Ελληνισμός

Ελλάδα - Ρωμανία, σημειώσατε 2

Ιωάννης Νεονάκης | Δημοσιεύθηκε 17.07.2017
Ιωάννης Νεονάκης

Είμαστε Έλληνες; Προφανώς και είμαστε Έλληνες. Η γλώσσα μας, η ιστορία και ο πολιτισμός μας το πιστοποιούν ακράδαντα. Τότε λοιπόν πού είναι το πρόβλημα; Το πρόβλημα είναι ότι το Έλληνας είναι μερικό, είναι εξαιρετικά περιοριστικό και γίνεται ακόμα πιο μερικό και περιοριστικό όταν προσεγγίζεται με τον τρόπο και την αντίληψη των δυτικών που τελικά επικράτησε.

Η λατρεία της Ελλάδος--ή η Ιφιγένεια η εν Αζτέκοις

Ιωάννης Πετρόπουλος | Δημοσιεύθηκε 15.06.2017
Ιωάννης Πετρόπουλος

Η Ελλάδα όχι μόνο άσκησε γοητεία στη Λατινική Αμερική, αλλά και ιδεολογικά υπέθαλψε τους απελευθερωτικούς αγώνες και την «κατασκευή» του έθνους-κράτους στην περιοχή αυτή. 'Ελληνες, πάρτε κουράγιο από το παράδειγμα της Λατινικής Αμερικής! Σε όλη την έκταση του Νέου αυτού Κόσμου οι διανοούμενοι αναγνωρίζουν την απελευθερωτική (από κάθε άποψη) πλευρά του ελληνικού πολιτισμού. Στη σημερινή Ελλάδα έχουν καταργηθεί τα κλασικά λύκεια. Όμως, επί σχεδόν εκατό χρόνια τα κλασικά λύκεια του Μεξικού δείχνουν ότι οι Λατινοαμερικανοί, όπως έλεγε ο Ρέγιες, τρέφουν στην καρδιά και τη διανοήσή τους «μια Ελλάδα προς ιδίαν χρήσιν. Πάντα η Ελλάδα, πάντα δική μας».

Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων: Οι ρίζες και η ιστορία του Ποντιακού Ελληνισμού

HuffPost Greece | Κώστας Μαυραγάνης | Δημοσιεύθηκε 19.05.2017

Γύρω στις 353.000 (σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις, μέχρι και 382.000) θεωρείται πως ανέρχο...

Οι Νεότουρκοι και η Αρμενική Γενοκτονία

Ιωάννης Μάζης | Δημοσιεύθηκε 25.04.2017
Ιωάννης Μάζης

Από τα 2.026.000 Αρμενίους που ζούσαν πριν το 1914 στην Τουρκική Αρμενία, το τέλος του Α' Παγκ. Πολέμου βρήκε ζωντανούς μόνο 100.000 στην έκταση που σήμερα ονομάζουμε Τουρκία. Περίπου μισό εκατομμύριο άστεγοι και διωκόμενοι βρήκαν καταφύγιο στα εδάφη της σημερινής Σοβιετικής Αρμενίας και σε άλλες περιοχές της Μ. Ανατολής, της Ευρώπης και της Αμερικής. Τουλάχιστον 1,5 εκατ. Αρμένιοι βρήκαν το θάνατο από τα οργανωμένα πογκρόμ των Ιττιχαντιστών της Τουρκικής κυβερνήσεως και του μεθοδικότατου στις «εθνοκαθαρτήριες» σφαγές, του Τούρκου, τότε υπουργού των Εσωτερικών, Ταλαάτ Πασά.

