ΕΥΤΥΧΙΑ

Καιρός να μεγαλώσουμε, να βιώσουμε τον «ενήλικα» μέσα μας

Τζίνα Θανοπούλου | Δημοσιεύθηκε 24.09.2017
Τζίνα Θανοπούλου

Όσο δεν ακούμε την εσωτερική μας φωνή, τον αληθινό, εσωτερικό εαυτό μας και ζώντας μία ζωή που μας υποδεικνύουν οι άλλοι, παραμένουμε «μπλοκαρισμένοι» σε μια μεταβατική ηλικία μεταξύ παιδικότητας και ενηλικίωσης και δεν θα βρούμε ποτέ να βρούμε τον αληθινό μας εαυτό και την ευτυχία μας. Πρέπει να βρούμε το θάρρος να απελευθερωθούμε από την ανάγκη της αποδοχής και γνώμης των άλλων, να τολμήσουμε να ακούσουμε τη δική μας εσωτερική φωνή, να πάρουμε την ευθύνη της ζωής μας, ακόμα και αν αυτό σημαίνει να κάνουμε λάθη. Λάθη κάνουν όλοι, αλλά έτσι εξελίσσονται.

Αυτό είναι το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε όταν νιώθουμε δυστυχισμένοι

HuffPost Greece | Newsroom | Δημοσιεύθηκε 12.09.2017

Το να νιώθετε δυστυχισμένοι δεν είναι σαφώς κάτι ευχάριστο. Για τους περισσότερου...

Διακοπές και ευτυχία

Μαριάνθη Αλεξίου | Δημοσιεύθηκε 07.08.2017
Μαριάνθη Αλεξίου

Μέχρι σήμερα πιστεύαμε ότι οι διακοπές είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με πολλά θετικά συναισθήματα. Η παραπάνω όμως έρευνα των Ολλανδών καθηγητών έρχεται να το αμφισβητήσει προσπαθώντας συγχρόνως να απαντήσει σε τέσσερα ενδιαφέροντα ερωτήματα. Πρώτον, είναι οι αδειούχοι ευτυχέστεροι από τους συναδέλφους που αφήνουν πίσω τους; Δεύτερον, μπορεί ένα ταξίδι να τονώσει τα επίπεδα ευτυχίας μας; Τρίτον, αν όντως το καταφέρνει, για πόσο καιρό αυτό διαρκεί; Kαι τέλος, ποιος είναι ο ρόλος της χρονικής διάρκειας των διακοπών και του στρες που τις συνοδεύει;

Ηδονική προσαρμογή ή αλλιώς, μια ζωή τα ίδια

Δημήτρης Φλαμούρης | Δημοσιεύθηκε 01.07.2017
Δημήτρης Φλαμούρης

Μετακόμισες στο καινούριο σπίτι. Τον πρώτο καιρό το φρόντιζες και χαιρόσουν κάθε φορά που έμπαινες από την πόρτα. Χαιρόσουν ακόμα και όταν πλησίαζες στη γειτονιά. Μετά από λίγο καιρό όμως, δε σου έκανε τόσο εντύπωση. Τώρα μάλιστα ψάχνεις για καινούριο. Άλλαξες δουλειά. Τους πρώτους μήνες όλα σου δημιουργούσαν ενδιαφέρον και γνώριζες καινούριους ανθρώπους και καταστάσεις. Τώρα ξέρεις με το μικρό το θυρωρό και την καθαρίστρια και βαριέσαι ακόμα και να απαντήσεις στα τηλέφωνα. Γιατί συμβαίνει αυτό;

10 κατηγορίες τοξικών ανθρώπων που πρέπει να αποφεύγεις με κάθε τρόπο

Dr. Travis Bradberry | Δημοσιεύθηκε 06.06.2017
Dr. Travis Bradberry

Πολλοί λένε ότι είμαστε προϊόν των πέντε ανθρώπων με τους οποίους περνάμε τον περισσότερο χρόνο μας. Αν επιτρέψεις έστω και σε έναν από αυτούς να είναι τοξικός, σύντομα θα ανακαλύψεις πόσο εύκολα αυτός ή αυτή μπορεί να σε κρατήσει πίσω. Οι τοξικοί άνθρωποι σε οδηγούν στην τρέλα γιατί η συμπεριφορά τους είναι τόσο ενοχλητική. Μην κάνετε το λάθος να πιστέψετε ότι η συμπεριφορά τους μπορεί να βασίζεται στη λογική.

