Πώς να αγοράσεις Tesla στην Ελλάδα

Αντιπροσωπεία της Tesla στην Ελλάδα δεν υπάρχει, ούτε και επίσημος εισαγωγέας, οπότε σε περίπτωση που κάποιος θελήσει να αγοράσει καινούργιο ένα από τα μοντέλα της εταιρείας -Model S, Model X, το Model 3 δεν πρόκειται να έρθει τώρα κοντά στην Ευρώπη- θα πρέπει πέρα από χρήματα, να διαθέτει και μεγάλα αποθέματα υπομονής.
Kim Hong-Ji / Reuters

Αντιπροσωπεία της Tesla στην Ελλάδα δεν υπάρχει, ούτε και επίσημος εισαγωγέας, οπότε σε περίπτωση που κάποιος θελήσει να αγοράσει καινούργιο ένα από τα μοντέλα της εταιρείας -Model S, Model X, το Model 3 δεν πρόκειται να έρθει τώρα κοντά στην Ευρώπη- θα πρέπει πέρα από χρήματα, να διαθέτει και μεγάλα αποθέματα υπομονής.

Η καλύτερη λύση, με βάση τα σημερινά δεδομένα, είναι να αποταθεί σε ανεξάρτητο έμπιστο εισαγωγέα, που θα αναλάβει την όλη διαδικασία εισαγωγής του μοντέλου στην Ελλάδα, τον εκτελωνισμό του, την έκδοση πινακίδων.

Να σημειωθεί ότι βάσει νόμου τα αμιγώς ηλεκτρικά οχήματα απαλλάσσονται από τέλη ταξινόμησης, τέλη κυκλοφορίας και φόρο πολυτελείας.

Μια άλλη επιλογή είναι η όλη διαδικασία να γίνει μέσω του επίσημου site της Tesla για χώρες της Ευρώπης που δεν διαθέτουν κάποιο Tesla Store, όπως για παράδειγμα η Ελλάδα.

Αφού ο υποψήφιος αγοραστής διαμορφώσει όπως επιθυμεί το μοντέλο της αρεσκείας του, θα πρέπει να καταθέσει αρχικά προκαταβολή ύψους 2.000 ευρώ, ενώ για να ολοκληρωθεί η παραγγελία θα πρέπει να καταθέσει άλλα 25.000 ευρώ.

Το γεγονός ότι βρισκόμαστε (ακόμα) σε καθεστώς capital controls καθιστά εξαιρετικά δύσκολη αυτή τη λύση...

Τέλος, μπορεί ο ίδιος ο ενδιαφερόμενος να ταξιδέψει στο εξωτερικό, είτε σε κάποιο Tesla store, είτε στην έδρα της εταιρείας επί ευρωπαϊκού εδάφους, στο Tilburg της Ολλανδίας.

Και αυτή η διαδικασία όμως δεν είναι η πλέον ενδεδειγμένη αφού απαιτεί χρόνο και χρήμα για ταξίδια, καθώς θα πρέπει να το παραλάβει ο ίδιος το αυτοκίνητο από το εργοστάσιο, λόγω της πολιτικής που έχει η εταιρεία ή να πληρώσει κάποια μεταφορική η οποία θα είναι υπεύθυνη για την ασφαλή μεταφορά του αυτοκινήτου στην Ελλάδα.

Σε αυτήν την περίπτωση, βέβαια, ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να επωμισθεί και όλη τη διαδικασία του εκτελωνισμού του οχήματος με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Κι όμως υπάρχουν Tesla στην Ελλάδα!

Στην Ελλάδα, πάντως, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Συνδέσμου Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Αυτοκινήτων (ΣΕΑΑ), το 2016 πουλήθηκαν συνολικά τρία Tesla - δύο Model S και ένα Model X- ενώ φέτος, μέχρι και τον Μαϊο έχει ταξινομηθεί ένα Tesla Model S.

Ψάχνοντας, από περιέργεια, στο car.gr βρήκαμε δύο Model S μεταχειρισμένα -ένα του 2013 και ένα του 2016- που πωλούνται από ανεξάρτητους εισαγωγείς, το ένα 48.500 ευρώ και το άλλο παρά κάτι 60.000 ευρώ.

Η Tesla, πάντως, έχει προγραμματίσει την κατασκευή πέντε σταθμών Superchargers για τη φόρτιση των αυτοκινήτων της, σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Γιάννενα, Λαμία και Σπάρτη, χωρίς ωστόσο να υπάρχει χρονοδιάγραμμα για το πότε ακριβώς θα είναι έτοιμοι.

Περί τιμών...

Στις ΗΠΑ για παράδειγμα η κορυφαία έκδοση του Model S, το Model S P100D κοστίζει, συμπεριλαμβανομένων των εκπτώσεων και των παροχών που παρέχουν το κράτος και οι πολιτείες, 128.800 δολάρια (από 140.000 δολάρια).

Στη Γαλλία η τιμή του εκτοξεύεται στα 145.000 ευρώ συμπεριλαμβανομένων των παροχών που δίνει το κράτος. Στην Ισπανία, η τελική τιμή διαμορφώνεται στα 156.400 ευρώ, ενώ στην Ιταλία φτάνει τα 161.350 ευρώ.

Στη Μ. Βρετανία, τέλος, η τιμή του ανέρχεται στις 125.300 λίρες Αγλλίας (142.200 ευρώ).

Πηγές:

*Αναδημοσίευση από autonomous.gr