Ποιος μελετά την Ελλάδα;

Ιωάννης Ιωαννίδης | Δημοσιεύθηκε 03.04.2017
Ιωάννης Ιωαννίδης

Ποιος μελετά την Ελλάδα, την ιστορία, τη γλώσσα, τις ιδέες που ακτινοβόλησε; Όχι με αποφθέγματα «όταν εμείς χτίζαμε Παρθενώνες» ή με ληθαργικά λογύδρια σε παρελάσεις. Όχι με αρχαία κράνη στις ποδοσφαιρικές κερκίδες ή με «τηλεφωνήστε 5 τόμοι 30 ευρώ». Ούτε με κινηματογραφικές υπερπαραγωγές με μπρατσαρά Θεμιστοκλή και σέξυ Αρτεμισία. Ποιος περισώζει, διαδίδει, αναδεικνύει με επιστημονική ακεραιότητα και αυθεντική σπουδή τον ελληνικό πολιτισμό;

Brain drain: Η Ελλάδα ξαναγίνεται κόσμος

Γιώργος Στείρης | Δημοσιεύθηκε 28.03.2017
Γιώργος Στείρης

Και τότε ήλθε η κρίση. Εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες άρχισαν να μεταναστεύουν επειδή μπορούσαν, επειδή είχαν προσόντα, όχι αυτή τη φορά ως γκασταρμπάιτερ. Μορφωμένοι και κοσμοπολίτες καταλαμβάνουν συχνότατα επίζηλες θέσεις στις χώρες υποδοχής τους. Επιβάλλονται στις κοινωνίες τους με τη γνώση και τις ικανότητές τους. Εξάγουν μια Ελλάδα της δημιουργίας, που το ελλαδικό κράτος έπνιγε. Που δεν μπορούσε να αντέξει. Η Ελλάδα, μετά το 1950, αποφάσισε να δημιουργήσει τόσους πολλούς επιστήμονες και επαγγελματίες που αδυνατούσε να απορροφήσει και αξιοποιήσει.

Να κάνουμε έναν Έλληνα ακόμα!

Ιουστίνη Φραγκούλη-Αργύρη | Δημοσιεύθηκε 23.03.2017
Ιουστίνη Φραγκούλη-Αργύρη

Τα παιδιά απάγγειλαν στα ελληνικά από μια στροφή του «Ύμνου εις την Ελευθερίαν» του Διονυσίου Σολωμού το καθένα. Με σπασμένη προφορά και με προσπάθεια πολλή να αποστηθίσουν τα λόγια του μεγάλου ποιητή. Αλλά στέκονταν εκεί περήφανα με τα χεράκια απλωμένα υπακούοντας στους δασκάλους και στους γονείς που κάνουν ένα τεράστιο αγώνα να διαπλάσουν την εθνική τους συνείδηση. Να τους μεταγγίσουν τη γνώση της ελληνικής γλώσσας και την ιστορία μας.

Η επιζήμια για την ελληνική ομογένεια επίσκεψη Τσίπρα στην Ουκρανία

Ανδρέας Μπανούτσος | Δημοσιεύθηκε 13.02.2017
Ανδρέας Μπανούτσος

Δυστυχώς όμως για την ελληνική ομογένεια της Ουκρανίας η επίσκεψη Τσίπρα, παρά τις διακηρύξεις και την ρητορική υποστήριξη του ίδιου του πρωθυπουργού, το μόνο που κατάφερε να κάνει είναι να νομιμοποιήσει τη διεφθαρμένη κυβέρνηση του Κίεβου, η οποία προωθεί νομοθεσία για τον περιορισμό των γλωσσικών ελευθεριών των εθνικών μειονοτήτων, συμπεριλαμβανομένης της ελληνικής μειονότητας. Πριν από μερικούς μήνες μάλιστα και συγκεκριμένα τον Νοέμβριο του 2016, το Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο συζήτησε το θέμα των παραβιάσεων των ανθρώπινων δικαιωμάτων των μειονοτήτων στην Ουκρανία, ενώ αντίστοιχες αναφορές έχουν γίνει και από μη κυβερνητικές οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Αφιέρωμα στην αθηναϊκή ταβέρνα: Η διασκέδαση, η ατμόσφαιρα και τα φαγητά

