ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΣ

Οι Επαναστάτριες του Χριστού

Γεωργία Γλεούδη | Δημοσιεύθηκε 14.11.2017
Γεωργία Γλεούδη

«Η Κοινωνία εκθέτει τα μέλη της σε διαφορετικούς τύπους κοινωνικής εργασίας, στέλνοντας τα σε απάτητους δρόμους και τα εμπιστεύεται για περίπλοκα προβλήματα του σήμερα και πολλές φορές και του αύριο. Στο πεδίο της εργασίας τους, δεν υπάρχουν γραπτές παράγραφοι, δεν υπάρχουν επαναλήψεις, δεν υπάρχουν χαρακώματα. Εδώ, η κάθε μία αντιλαμβάνεται τις προσωπικές της ανεπάρκειες και νιώθει κάθε μέρα ότι δεν υπάρχει ζωή χωρίς αυτό το πνεύμα σοφίας, κατανόησης, γνώσης, συμβουλευτικής, ευλάβειας, σθένους και σεβασμού προς τον Κύριο.».

Ο παγκόσμιος θρησκευτικός χάρτης. Ποια θρησκεία ασπάζεται η κάθε χώρα;

HuffPost Greece | Newsroom | Δημοσιεύθηκε 06.10.2017

Περισσότερες από 80 χώρες ασπάζονται μια συγκεκριμένη θρησκεία στον κόσμο, σύμφων...

Συζητώντας για το παρελθόν: Από τους νεοπαγανιστές στην ανάμνηση της Ρωμανίας

Βλάσης Αγτζίδης | Δημοσιεύθηκε 19.08.2017
Βλάσης Αγτζίδης

Είναι βέβαιο ότι υπάρχει εθνική συνείδηση -νεωτερικού τύπου- συγκροτημένη σε συγκεκριμένους κύκλους διανοουμένων πριν την εμφάνιση της νεωτερικότητας. Στην ελληνική περίπτωση, αποφασιστική σημασία έχει το γεγονός ότι από τους ύστερους βυζαντινούς αιώνες και εντεύθεν υπάρχει μια διακριτή ομάδα διανοουμένων που εμφορούνταν από ελληνική εθνική συνείδηση. Στην Κωνσταντινούπολη -τη στιγμή που αυτή μετατρεπόταν σε μια πόλη-κράτος κατά το παράδειγμα των ιταλικών εμπορικών πόλεων- είχε εμφανιστεί πολύ πρώιμα μια εθνική ταυτότητα και η αίσθηση ύπαρξης ξεχωριστής, εδαφικά προσδιορισμένης κοινότητας, που είχε ως κύριο χαρακτηριστικό την ελληνικότητα.

Ελλάδα - Ρωμανία, σημειώσατε 2

Ιωάννης Νεονάκης | Δημοσιεύθηκε 17.07.2017
Ιωάννης Νεονάκης

Είμαστε Έλληνες; Προφανώς και είμαστε Έλληνες. Η γλώσσα μας, η ιστορία και ο πολιτισμός μας το πιστοποιούν ακράδαντα. Τότε λοιπόν πού είναι το πρόβλημα; Το πρόβλημα είναι ότι το Έλληνας είναι μερικό, είναι εξαιρετικά περιοριστικό και γίνεται ακόμα πιο μερικό και περιοριστικό όταν προσεγγίζεται με τον τρόπο και την αντίληψη των δυτικών που τελικά επικράτησε.

Ιούνιος 2016-2017: Ένας χρόνος από τη Μεγάλη Σύνοδο της Ορθοδοξίας

Αλέξανδρος Στεφανόπουλος | Δημοσιεύθηκε 26.06.2017
Αλέξανδρος Στεφανόπουλος

Πέρσι τέτοιο καιρό περίπου ήταν που ξεκινούσαν οι εργασίες της Ειδικού χαρακτήρα Συνόδου στην Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης. Γεγονός που ανεξάρτητα από το αν υπάρχουν διαφωνίες και μάλιστα έντονες, για τη σύγκληση και τη σκοπιμότητα αυτής της συνόδου, επιτέλους συγκροτήθηκε σε Σώμα! Έστω λαβωμένο. Πληγωμένο. Διχασμένο. Λειψό, χωρίς όλα τα μέλη των Ορθοδόξων Εκκλησιών, αφού από τις 14 Αυτοκέφαλες Εκκλησίες, τελικά και εν μέσω σκληρού παρασκηνίου και διεργασιών πολιτικών και εκκλησιαστικών, συμμετείχαν μόνον οι δέκα Ορθόδοξες Εκκλησίες της καθ Υμάς Ανατολής.

