Aep

Οι ανεκμετάλλευτες ευκαιρίες του τουρισμού

Χάρης Θεοχάρης | Δημοσιεύθηκε 21.07.2017
Χάρης Θεοχάρης

16.500 χιλιόμετρα παραλίας, 190.000 ακτές, 5.000 νησιά και βραχονησίδες. Η Ελλάδα φαντάζει- και δικαίως- ως θείο δώρο για τους επενδυτές του τουρισμού. Δώρο που όχι μόνο δεν αξιοποιείται επαρκώς αλλά επιβαρύνεται και με υψηλή φορολογία τόσο μέσω με των έμμεσων όσο και μέσω των άμεσων φόρων. Τα κέρδη ανταγωνιστικότητας που προκύπτουν από την εσωτερική υποτίμηση αντισταθμίζονται σε σημαντικό βαθμό από την υπέρμετρη φορολογική επιβάρυνση. Ωστόσο, τουρισμός δε σημαίνει μόνο παραλίες, τουρίστες, κλίνες και διακοπές.

Η διαμάχη γύρω από το έλλειμμα του 2009

Μιράντα Ξαφά | Δημοσιεύθηκε 20.07.2017
Μιράντα Ξαφά

Ο φάκελος Γεωργίου δεν λέει να κλείσει παρά το γεγονός ότι σε πέντε περιπτώσεις εισαγγελείς και ανακριτές αποφάνθηκαν ότι ο Ανδρέας Γεωργίου είναι αθώος, κινώντας υποψίες ότι κάποιοι δικαστές υπακούουν σε πολιτικά κελεύσματα εντελώς άσχετα με τη δικαιοσύνη. Η ιστορία αυτή πλήττει αφάνταστα την εικόνα της χώρας και αναδεικνύει το βαθμό σήψης του πολιτικού, θεσμικού και δημοσιογραφικού κατεστημένου της χώρας μας που καταδιώκει τον άνθρωπο ο οποίος αποκατέστησε την αξιοπιστία των ελληνικών στατιστικών στοιχείων, ενώ αφήνει στο απυρόβλητο όσους πράγματι ευθύνονται για την εξαπάτηση με τα «Greek statistics».

Ρέγκλινγκ: Η Ευρωζώνη χρειάζεται κοινό ταμείο για να βοηθά μέλη σε κρίση. Αισιοδοξία για την Ελλάδα

HuffPost Greece | Newsroom | Δημοσιεύθηκε 13.07.2017

Η ευρωζώνη θα πρέπει να έχει την οικονομική δυνατότητα να στηρίζει ένα κράτος μέλ...

Προσβλέποντας στo 2060 (γιατί ως τότε σωθήκαμε)

Ιωάννης Ιωαννίδης | Δημοσιεύθηκε 20.06.2017
Ιωάννης Ιωαννίδης

Η Ελλάδα θα παραμένει (σε καιρούς ειρήνης τουλάχιστον) σημαντικός τουριστικός προορισμός. Ο αριθμός επισκεπτών μπορεί να έχει υπερδιπλασιαστεί σε 60 εκατομμύρια τουρίστες το χρόνο. Η συγκέντρωση τουριστών θα είναι πρόδηλη σε δημοφιλείς περιοχές, ενώ μη τουριστικές περιοχές θα μαραζώσουν. Ένας στους τέσσερις μικρούς οικισμούς που κατοικούνται σήμερα θα έχει σβήσει. Αρκετά νησιά που κατοικούνται σήμερα θα είναι ακατοίκητα ερημονήσια το 2060. Οι διαφημιστικές καμπάνιες θα προωθούν ως τουριστικό προϊόν ερημιά και γαλήνη. Δυνατά μας ατού: ερείπια και άμμος.

Αυτή η συμφωνία δεν είναι συμφωνία

Peter Doyle | Δημοσιεύθηκε 19.06.2017
Peter Doyle

Τρίτον, οι βασικοί παράγοντες δεν έχουν ακόμη υπογράψει αυτή τη «συμφωνία». Η γερμανική Βουλή μπορεί να το συζητήσει - αν και ο Σόιμπλε αντιστέκεται. Υπάρχουν πολλά θέματα για συζήτηση: ο Ισπανός εκπρόσωπος στο Eurogroup τον Μάιο του 2017, σχολιάζοντας το (τότε) προτεινόμενο πρόγραμμα μη εκταμίευσης από το ΔΝΤ, δήλωσε ότι «δεν μπορείς να είσαι 50% έγκυος». Και μετά από την επίσημη παρουσίασή της, η ΕΚΤ αποφάσισε ότι η συμφωνία του ΔΝΤ εξακολουθεί να αποκλείει την ελληνική καταλληλότητα για το QE. Αυτά δεν είναι ασήμαντα θέματα για τη γερμανική Βουλή.