Γιώργος Πίττας | Δημοσιεύθηκε 22.01.2017
Γιώργος Πίττας

Όσο η ταβέρνα μεγαλώνει και ανάλογα τις ώρες που δουλεύει, τόσο και αυξάνεται το προσωπικό. Σερβιτόροι, μάγειροι, βοηθοί μάγειρων, περισσότεροι λαντζέρηδες αποτελούν το προσωπικό του ταβερνιάρη που κάνει πια το κουμάντο. Σε κάθε περίπτωση πάντως, ο ταβερνιάρης, οποιοσδήποτε και αν είναι ο ρόλος του στην παραγωγική διαδικασία, εκεί που πρέπει να είναι πάντα παρόν, είναι στην υποδοχή της πελατείας.

Πολιτική ουσία και άσκοπα λεκτικά σχήματα

Χρήστος Ζιώγας | Δημοσιεύθηκε 22.12.2016
Χρήστος Ζιώγας

Η αδυναμία της κοινωνίας να ερμηνεύσει όλες τις πτυχές της δήλωσης του υφυπουργού κ. Ζουράρι, τουτέστιν τι νόημα θα έχει το καθεστώς κυριαρχίας ορισμένων νησιών όταν θα έχουμε απολέσει το βασικότερο χαρακτηριστικό της ιδιοσυστασίας μας, καταδεικνύει το μέγεθος του προβλήματος. Η πολιτική ουσία της αντίδρασης στα λεγόμενα του κ. Ζουράρι είναι πως το κοινωνικό σώμα εστίασε στο τμήμα των λεγομένων του, που θα του δημιουργήσει πιθανόν τις αμεσότερες δυσάρεστες συνέπειες. Η δε, συσχέτισή της με ζητήματα που άπτονται της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας έδωσαν στην παρακμάζουσα κοινωνία το δικαίωμα να αντιδράσει «δυναμικά».

Η ισχύς του ελληνικού πολιτισμού της Ηπείρου

Πέτρος Καψάσκης | Δημοσιεύθηκε 16.12.2016
Πέτρος Καψάσκης

Σήμερα υπάρχουν πολλές αντιδράσεις των ομογενών μας για την τακτική των Αλβανών να θάβουν τα αρχαιοελληνικά μνημεία της Νοτίου Αλβανίας και να αναδεικνύουν μόνο τα Ρωμαίικα κυρίως στην περιοχή της Ανδριανούπολης ή Δριυνούπολης. Το 2009, έρευνα Ελλήνων καθηγητών στο Πανεπιστήμιο Αργυροκάστρου αποδεικνύει με στοιχεία απτά ότι η αρχαία πόλη της Δριυνουπόλεως είχε υποστεί παρεμβάσεις από αρχαιολόγους, οι οποίοι αφαίρεσαν δια της βίας αρκετά από τα στοιχεία της ελληνικής καταγωγής της πόλης αλλοιώνοντας, πλαστογραφώντας και παραποιώντας την ελληνική ταυτότητα των αρχαίων μνημείων βαπτίζοντάς τα Ιλλυρικά ή Ρωμαϊκά.

Η αυτοχειρία μιας εική και ως έτυχεν «επίλυσης» του Κυπριακού

Χρήστος Ζιώγας | Δημοσιεύθηκε 06.12.2016
Χρήστος Ζιώγας

Διαβάζοντας το βιβλίο: «Το στρατηγικό Βάθος. Η διεθνής θέση της Τουρκίας» του καθηγητού, πρώην υπουργού εξωτερικών και πρωθυπουργού της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, γίνεται αμέσως κατανοητός, ο τρόπος που προσεγγίζει η κυρίαρχη τουρκική πολιτική ελίτ το κυπριακό ζήτημα. Αφού αναλύει την γεωπολιτική σπουδαιότητα της Μεγαλονήσου καταλήγει στο συμπέρασμα πως η Κύπρος δεν πληροί τα κριτήρια ώστε να εμπέσει στην κατηγορία των χωρών στις οποίες δύναται να εφαρμοστεί το δόγμα «μηδενικών προβλημάτων», δηλαδή της αποδοχής από τις όμορες χώρες των βασικών στρατηγικών στοχοθεσιών της Άγκυρας, με αντάλλαγμα ειρηνικές διμερείς σχέσεις.