Αυτά είναι τα 5 χαρακτηριστικά της προσωπικότητας που μπορούν να φέρουν υγεία, ευτυχία και χρήματα

HuffPost Greece | Newsroom | Δημοσιεύθηκε 11.04.2017

Πέντε χαρακτηριστικά και δεξιότητες της προσωπικότητας - η ευσυνειδησία, ο αυτοέλ...

Αυτή είναι η πιο ευτυχισμένη χώρα στον κόσμο (και σε ποια θέση κατατάσσει ο ΟΗΕ την Ελλάδα)

HuffPost Greece | Κατερίνα Πρίφτη | Δημοσιεύθηκε 20.03.2017

Το 2016 η Δανία είχε αναδειχθεί ως «η πιο ευτυχισμένη χώρα» στον κόσμο. Την ίδια διάκ...

Γιατί δεν έχει νόημα να είσαι μόνιμα χαρούμενος

Γιώργος Παλαιός | Δημοσιεύθηκε 19.03.2017
Γιώργος Παλαιός

Πολλά μεγάλα best seller έχουν γραφεί για την επιστήμη της ευτυχίας και για το πώς να ζήσεις μια ζωή γεμάτη χαρά. Και στη θεωρία έχουν δίκιο. Ο κόσμος τα διαβάζει και νιώθει ελπίδα και η κοινωνία μας στηρίζει αυτό το «κίνημα» ευτυχίας. Αλλά το πρόβλημα με αυτό είναι πως, πρώτα από όλα, δεν θες στην πραγματικότητα να είσαι χαρούμενος συνέχεια. Επιπλέον το να θες να είσαι συνέχεια χαρούμενος είναι σίγουρη συνταγή αποτυχίας που σε σπρώχνει στη δυστυχία, το αντίθετο δηλαδή απ' ότι θες να πετύχεις.

9 μαθήματα ζωής και καριέρας που δυστυχώς όλοι μαθαίνουμε όταν είναι πια πολύ αργά

HuffPost Greece | Νewsroom | Δημοσιεύθηκε 18.03.2017

Στην εποχή μας συχνά οι άνθρωποι κάνουμε το λάθος να ταυτίζουμε την ευτυχία με την...

Τι μου δίδαξε ένας τραυματιοφορέας

Χριστίνα Βαμβακίδου | Δημοσιεύθηκε 12.03.2017
Χριστίνα Βαμβακίδου

Εμείς ορίζουμε πόσο καλά θα κάνουμε τη δουλειά μας, τι νόημα θα της δώσουμε, τι αξία, πόσο μπορεί να αποτελεί πηγή ευτυχίας για μας. Αν η εργασία μας δεν έχει ενδιαφέρον, δεν μας προσφέρει ευχαρίστηση και δεν έχει σημασία για μας, κάτι πρέπει να κάνουμε άμεσα για αυτό. Δεν υπάρχει καλή εργασία ή κακή, αρκεί να υπάρχει αυτοσεβασμός. Αν ντρέπεσαι για τη δουλειά σου, δύσκολα μπορείς να σεβαστείς τον εαυτό σου. Και να μάθεις να την αγαπάς με την καρδιά σου.

Γερμανοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι βρήκαν γιατί χαμογελά η Τζοκόντα (και η απάντηση δεν θα σας εκπλήξει)

HuffPost Greece | Newsroom | Δημοσιεύθηκε 10.03.2017

Η Τζοκόντα χαμογελάει επειδή, απλούστατα, είναι... ευτυχισμένη. Αυτό υποστηρίζου...

Γιατί η εμμονή μας με τη «θετική σκέψη» μας κάνει στην ουσία δυστυχισμένους

HuffPost Greece | Βασιλική Ζιώγα | Δημοσιεύθηκε 06.03.2017

Τι μας προτρέπουν οι γύρω μας να κάνουμε όταν στη ζωή όλα μοιάζουν δύσκολα; Να «δού...

Φτιάξε την τύχη σου μόνος σου

Χριστίνα Βαμβακίδου | Δημοσιεύθηκε 04.03.2017
Χριστίνα Βαμβακίδου

Σ΄ αυτές τις μη ευνοϊκές συνθήκες, πρέπει να επιλέξουμε, θα παραιτηθούμε ή θα προσπαθήσουμε; Θα πολεμήσουμε τη δυστυχία, τη μετριότητα, τη μιζέρια, ή θα αδιαφορήσουμε και θα περιμένουμε αδρανείς μέχρι να αλλάξουν τα πράγματα από μόνα τους, πιστεύοντας ότι δεν ελέγχουμε απολύτως τίποτα; Για μένα είναι ξεκάθαρο ότι η καλύτερη στάση που μπορούμε να υιοθετήσουμε είναι να μην αφήσουμε τίποτα στην τύχη ή στη μοίρα. Το ότι όλα αλλάζουν γύρω μας, δε σημαίνει ότι πρέπει να το ερμηνεύουμε ως κάτι απειλητικό, αλλά μπορεί να είναι και μια ευκαιρία συναρπαστική για να βελτιώσουμε τη ζωή μας.

Δημιουργικότητα και κατάθλιψη

Μαριάνθη Αλεξίου | Δημοσιεύθηκε 16.02.2017
Μαριάνθη Αλεξίου

Άρα αν οι καλλιτέχνες μπαίνουν σε θεραπευτική αγωγή, γίνονται λιγότερο δημιουργικοί; Ο διάσημος ζωγράφος Έντουαρντ Μουντς, δημιουργός του περίφημου πίνακα «Η Kραυγή» και ο οποίος είχε νοσηλευθεί πολλές φορές στη ζωή του σε ψυχιατρικά ιδρύματα, είχε σαφή εικόνα του προβλήματος: Όπως γράφει χαρακτηριστικά , «Ένας Γερμανός μου είπε κάποτε: Θα μπορούσες όμως να απαλλαχθείς από πολλά προβλήματα σου». Και εγώ του απάντησα «Είναι μέρος του εαυτού μου και τη τέχνης μου. Είναι αναπόσπαστο κομμάτι μου και η ελλειψή τους θα κατέστρεφε τη τέχνη μου. Θέλω να κρατήσω αυτά τα προβλήματα μου».

Χαρτογράφηση της ευτυχίας: Γιατί η δουλειά είναι το μέρος όπου αισθανόμαστε χειρότερα;

ΗuffPost Greece | Νewsroom | Δημοσιεύθηκε 13.02.2017

Nιώθετε ευτυχισμένοι όταν είστε στη δουλειά σας; H απάντηση που ενδεχομένως να δώσ...

Να ζεις με την αλήθειά σου

Χριστίνα Βαμβακίδου | Δημοσιεύθηκε 28.01.2017
Χριστίνα Βαμβακίδου

Ζώντας με την αλήθειά μας, με προσπάθεια και υπομονή, θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε σιγά- σιγά τις συνθήκες εκείνες από τις οποίες θα μπορέσουμε να αντλήσουμε μία ικανοποίηση, ένα νόημα ζωής και ένα αίσθημα αυτοσεβασμού. Η ζωή είναι χαρούμενη, αν μπορέσουμε να λυτρωθούμε από τα συναισθήματα της στεναχώριας, της οργής, της θλίψης και της απογοήτευσης για όλες τις αιτίες της δυστυχίας μας. Αν μάθουμε να ανεχόμαστε την αλήθεια των συνθηκών της καθημερινότητάς μας.

