Ο ωκεανός είναι μια παγκόσμια λύση στο πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής

Μπορούμε να προστατεύσουμε και να αποκαταστήσουμε τις παράκτιες υγρές ζώνες και τη θαλάσσια βλάστηση, τις αλυκές και τα ριζοφόρα δάση για να δεσμεύσουμε και να αποθηκεύσουμε μεγάλες ποσότητες «μπλε άνθρακα» για την περαιτέρω μείωση της ρύπανσης από άνθρακα παγκοσμίως. Γνωρίζουμε ότι η φύση μπορεί να ελαφρύνει τουλάχιστον κατά 20% ετησίως τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.
Shutterstock / Sura Nualpradid

Βρισκόμαστε σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι τόσο στη μάχη για την κλιματική αλλαγή όσο και στην αποστολή που έχουμε να διασφαλίσουμε την παγκόσμια υγεία και βιωσιμότητα των ωεκανών μας- αυτό είναι το μήνυμα που έφερα στη Σύνοδο Κορυφής COP21 στο Παρίσι.

Όπως έγραψα στην The Cornerstone Journal of Sustainable Finance and Banking, το κλίμα και οι ωκεανοί είναι έμφυτα συνδεδεμένα. Ό,τι συμβαίνει στους ωκεανούς επηρεάζει το κλίμα, και αντίστροφα. Κι ενώ η παγκόσμια πρόκληση για περιορισμό των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής και η προστασία της μελλοντικής κατάστασης των ωκεανών είναι τρομακτική, είμαι αισιόδοξη ότι ανοίγεται μπροστά μας μια τεράστια ευκαιρία για να φέρουμε θετικές αλλαγές τόσο για τους ωκεανούς, όσο και για την ανθρωπότητα.

Σήμερα έχουμε την ευκαιρία -ευκαιρία την οποία δεν είχαμε ποτέ άλλοτε- να διαμορφώσουμε τη σχέση της ανθρωπότητας με τη φύση.

Εκτός από όλα αυτά που μας δίνει ο ωκεανός -τροφή, μεταφορά, ψυχαγωγία- αν χαράξουμε μια στρατηγική προσέγγιση, μπορούμε επίσης να τιθασεύσουμε τη δύναμη της φύσης στην προσπάθειά μας να πολεμήσουμε την κλιματική αλλαγή και τις συνέπειές της.

Για παράδειγμα, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αγαθά που βρίσκουμε στους ωκεανούς, όπως τα στρείδια, τους κοραλλιογενείς υφάλους και τα ριζοφόρα δάση για την προστασία των παράκτιων κοινοτήτων από τις πιο ισχυρές καταιγίδες και την ανερχόμενη στάθμη της θάλασσας.

Μπορούμε να προστατεύσουμε και να αποκαταστήσουμε τις παράκτιες υγρές ζώνες και τη θαλάσσια βλάστηση, τις αλυκές και τα ριζοφόρα δάση για να δεσμεύσουμε και να αποθηκεύσουμε μεγάλες ποσότητες «μπλε άνθρακα» για την περαιτέρω μείωση της ρύπανσης από άνθρακα παγκοσμίως. Γνωρίζουμε ότι η φύση μπορεί να ελαφρύνει τουλάχιστον κατά 20% ετησίως τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.

Ο οργανισμός Nature Conservancy συνεργάζεται επίσης με άλλα άτομα από τον τομέα των ασφαλειών για να εξερευνήσει και να αντιληφθεί την πραγματική αξία των οικοσυστημάτων των ωκεανών. Μαζί αναπτύσσουμε νέους τρόπους να επενδύσουμε στην προστασία των φυσικών οικοσυστημάτων ενισχύοντας την προσαρμοστικότητα του κλίματος των ευάλωτων παράκτιων κοινοτήτων ανά τον κόσμο.

Και συνεργαζόμαστε με τις κυβερνήσεις των κρατών και με οργανισμούς από πολλά μέρη του κόσμου για να αναπτύξουμε καινοτόμους μηχανισμούς χρηματοδότησης για την κλιματική προσαρμογή για Αναπτυσσόμενα Μικρά Νησιωτικά Κράτη (ΑΜΝΚ).

Στην αρχή αυτής της χρονιάς, ανακοινώσαμε μια μοναδική πρωτοβουλία ανάμεσα στην Κυβέρνηση στις Σεϊχέλες και τους πιστωτές του «Κλαμπ των Παρισίων» όπου ένα μέρος του χρέους χαρίζεται ώστε να μπορεί (η Κυβέρνηση) να επενδύσει 30 εκατομμύρια δολάρια σε μια σαφή στρατηγική για την προστασία των ωκεανών και την ενίσχυση της προσαρμοστικότητας στην κλιματική αλλαγή.

Αυτή είναι η πρώτη ανταλλαγή χρέους που γίνεται για αυτό το σκοπό - και που λειτουργεί σαν ένα ένα καινούριο μοντέλο χρηματοδότησης που μπορεί να ξαναχρησιμοποιηθεί στο μέλλον και για άλλες χώρες που είναι άμεσα αντιμέτωπες με την κλιματική αλλαγή.

Λύσεις υπάρχουν. Στο Παρίσι, στη Σύνοδο COP21 και ύστερα, η επένδυση αλλά και η εκμετάλλευση της δύναμης και των λύσεων που υπάρχουν στη φύση και στους ωκεανούς μας θα πρέπει να γίνει καίρια στρατηγική για όλα τα κράτη. Η βιωσιμότητα των ωκεανών θα πρέπει να είναι πρώτιστη σκέψη στο πλαίσιο της παγκόσμιας στρατηγικής μας για επιβράδυνση και ανατροπή των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής στον πλανήτη μας. Στον μπλε πλανήτη μας.

Εξερευνήστε εδώ τις σκέψεις, τις επιστημονικές ιδέες και τις προτάσεις του The Nature Conservancy για την προστασία των ωκεανών.

*Το άρθρο δημοσιεύθηκε αρχικά στη The Huffington Post και μεταφράστηκε στα ελληνικά.