Θραύσματα, πρωτοπορία, επιστροφές

Ιωάννης Ιωαννίδης | Δημοσιεύθηκε 17.11.2017
Ιωάννης Ιωαννίδης

Τελειώνω την προσκεκλημένη ομιλία στο Βανκούβερ. Με πλησιάζουν διάφοροι επιστήμονες. Ανάμεσά τους νέοι Έλληνες, επίκουροι καθηγητές σε ΗΠΑ και Καναδά. Μια κοπέλα σπούδασε στο Brown. Σκέφτεται συχνά την επιστροφή. Ο μέντοράς της, διαπρεπής Έλληνας της διασποράς, την απέτρεψε να επιστρέψει. Τι να της πω; Πού να συναγωνιστεί με τα διεθνή προσόντα της; Μόνη ενάντια σε τόσους δικτυωμένους; Θα την κανιβαλίσουν. Θυμάμαι όταν πρωτοεπέστρεψα στην Ελλάδα. Φίλος καθηγητής στην Αθήνα, πολύ αξιόλογος, με ρώτησε «Καλωσόρισες στην ακαδημαϊκή ζωή της χώρας! Είσαι έτοιμος να φορέσεις κελεμπία και να παίζεις ταμ-ταμ;». Τι να της πω; Τι επιστήμονες θέλει η χώρα; Τι παράγει;

Ένα Όραμα για τον Ελληνισμό της παρακμής

Γιώργος Καραμπελιάς | Δημοσιεύθηκε 10.09.2017
Γιώργος Καραμπελιάς

Δυστυχώς ή ευτυχώς, δεν μας έμεινε καμία άλλη δυνατότητα, αλλά ήδη αυτή είναι τεράστιας σημασίας. Προϋπόθεση όμως είναι να ξεφύγουμε από τον στενό οικονομισμό και τον ψευδοταξικισμό της ιδεολογίας της μεταπολίτευσης, κατ' εξοχήν της αριστεράς, και να κατανοήσουμε πως ο εκσυγχρονισμός της παράδοσής μας, αποτελεί εγχείρημα όχι απλώς εγχώριο αλλά διεθνές. Ίσως αυτό εκφράζουν με διεστραμμένο και ανορθολογικό τρόπο οι Έλληνες που καταφεύγουν στο κλέος των προγόνων, ακολουθώντας ακόμα και απατεώνες όπως ο Σώρρας. Το ζητούμενο είναι να μετατρέψουμε το ανορθολογικό σε όραμα και ρεαλιστική πρόταση.

Η Αυτοκρατορία της Τραπεζούντας: Η δυναστεία των Μεγαλοκομνηνών και η ιστορία του μεσαιωνικού Ελληνισμού του Πόντου

HuffPost Greece | Κώστας Μαυραγάνης | Δημοσιεύθηκε 15.08.2016

Η πτώση της Κωνσταντινούπολης στους Σταυροφόρους το 1204 μ.Χ θεωρείται από πολλούς ...

