Το Μετέωρο Βήμα της Προοδευτικής Παράταξης

Λίγες μόνο μέρες μείνανε μέχρι τις εκλογές του νέου φορέα της Προοδευτικής Παράταξης. Θα επιχειρήσω να αναλύσω την υφιστάμενη και τη μελλοντική κατάσταση που δείχνει να έχει αυτός ο πολιτικός χώρος, όχι με συνηθισμένες πολιτικές αναφορές, αλλά με καθημερινές παραπομπές...Οι πολιτικές παρατάξεις προφανώς δεν είναι ούτε επιχειρήσεις ούτε ποδοσφαιρικές ομάδες. Όπως και οι πολίτες δεν είναι ούτε πελάτες ούτε φίλαθλοι. Όμως υπάρχουν κοινά χαρακτηριστικά...
SOOC

Λίγες μόνο μέρες μείνανε μέχρι τις εκλογές του νέου φορέα της Προοδευτικής Παράταξης.

Θα επιχειρήσω να αναλύσω την υφιστάμενη και τη μελλοντική κατάσταση που δείχνει να έχει αυτός ο πολιτικός χώρος, όχι με συνηθισμένες πολιτικές αναφορές, αλλά με καθημερινές παραπομπές.

Α) Τι θα λέγατε αν συμμετείχατε σε μια μικρομεσαία οικογενειακή επιχείρηση με πολλά χρόνια ιστορίας στο χώρο που δραστηριοποιείται, την οποία διοικεί ένα μέλος της οικογένειας που θα μπορούσε να είναι συνταξιούχος Η επιχείρηση αυτή, λόγω της κρίσης, έχει χάσει απότομα τη δυναμική της και τους σταθερούς για χρόνια πελάτες της. Η διευθύντρια αυτής της επιχείρησης έχει δοκιμάσει τα πάντα με τους ίδιους τρόπους που συνηθίζονταν τόσα χρόνια.

Έχει δοκιμάσει να προωθήσει παλιά προϊόντα με νέα ετικέτα, έχει επιχειρήσει να προσελκύσει τους νέους ηλικιακά πελάτες, προσπαθώντας ανεπιτυχώς να μιλήσει στη γλώσσα τους, έχει δώσει έμφαση στο επικοινωνιακό τμήμα της επιχείρησης και όχι στο επιχειρησιακό, έχει κάνει μεταγραφές επιχειρηματικών στελεχών με άγνωστη ή αμφίβολη προέλευση,και, τέλος, έχει προσπαθήσει να ενδυναμώσει την επιχείρηση κάνοντας εξαγορές και συγχωνεύσεις άλλων μικρότερων επιχειρήσεων που απευθύνονται στο ίδιο αγοραστικό κοινό.

Παρ' όλα αυτά τίποτα... Η διευθύντρια έχει την εντύπωση ότι πετυχαίνει, αλλά η επιχείρηση μένει κολλημένη στα ίδια οικονομικά μεγέθη. Ό,τι και αν κάνει. Και η αμφισβήτηση των στελεχών της οικογενειακής επιχείρησης όλο να μεγαλώνει.

Εσείς τι λύση θα δίνατε;

Β) Τι θα λέγατε αν ήσασταν φίλαθλος μιας ιστορικής ποδοσφαιρικής ομάδας που τα τελευταία χρόνια δεν μπορεί να βγει στην Ευρώπη και κατατάσσεται χαμηλότερα και από τοπικές ομάδες.

Δεν έχει χρήματα και κινδυνεύει να πέσει κατηγορία.

Έχει ωστόσο πολύ καλή ακαδημία.

Οι φίλαθλοι όλο και απομακρύνονται.

Στην αρχή της πτώσης της αρκετοί παίκτες της, φοβούμενοι μήπως εξαφανιστούν από το προσκήνιο, προτίμησαν να καταφύγουν σε νέες ανερχόμενες ομάδες.

Οι ξένοι προπονητές της ομάδας προτιμούν να χρησιμοποιούν στην εντεκάδα μόνο παλιούς κουρασμένους παίκτες και ξένους αμφίβολης ποιότητας. Οι νέοι ικανοί παίκτες που προέρχονται από την ακαδημία είναι συνέχεια στον πάγκο.

Αυτή η ομάδα με τα χίλια ζόρια και εξαιτίας μιας συγκυρίας έχει φτάσει στον τελικό του κυπέλλου. Έχει μια τελευταία ευκαιρία να φωνάξει ότι είναι παρούσα και δυνατή.

Εσείς ποια εντεκάδα θα κατεβάζετε στον τελικό;

Οι πολιτικές παρατάξεις προφανώς δεν είναι ούτε επιχειρήσεις ούτε ποδοσφαιρικές ομάδες. Όπως και οι πολίτες δεν είναι ούτε πελάτες ούτε φίλαθλοι.

Όμως υπάρχουν κοινά χαρακτηριστικά

Η παραπάνω ιστορική επιχείρηση για να ανακάμψει έχει ανάγκη από ένα νέο διευθυντή, προερχόμενο από τα σπλάχνα της. Έναν ικανό νέο που θα έχει όρεξη και νέες απαντήσεις στα σύγχρονα ερωτήματα της εποχής.

Η παραπάνω ιστορική ποδοσφαιρική ομάδα έχει ανάγκη να βάλει τα ταλέντα της στην βασική ενδεκάδα, στην πρώτη γραμμή. Να ορίσει αρχηγό το νέο της αστέρι, έναν ικανό παίκτη που προέρχεται από την ακαδημία της, έχει δοκιμαστεί και πονά την ομάδα.

Το επόμενο βήμα της Προοδευτικής Παράταξης, μιας ιστορικής παράταξης, για να μην είναι μετέωρο προϋποθέτει οι προοδευτικοί πολίτες στις 12 και 19 Νοέμβρη να τολμήσουν με την επιλογή τους. Να δώσουν μία νέα πνοή στην παράταξη.

Σημ.: Το Μετέωρο Βήμα του Πελαργού (σκην. Θ. Αγγελόπουλος) είναι μια κορυφαία δραματική ταινία βασισμένη στη μελαγχολία, τη σιωπή και την απελπισία για το τέλος του περασμένου αιώνα ο οποίος δεν μπόρεσε να δώσει απαντήσεις σε καίρια πολιτικά και φιλοσοφικά προβλήματα. Η ταινία αφορίστηκε. Καιρός είναι η Προοδευτική Παράταξη να δώσει τις δικές της πειστικές απαντήσεις για να μην αφοριστεί και αυτή από τους πολίτες.

Δημοφιλή