Huffington Post: Ένας ιδιαίτερος τρόπος ζωής

Στα εννέα χρονια ύπαρξης της διεθνώς η Huffington Post προσδιόρισε το κατά πόσο το Διαδίκτυο, από όχημα ταχείας μετάβασης πληροφοριών μπορούσε να αποτελέσει θεσμοθετημένο τρόπο δημιουργίας οργανωμένης πληροφόρησης

Η δημιουργία της Huffington Post Greece στην Ελλάδα μας προτρέπει στο να συλλάβουμε την βαθύτερη έννοια αυτού του πολυσυζητημένου θεσμού.

Στα εννέα χρονια ύπαρξης της διεθνώς η Huffington Post προσδιόρισε το κατά πόσο το Διαδίκτυο, από όχημα ταχείας μετάβασης πληροφοριών μπορούσε να αποτελέσει θεσμοθετημένο τρόπο δημιουργίας οργανωμένης πληροφόρησης .

Η Αριάννα Huffington αποφάσισε να εισχωρήσει στον ασαφή και περιτυλιγμένο από μυστήριο χώρο του Διαδικτύου του 2005, έναν χώρο που και αυτός έκανε τα πρώτα του βήματα και ήταν αποδέκτης καχυποψίας και άρνησης για πολλούς. Για να κατοχυρώσει την επιτυχία της η Αριάννα προφασίστηκε να ακολουθήσει μια σίγουρη και δοκιμασμένη οδό για το ξεκίνημα της. Τη δημιουργία μιας ελιτιστικής ιντερνετικής εφημερίδας όπου αστέρες του Χόλυγουντ ( ένας σίγουρος πόλος έλξης αναγνωστικού κοινού) θα μοιραζόντουσαν προσωπικές τους εμπειρίες με το ιντερνετικό κοινό. Για καλή της τύχη οι διασημότητες δεν ανταποκρίθηκαν σε αυτές τις υποχρεώσεις τους και η Huffington Post στράφηκε σε μια εντελώς καινούργα και καινοτομική ομάδα συγγραφέων τους μπλόγκερς.

Σε αντίθεση με τον δημοσιογράφο ο οποίος μεταφέρει αντικειμενικά μια πληροφορία, ο μπλόγκερ εχει μια προσωπική άποψη του θέματος που αναπτύσσει και δημιουργεί μια εξ' ίσου προσωπική σχέση με το αναγνωστικό του κοινό. Με τη συμβολή χιλιάδων μπλόγκερ απ' όλο τον τκόσμο κτίστηκε σε εννέα χρόνια ενα τεράστιο μωσαϊκό ετερόκλητων, και πολλές φορές αντικρουόμενων απόψεων, η προίκα και ο πλούτος της Huffington Post.

Η σημαντικότερη διαφορά της Huffington Post με οποιαδήποτε έντυπη εφημερίδα είναι ότι πρόκειται για "πλατφόρμα" απο την οποία μπορείς να μοιραστείς τις ιδέες σου. Η έννοια της λέξης πλατφόρμα συνίσταται σε ένα υπερυψωμένο σημείο απ το οποίο έχεις καλύτερη ορατότητα. Παράλληλα η πλατφόρμα είναι και ο χορός επιβίβασης του κόσμου σε ένα μέσον που θα τους μεταφέρει σε κάποιο ταξίδι. Σε αυτό το ενημερωτικό ταξίδι με πολλαπλούς προορισμούς και ακόμη περισσότερους ξεναγούς βασίζεται η Huffington Post.

Σε αντιδιαστολή με τον ελληνικό τύπο, όπου σκοπός του αρθρογράφου είναι η επιβολή της γνώμης του στους αναγνώστες , ο μπλόγκερ αντιπαραθέτει την ανταλλαγή ιδεών σε πολλαπλά επίπεδα. Το "άρθρο" επιστρέφει στην αγνή του μορφή δηλαδή ξαναγίνεται ένα κείμενο το οποίο πραγματεύεται ένα συγκεκριμένο θέμα του οποίου ο συγγραφέας είναι γνώστης. Μάλιστα, στην περίπτωση της Huffington Post, απαιτείται να το δει σφαιρικά από όσες περισσότερες δυνατόν οπτικές γωνίες.

Εδω και τρία χρονια , σε μια προσωπική προσπάθεια να πολεμήσω την κρίση που μαστίζει την Ελλάδα αρθρογραφώ για την Αμερικανική Huffington Post για μείζωνα θέματα του Ελληνισμού . Σε αυτό το διεθνές περιβάλλον αντί του στόμφου κυριαρχεί ο Ενθουσιασμός : Μια διέγερση που πηγάζει από τη θετική ενέργεια της παροχής πληροφοριών.

Το στοίχημα για ξεκίνημα της Huffington Post Greece, ειναι να καλλιεργήσει αυτόν τον ενθουσιασμό και να προωθήσει το όραμα της Αριάννας : να καταφέρει, παρά τις αντίξοες συνθήκες, να πείσει τους ελληνόφωνους αναγνώστες για τον απύθμενο πολιτισμικό και ανθρώπινο πλούτο που διαθέτει η χώρα μας.

Δημοφιλή