Tι πήρε, τι έχασε, τα λάθη και τα σενάρια για την επόμενη ημέρα

Δημήτριος Γκιόκας | Δημοσιεύθηκε 16.06.2017
Δημήτριος Γκιόκας

Αναμφισβήτητα πάντως η συμφωνία απέχει πολύ από τις προσδοκίες και τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης. Το χρέος όχι μόνο πηγαίνει για μετά το 2018, αλλά και τα μέτρα ελάφρυνσης που περιγράφονται είναι πενιχρά: η επιμήκυνση των δανείων θα εξαρτάται από το ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Με άλλα λόγια, αν η οικονομία πηγαίνει καλά μπορεί να μη χρειαστεί καν να γίνουν παρεμβάσεις.

Τραμπ: Η επαναφορά ενός «αιρετικού» πολιτικού, στον «ίσιο» δρόμο

Κώστας Τυρογιάννης | Δημοσιεύθηκε 09.06.2017
Κώστας Τυρογιάννης

Παρότι δεν φαίνεται πιθανή μια αποπομπή του Τραμπ στο προβλεπτό μέλλον, οι εξελίξεις τον υποχρεώνουν σε αλλαγή στρατηγικής, αφού θα πρέπει, είτε να έρθει σε συνεννόηση με τον σκληρό κομματικό πυρήνα των συντηρητικών, θυσιάζοντας την αύρα του νέου και «διαφορετικού», είτε να ακολουθήσει μια πιο ανεξάρτητη πορεία, με κίνδυνο να βρει μπροστά του, όχι μόνο το 90% του Τύπου, που προεκλογικά στράφηκε εναντίον του, αλλά και το ίδιο του το κόμμα, το οποίο οδήγησε σε εκλογική νίκη. Όπως έδειξε και η στοχοποίηση του Ιράν, κατά την πρόσφατη περιοδεία του Τραμπ στην Μέση Ανατολή, μάλλον πιθανότερο είναι το πρώτο ενδεχόμενο.

ΕΛΣΤΑΤ: Ύφεση 0,5% το πρώτο τρίμηνο του 2017

HuffPost Greece | Newsroom | Δημοσιεύθηκε 15.05.2017
Διαβάστε Περισσότερα: ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ύφεση, ΑΕΠ, ΕΛΣΤΑΤ, Νέα

Μείωση 0,5% σημείωσε το ΑΕΠ το α' τρίμηνο εφέτος σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμην...

Αύξηση κατά 0,5% το ΑΕΠ της Ευρωζώνης στο πρώτο τρίμηνο του 2017

HuffPost Greece | Νewsrοοm | Δημοσιεύθηκε 03.05.2017
Διαβάστε Περισσότερα: ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΑΕΠ, Ευρωζώνη, αύξηση, Νέα

Η οικονομία της Ευρωζώνης ξεκίνησε το 2017 με εύρωστο ρυθμό ανάπτυξης, πολύ υψηλότε...

«Ναι μεν αλλά» στην έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής για συμφωνία και πορεία της ελληνικής οικονομίας

HuffPost Greece | Newsroom | Δημοσιεύθηκε 02.05.2017

Θετική είναι η αποτίμηση της κατ' αρχήν συμφωνίας που επετεύχθη μεταξύ του οικονο...

Το δημοψήφισμα πέρασε, τα προβλήματα παραμένουν

Νίκος Ανδρουλάκης | Δημοσιεύθηκε 21.04.2017
Νίκος Ανδρουλάκης

Ανεξάρτητα από το πότε θα γίνουν οι εκλογές, η μορφή που θα έχει η Τουρκία, όταν οι συνταγματικές προβλέψεις ενεργοποιηθούν πλήρως, θα είναι μιας «περιορισμένης δημοκρατίας». Ειδικότερα, ανησυχία προκαλούν οι προβλέψεις του άρθρου 116 που παρέχει τη δυνατότητα στον πρόεδρο να διαλύει την Εθνοσυνέλευση αποκλίνοντας από το προεδρικό μοντέλο και τη σύμφυτη με αυτό διάκριση των εξουσιών. Προβληματισμό επίσης προκαλεί το ενδεχόμενο σκόπιμης χρήσης του συγκεκριμένου άρθρου ώστε να εξασφαλίζει ιδεολογικοπολιτική ομοιογένεια ανάμεσα στην εκτελεστική και τη νομοθετική εξουσία.

