αρχαία ελλάδα

Οι άλλες μάχες των Θερμοπυλών

Ιωάννης Παγουλάτος | Δημοσιεύθηκε 30.09.2017
Ιωάννης Παγουλάτος

Με τον θάνατο του Μεγάλου Αλεξάνδρου, το 323 π.Χ, πολλές πόλεις-κράτη που βρίσκονταν υπό Μακεδονική κυριαρχία ξεσηκώθηκαν, ξεκινώντας τον λεγόμενο Λαμιακό Πόλεμο. Η αντίδραση σε αυτήν την στασιαστική κίνηση υπήρξε άμεση. Με 13.000 πεζούς και 600 ιππείς, ο Μακεδόνας στρατηγός Αντίπατρος κατευθύνθηκε νότια, αποφασισμένος να καταστείλει την εξέγερση. Ο στρατός των επαναστατημένων πόλεων-κρατών κατέλαβε με την σειρά του τα στενά των Θερμοπυλών, για να αναχαιτίσει την κάθοδο του εχθρού. Όταν οι δύο αντίπαλοι συγκρούστηκαν, ο Αντίπατρος ηττήθηκε και υποχώρησε στην Λαμία, όπου και πολιορκήθηκε.

Το Φορολογικό Σύστημα στην Αρχαία Ελλάδα

Δημήτρης Αναστασίου | Δημοσιεύθηκε 17.09.2017
Δημήτρης Αναστασίου

Από την αρχαία Αθήνα δεν έλειπε και το κυνήγι των φοροφυγάδων, που συχνά έφθανε και σε ακρότητες. Οι φοροεισπράκτορες επιστράτευαν και μπράβους, που έμπαιναν με τη βία στα σπίτια και έψαχναν για χρήματα σε απίθανα σημεία. Έτσι, οι φοροφυγάδες για να γλυτώσουν έφθαναν συχνά στο σημείο να εγκαταλείπουν τα σπίτια τους και να κρύβονται σε συγγενικά. Φυσικά, περιπτώσεις φοροδιαφυγής στην τότε εποχή ήταν τόσο λίγες που αποτελούσαν εξαιρέσεις και όχι κανόνα.

Με ένα κοντάρι και λίγη γεωμετρία: Πώς ο Ερατοσθένης υπολόγισε την περιφέρεια της Γης τον 3ο πΧ αιώνα

HuffPost Greece | Newsroom | Δημοσιεύθηκε 13.09.2017

Μαθηματικός, γεωγράφος, αστρονόμος, αλλά και ποιητής/ φιλόλογος: Ο Ερατοσθένης ο Κ...

Η οικονομική επιστήμη στην αρχαιότητα

Μιχάλης Δραμιτινός | Δημοσιεύθηκε 11.09.2017
Μιχάλης Δραμιτινός

Ο Ξενοφών, με το έργο του «Οικονομικός»,  μας δίνει μια ιδέα για το πώς έπρεπε να διαχειρίζεται ο οίκος, δηλαδή το αγρόκτημα (σαν αυτό του Ομήρου και Ησίοδου). Στο έργο αυτό, τονίζεται η έννοια του «management» και του ηγέτη, στα δεδομένα της εποχής του. Η σωστή διαχείριση ενός οίκου, βασιζόταν στην ουσία στην αποτελεσματικότητα του ηγέτη. Μερικές αρετές που έπρεπε να διαθέτει ένας ικανός ηγέτης, ήταν η οργάνωση, η προθυμία των υπόλοιπων να τον ακολουθήσουν με τη θέλησή τους, η τάξη και η γνώση του αντικειμένου του.

Η έννοια του πολίτη και η συμβολή του Αριστοτέλη στη σύγχρονη πολιτική σκέψη

Μαρία Βενετή | Δημοσιεύθηκε 01.08.2017
Μαρία Βενετή

Ποιος είναι κατά τον Αριστοτέλη ο άριστος πολίτης της αρίστης Πολιτείας; Είναι ο ενεργός πολίτης, που συμμετέχει κατά προαίρεσιν στις αποφάσεις της πόλης του -τόσο με την ευρύτερη έννοια του βουλεύεσθαι και κρίνειν, όσο και με τη στενότερη έννοια της άσκησης εξουσίας- είναι ο φρόνιμος και μετριοπαθής άνθρωπος, ο επαρκώς διαβιών (ούτε υπερπλούσιος ούτε υπέρπτωχος), ο οποίος πράττει με ευθύνη, για να διασφαλίζει στην πόλη του την ευμάρεια, την παιδεία και την ειρήνη. Είναι ο ελεύθερος νους που δημιουργεί εν αυτονομία και ζει «κατά προαίρεσιν».

