Δέκα ταινίες με άρωμα Μάλτας

Πώς κολλάνε τώρα αυτά μεταξύ τους, θα αναρωτηθείς. Με αφορμή τη Μάλτα και την ιδιαίτερη αγάπη που τρέφω για τον κινηματογράφο, σκέφτηκα να γράψω ένα κείμενο για κάποιες από τις ταινίες που έχουν γυριστεί στο νησιωτικό αυτό κράτος. Παλαιότερα, σου είχα προτείνει ταινίες που εμπνέουν ταξίδια. Τώρα, θα σου μιλήσω για ταινίες που εμπνέουν... Μάλτα! Μέρος, που λόγω της ιδιαίτερης ομορφιάς του και της μείξης ποικίλων πολιτισμών, ενδείκνυται για κινηματογραφικές λήψεις! Ξεκινάμε;
mylandingrunway.gr

Τις προάλλες χάζευα κάποιες φωτογραφίες στο κινητό μου. Πάνω από τις μισές δείχνουν, τι άλλο, μέρη από ταξίδια! Θυμήθηκα, που λες, το ταξίδι μου στη Μάλτα. Τα γραφικά στενάκια, τα χαρακτηριστικά μπαλκόνια, τις πόρτες με τα χρώματα και φυσικά, τον φανταστικό καιρό που είχε όταν πήγα (Μάιος).

Την ίδια στιγμή, το μυαλό μου γυρνούσε γύρω από την βραδιά των Όσκαρ (και ομολογώ πως χάρηκα ιδιαίτερα που ο Λεονάρντο πήρε επιτέλους το βραβείο- το άξιζε, κι όχι μόνο για το Revenant- καθώς και που το Spotlight απέσπασε το Όσκαρ καλύτερης ταινίας. Δυνατό θέμα και δυνατή- προς μίμηση- ομάδα δημοσιογραφίας).

Πώς κολλάνε τώρα αυτά μεταξύ τους, θα αναρωτηθείς. Με αφορμή τη Μάλτα και την ιδιαίτερη αγάπη που τρέφω για τον κινηματογράφο, σκέφτηκα να γράψω ένα κείμενο για κάποιες από τις ταινίες που έχουν γυριστεί στο νησιωτικό αυτό κράτος. Παλαιότερα, σου είχα προτείνει ταινίες που εμπνέουν ταξίδια. Τώρα, θα σου μιλήσω για ταινίες που εμπνέουν... Μάλτα! Μέρος, που λόγω της ιδιαίτερης ομορφιάς του και της μείξης ποικίλων πολιτισμών, ενδείκνυται για κινηματογραφικές λήψεις! Ξεκινάμε;

By the sea- Brad Pitt & Angelina Jolie (2015)

Το «χρυσό» ζευγάρι του Χόλιγουντ, έπειτα από επίσκεψη στη Μάλτα, επέλεξε το νησί Gozo για τα γυρίσματα της νέας του ταινίας. Το Gozo είναι το δεύτερο κατοικημένο του αρχιπελάγους και συνδέεται με τη Μάλτα με το πλοίο της γραμμής.

Στην Γαλλία των 70s, ένα ζευγάρι αποφασίζει να κάνει διακοπές σε μια μικρή παραθαλάσσια πόλη, προκειμένου να «χτίσει» από την αρχή τη σχέση του. Μέσα από τις συναισθηματικές εκρήξεις, η πρώην χορεύτρια και ο συγγραφέας, προσπαθούν να θυμηθούν και να «σώσουν» όσα τους ένωσαν χρόνια πριν.

Άσχετα με το αν σου αρέσει η ταινία ή όχι, θα λατρέψεις σίγουρα εκείνες τις στιγμές που ο Brad Pitt γράφει και η Jolie καπνίζει το τσιγάρο της, με φόντο τη θάλασσα. Ή εκείνες τις στιγμές που οι πρωταγωνιστές κάνουν βόλτες στα γραφικά μονοπάτια.

Munich (Μόναχο, 2005)

Ιστορικό δράμα και πολιτικό θρίλερ, γυρισμένο από τον κορυφαίο δημιουργό της έβδομης τέχνης, Στίβεν Σπίλμπεργκ.

Μετά την ομηρία και τον θάνατο Εβραίων αθλητών, κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του Μονάχου το 1972, η ισραηλινή κυβέρνηση δίνει εντολή σε ομάδα πρακτόρων να εντοπίσει και να εκτελέσει όλους όσοι ευθύνονται για τα τραγικά γεγονότα.