Μια νίκη που ισοδυναμεί με ήττα

Χρήστος Λουτράδης | Δημοσιεύθηκε 16.04.2017
Χρήστος Λουτράδης

Η νίκη όμως του Ταγίπ Ερντογάν, είναι μια νίκη πύρρειος. Μια νίκη με αστερίσκους. Μπορεί ο Τούρκος Πρόεδρος να πέτυχε τον στόχο του κερδίζοντας το δημοψήφισμα, αλλά έχασε οριστικά ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της τουρκικής κοινωνίας. Ένα κομμάτι της τουρκικής κοινωνίας που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της παραγωγικής διαδικασίας και στην οποία βασίζεται εν πολλοίς και η οικονομία της γειτονικής μας χώρας. Το πώς θα διαχειριστεί ο Τούρκος, υπερ-πρόεδρος πλέον, Ταγίπ Ερντογάν και κυρίως, πώς θα αναγνώσει ο Τούρκος Πρόεδρος το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.

Προσφέροντας στην ύφεση το «χαρακτηριστικό» της απύθμενης

Μανώλης Αναστόπουλος | Δημοσιεύθηκε 31.03.2017
Μανώλης Αναστόπουλος

Για να σκεφτούμε λοιπόν ποιος Έλληνας ή ξένος επιχειρηματίας θα επενδύσει στην Ελλάδα και γιατί; Μάλιστα! Περιβάλλον: πολιτικό, χρηματοπιστωτικό, φορολογικό, εργασιακό, ασφαλιστικό, νομίσματος, μέλους της ΕΕ ή όχι, αβέβαιο έως και παντελώς άγνωστο. Και βέβαια το αβέβαιο δεν αφορά το μακρινό μέλλον (ασφαλώς πάντα είναι) αλλά κυριολεκτικά το πολύ κοντινό αύριο! Λέτε η λέξη αβεβαιότητα να αποτελεί κίνητρο για επενδύσεις; Εάν τα δεδομένα είναι αυτά (που φοβάμαι ότι είναι ακριβώς αυτά ή χειρότερα) και εμείς ονειρευόμαστε την εμφάνιση της ανάπτυξης μάλλον μας διακρίνει έντονη ουτοπική φαντασία!

Κι όμως η Ελλάδα είναι η δεύτερη χώρα του ΝΑΤΟ με τις υψηλότερες στρατιωτικές δαπάνες επί του ΑΕΠ

HuffPost Greece | Κατερίνα Πρίφτη | Δημοσιεύθηκε 15.03.2017

Στην πρώτη 12αδα των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ που ξοδεύουν τα περισσότερα χρήματα, σε ...

Η ελληνική οικονομία της κρίσης σε 39 διαγράμματα. Με μισθό κάτω των 800 ευρώ το 50% των εργαζόμενων στον ιδιωτικό τομέα

HuffPost Greece | Newsroom | Δημοσιεύθηκε 13.03.2017

Η εξέλιξη των μισθών, η απασχόληση, το χρέος, οι καταθέσεις και πολλά άλλα σημαντικ...

Ιδεολογικά γινάτια

Χρήστος Ζιώγας | Δημοσιεύθηκε 10.03.2017
Χρήστος Ζιώγας

Δεν έχω βαθιά γνώση της οικονομικής ιστορίας, άλλα σίγουρα θα είναι ελάχιστες οι περιπτώσεις, όπου κάποια χώρα βρίσκεται σε ύφεση για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα, ενώ δεν τελεί σε εμπόλεμη κατάσταση. Κατόπιν της διαδικασίας «βίαιης» δημοσιονομικής προσαρμογής των πρώτων χρόνων των μνημονιακών μας δεσμεύσεων, η συνέχιση της υφεσιακής πορείας της ελληνικής οικονομίας οφείλεται στην αναποφασιστικότητα των προηγούμενων κυβερνήσεων και στην απροθυμία της παρούσας να προβούν στις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις. Στη συλλογιστική ορισμένων κυβερνητικών κύκλων και στελεχών η απρόσκοπτη επιχειρηματικότητα συνιστά πολιτική απειλή.

Μηδενική ανάπτυξη το 2016 σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ

HuffPost Greece | Newsroom | Δημοσιεύθηκε 08.03.2017

Σε 184,5 δισ. ευρώ ανήλθε σε όρους όγκου (μεταβολή σε πραγματικούς όρους) το ΑΕΠ το 2016 ...

Μεγάλη ύφεση της τάξεως του 1,1% αντί της προσδοκούμενης ανάπτυξης το δ΄τρίμηνο το 2016

HuffPost Greece | Newsroom | Δημοσιεύθηκε 06.03.2017

Μεγάλο προβληματισμό και απογοήτευση προκαλούν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για την πο...