Μακριά απ' τον Γενάρη του 2016 και πολύ κοντά στον Γενάρη του 2017

Μαρία Παπαδάκη | Δημοσιεύθηκε 03.01.2017
Μαρία Παπαδάκη

Ένα άπλωμα χεριού στον διπλανό μας! Ένα χάδι, ένα γέλιο, μια καλημέρα από καρδιάς! Ουράνιο τόξο πού; Αν το θελήσουμε... παντού! Εμείς το δημιουργούμε! Κόκκινος ο πόθος μας για λευτεριά! Χρυσαφί το φως της ψυχής μας! Γαλάζιες οι επιθυμίες και η πατρίδα μας! Πράσινοι οι κάμποι και οι ελπίδες μας! Πορτοκαλιά τα δειλινά μας! Πορφυρός ο έρωτας! Ρόδινη σαν μάγουλα παιδούλας η αγάπη! Ουράνια τόξα; Όσα θες! Άπλωσέ τα να φωτίσουν τι μέρες σου και να υποσχεθούν κόσμο που δεν πεθαίνει!

Γάμος και ευτυχία

Μαριάνθη Αλεξίου | Δημοσιεύθηκε 26.11.2016
Μαριάνθη Αλεξίου

Μπορεί όσοι αλλάζουν διαρκώς συντρόφους να ζουν πιο συναρπαστικές ζωές αλλά η δέσμευση στη ρουτίνα είναι ενίοτε πιο ανταποδοτική. Μια υγιής σχέση δημιουργεί καλά συναισθήματα και η αγάπη τη δυναμώνει. Σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες οι άνθρωποι σε αντίθεση με τα περισσότερα θηλαστικά της φύσης, είναι φτιαγμένοι για μακροχρόνιες σχέσεις με ένα σύντροφο. Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε μια προδιάθεση για τη μονογαμία, που μεταφέρεται στους εγκεφάλους μας μέσω περίπλοκων συνάψεων, στις οποίες η ορμόνη οξυτοσίνη παίζει καθοριστικό ρόλο.

Την ευτυχία πρέπει να την αρπάζεις

Χριστίνα Βαμβακίδου | Δημοσιεύθηκε 16.11.2016
Χριστίνα Βαμβακίδου

Τις έρευνες για την ευτυχία τις διαβάζω αλλά πόσο ανταποκρίνονται στην πραγματικότητά μας; Πόσο μπαίνουν μέσα στο σπίτι μας; Και ξεχνάνε και μια άλλη διάσταση της ευτυχίας. Η ευτυχία, κατά τη γνώμη μου, δεν είναι μια παθητική κατάσταση που μας συμβαίνει έτσι απλά, την ευτυχία πρέπει να την αρπάζουμε, να την επιλέγουμε, να την κατακτούμε. Σπάνια έρχεται να μας βρει από μόνη της, εμείς, πρέπει να ψάξουμε να τη βρούμε, να ανοίξουμε την πόρτα και να κάνουμε το πρώτο βήμα.

Το κλειδί της ευτυχίας; Η μέθοδος των τριών δευτερολέπτων που μας «εκπαιδεύει» στο να είμαστε ευτυχισμένοι

HuffPost Greece | Newsroom | Δημοσιεύθηκε 30.10.2016

Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε συνδέσει την ευτυχία με τα υλικά αγαθά και τις συν...

Οι επιστήμονες κατέληξαν: Αν κάνετε σεξ τόσες φορές την εβδομάδα είστε πραγματικά ευτυχισμένοι στη σχέση σας

HuffPost Greece | Newsroom | Δημοσιεύθηκε 29.10.2016

Ανησυχείτε μήπως δεν κάνετε αρκετό σεξ με το σύντροφό σας; Ή μήπως σας έχει προβλη...