Η ταινία γυρίστηκε στη Βαλέτα, την πρωτεύουσα της Μάλτας, την πόλη Sliema, το ψαροχώρι Marsaxlokk, καθώς και στις Τρεις Πόλεις.

Captain Phillips (2013)

Με πρωταγωνιστή (και δυο φορές βραβευμένο με Όσκαρ) τον Τομ Χανκς και βασισμένη σε πραγματικά γεγονότα, η ταινία αφηγείται την ιστορία μιας σύγχρονης πειρατείας αμερικανικού φορτηγού πλοίου από Σομαλούς πειρατές. Ο Captain Phillips και ο Σομαλός πειρατής (Barkhad Abdi) θα αναπτύξουν μια στενή σχέση, που θα «καθηλώσει» τους θεατές. Σκηνές δράσεις στην άγρια θάλασσα.

Gladiator (2000)

Υπερπαραγωγή, ιστορική ταινία του Ρίντλεϊ Σκοτ, με ιδιαίτερα αξιόλογο καστ, σημείωσε τεράστια επιτυχία και κέρδισε, ανάμεσα σε άλλα, το Όσκαρ καλύτερης ταινίας. Ο πρωταγωνιστής δε, ο Ράσελ Κρόου, απέσπασε το Όσκαρ πρώτου ανδρικού ρόλου. Τα πλάνα της ταινίας εκπέμπουν δυναμισμό και τα τοπία είναι άκρως επιβλητικά!

Midnight Express (1978)

Αμερικανική δραματική ταινία, βασισμένη στο ομότιτλο βιβλίο του Μπίλι Χέιζ. Πρόκειται για αυτοβιογραφική ιστορία. Ο Χέιζ, ως φοιτητής, βρέθηκε με μικρή ποσότητα χασίς, καταδικάστηκε και απέδρασε από τις τουρκικές φυλακές. Έπειτα από άρνηση της Κωνσταντινούπολης να πραγματοποιηθούν εκεί τα γυρίσματα, η παραγωγή αποφάσισε να λάβουν χώρα στη Μάλτα.

Popeye (1980)

Θυμάμαι ότι ένα αγαπημένο μου σημείο στη Μάλτα ήταν στο χωριό του Ποπάυ. Το χωριό αυτό, κατασκευάστηκε από τις Paramount Pictures και Walt Disney και χρησιμοποιήθηκε για τα γυρίσματα της ταινίας- μιούζικαλ Popeye, το 1980, με τον Ρόμπιν Γουίλιαμς. Ένα σκηνικό, πραγματικά, βγαλμένο από παραμύθι, έχει εξελιχθεί πλέον σε διάσημη τουριστική ατραξιόν.

The Count of Monte Christo (2002)

Περιπέτεια εποχής, με το σενάριο να μην ξεφεύγει από το μυθιστόρημα του Αλέξανδρου Δουμά. Κλασική ιστορία ενός αθώου άντρα, που φυλακίζεται άδικα και αναπτύσσει σχέδιο εκδίκησης προς όλους όσοι τον πρόδωσαν. Και σε αυτή την ταινία, έχουμε επιβλητικά πλάνα!

Troy (2004)

Γνωστή για το πολύ καλό της κλίμα, η Μάλτα αποτέλεσε την ιδανική επιλογή για τα γυρίσματα πολλών σκηνών της ταινίας. Οι πρωταγωνιστές γύρισαν σκηνές στις πόλεις Mellieha, Comino και Fort Ricasoli.

Swept away (2002)

Ταινία που πρωταγωνιστεί η Madonna, δεν σημείωσε ιδιαίτερη επιτυχία, ωστόσο, αξίζει κι αυτή για τα πλάνα της! Ήλιος, θάλασσα, νησιά, παραλία...!

Cutthroat Island (1995)

Μια γυναίκα πειρατής και ο σύντροφός της αναζητούν ένα κρυμμένο νησί, που περιέχει έναν πολύτιμο θησαυρό. Ρομαντική περιπέτεια που αναδείχθηκε μέσα από την όμορφη Μάλτα!

Άλλες επιτυχημένες, άλλες όχι, οι παραπάνω ταινίες έχουν ένα κοινό στοιχείο. Τη Μάλτα! Ακόμη να πας στο videoclub;! (Είμαι και της παλιάς σχολής, βλέπεις 😉 )

Δείτε περισσότερα στο mylandingrunway.gr