Ποιοι ιστορικοί και γιατί αμφισβητούν την ίδια την ύπαρξη του Χριστού

HuffPost Greece | Newsroom | Δημοσιεύθηκε 22.06.2017

Ότι και αν πιστεύει ο καθένας για το εάν ήταν ο Χριστός ο υιός του Θεού, το γεγονός ...

Η πόλη του Χριστού (Μέρος Β')

Γεωργία Γλεούδη | Δημοσιεύθηκε 03.05.2017
Γεωργία Γλεούδη

Το μοναστήριο Mar Sarkis καταστράφηκε σχεδόν ολοσχερώς με τον τρούλο να έχει ισοπεδωθεί μετά από τη ρίψη βόμβας. Το μοναστήρι της Αγίας Θέκλας (Mar Taqla) κάηκε ολοκληρωτικά. Εκατοντάδες μεσαιωνικές εικόνες και αντικείμενα ανεκτίμητης αξίας καταστράφηκαν ή εκλάπησαν. Οι αγιογραφίες στους τοίχους των εκκλησιών υπέστησαν τεράστιες ζημιές καθώς οι τζιχαντιστές χάραζαν με μαχαίρια τις αγιογραφίες, ενώ καμία αγιογραφία δεν βρέθηκε που να απεικονίζει τα μάτια των αγίων. Οι σαράντα εκκλησίες της Ma' loula γκρεμίστηκαν σχεδόν ολοκληρωτικά.

Τα Πάθη και η Ανάσταση του Χαίντελ

Ηλίας Χρυσοχοΐδης | Δημοσιεύθηκε 02.05.2017
Ηλίας Χρυσοχοΐδης

Τα «Πάθη» του Χαίντελ ξεκινούν αρχές καλοκαιριού του 1733 με την αποστασία του Σενεζίνο, διάσημου Ιταλού τραγουδιστή στον οπερατικό θίασο του συνθέτη, και τη δημιουργία ανταγωνιστικού θιάσου. Ο εμφύλιος της όπερας στο Λονδίνο θα συνεχιστεί μέχρι το τέλος της δεκαετίας και θα γίνει αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης στις τεταμένες σχέσεις του βασιλιά Γεωργίου Β' με τον διάδοχό του Πρίγκηπα Φρειδερίκο. Αποτέλεσμά του ήταν η θρυλική μεταγραφή του καστράτο Φαρινέλλι από τη Βενετία στο Λονδίνο, αλλά και η οικονομική εξάντληση των ανταγωνιζόμενων εταιρειών.

Πάπας και Πατριάρχης Βαρθολομαίος θα μεταβούν στην Αίγυπτο ως προσκεκλημένοι του Μεγάλου Ιμάμη

HuffPost Greece | Newsroom | Δημοσιεύθηκε 19.04.2017

«O Oικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος θα μεταβεί στην Αίγυπτο μαζί με τον Πάπα Φ...

Ποια είναι τα ιστορικά στοιχεία που αποδεικνύουν ότι ο Ιησούς Χριστός έζησε και πέθανε

HuffPost Greece | Newsroom | Δημοσιεύθηκε 15.04.2017

Πόσο σίγουροι μπορούμε να είμαστε ότι ο Ιησούς Χριστός έζησε στην πραγματικότητα;...

Εικόνες βγαλμένες από την Αποκάλυψη του Ιωάννη

Αλέξανδρος Στεφανόπουλος | Δημοσιεύθηκε 15.04.2017
Αλέξανδρος Στεφανόπουλος

Ο διάλογος λοιπόν είναι το ζητούμενο και όχι η προσφυγή στα όπλα. Στη βία. Ο διάλογος και η συνεννόηση μεταξύ των θρησκευτικών ηγετών μόνο μπορούν να αποτρέψουν τα βίαια επερχόμενα γεγονότα. Να μειώσουν τα ασύμμετρα αιματηρά χτυπήματα από το ακραίο Ισλάμ. Γεγονότα που θα αλλάξουν τον κόσμο. Την καθημερινότητα μας. Τη ζωή μας αυτή καθεαυτή. Μια ζωή που ολοένα και καθημερινά θα απειλείται όχι μόνο από την βία και το αίμα, αλλά και από τον περιορισμό των ελευθεριών.