Όψεις της ευτυχίας

Αγγελική Σκαλτσά | Δημοσιεύθηκε 16.10.2016
Αγγελική Σκαλτσά

Τι είναι ευτυχία; Υπάρχει πραγματικά ευτυχισμένη ζωή, και αν ναι πιο είναι το μυστικό για την ανεύρεσή της; Ερωτήματα παρόμοια των παραπάνω απασχολούσαν ανέκαθεν το ανθρώπινο γένος, καθώς στόχος της ζωής των περισσότερων είναι η εκπλήρωσή της. Αυτού του ιδανικού που φαντάζει ακατόρθωτο για πολλούς, αφελές για άλλους, ουτοπικό για τους περισσότερους. Η αλήθεια είναι ότι είναι δύσκολο να προσδιορίσουμε επακριβώς το περιεχόμενο της συγκεκριμένης λέξης. Θα ήταν άδικο να την ντύσουμε με πολυφορεμένες, συνηθισμένες, ξαναχρησιμοποιημένες εκφράσεις την «Ευτυχία» που γενιές και γενιές ανθρώπων χρόνια τώρα προσπάθησαν να κατακτήσουν και ονειρεύτηκαν με ζήλο.

Η καλύτερη ευκαιρία είναι... τώρα!

Ξένια Κούρτογλου | Δημοσιεύθηκε 09.10.2017
Ξένια Κούρτογλου

Ναι, καλά ακούσατε, υπάρχει ευκαιρία και στα δυσάρεστα, ειδικά σε αυτά! Υπάρχει γιατί μας καλεί να αντιμετωπίσουμε μια κατάσταση στο «τώρα», και το «τώρα» είναι η μοναδική μας ευκαιρία για συνειδητή δράση. Βλέπετε οι περισσότεροι άνθρωποι περνάμε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής μας εστιάζοντας είτε στο παρελθόν γεμίζοντας ενοχές για τα λάθη που έχουμε κάνει, είτε εστιάζοντας στο μέλλον όπου μας κυριεύει ο φόβος του αγνώστου. Όμως έτσι χάνουμε τη ζωή μας στο «τώρα» και την αναβάλλουμε χωρίς να υπολογίζουμε πως αυτό το λεπτό, αυτή η στιγμή είναι η ευκαιρία μας που δεν θα ξαναρθεί!

Εντός ή εκτός των τειχών;

Πασχάλης Πράντζιος | Δημοσιεύθηκε 03.10.2017
Πασχάλης Πράντζιος

Είναι απολύτως βέβαιο πως ο χρόνος νικάει πάντα και νικάει και τα πάντα. Επειδή όμως ο χρόνος είναι χρόνος και ο άνθρωπος άνθρωπος, το να τα βάζει κανείς με το υπερφυσικά ισχυρό είναι πιο πάνω κι από το μάταιο. Αν ο άνθρωπος θέλει πράγματι να αναμετρηθεί με κάποιον, αυτός ο κάποιος είναι η ίδια του η φύση. Ο προορισμός του. Διότι ο προορισμός του ανθρώπου δεν είναι να αναμετρηθεί με το χρόνο, αλλά να αξιοποιήσει στο έπακρο την ειδοποιό διαφορά που τον διακρίνει από τα άλλα ζώα κι αυτό είναι η εξέλιξη της σκέψης του μέσα από την εμβάθυνση των πραγμάτων.

Αυτό είναι το πιο χαρούμενο τραγούδι στον κόσμο

HuffPost Greece | Στέφανος Νικήτας | Δημοσιεύθηκε 21.09.2016

Πολυάριθμες μελέτες έχουν ήδη αποδείξει τη σχέση ανάμεσα στο συναίσθημα της χαρά...