Η έννοια του πολίτη και η συμβολή του Αριστοτέλη στη σύγχρονη πολιτική σκέψη

Μαρία Βενετή | Δημοσιεύθηκε 01.08.2017
Μαρία Βενετή

Ποιος είναι κατά τον Αριστοτέλη ο άριστος πολίτης της αρίστης Πολιτείας; Είναι ο ενεργός πολίτης, που συμμετέχει κατά προαίρεσιν στις αποφάσεις της πόλης του -τόσο με την ευρύτερη έννοια του βουλεύεσθαι και κρίνειν, όσο και με τη στενότερη έννοια της άσκησης εξουσίας- είναι ο φρόνιμος και μετριοπαθής άνθρωπος, ο επαρκώς διαβιών (ούτε υπερπλούσιος ούτε υπέρπτωχος), ο οποίος πράττει με ευθύνη, για να διασφαλίζει στην πόλη του την ευμάρεια, την παιδεία και την ειρήνη. Είναι ο ελεύθερος νους που δημιουργεί εν αυτονομία και ζει «κατά προαίρεσιν» αλλά ταυτόχρονα υπακούει εθελότρεπτα στο νόμο και παράγει ατομικά και συνολικά έργα αρετής.

Τα ιερά τρίγωνα της Αρχαίας Ελλάδας στο BBC. Το μυστήριο πίσω από την τοποθεσία του κάθε ναού

HuffPost Greece | Newsroom | Δημοσιεύθηκε 06.07.2017

Στην θεωρία του γεωδαιτικού τριγωνισμού της αρχαίας Ελλάδας αναφέρεται άρθρο του...

Κώστας Μαυραγάνης

Μάχη των Λεύκτρων, 6 Ιουλίου 371 πΧ: Όταν οι Θηβαίοι κατατρόπωσαν τους Σπαρτιάτες, στην πιο πικρή ήττα των Λακεδαιμονίων

HuffingtonPost.com | Κώστας Μαυραγάνης | Δημοσιεύθηκε 06.07.2017

«Αφήνω δύο κόρες, τα Λεύκτρα και τη Μαντίνεια» - Επαμεινώνδας Σπάρτη: Ένα όνομα μ...

Χαμένα έργα στη Σικυώνα

Ιωάννης Ιωαννίδης | Δημοσιεύθηκε 03.07.2017
Ιωάννης Ιωαννίδης

Όμως σήμερα ο αρχαιολογικός χώρος είναι έρημος για άλλο λόγο. Στην είσοδο βρίσκουμε ένα διπλό λουκέτο. Στην άλλη πλευρά του δρόμου, το μικρό μουσείο στο χώρο του ρωμαϊκού βαλανείου είναι κλειστό επίσης. Μια πινακίδα ανακοινώνει την έλλειψη προσωπικού. Φωνάζουμε «είναι κανείς εδώ;» κι εμφανίζεται ένας φρουρός. Μας εξηγεί ότι είναι μόνος, με απόσπαση από τον Ακροκόρινθο. Το μουσείο και ο χώρος χρειάζονται τουλάχιστον 4 για να λειτουργήσουν. Λέμε ότι ήρθαμε από την άκρη του κόσμου, αλλά οι οδηγίες που έχει είναι σαφείς. Να μην ανοίξει σε κανέναν.

Η έκθεση «Ένας κόσμος συναισθημάτων: Αρχαία Ελλάδα, 700 π.Χ.-200 μ.Χ.» έρχεται στο Μουσείο Ακρόπολης

HuffPost Greece | Newsroom | Δημοσιεύθηκε 14.06.2017

Κεφαλή της Πενθεσίλειας, μάρμαρο, ρωμαϊκό αντίγραφο ελληνιστικού πρωτοτύπο Η πρ...

Η μετάλλαξη της «τέχνης», ο συνακόλουθος αποπροσανατολισμός μας από την Ιστορία του ανθρώπου και τα ουσιώδη ζητήματα της ζωής

Νικήτας Χιωτίνης | Δημοσιεύθηκε 31.05.2017
Νικήτας Χιωτίνης

Όπως είχε γράψει σε μια επιφυλλίδα του ο Γιανναράς, αν ρωτήσεις τους βουλευτές μας, συμπεριλαμβανομένων των υπουργών πολιτισμού, γιατί τους αρέσει η Ακρόπολη, θα σου απαντήσουν με όρους που αδυνατούν να ερμηνεύσουν. Βεβαίως δεν λείπουν οι εξαιρέσεις, αλλά «ένας κούκος δεν φέρνει την άνοιξη», πόσο μάλλον όταν η περιρρέουσα άγνοια επικρατεί κατά κράτος. Τούτο κάνει μεγαλύτερο κακό κι από τα χειρότερα οικονομικά και λοιπά πολιτικά νομοθετήματα: μας αποπροσανατολίζει από την ίδια την Ιστορία του ανθρώπου, δηλαδή από τους τρόπους που έγραψε Ιστορία και από τα ουσιώδη ζητήματα της ζωής, ενισχύοντας το οντολογικό κενό της εποχής μας.