Η θεραπεία του κοινωνικού τραύματος. Τι μαθαίνουμε από τους μαθητές του Ιησού

Σωτήρης Χτούρης | Δημοσιεύθηκε 15.04.2017
Σωτήρης Χτούρης

Γιατί όμως εδώ επιμένω στο τραύμα και όχι στην Ανάσταση του σώματος του Ιησού που είναι και το καθοριστικό σημείο για την μεταμόρφωση του Ιησού εκ νέου σε Θεϊκή οντότητα, δίπλα στον Πατέρα του. Ο Ιησούς δεν μετασχηματίζεται σε Θεό τραυματισμένος. Η σωματική του -ανθρώπινη- του υπόσταση τελειώνει με την Ανάσταση, σε αυτή δεν υπάρχουν πλέον τραύματα ή πόνος. Αν υπάρχει κάτι από το ανθρώπινο του Είναι, αυτό είναι η ικανότητα του να δείχνει συμπόνια στους ανθρώπους και αυτό γιατί έχει ζήσει και έχει καταλάβει τις αντιφάσεις και τις εσωτερικές συγκρούσεις της ανθρωπινότητας. Ο Ιησούς την ώρα της Ανάστασης και ιδιαίτερα τη στιγμή της μεταμόρφωσης αποτελεί τη σύνθεση και την υπέρβαση αυτών των αντιθέσεων σε κάτι ανώτερο.

Το δωμάτιο του Μυστικού Δείπνου

Γεωργία Γλεούδη | Δημοσιεύθηκε 13.04.2017
Γεωργία Γλεούδη

Τον 14ο αιώνα, οι Φραγκισκανοί έλαβαν άδεια για την τέλεση θρησκευτικών λειτουργιών αλλά και για τη διαμονή τους μέσα στον χώρο. Σύντομα, Εβραίοι και Μουσουλμάνοι υιοθέτησαν την άποψη ότι κάτω από το Υπερώο βρίσκεται ο τόπος ταφής του Βασιλιά Δαυίδ και έτσι οι Φραγκισκανοί αναγκάστηκαν να αφήσουν τον χώρο και να παραχωρήσουν όλη τη διαχείριση στη μουσουλμανική οικογένεια Dajani- Daoudi η οποία συνέχισε να έχει τον έλεγχο για πολλούς αιώνες.

Βρετανία: Ένας στους τέσσερις χριστιανούς δεν πιστεύει στην Ανάσταση, σύμφωνα με νέα έρευνα

HuffPost Greece | Newsroom | Δημοσιεύθηκε 10.04.2017

Περίπου ένας στους τέσσερις χριστιανούς δεν πιστεύουν ότι ο Χριστός αναστήθηκε, σ...

Αυτή είναι η πρώτη χώρα που ασπάστηκε τον χριστιανισμό

HuffPost Greece | Newsroom | Δημοσιεύθηκε 06.04.2017

Η Αρμενία είναι η πρώτη χώρα που ασπάστηκε τον χριστιανισμό, σύμφωνα με το BBC. Σήμε...

Brain drain: Η Ελλάδα ξαναγίνεται κόσμος

Γιώργος Στείρης | Δημοσιεύθηκε 28.03.2017
Γιώργος Στείρης

Και τότε ήλθε η κρίση. Εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες άρχισαν να μεταναστεύουν επειδή μπορούσαν, επειδή είχαν προσόντα, όχι αυτή τη φορά ως γκασταρμπάιτερ. Μορφωμένοι και κοσμοπολίτες καταλαμβάνουν συχνότατα επίζηλες θέσεις στις χώρες υποδοχής τους. Επιβάλλονται στις κοινωνίες τους με τη γνώση και τις ικανότητές τους. Εξάγουν μια Ελλάδα της δημιουργίας, που το ελλαδικό κράτος έπνιγε. Που δεν μπορούσε να αντέξει. Η Ελλάδα, μετά το 1950, αποφάσισε να δημιουργήσει τόσους πολλούς επιστήμονες και επαγγελματίες που αδυνατούσε να απορροφήσει και αξιοποιήσει.

National Geographic: Οι επιστήμονες ανησυχούν ότι ο Πανάγιος Τάφος θα καταρρεύσει

HuffPost Greece | Newsroom | Δημοσιεύθηκε 23.03.2017

Μεγάλος είναι ο κίνδυνος ο ιερότερος τόπος της χριστιανοσύνης να καταρρεύσει, προ...

Ερντογάν για μαντίλα: Η ΕΕ ξεκίνησε σύγκρουση μεταξύ του Ισλάμ και του Χριστιανισμού

HuffPost Greece | Newsroom | Δημοσιεύθηκε 16.03.2017

Στο ίδιο ύφος με τον υπουργό Εξωτερικών του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο πρόεδρος της Τ...

