Εκφοβισμός

«Πώς ρωσικά τρολ προσπάθησαν να με καταστρέψουν»: Παρενόχληση και εκφοβισμός Φινλανδής δημοσιογράφου επί σειρά ετών

HuffPost Greece | Newsroom | Δημοσιεύθηκε 06.10.2017

Η Φινλανδή δημοσιογράφος Τζέσικα Άρο εργάζεται για τη δημόσια τηλεόραση της Φινλ...

Φοιτήτρια στα ΤΕΦΑΑ Κομοτηνής καταγγέλλει ότι έπεσε θύμα ξυλοδαρμού από συμφοιτήτριές της

HuffPost Greece | Newsroom | Δημοσιεύθηκε 03.06.2017

Tην υπόθεση του Βαγγέλη Γιακουμάκη θυμίζει η καταγγελία φοιτήτριας στο τμήμα ΤΕΦΑ...

Βρετανός υπουργός για το Brexit: Η ΕΕ μας κάνει bullying

HuffPost Greece | Newsroom | Δημοσιεύθηκε 05.05.2017

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιχειρεί να εκφοβίσει τη Βρετανία, δήλωσε ο υπουργός αρμόδι...

Τι είναι το «bullying»; Σχολικός και κοινωνικός εκφοβισμός και πώς αντιμετωπίζεται

Τζίνα Θανοπούλου | Δημοσιεύθηκε 16.01.2017
Τζίνα Θανοπούλου

Μην διστάσετε να παρέμβετε σαν γονείς! Η δουλειά του γονέα είναι να προστατεύει το παιδί του. Αυτό σημαίνει ότι εκτός από να μαθαίνεις στο παιδί να υπερασπίζεται τον εαυτό του, μπορεί κάλλιστα να χρειαστεί να μιλήσεις με το δάσκαλο ή τον διευθυντή. Μην αφήνετε το παιδί σας να πιστεύει ότι είναι μόνο του σ' αυτό. Και μην υποθέτετε ότι αν δεν υπάρχει σωματική βία, δεν τραυματίζεται βαθιά.

Ιωάννινα: Μαθήτρια έφτασε μέχρι το χειρουργείο λόγω bullying

HuffPost Greece | Newsroom | Δημοσιεύθηκε 18.09.2016

Μέχρι και στο χειρουργείο έφτασε μαθήτρια στα Ιωάννινα, λόγω bullying επί περίπου δύο ...

Γέφυρα - ποιοι ειδήμονες

Γιάννης Πανούσης | Δημοσιεύθηκε 16.06.2017
Γιάννης Πανούσης

Η δολοφονία ενός παιδιού από ένα άλλο παιδί δεν είναι ούτε τόσο αθώα (όσο μερικοί ψυχολογίζοντες διατείνονται), ούτε τόσο ένοχη (όσο κάποιοι ηθικοπανικόβλητοι καταγγέλλουν). Είναι αυτό που δείχνει ότι είναι. Ενα πρωτόγνωρο στην Ελλάδα έγκλημα που χρειάζεται ανάλυση βάθους κι όχι επιπόλαιες κι εν μέρει επικίνδυνες τηλεοπτικές προσεγγίσεις. Η νομοθεσία για τους ανήλικους πρέπει να παραμείνει επιεικής ως προς τους παραβάτες αλλά να βρει ασφαλιστικές δικλείδες για τέτοιου τύπου εγκλήματα. Το πρόσφατο έγκλημα πρέπει ν'αποτελέσει μία Γέφυρα ανάμεσα στους τάχατες ανησυχούντες (απ'τα δεξιά) και τους δήθεν ιδεολογικοποιούντες (απ' τ' αριστερά).

Bullying (ή πώς το να ξυπνάς το πρωί γίνεται αγώνας)

Ελένη Αναγνωστοπούλου | Δημοσιεύθηκε 15.03.2017
Ελένη Αναγνωστοπούλου

Δεν δίναμε σημασία. Νομίζαμε ότι θα σταματήσουν, ότι θα περάσει, ότι είναι μια φάση μόνο και δεν πρόκειται να μας επηρεάσει. Έτσι όταν κλείδωσαν μια συμμαθήτριά μας στις τουαλέτες και την κορόιδευαν απ' έξω όσο εκείνη έκλαιγε, δεν είπαμε τίποτα στους καθηγητές μας. «Έτσι κάνουν αυτοί μωρέ... Μην ασχολείσαι» της είχαμε πει θυμάμαι όταν την βγάλαμε. Όταν μου πέταξαν τα πράγματα στα σκουπίδια, οι φίλοι μου μου είχαν πει το ίδιο: «μην δίνεις σημασία, αυτό είναι η μόνη λύση». Κι έτσι ο καιρός περνούσε, και συντηρούσαμε αυτή τη σιωπηρή δικτατορία της λεκτικής ή σωματικής βίας με τη δικαιολογία ότι μια πιο δυναμική αντίδραση δεν θα 'χε νόημα, δεν θα έφερνε αποτέλεσμα, δεν θα οδηγούσε πουθενά.