Λέσβος, το λαβωμένο «πλατανόφυλλο» του Αιγαίου

Άντα Ευαγγέλου | Δημοσιεύθηκε 17.07.2017
Άντα Ευαγγέλου

Τι να πει για τα λιόδεντρα, ίδιο χαλί ασημένιο που σκεπάζει κάμπους και βουνά... Αυτά τα λιόδεντρα πόζαραν ακίνητα πριν από χρόνια να τα ζωγραφίσει ο Θεόφιλος, ξαπόστασαν στον ίσκιο τους ανθρώπους σαν τον δαιμόνιο Μυτιληνιό εκδότη που κατέκτησε το Παρίσι, Ευστράτιο Ελευθεριάδη, ενέπνευσαν λογοτέχνες σαν τον Στράτη Μυριβήλη και τον Αργύρη Εφταλιώτη και οδήγησαν την πένα του Οδυσσέα Ελύτη που έγραψε περήφανος για τον τόπο του: «Πουθενά, σε κανένα άλλο μέρος του κόσμου, ο Ήλιος και η Σελήνη δε συμβασιλεύουν τόσο αρμονικά, δε μοιράζονται τόσο ακριβοδίκαια την ισχύ του, όσο επάνω σ' αυτό το κομμάτι γης που κάποτε, ποιος ξέρει σε τι καιρούς απίθανους, ποιος θεός, για να κάνει το κέφι του, έκοψε και φύσηξε μακριά, ίδιο πλατανόφυλλο καταμεσής του πελάγους».

Η ομογένεια της Αμερικής σήμερα

Αλέξανδρος Στεφανόπουλος | Δημοσιεύθηκε 14.07.2017
Αλέξανδρος Στεφανόπουλος

Σημασία έχει ότι αυτό το παραμύθι δεν είχε happy and... και πλέον όλοι έχουν εξαναγκαστεί να προσγειωθούν στην ανώμαλη -έτσι και αλλιώς- σκληρή πραγματικότητα! Η οργανωμένη ομογένεια δεν υφίσταται! O Ελληνισμός της Διασποράς, και εν προκειμένω εκείνος της Αμερικής, πρέπει πρώτα να βρει τρόπους να επιβιώσει. Να έχει πολιτιστική και πολιτισμική και κυρίως θρησκευτική συνέχεια. Στα ήθη. Τις παραδόσεις. Τα έθιμα. Κυρίως τη γλώσσα που χάνεται από γενιά σε γενιά... ήδη διανύουμε την τέταρτη προς πέμπτη γενιά, στα περίπου 200 χρόνια ενεργούς ιστορικής παρουσίας των Ελλήνων στην Αμερική και η ελληνική γλώσσα χάνεται.

Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ποντίων: Μαρτυρίες που κόβουν την ανάσα από τη δεύτερη μεγάλη γενοκτονία του 20ού αιώνα

HuffPost Greece | Κώστας Μαυραγάνης | Δημοσιεύθηκε 19.05.2016

Έχει αναγνωριστεί ως γενοκτονία από χώρες από όλο τον κόσμο, μεταξύ των οποίων και...

Επίλυση του Κυπριακού εντός του 2016: Ευκαιρία ή κίνδυνος για τον Ελληνισμό;

Ανδρέας Μπανούτσος | Δημοσιεύθηκε 21.04.2017
Ανδρέας Μπανούτσος

Στο δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου 2004, το 76% των Ελληνοκυπρίων απέρριψαν το σχέδιο του τότε Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για επίλυση του Κυπριακού, στέλνοντας ένα σαφές μήνυμα πως η Κύπρος δεν πρόκειται να δεχτεί κανέναν συμβιβασμό που θα θίγει τα συμφέροντά της. Ωστόσο δώδεκα χρόνια αργότερα η λεγόμενη «διεθνής κοινότητα», ενορχηστρώνει παρασκηνιακά την επιστροφή ενός νέου σχεδίου τύπου Ανάν από το παράθυρο.

Τα βασικά σημεία της πρότασης νόμου της ΝΔ για την ψήφο στον απόδημο Ελληνισμό

HuffPost Greece | Newsroom | Δημοσιεύθηκε 12.04.2016

Διευκρινήσεις για την πρόταση νόμου που κατέθεσε η ΝΔ για το δικαίωμα ψήφου στους ...

