Διώξτε το άγχος... κερδίστε τη δουλειά!

Η Μίρκα Νεμφάκου είναι Supply Chain Business Partner της Coca-Cola Τρία Έψιλον για Ελλάδα και Κύπρο, και βρέθηκε με το ρόλο του μέντορα του προγράμματος Youth Empowered της Coca-Cola Τρία Έψιλον, στις Ημέρες Καριέρας στην Τεχνόπολη, όπου μίλησε στους συμμετέχοντες για όλα τα στοιχεία εκείνα που κάνουν ένα interview, αποτελεσματικό.
Huffpost Greece

Το άγχος για την πρώτη συνέντευξη, ο φόβος μήπως «κολλήσουμε» σε κάποια ερώτηση, ή ακόμα και αν κάποιος άλλος κέρδισε τελικά τη θέση εργασίας που τόσο επιθυμούσαμε, το «γιατί αυτός και όχι εγώ», όλοι έχουμε περάσει από αυτές στις φάσεις, όλοι μας ανεξαιρέτως. Ίσως το πιο δύσκολο βήμα στην επαγγελματική μας πορεία είναι να καταφέρουμε να κερδίσουμε τις εντυπώσεις στη συνέντευξη. Αλλά στη σύγχρονη αγορά εργασίας, όταν η συνέντευξη είναι η μοναδική μας ευκαιρία να κερδίσουμε τον εργοδότη, είναι εκεί που πρέπει να βγει ο καλύτερος εαυτός μας! Και η συνταγή για να το καταφέρουμε αυτό είναι μία: Προετοιμασία!

To άγχος πάντα υπάρχει όταν ερχόμαστε αντιμέτωποι με μία πρόκληση. Μπορεί να γίνει όμως αυτό που μας βοηθάει να γίνουμε καλύτεροι και να τα καταφέρουμε. Μέσα από διάφορες θέσεις στην επαγγελματική μου πορεία, έχω πραγματοποιήσει πάνω από 3.000 συνεντεύξεις και έχω 15 χρόνια προϋπηρεσίας στον τομέα της διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού. Προσωπικά δε, έχω πάει σε 100 συνεντεύξεις. Από αυτές τις 100, οι 80 ήταν για να βρω την πρώτη μου δουλειά.

Στις Ημέρες Καριέρας έδωσα κάποιες βασικές οδηγίες και πληροφορίες στα παιδιά που συμμετείχαν για το πως, με την απαραίτητη προετοιμασία, μπορούμε να καταπολεμήσουμε το άγχος μας και να κάνουμε τη συνέντευξη, το δυνατό μας σημείο.

Πώς, λοιπόν, προετοιμαζόμαστε σωστά για μία συνέντευξη; Το πρώτο βήμα είναι να είμαστε διαβασμένοι. Είναι πάρα πολύ σημαντικό να ξέρουμε σε τι εταιρεία πηγαίνουμε αλλά και σε τι ρόλο. Οι ιστοσελίδες εύρεσης εργασίας αλλά και μία γενική αναζήτηση στο διαδίκτυο, σε εταιρικές ιστοσελίδες και σε επαγγελματικά κοινωνικά δίκτυα, μας βοηθάει να συγκεντρώσουμε περισσότερες πληροφορίες για την εταιρεία και τους ανθρώπους της και να περιορίσουμε το άγχος μας.

Υπάρχουν τρία βασικά ερωτήματα που πρέπει να έχουμε απαντήσει πρώτα στον εαυτό μας πριν συναντήσουμε τον μελλοντικό μας εργοδότη: Για ποιο λόγο θέλουμε τη θέση; Τι θα προσφέρουμε εμείς σε αυτήν τη θέση; Τι θα προσφέρει σε εμάς αυτή η θέση; Με την παρουσία μου στις Ημέρες Καριέρας, ως μέντορας στο Youth Empowered, είχα την ευκαιρία να μιλήσω με τα παιδιά για το πώς να προετοιμαστούν καλύτερα για αυτές τις ερωτήσεις, δίνοντας τα απαραίτητα tips για να αποκτήσουν ένα πλεονέκτημα στην αγορά.

Το πρόγραμμα Youth Empowered έχει ως στόχο να προσφέρει σε νέους που βρίσκονται εκτός αγοράς εργασίας, δεξιότητες, καθοδήγηση και επαγγελματική δικτύωση, ώστε να διεκδικήσουν ουσιαστικές ευκαιρίες απασχόλησης και να επιτύχουν μία θετική αλλαγή στη ζωή τους. Βασικό εργαλείο του προγράμματος, εκεί που όλοι θα «συναντηθούμε», από όλα τα μέρη της Ελλάδας, είναι η πλατφόρμα www.youthempowered.gr, διαθέσιμη δωρεάν για όλους, ανεξαρτήτως πτυχίων και εμπειρίας. Με μια δυναμική ομάδα από μέντορες - μαζί τους κι εγώ - περιμένουμε όσους εγγραφούν, σε ένα διαδραστικό περιβάλλον, για να μοιραστούμε πολύτιμες πληροφορίες από την αγορά εργασίας. Τα θέματα που μπορεί κάποιος να παρακολουθήσει έχουν να κάνουν με πρακτικές συμβουλές για σωστή προετοιμασία πριν από μία συνέντευξη, tips για τη σωστή δημιουργία του επαγγελματικού δικτύου αλλά και χρήσιμες τεχνικές διαπραγματεύσεων και πωλήσεων. Αυτές είναι μόνο μερικές από τις θεματικές ενότητες που μπορούν να παρακολουθήσουν όσοι γραφτούν στην πλατφόρμα.

Παράλληλα με το διαδικτυακό σκέλος, live workshops όπως αυτό στην Τεχνόπολη αλλά και το προηγούμενο στη Θεσσαλονίκη, θα πραγματοποιηθούν και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας. Το επόμενο Youth Empowered πραγματοποιείται στο Ηράκλειο της Κρήτης, τη Δευτέρα 13 Νοεμβρίου για 4 ημέρες, με ανάλογες θεματικές ενότητες και ένα πολύ ενδιαφέρον πρόγραμμα.