Εμμανουέλ Μακρόν

Γαλλία: Ο «Μακρονισμός» από τη θεωρία στην πράξη

Κώστας Τυρογιάννης | Δημοσιεύθηκε 26.09.2017
Κώστας Τυρογιάννης

Καθοριστικό στοιχείο της στρατηγικής του Μακρόν ήταν το άνοιγμα της νέας κίνησης προς την κοινωνία. Με απλές διαδικασίες εγγραφής (μέσω διαδικτύου), χωρίς την υποχρέωση καταβολής συνδρομής και με την δυνατότητα τα μέλη να ανήκουν συγχρόνως σε άλλο κόμμα, εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες γράφτηκαν στο LREM μέχρι τις Βουλευτικές εκλογές, ιδρύοντας περισσότερες από 2.600 Τοπικές Επιτροπές. Η ανάγκη αλλαγών σε έναν κόσμο που αλλάζει και δοκιμασμένες τεχνικές (όπως οι επισκέψεις πόρτα-πόρτα, για να ακούσουν τους πολίτες), παράλληλα με την χρήση της νέας τεχνολογίας, απέδωσαν τους αναμενόμενους καρπούς.

Ο Εμμανουέλ Μακρόν εγκαινίασε από την Αθήνα την ευρωπαϊκή πορεία του

Δημήτρης Μαχαιρίδης | Δημοσιεύθηκε 11.09.2017
Δημήτρης Μαχαιρίδης

Λέγοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να διαθέτει δημοκρατική λογοδοσία, ο Εμμανουέλ Μακρόν, από την Αθήνα, ξεκαθάρισε προς τους υπόλοιπους Ευρωπαίους ηγέτες την επιλογή της Γαλλίας να προχωρήσει προς την ουσιαστική ενοποίηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης με άξονες την ενδυνάμωση της δημοκρατίας, την προστασία των ευρωπαϊκών θέσεων εργασίας και των στρατηγικών επενδύσεων, τη θωράκιση της Ευρώπης έναντι των προσφυγικών ροών και τη δημιουργία ευρωπαϊκής άμυνας, θέμα που αρχίζει να αποκτά πλέον τη δική του ευρωπαϊκή δυναμική.

Μητσοτάκης σε Μακρόν: Διεκδικούμε για την πατρίδα μας ρόλο ισότιμου εταίρου. Υποστηρίζουμε έμπρακτα τις ελληνογαλλικές σχέσεις

HuffPost Greece | Newsroom | Δημοσιεύθηκε 08.09.2017

Τα ζητήματα της ανάπτυξης, της απασχόλησης, της μεταρρύθμισης του οικοδομήματος τ...

Τι λένε οι Έλληνες επιχειρηματίες για την επίσκεψη Μακρόν στην Ελλάδα

HuffPost Greece | Newsroom | Δημοσιεύθηκε 08.09.2017

Η εντυπωσιακή παρουσία Γάλλων επιχειρηματιών και στελεχών γαλλικών ομίλων στη συ...

Η επίσκεψη του Εμμανουέλ Μακρόν σε εικόνες

HuffPost Greece | Newsroom | Δημοσιεύθηκε 07.09.2017

Στην Αθήνα έφτασε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, με το προεδρικό αεροσκάφος ν...

To Σεπτέμβριο έρχεται ο Εμμανουέλ Μακρόν στην Αθήνα

HuffPost Greece | Κώστας Πουλακίδας | Δημοσιεύθηκε 04.08.2017

Στην Αθήνα έρχεται τον Σεπτέμβριο ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν προκει...

Ένας χρόνος από την επίθεση στην Νίκαια - «Θα τηρηθούν όλες οι δεσμεύσεις», λέει ο Μακρόν

HuffPost Greece | Newsroom | Δημοσιεύθηκε 14.07.2017

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν «κατανοεί την οργή» που αισθάνθηκαν πολλ...

Τον γιο του υπερασπίστηκε από το Παρίσι ο Τραμπ. Η άβολη χειραψία με την σύζυγο του Μακρόν

HuffPost Greece | Newsroom | Δημοσιεύθηκε 13.07.2017

Το Παρίσι επισκέφτηκε ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, όπου συναντήθηκε με ...

Ο Μακρόν ως «Ολύμπιος Θεός» στο καυστικό πρωτοσέλιδο της Liberation

HuffPost Greece | Newsroom | Δημοσιεύθηκε 03.07.2017

Ο «Μανουδίας στις Βερσαλίες. Η πρώτη πράξη μιας συγκεντρωτικής προεδρίας», γράφει...

