσετε να ανακουφιστείτε και να λάβετε ίσως κάποιες συμβουλές που μπορεί να βοηθήσουν. Αυτό καλό είναι να γίνεται χωρίς να είναι παρόντα τα παιδιά, τα οποία καταλαβαίνουν και «απορροφούν» το άγχος των γονιών. Είναι πιθανά ήδη τα ίδια αγχωμένα, δεν χρειάζεται να ενισχύεται αυτό και να ανησυχούν και για εσάς.

Μήπως το άγχος προέρχεται από τις δικές σας σχολικές εμπειρίες και τον φόβο μήπως τα παιδιά σας ζήσουν τα σχολικά τους χρόνια όπως εσείς; Μπορεί να θέλετε να τα προστατεύσετε από δυσκολίες που μπορεί να αντιμετωπίσουν, οι δυσκολίες αυτές όμως μπορεί να μη συμβούν ποτέ και σίγουρα ούτε οι συνθήκες είναι οι ίδιες, ούτε τα παιδιά σας είναι εσείς. Εμπιστευτείτε τα παιδιά σας και τη φύση. Τα παιδιά έχουν την ικανότητα, ευτυχώς, να προσαρμόζονται στις αλλαγές και να αντιμετωπίζουν τα πράγματα πολύ διαφορετικά από τους ενήλικες. Μοιραστείτε τις σκέψεις και τα συναισθήματα τους για την έναρξη της σχολικής χρονιάς, ακούστε τα άγχη και τους φόβους τους, προσπαθήστε να τα ανακουφίσετε, ενισχύστε τα και επιβραβεύεστε τα.

Αντιμετωπίστε τους δικούς σας φόβους και ενοχές για τον λιγότερο χρόνο που μπορεί να έχετε με τα παιδιά με την έναρξη της σχολικής χρονιάς, τη δική σας επιστροφή στη δουλειά και τους ρυθμούς της καθημερινότητας.

Γνωρίστε τους δασκάλους, καθηγητές των παιδιών, εμπλακείτε όσο σας επιτρέπει ο χρόνος σας στις σχολικές συναντήσεις και τα κοινά ώστε να μην έχετε άγχος σχετικά με το σχολικό περιβάλλον.

Ποιος είναι ο ταξιτζής της οικογένειας; Ή μήπως, ποιος έχει την χαρά να πηγαίνει τα παιδιά στις δραστηριότητες; Οι ώρες που πηγαίνετε τα παιδιά στις δραστηριότητες μπορεί όντως να είναι κουραστικές, μπορεί όμως να είναι και πολύ εποικοδομητικές, όπως και ευχάριστες. Μέσα από αυτές δίνετε την ευκαιρία στα παιδιά σας να αναπτυχθούν και να εξελιχθούν θετικά. Μέσα στους γρήγορους ρυθμούς της καθημερινότητας αυτές μπορεί να είναι στιγμές για να μιλήσετε με τα παιδιά και να δεθείτε περισσότερο. Όπως είναι και μια καλή ευκαιρία να μιλήσετε για κάτι σχετικό που τους απασχολεί στην όποια δραστηριότητα, γιατί μόλις έχοντας τελειώσει από αυτή τα παιδιά και έχοντας μια συναισθηματική φόρτιση, είτε θετική είτε αρνητική, μπορούν πιο αυθόρμητα να μιλήσουν για αυτό, αν τα ενισχύσετε. Φτιάχνετε αναμνήσεις, όπως «όταν πήγαινε ή με έπαιρνε η μαμά ή ο μπαμπάς από τις δραστηριότητες...».