Εθνική αναγκαιότητα η παροχή δικαιώματος ψήφου στον Απόδημο Ελληνισμό

Ελίζα Βόζεμπεργκ | Δημοσιεύθηκε 09.04.2017
Ελίζα Βόζεμπεργκ

Η παροχή δικαιώματος ψήφου στην ελληνική ομογένεια αποτελεί εύλογο και πάγιο αίτημα των αποδήμων αδελφών μας, καθώς μέσα από τη συμμετοχή τους στις εθνικές εκλογές επιθυμούν να διατηρήσουν και να ενισχύσουν τους δεσμούς τους με την πατρίδα. Είναι προφανές ότι ελάχιστοι εξ αυτών έχουν τη δυνατότητα φυσικής παρουσίας στον τόπο άσκησης του εκλογικού τους δικαιώματος την ημέρα των εθνικών εκλογών, καθώς η απόσταση, τα έξοδα μετακίνησης και οι επαγγελματικές τους υποχρεώσεις την καθιστούν απαγορευτική.

«Ω του των Μελαγχλαίνων τούδε φουσάτου»: Οι άγνωστοι πολεμιστές- καλόγεροι της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας

HuffPost Greece | Κώστας Μαυραγάνης | Δημοσιεύθηκε 16.01.2016

Τα ιπποτικά τάγματα μοναχών-πολεμιστών του Μεσαίωνα περιβάλλονται γενικότερα απ...

Ο αγιασμός των υδάτων της Μάγχης και ο Ελληνισμός του εξωτερικού

Κύρα Αλεξάκου | Δημοσιεύθηκε 11.01.2017
Κύρα Αλεξάκου

«Εδώ στο εξωτερικό υπάρχει έντονα η ζεστασιά και η πίστη προς την Ορθόδοξη διδασκαλία του Χριστού. Είναι πολύ σημαντικό που έρχεται ο κόσμος στην εκκλησία και αγιάζεται, πίνοντας το αγιασμένο νερό και το παίρνει και σπίτι του. Την παραμονή του μεγάλου αγιασμού γίνεται νηστεία για την προετοιμασία της εορτής των Φώτων και τη Βάπτιση του Χριστού από τον Ιωάννη τον Βαπτιστή. Η εκκλησία μας εδώ στο Brighton ανήκει στην Αρχιεπισκοπή Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας. Υπάρχει τέταρτη και πέμπτη γενιά Ελλήνων που προσπαθεί να κρατήσει ζωντανά τα ήθη και έθιμα και την Ελληνική γλώσσα μέσα από την εκκλησία αλλά και από εκδηλώσεις και πανηγύρια.»

Το ελληνικό κράτος καταπίνει το ελληνικό έθνος

Inspol.gr | Δημοσιεύθηκε 10.11.2016
Inspol.gr

Η αποδεδειγμένη ανικανότητα του ελληνικού κράτους να υπερασπίσει το ελληνικό έθνος - δηλαδή να επιτελέσει την κατ' εξοχήν αποστολή του - συνιστά τον ανησυχητικότερο οιωνό για το μέλλον. Γιατί ήδη το ελληνικό κράτος βαθμηδόν φανερώνεται ανήμπορο να προστατεύσει ακόμα και το έθνος που βρίσκεται εντός των συνόρων του.

Ο Τσίπρας και τα αγγλικά

Γιώργος Στείρης | Δημοσιεύθηκε 29.10.2016
Γιώργος Στείρης

Πρέπει μονίμως να πείθουμε τον εαυτό μας και τους άλλους ότι δεν είμαστε μια μικρή σπορά στα νότια Βαλκάνια, αλλά ανήκουμε στον επονομαζόμενο σκληρό πυρήνα της Ευρώπης και του δυτικού πολιτισμού, έννοιες που τις αντιλαμβανόμαστε μονίμως με όρους πολιτιστικής, πολιτικής, επιστημονικής και οικονομικής μας υστέρησης. Αλλά τι να κάνουν οι πρωθυπουργοί μας, όταν ακόμα και ο Σεφέρης, ο νομπελίστας ποιητής μας, επέλεξε, στην τελετή απονομής του βραβείου νόμπελ, να μιλήσει στα γαλλικά, ενώ είχε τιμηθεί για την ποίηση που έγγραψε στα ελληνικά. Το ίδιο έπραξε και ο δεύτερος νομπελίστας μας, ο Ελύτης, ο ποιητής της ελληνικότητας.