Τι θέλουν δύο smartphones στο επίσημο προεδρικό πορτρέτο του Μακρόν;

HuffPost Greece | Newsroom | Δημοσιεύθηκε 29.06.2017

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν δημοσίευσε σήμερα, Πέμπτη, το επίσημο προεδρικ...

Οι 26.000 πόρτες και οι καθημερινοί άνθρωποι του Μακρόν

Νίκος Λυσιγάκης | Δημοσιεύθηκε 23.06.2017
Νίκος Λυσιγάκης

Από την πρώτη στιγμή, στο επιτελείο του Γάλλου πολιτικού πάτησαν πάνω σε αμερικανικά πρότυπα πολιτικής εκστρατείας. Χρησιμοποίησαν τη λογική του Canvassing, μιας μεθόδου - συνώνυμης με την προεκλογική περίοδο στις ΗΠΑ και τη Μ.Βρετανία, η οποία έχει στόχο την καταγραφή των ψηφοφόρων πόρτα - πόρτα. Με τη χρήση αλγοριθμικών προγραμμάτων πια, οι αναλυτές μιας καμπάνιας μπορούν να κατηγοριοποιήσουν το προφίλ των υποστηρικτών ή των αναποφάσιστων κάθε γειτονιάς και να ξεχωρίσουν τις αντίστοιχες κοινωνικές ομάδες στις οποίες η εκστρατεία έχει σημαντικά ερείσματα ή υστερεί.

Πέμπτη Γαλλική Δημοκρατία 2.0

Κωνσταντίνος Αλούπης | Δημοσιεύθηκε 21.06.2017
Κωνσταντίνος Αλούπης

Το συμπέρασμα που βγαίνει είναι ότι η πέμπτη εκδοχή της Γαλλικής Δημοκρατίας έχει περάσει σε νέα φάση. Οι επαγγελματίες πολιτικοί αποχώρησαν ηττημένοι, δίνοντας την θέση τους σε μία νέα γενιά πολιτικών που δεν είχαν πρότερη ενασχόληση με τον πολιτικό στίβο. Η ηλικιακή, ποιοτική και ιδεολογική διαφορά των νέων αντιπροσώπων με τους προκατόχους τους συνιστά «ήρεμη» Επανάσταση του κέντρου που στο παρελθόν στήριζε είτε την δεξιά είτε τους σοσιαλιστές.

Πέντε συγκυρίες που καλείται να αξιοποιήσει η ελληνική οικονομία

Γιώργος Κύρτσος | Δημοσιεύθηκε 20.06.2017
Γιώργος Κύρτσος

Τρίτον, η πολιτική αυτοπαγίδευση της Συντηρητικής πρωθυπουργού κ. Μέι έβαλε τέλος στο λεγόμενο σκληρό Brexit. Η διαπραγμάτευση Βρυξελλών-Λονδίνου ξεκίνησε με βάση τη διαδικασία που πρότεινε η Ευρωπαϊκή Ένωση και απέρριπτε, πριν τις βουλευτικές εκλογές της 8ης Ιουνίου, το Ηνωμένο Βασίλειο. Το Brexit και οι περιπέτειες που το συνοδεύουν μετατράπηκε από επιχείρημα σε βάρος της Ε.Ε. σε επιχείρημα σε βάρος της πολιτικής τάξης του Ηνωμένου Βασιλείου και ιδιαίτερα των Συντηρητικών.

Εξηγώντας τον θρίαμβο του Μακρόν

Γιώργος Κύρτσος | Δημοσιεύθηκε 13.06.2017
Γιώργος Κύρτσος

Ταυτόχρονα το εκλογικό σύστημα στη Γαλλία, το οποίο είναι «γκωλικών» προδιαγραφών εξασφαλίζει τη σταθερότητα επειδή πριμοδοτεί την πολιτική δύναμη που προηγείται με τη λογική της εξασφάλισης σταθερής και αποτελεσματικής διακυβέρνησης. Έτσι ο κ. Μακρόν που πήρε 24% στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών κυριάρχησε στο δεύτερο γύρο με ένα θριαμβευτικό ποσοστό 66% και το κόμμα του, που εξασφάλισε 32% στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών, μπορεί να φτάσει στο δεύτερο γύρο που θα πραγματοποιηθεί αυτή την Κυριακή στις 400 έδρες επί συνόλου 577.

Είναι η δημόσια διοίκηση, ανόητε!