Η Chanel έφερε την αρχαία Ελλάδα στο Παρίσι

HuffPost Greece | Newsroom | Δημοσιεύθηκε 04.05.2017

Μπορεί τις προηγούμενες χρονιές να περιπλανήθηκε σε Κούβα, Ντουμπάι και Ρώμη για ...

Αρχαιοελληνικός βωμός 2.400 ετών βρέθηκε στην Κριμαία

HuffPost Greece | Newsroom | Δημοσιεύθηκε 01.05.2017

Τα απομεινάρια ενός βωμού από μια αρχαιοελληνική κατοικία, η ηλικία της οποίας θε...

Νέα μελέτη DNA καταρρίπτει τη θεωρία του Φαλμεράυερ για την καταγωγή των σύγχρονων Ελλήνων

HuffPost Greece | Κώστας Μαυραγάνης | Δημοσιεύθηκε 10.03.2017

Την αμφιλεγόμενη θεωρία του Γιάκομπ Φίλιπ Φαλμεράυερ σχετικά με τη φυλετική κατα...

Η λαγάνα είναι παλιότερο έθιμο από ότι πιστεύαμε

HuffPost Greece | Newsroom | Δημοσιεύθηκε 27.02.2017

Είναι ίσως το πιο δημοφιλές τρόφιμο στο τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας, καθώς αποτε...

Παρθενώνας και Παρωπίδες

Μαριάννα Σκυλακάκη | Δημοσιεύθηκε 17.02.2017
Μαριάννα Σκυλακάκη

Για κάποια μνημεία κορυφαίας πολιτιστικής αξίας, όπως ο Παρθενώνας, οι προϋποθέσεις υποψιάζομαι ότι θα κατέληγαν να είναι ιδιαίτερα περιοριστικές, η συχνότητα αξιοποίησης de facto σποραδική, το τίμημα εξαιρετικά υψηλό. Ποιος ξέρει, μπορεί το πακέτο αυτό να ήταν ακόμη και απαγορευτικό. Όμως όσον αφορά έναν τεράστιο αριθμό μνημείων, σταδιακά λιγότερο εμβληματικών από τον Ιερό Βράχο, πολλά από τα οποία μάλιστα καταρρέουν υπό το βάρος του κόστους της συντήρησης που αδυνατούμε να καλύψουμε, θα έπρεπε να υπάρχει ένα ξεκάθαρο modus operandi για την αξιοποίησή τους.

Βρίσκεται, τελικά, στην Κέρο ο αρχαιότερος τόπος λατρείας του κόσμου;

HuffPost Greece | Newsroom | Δημοσιεύθηκε 31.01.2017

Μια από τις πλέον αινιγματικές αρχαίες τοποθεσίες της Ελλάδας φέρεται να αποκαλύ...

Οι Θεοί και οι Ήρωες των Αρχαίων Ελλήνων καταλαμβάνουν την Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας

HuffPost Greece | Newsroom | Δημοσιεύθηκε 30.11.2016

Χάλκινο μετάλλιο με προτομή Αθηνάς Προμάχου, πρώτο μισό 2ου αι. π.Χ. Αρχαιολογικό Μ...

Αρχαίοι Έλληνες στην αρχαία Κίνα (πιθανόν) μέσω Σαμαρκάνδης

Δημήτρης Μαχαιρίδης | Δημοσιεύθηκε 14.10.2017
Δημήτρης Μαχαιρίδης

Όπως μου εξήγησε η Ουζμπέκα ξεναγός, η ετυμολογική προέλευση της λέξης Σαμαρκάνδη προήλθε από τη συνένωση της πρόθεσης «εις» με την τοπωνυμία «Μαρκάνδη». Το «Εις Μαρκάνδην» που έλεγαν οι Μακεδόνες όταν έφτασαν στην Κεντρική Ασία κατέληξε στο Σαμαρκάνδη. Ονόματα της μακεδονικής δυναστείας, όπως το Ρωξάνη, είναι και σήμερα κοινότυπα μεταξύ των Ουζμπέκων. Φτάνοντας ο Μέγας Αλέξανδρος στην Σαμαρκάνδη, ένα απο τα ευφορότερα σημεία της Κεντρικής Ασίας, διαπίστωσε ότι περαιτέρω πορεία προς βορράν δεν είχε στρατηγική σημασία, διότι την πεδιάδα διαδέχονταν οι άγονες στέπες που οδηγούν μέχρι τη Μογγολία και τη Σιβηρία. Για αυτό και στράφηκε προς νότο, προς την Ινδία.