Η πόλη του Χριστού (Μέρος Ά)

Γεωργία Γλεούδη | Δημοσιεύθηκε 11.03.2017
Γεωργία Γλεούδη

Η Ma' loula έχει χαρακτηριστεί ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Είναι το σπίτι για μερικά από τα σημαντικότερα μνημεία του Χριστιανισμού τα οποία γίνονται σημείο προσκυνήματος για τους χριστιανούς της Μέσης Ανατολής και όχι μόνο. Το ελληνορθόδοξο μοναστήρι της Αγίας Θέκλας (Mar Taqla) είναι το ένα από τα δύο αρχαία μοναστήρια της περιοχής. Σύμφωνα με την ιστορία (Πράξεις Αποστόλου Παύλου και Θέκλης), η Θέκλα ήταν η νέα κόρη μίας πλούσιας οικογένειας ειδωλολατρών στο Ικόνιο. Όταν ο Απόστολος Παύλος επισκέφθηκε το Ικόνιο, η νεαρή κοπέλα μαγεύτηκε από τις διδαχές του Παύλου και θέλησε να ασπαστεί τον χριστιανισμό και να ζήσει με βάσεις τις χριστιανικές αρχές της αγνότητας και της αγαμίας.

Οι Ασσύριοι της Ελλάδας. Οι άγνωστοι πρόσφυγες από το 1922 μέχρι σήμερα

HuffPost Greece | Αλέξης Γαγλίας | Δημοσιεύθηκε 07.03.2017

Μια από τις πρώτες κοινότητες προσφύγων της νεώτερης Ελλάδας είναι, μάλλον, και η ...

«Η Παναγία θα παντρευτεί τον Μωάμεθ στον παράδεισο»: Οργή των Αιγύπτιων Χριστιανών για σχόλιο μουσουλμάνου θεολόγου

HuffPost Greece | Newsroom | Δημοσιεύθηκε 28.01.2017

Την οργή της χριστιανικής κοινότητας της Αιγύπτου προκάλεσε η δήλωση του μουσουλ...

Πού βαδίζουν οι χριστιανικές εκκλησίες πέντε αιώνες μετά τη μεταρρύθμιση του Λούθηρου;

Αλέξανδρος Στεφανόπουλος | Δημοσιεύθηκε 04.01.2017
Αλέξανδρος Στεφανόπουλος

Αναμφίβολα η Ορθοδοξία, με την σύγκληση ύστερα από 114 χρόνια σκληρής και συνεχούς προετοιμασίας για μία Μεγάλη (πράγματι όπως όλοι ευχόμασταν και θα θέλαμε) Πανορθόδοξου χαρακτήρα Συνόδου, -και αντ' αυτής συνεκλήθη εν τέλει εν μέσω αναταραχών, εντάσεων, εγκλήσεων και αντεγκλήσεων, η Σύνοδος των Δέκα, αντί των 14 - Ορθοδόξων Εκκλησιών- έχει περιέλθει σε μια εσωτερική περιδίνηση. Εσωστρέφεια αντί εξωστρέφειας. Σε μια κρίση που αν «ξεφύγει» -και προς στιγμήν μοιάζει να υπάρχει ένθεν της Πόλης και κακείθεν της Μόσχας, αυτοσυγκράτηση- θα έχει και γεωπολιτικές συνέπειες. Αναπόφευκτα και μοιραία.

Συνομιλώντας με τις θρησκείες στην Ελλάδα. Τι απαντούν ιεράρχες και εκπρόσωποι διαφορετικών θρησκειών σε κρίσιμες ερωτήσεις (Μέρος Β)

HuffPost Greece | Αλέξης Γαγλίας | Δημοσιεύθηκε 11.01.2017

Μουφτής Κομοτηνής Τζεμαλί Μέτσο Ο ρόλος των Εκκλησιών/ θρησκειών προσαρμόζεται σ...

Συνομιλώντας με τις θρησκείες στην Ελλάδα. Τι απαντούν ιεράρχες και εκπρόσωποι διαφορετικών θρησκειών σε κρίσιμες ερωτήσεις (Mέρος Α)

HuffPost Greece | Αλέξης Γαγλίας | Δημοσιεύθηκε 11.01.2017

2016. Γιορτές και τελευταίες μέρες του χρόνου. Θρησκείες εξακολουθούν να πολεμούν ή ...

Κάθε έξι λεπτά ένας χριστιανός σκοτώθηκε για την πίστη του μέσα στο 2016

ΗuffPost Greece | Νewsroom | Δημοσιεύθηκε 30.12.2016

Ενενήντα χιλιάδες χριστιανοί δολοφονήθηκαν παγκοσμίως αυτόν τον χρόνο, γεγονός π...