Δημήτρης Κιρμικίρογλου | Δημοσιεύθηκε 11.06.2017
Δημήτρης Κιρμικίρογλου

«Είναι η δημόσια διοίκηση, ανόητε!» λοιπόν και στη χώρα μας το σύνθημα αυτό πρέπει να αφορά τη δημόσια διοίκηση, καθώς κάθε φορά που ακούγεται η λέξη «μεταρρύθμιση», η πρώτη σκέψη σε οδηγεί στη δημόσια διοίκηση και είναι από τα λίγα σημεία που εγχώριοι και διεθνείς θεσμοί συμφωνούν. Πράγματι είναι κοινό κτήμα πλέον ότι δεν μπορούμε να αναμένουμε βελτίωση των δημόσιων οικονομικών και βιώσιμη αναπτυξιακή προσπάθεια της χώρας, αν δεν προχωρήσει ο εκσυγχρονισμός της δημόσιας διοίκησης.

Ο Μακρόν εξηγεί τι ήθελε να δείξει στον Τραμπ με την viral χειραψία του

HuffPost Greece | Newsroom | Δημοσιεύθηκε 28.05.2017

Εξηγήσεις για την πολυσυζητημένη (πρόσφατη) χειραψία του με τον Αμερικανό ομόλογό...

Το Παρίσι των προσφύγων και του Εμμανουέλ Μακρόν

Ιουστίνη Φραγκούλη-Αργύρη | Δημοσιεύθηκε 27.05.2017
Ιουστίνη Φραγκούλη-Αργύρη

Στη λεωφόρο Ηλυσίων αλλά και στα κυριότερα τουριστικά σημεία της πόλης, είδα οικογένειες προσφύγων να βρίσκονται κατάχαμα σκεπασμένες με βρώμικες κουβέρτες και να ζητιανεύουν. Μια εικόνα εξαθλίωσης που είχα ζήσει στη Νέα Υόρκη και το Λος Αντζελες μα ποτέ δεν την είχα δει στο Παρίσι και στις μεγάλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Τώρα η αθλιότητα ζει στην καρδιά της πόλης του Φωτός και τη μαυρίζει με τις χίλιες δυo διαστάσεις του προβλήματος που έχει γίνει η μάστιγα της Ευρώπης.

Τρομοκρατικές επιθέσεις του ISIS: Μεθοδολογία και σκοπιμότητα

Εύα Κουλουριώτη | Δημοσιεύθηκε 23.05.2017
Εύα Κουλουριώτη

Πριν μερικές μέρες το ISIS δημοσίευσε νέο 45λεπτο βίντεο με τίτλο "We Will Surely Guide Them To Our Ways", στο οποίο περιγράφεται η ικανότητα της οργάνωσης να αναπτύξει όπλα και στρατιωτική τεχνολογία. Στο βίντεο χρησιμοποιούνται μη Άραβες μαχητές οι οποίοι μιλούν αγγλικά, γαλλικά και ρωσικά. Ωστόσο, το εντυπωσιακό σε αυτό το βίντεο είναι ο επίλογος, ένα μήνυμα για όποιον θέλει να οργανώσει τρομοκρατική ενέργεια στη Γαλλία, ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να το κάνει, τι μέσα να χρησιμοποιήσει και πώς να επιλέξει τους στόχους του στους οποίους υποδεικνύονται εκκλησίες και συνωστισμένα μέρη.

Τα στοιχήματα της Γαλλίας

Φιλίππα Χατζησταύρου | Δημοσιεύθηκε 20.05.2017
Φιλίππα Χατζησταύρου

Η διπλή στρατηγική Μακρόν έχει ένα αμφιλεγόμενο αντι-δημοκρατικό υπόβαθρο. Η εξισωτική αντίληψη του ακροδεξιού φασισμού και της ριζοσπαστικής αριστεράς προτάσσει την ναπολεόντεια αντίληψη για «τους υπερφίαλους ιδεολόγους και τη νεφελώδη μεταφυσική της ιδεολογίας». Όμως η αντίληψη αυτή καταρρίπτεται με την κοινωνιολογική ανάλυση της ψήφου. Η κοινωνιολογική ανάλυση της ψήφου Λεπέν δείχνει ότι αφορά κυρίως τα χαμηλο-μεσαία και χαμηλά περιθωριοποιημένα στρώματα της γαλλικής αποβιομηχανοποιημένης περιφέρειας όπου δεν υπάρχουν μεγάλοι θύλακες με μετανάστες, αλλά κυρίως φτωχοποιημένοι πληθυσμοί με έντονες κοινωνικές ευπάθειες και αποκλεισμό από την εκπαίδευση.