Διαρρήξεις με στόχο τον εκφοβισμό της ελληνικής ομογένειας στην Αλβανία καταγγέλλει ο δήμαρχος Δρόπολης

HuffPost Greece | Newsroom | Δημοσιεύθηκε 05.02.2016

Αυξανόμενα κρούσματα διαρρήξεων σε σπίτια ομογενών στην Αλβανία προκαλούν ανησυ...

Όταν το παράλογο γίνεται...τραγικό

Ρένα Δούρου | Δημοσιεύθηκε 20.11.2016
Ρένα Δούρου

Γιατί το Ισλαμικό Κράτος επέλεξε τυφλά, μαζικά, φονικά κτυπήματα στο κέντρο της Ευρώπης, μετά από την ανάληψη της ευθύνης και για τη διπλή, πολύνεκρη επίθεση αυτοκτονίας σε σιϊτικό προάστιο της Βηρυτού, 24 ώρες νωρίτερα, στις 12 Νοεμβρίου; Πρόκειται για επίδειξη δύναμης ώστε να δημιουργηθεί κλίμα εκφοβισμού; Μια πρώτη - εν θερμώ - απάντηση στα πιο πάνω ερωτήματα θα μπορούσε να είναι καταφατική. Ειδικά μάλιστα από τη στιγμή που τα πολλαπλά κτυπήματα στη γαλλική πρωτεύουσα είχαν παγκόσμιο αντίκτυπο, φέρνοντας το Ισλαμικό Κράτος στο επίκεντρο της δημοσιότητας. Ωστόσο τα επικοινωνιακά οφέλη μάλλον προβλέπονται πρόσκαιρα.

Ο εκφοβισμός (bullying) στον χώρο εργασίας και οι επιπτώσεις στην ψυχική υγεία

Μαρία Καραπατσιά | Δημοσιεύθηκε 02.11.2016
Μαρία Καραπατσιά

Το άτομο που υφίσταται τον εργασιακό εκφοβισμό μπορεί να βιώνει έντονα συναισθήματα ταπείνωσης, κατωτερότητας, αβοήθητου και αδυναμίας να υπερασπιστεί τον εαυτό του. Επίσης μπορεί να παρουσιάζει αυξημένες δυσκολίες συνεργασίας και απόδοσης στην δουλειά του. Ακόμη ψυχοσωματικές ενοχλήσεις όπως πονοκεφάλους, στομαχικούς και μυϊκούς πόνους. Το άτομο μπορεί να βρίσκεται συνεχώς σε εγρήγορση μήπως ανά πάσα στιγμή υποστεί την ίδια άσχημη συμπεριφορά. Μπορεί να βιώνει έντονο άγχος, αδυναμία χαλάρωσης και δυσκολία στον ύπνο με την σκέψη ότι την επόμενη μέρα ίσως αντιμετωπίσει τα ίδια.

Δεν έχει σημασία αν κερδίζεις κάθε παρτίδα της ζωής, σημασία έχει να παίζεις τίμια

Χριστίνα Βλαχοπούλου | Δημοσιεύθηκε 12.10.2016
Χριστίνα Βλαχοπούλου

Θυμάμαι κάποτε, όταν ήμουν στο δημοτικό, την ώρα του διαλείμματος, έναν άντρα να πλησιάζει ένα παιδάκι της Β' Δημοτικού και να του λέει απειλητικά : «Ξέρεις ποιος είμαι εγώ ρε; θα σε λιώσω αν ενοχλήσεις ξανά τον γιο μου». Αυτό που μου είχε κάνει εντύπωση ήταν ότι εκείνος ο κύριος δεν είχε καν ρωτήσει το άλλο παιδάκι τι είχε συμβεί. Δεν τον ενδιέφερε η δική του εκδοχή. Είχε ακούσει μόνο το δικό του παιδί.

Ήρθε η εφαρμογή που σου επιτρέπει να μισθώνεις έναν κακοποιό για να χτυπάει όποιον σε ενοχλεί.

HuffPost Greece | Στέφανος Νικήτας | Δημοσιεύθηκε 22.04.2015

Δεν είναι λίγες οι εφαρμογές που κυκλοφορούν και υπόσχονται να διευκολύνουν τη ζω...

Ο Βαγγέλης και το φαινόμενο του Werther

Δημήτρης Ακρίβος | Δημοσιεύθηκε 31.05.2015
Δημήτρης Ακρίβος

Με το θάνατο του Βαγγέλη αρχίσαμε να επανεξετάζουμε ως κοινωνία τι είναι αποδεκτό και τι όχι και τα μέσα ενημέρωσης μπορούν να παίξουν καθοριστικό ρόλο σε αυτήν τη διαδικασία. Δίνει όμως αυτό λευκή επιταγή στους δημοσιογράφους να καλύπτουν αυτοκτονίες με πάσα λεπτομέρεια;

«Προ και μετά Βαγγέλην..»: Αφετηρία μίας άλλης εποχής

Μαρία Γκορίτσα Παπασπύρου | Δημοσιεύθηκε 23.05.2015
Μαρία Γκορίτσα Παπασπύρου

Σίγουρα συμβαίνουν πολλά δράματα εκεί έξω. Κάποια πολύ κοντά και άλλα αρκετά μακριά από τη δική μας καθημερινότητα. Υπάρχουν όμως και κάποια, που αν και δεν μας αφορούν προσωπικά, έχουν τόσο βαθύ συναισθηματικό αποτύπωμα πάνω μας, που είναι αδύνατον να συνεχιστεί η ρουτίνα μας όπως πριν.