Οργανώστε και εξασκηθείτε λίγο πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς σε μια καθημερινή ρουτίνα. Ρυθμίστε τις ώρες ύπνου και πρωινού ξυπνήματος ώστε να αρχίσουν να συνηθίζουν τα παιδιά και να μην δημιουργούνται δυσκολίες μόλις ξεκινήσει το σχολείο. Συζητήστε σχετικά με το κολατσιό που θα παίρνουν, ώστε να βρείτε μια μέση λύση μεταξύ του τι αρέσει στα παιδιά και τι θεωρείτε εσείς καλό να τρώνε, ώστε να μην δημιουργούνται προβλήματα στην πορεία.

Προγραμματίστε και κάντε όλες τις εξετάσεις που χρειάζονται τα παιδιά νωρίς ώστε να μην έρθουν όλα μαζεμένα. Φτιάξτε το φάκελο του παιδιού και βάλτε μέσα όλα όσα μπορεί να χρειαστούν στο σχολείο και στις δραστηριότητες.

Οργανώστε τα οικονομικά. Μην κάνετε άσκοπες αγορές, πάρτε πληροφορίες πρώτα για το τι θα χρειαστεί στο σχολείο, ώστε να μην ξοδεύετε περιττά. Συζητήστε με τα παιδιά σχετικά με το κολατσιό ή τα χρήματα που θα παίρνουν για να αγοράσουν κάτι στο σχολείο. Κάντε ένα πλάνο ώστε να είναι ικανοποιημένα και αυτά και εσείς να μην πιέζεστε οικονομικά.

Μην καταστροφοποιείτε και προβλέπετε αρνητικά το μέλλον. Έτσι είστε οι ίδιοι αρνητικά προκαταβαλλόμενοι, αγχωμένοι και απογοητευμένοι για κάτι που δεν έχει συμβεί ακόμη και ίσως να μη συμβεί. Επίσης οι προσδοκίες σας για παράδειγμα σχετικά με την απόδοση ή τη συμπεριφορά, μπορεί να αγχώσουν ή να απογοητεύσουν τα παιδιά.

Οι πρώτες μέρες μπορεί να είναι δύσκολες, μην αντιδράτε υπερβολικά. Η προηγούμενη χρονιά μπορεί να είχε δυσκολίες. Δείτε ποιες ήταν αυτές, τι μάθατε μέσα από τις δυσκολίες και τη διαχείριση αυτών και πως θα μπορούσατε να τις προλάβετε ή να τις διαχειριστείτε πιο αποτελεσματικά φέτος.

• Μην είστε πολύ αυστηροί με τον εαυτό σας. Κάνετε ό,τι καλύτερο μπορείτε.

Δώστε προσοχή και στην δική σας ευχαρίστηση και προσωπική ανάπτυξη. Αν δεν εργάζεστε και μένετε στο σπίτι, όπου μέχρι πριν λίγο καιρό φροντίζατε τα παιδιά που μόλις ξεκίνησαν το σχολείο, αξιοποιήστε το χρόνο, ασχοληθείτε με κάποια δραστηριότητα, πάτε μια βόλτα, βρεθείτε με φίλους. Αν εργάζεστε, προσπαθήστε να βρείτε έστω λίγο χρόνο για να χαλαρώσετε και να περάσετε όμορφα. Είναι σημαντικό να είστε εσείς καλά, πρώτα από όλα για την δική σας σωματική και ψυχική υγεία και έπειτα για να μπορείτε να προσφέρετε στα παιδιά και να ανταποκρίνεστε με μεγαλύτερη ευκολία στις υποχρεώσεις.

Δείτε τη νέα σχολική χρονιά με θετική ματιά και φτιάξτε μια χρονιά όπως θα την θέλατε. Γίνετε ένα πρότυπο αισιοδοξίας για τα παιδιά σας! Αυτή θα είναι μια χρονιά μέσα από την οποία μπορείτε να αποκτήσετε καινούριες εμπειρίες, γνώσεις και φιλίες.

Πάρτε μια βαθιά ανάσα, ηρεμήστε, οργανωθείτε και φτιάξτε όμορφες αναμνήσεις αυτή τη σχολική χρονιά.