Οι Αρχαίοι Έλληνες έφτασαν στην Κίνα πριν τον Μάρκο Πόλο εκτιμούν αρχαιολόγοι

HuffPost Greece | Newsroom | Δημοσιεύθηκε 12.10.2016

Κινέζοι αρχαιολόγοι εκτιμούν ότι η Δύση ήρθε πολύ νωρίτερα σε επαφή με την Κίνα κα...

Από τη Γαλινθιάδα και τη Μπαστέτ ως τους Βίκινγκς: Πώς οι γάτες κατέκτησαν τον κόσμο

HuffPost Greece | Κώστας Μαυραγάνης | Δημοσιεύθηκε 22.09.2016

Αρκετοί θεωρούν την εξημέρωση της γάτας ορόσημο το οποίο σηματοδοτεί την ανατολή ...

Ο γιος του τσαγκάρη που έκανε την Ευρώπη να λατρέψει την Αρχαία Ελλάδα

Δημήτρης Καλαντζής | Δημοσιεύθηκε 17.09.2017
Δημήτρης Καλαντζής

Θεμελιωτής του Νεοκλασικισμού και ιδρυτής της επιστημονικής Αρχαιολογίας, ο Βίνκελμαν μετέδωσε τη λάμψη του αρχαιοελληνικού πολιτισμού σε ολόκληρη την Ευρώπη, σε σημείο μάλιστα που ορισμένοι να μιλήσουν για «πολιτισμικό ζυγό» της Ελλάδας έναντι των υπόλοιπων χωρών. Όμως αυτός ο «ζυγός» ήταν τόσο στιβαρός που έκανε τον Νίτσε να γράψει: «Κάθε δημιουργία δίπλα σε εκείνες των Ελλήνων, μοιάζει με έκτρωμα αδέξιας μίμησης και γελοιογραφία».

Από την Καλλιπάτειρα... στη Μπεκατώρου

Βάσω Κόλλια | Δημοσιεύθηκε 23.08.2017
Βάσω Κόλλια

Στους αρχαίους Ολυμπιακούς Αγώνες οι γυναίκες απαγορευόταν να εισέρχονται στο στάδιο όπου διεξάγονταν τα αθλήματα. Έτσι, η γυναικεία συμμετοχή γινόταν μέσω... αντιπροσώπου. Οι γυναίκες συμμετείχαν ως ιδιοκτήτριες ίππων για τα ιππικά αγωνίσματα ή τις αρματοδρομίες, εφόσον βεβαίως είχαν την αντίστοιχη οικονομική δυνατότητα. Έτσι, πέρασε στην ιστορία η Κυνίσκα, κόρη και αδελφή δύο βασιλέων της Σπάρτης, του Αρχίδαμου και του Αγησίλαου, που το 396 π.Χ. κερδίζει στο τέθριππο. Είναι γνωστή επίσης η ιστορία της Καλλιπάτειρας που μεταμφιέζεται σε γυμναστή προκειμένου να μπει στον αθλητικό χώρο των Ολυμπιακών Αγώνων της αρχαιότητας και να παρακολουθήσει το γιο της να αγωνίζεται στην πάλη. Όταν αποκαλύπτεται η πραγματική της ταυτότητα, γλιτώνει την τιμωρία της θανατικής ποινής, μόνον γιατί οι άνδρες της οικογένειάς της ήταν Ολυμπιονίκες.

Ο Δίας επιστρέφει στον θρόνο του: Αναδημιουργία ενός από τα 7 Θαύματα του αρχαίου κόσμου μέσω 3D printing

HuffPost Greece | Κώστας Μαυραγάνης | Δημοσιεύθηκε 08.08.2016

Το Χρυσελεφάντινο Άγαλμα του Ολυμπίου Διός, που φτιάχτηκε από τον Φειδία τον 5ο αι...

Κώστας Μαυραγάνης

Μάχη της Χαιρώνειας, 2 Αυγούστου 338 π.Χ: Ο Φίλιππος Β' κυρίαρχος της Ελλάδας

HuffingtonPost.com | Κώστας Μαυραγάνης | Δημοσιεύθηκε 02.08.2016

«Οι Αθηναίοι δεν ξέρουν να κερδίζουν» - Φίλιππος ο Β' Η μάχη της Χαιρώνειας, που τ...