Υποσημειώσεις: Δεν σπας πλάκα, κάνεις bullying ηλίθιε

Σίλας Σεραφείμ | Δημοσιεύθηκε 20.05.2015
Σίλας Σεραφείμ

Η φάρσα πρώτα σε φέρνει σε αδύναμη θέση, σε καθιστά θύμα δηλαδή κι έπειτα εκδηλώνεται η επίθεση. Γι αυτό και είναι μια μορφή bullying. Γι αυτό και θέλει παρατηρητές, αγέλες, πολλούς μαζί που θα νιώσουν δυνατοί και θα γελάσουν μ αυτόν που θα καταστήσουν αδύνατο. Ποτέ δεν κατάλαβα πως κάτι τέτοιο προξενεί γέλιο.

Διαδικτυακός εκφοβισμός: Η επικίνδυνη εξέλιξη του bullying

Ελίζα Βόζεμπεργκ | Δημοσιεύθηκε 19.05.2015
Ελίζα Βόζεμπεργκ

Σύμφωνα με την έρευνα «EU kids Online» το 93% των παιδιών 9-16 ετών κάνει σχεδόν καθημερινή χρήση του διαδικτύου, το 85% των ανηλίκων 15-16 ετών έχει προφίλ σε ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης και μάλιστα το 26% εξ αυτών έχει «ανοικτό προφίλ», με αποτέλεσμα να μπορεί οποιοσδήποτε να έχει πρόσβαση σε αυτό. Άξια προσοχής επίσης είναι η διαπίστωση ότι τα παιδιά αποκτούν πρόσβαση στο διαδίκτυο σε όλο και μικρότερη ηλικία. Είναι χαρακτηριστικό ότι στη Δανία και τη Σουηδία η μέση ηλικία για την έναρξη χρήσης του διαδικτύου είναι μόλις τα 7 χρόνια!

Μέτρα κατά του bullying από την ΕΛΑΣ

HuffPost Greece | Αλέξανδρος Καλαφάτης | Δημοσιεύθηκε 17.03.2015

Μέτρα για την αντιμετώπιση του bullying ανακοίνωσε ότι λαμβάνει η ΕΛΑΣ με αφορμή την τ...

H κόλαση είναι οι άλλοι;

Χαράλαμπος Πουλόπουλος | Δημοσιεύθηκε 16.05.2015
Χαράλαμπος Πουλόπουλος

Ας περιορίσουμε τους θρήνους, τον οδυρμό και την οργή που έχουν κατακλύσει τα κοινωνικά δίκτυα και τα τηλεοπτικά παράθυρα και ας αναλογιστούμε τη δική μας ευθύνη ως πολίτες. Είναι βολικό να ανακαλύπτονται «τέρατα» που είναι έξω από εμάς, για να συνεχίσουμε να χαμογελάμε, να ανεχόμαστε, να σιωπούμε και να αδιαφορούμε για τα ομοφοβικά, σεξιστικά και ξενοφοβικά σχόλια και τις συμπεριφορές. Η στάση «δεν είναι δική μας υπόθεση», επιτρέπει στο ρατσισμό και το φασισμό να εξαπλώνονται.

Αλέξανδρος Καλαφάτης

Οι πρώτες πληροφορίες από το ιατροδικαστικό πόρισμα για το θάνατο του Βαγγέλη: Αυτοχειρία και αιμορροϊκό σοκ

HuffingtonPost.com | Αλέξανδρος Καλαφάτης | Δημοσιεύθηκε 16.03.2015

«Αιμορροϊκό σοκ από τραύμα στο δεξιό επικάρπιο» η αιτία θανάτου του 20χρονου Βαγγέ...

Ένα πείραμα για το σχολικό εκφοβισμό, που θα σας κάνει να χάσετε τον ύπνο σας!

Αθανασία Ανεζάκη | Δημοσιεύθηκε 22.04.2015
Αθανασία Ανεζάκη

Η Ελλάδα δυστυχώς, δεν αποτελεί εξαίρεση στο φαινόμενο που βασανίζει τα παιδιά μας. Για την ιστορία...και σύμφωνα με μια μεγάλη έρευνα που είχε πραγματοποιηθεί προς διετίας περίπου, στο πλαίσιο ευρωπαϊκής καμπάνιας για το bullying, ένας στους τρεις μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην Ελλάδα έχει πέσει θύμα σχολικού εκφοβισμού, ενώ ένας στους δύο μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης γίνεται μάρτυρας περιστατικών σχολικού εκφοβισμού.