Οι απόκριες, οι μάσκες κι οι επικίνδυνοι

Παναγιώτης Ι. Ξυδώνας | Δημοσιεύθηκε 28.02.2017
Παναγιώτης Ι. Ξυδώνας

Μια κυβέρνηση η οποία δεν είναι σε θέση να ολοκληρώσει ούτε μια ιδιωτικοποίηση, όχι μόνον δεν μπορεί να βοηθήσει τον τόπο, αλλά με μαθηματική ακρίβεια, τον οδηγεί στον γκρεμό. Μια κυβέρνηση η οποία έφτασε στο σημείο να ανακαλύψει ακόμα και αρχαία ή δάση στο αεροδρόμιο του Ελληνικού. Μια κυβέρνηση η οποία κατά το έτος 2016 έγραψε στον κρατικό προϋπολογισμό έσοδα αποκρατικοποιήσεων ύψους 1,8 δισ. ευρώ, αλλά τελικά εισέπραξε μόλις 105 εκατ. ευρώ.

Η κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας σε ένα γράφημα. Αλήθειες και εκπλήξεις για τις οικονομίες των χωρών

HuffPost Greece | Κατερίνα Πρίφτη | Δημοσιεύθηκε 23.02.2017

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας (World Development Indicators database), που δημοσιε...

Από τι εξαρτάται η θετική ή αρνητική εξέλιξη του ΑΕΠ, σύμφωνα με ανάλυση του ΚΕΠΕ

HuffPost Greece | Newsroom | Δημοσιεύθηκε 20.02.2017

Αν και διακρίνει σαφείς ενδείξεις βελτίωσης των συνθηκών στην ελληνική οικονομία...

Ανάταξη ή ισοπέδωση;

Ιωάννης Ιωαννίδης | Δημοσιεύθηκε 13.02.2017
Ιωάννης Ιωαννίδης

Σώζεται η Ελλάδα με καλύτερη διαχείριση; Διαχειριστικό π.χ. είναι το πρόβλημα, αν λύνεται με εναλλαγή κομμάτων εξουσίας και νέο πρωθυπουργό, αν κάνει τη διαφορά αν ο υπουργός ονομάζεται Μάκης Φωτίου αντί Θεανώ Βορίδη, αν το πλεόνασμα γίνει 1,54% αντί 2,43%, αν οι καταληστευμένοι ψηφοφόροι αποκοιμίζονται καλύτερα με Tavor φορομειώσεων (π.χ. μείωση 30% ΕΝΦΙΑ) αντί με Lexotanil παροχών (π.χ. μποναμά 386 Ευρώ). Το πρόβλημα είναι διαχειριστικό αν λύνεται από 500 «τεχνοκράτες» ψευτο-ειδικούς με ή χωρίς γραβάτα. Το πρόβλημα είναι διαχειριστικό αν λύνεται με μερεμέτια γραφειοκρατικού στόκου και χ συνεδριάσεις επιτροπών (όπου έστω χ<3435). Το πρόβλημα είναι διαχειριστικό, αν δεν είναι σοβαρό.

Οι σωτήρες μας, οι Ευρωπαίοι! (;)

Σπύρος Σκιαδόπουλος | Δημοσιεύθηκε 05.02.2017
Σπύρος Σκιαδόπουλος

Οι κεντρικές χώρες λοιπόν συνεχίζουν να διογκώνουν το κυριότερο μερίδιο της αγοράς, κουνώντας το δάχτυλο σε άλλες χώρες, που υπέγραψαν (αχέμ, αχέμ) ρήτρες αποβιομηχανοποίησης στις περασμένες δεκαετίες, με αντάλλαγμα εύλογους πόρους. Η Ελλάδα όπως και να το κάνουμε είναι σε μεγάλο βαθμό ασήμαντη ως εμπορικός εταίρος. Το ΑΕΠ της είναι λιγότερο από 2 % του ΑΕΠ της ευρωζώνης. Το 2013 ήταν 40ή μεγαλύτερη αγορά σε σχέση με τις εξαγωγές της Γερμανίας, λαμβάνοντας περίπου το 0,4% των γερμανικών εξαγωγών. Και αυτό σφραγίστηκε τις τελευταίες δεκαετίες.

ΙΟΒΕ: Αμφίβολη η επίτευξη ανάπτυξης 3% για το 2017, πιθανότερο το 1,5%-2%

HuffPost Greece | Newsroom | Δημοσιεύθηκε 26.01.2017

Αμφίβολη θεωρεί την «επίτευξη του φιλόδοξου στόχου που έχει τεθεί για μεγέθυνση (...

Reuters: Το πρωτογενές πλεόνασμα της Ελλάδας έφθασε το 1% έως 1,5% του ΑΕΠ το 2016

HuffPost Greece | Newsroom | Δημοσιεύθηκε 26.01.2017

To πρωτογενές δημοσιονομικό πλεόνασμα της Ελλάδας για το 2016 έφθασε το 1% ως 1,5% του Α...