Εμμανουέλ Μακρόν, το Θέατρο, η Ηλιθιότητα

Dionysiοs Dervis-Bournias | Δημοσιεύθηκε 19.05.2017
Dionysiοs Dervis-Bournias

Ας διαβάσουμε με τη σειρά μας τις πρώτες μέρες εξουσίας του Εμμανουέλ Μακρόν σαν ένα θεατρικό έργο. Ο αργός, επιβλητικός βηματισμός μπροστά από την μιτερανική πυραμίδα του Λούβρου το βράδυ της εκλογής του: ένας χαιρετισμός στην Αριστερά. Η άνοδος των Ηλυσίων Πεδίων μέσα σε... στρατιωτικό όχημα την ημέρα λήψης της εξουσίας ως ένας καινούργιος Ντε Γκωλ που απελευθερώνει το Παρίσι: ένας χαιρετισμός στη Δεξιά. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν, που μετά τις αμερικανικές εκλογές προσπάθησε να επηρεάσει και τις γαλλικές, δεν χρειάζεται υπότιτλους για να κατανοήσει τις κόκκινες γραμμές του καινούργιου προέδρου της τρίτης πυρηνικής δύναμης.

«Όλοι οι καλοί χωράνε», δεξιοί και σοσιαλιστές: Αυτοί είναι οι υπουργοί του Μακρόν

HuffPost Greece | Newsroom | Δημοσιεύθηκε 17.05.2017

Τη σύνθεση της πολυσυλλεκτικής κυβέρνησής του παρουσίασε σήμερα, Τετάρτη, ο νέος ...

Ο Αυστριακός υπουργός που ίσως καταφέρει να γίνει καγκελάριος ακολουθώντας την μέθοδο του... Μακρόν

HuffPost Greece | Newsroom | Δημοσιεύθηκε 17.05.2017

Την πορεία του Γάλλου προέδρου, Εμμανουέλ Μακρόν, φαίνεται να προσπαθεί να ακολου...

Λαϊκισμός και έλλειψη οράματος

Γιάννης Αλεξανδρής | Δημοσιεύθηκε 15.05.2017
Γιάννης Αλεξανδρής

Το φιλελεύθερο κέντρο, φαίνεται για την ώρα να επανακάμπτει, αν κρίνουμε τουλάχιστον από τη θριαμβευτική νίκη του Μακρόν. Ωστόσο, το μεγάλο πλεονέκτημα του ίδιου, η αποστασιοποίηση από το παραδοσιακό δίπολο δεξιάς-αριστεράς και η ευελιξία σε επίπεδο πολιτικής, ενδέχεται να αποδειχθεί και η αχίλλειος πτέρνα του. Το πολιτικό μήνυμα που εκπέμπει βασιζόμενο στον πραγματισμό, δεν θα πρέπει να περιοριστεί από αυτόν και να παγιδευτεί στην αοριστία, αλλά να αποκτήσει πραγματικό περιεχόμενο και όραμα.

Εκλογή Μακρόν: Τομή στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι ή μάχη οπισθοφυλακής;

Χρήστος Ζιώγας | Δημοσιεύθηκε 11.05.2017
Χρήστος Ζιώγας

Ο πολιτικός λόγος του Μακρόν θα μπορούσε να θεωρηθεί ως τυπικός, αν προέρχονταν από τον χώρο της κεντροδεξιάς ως ένας συνεχιστής της γκωλικής παράδοσης. Ο ίδιος όμως, ήταν μέλος του σοσιαλιστικού κόμματος και κυβέρνησης, αν και αργότερα αυτοπροσδιορίστηκε ως φιλελεύθερος. Η πολιτική του επανατοποθέτηση, τα «προβλήματα» του κεντροδεξιού υποψηφίου και η κυβερνητική φθορά του σοσιαλιστικού κόμματος τον βοήθησαν σημαντικά να επιλεγεί από τους ψηφοφόρους για τον 2ο γύρο, όπου η παρουσία της Μαρί Λεπέν σηματοδοτούσε την εύκολη εκλογή του στον προεδρικό θώκο.

Καλός τεχνοκράτης είναι ο παθιασμένος τεχνοκράτης

Έφη Στεφοπούλου | Δημοσιεύθηκε 10.05.2017
Έφη Στεφοπούλου

Αυτός που με τη γνώση του αλλά και το όραμά του μπορεί να γυρίσει τον κόσμο ανάποδα για να πετύχει μια αλλαγή. Έτσι θα 'θελα να ήταν κι όλοι οι Έλληνες απόφοιτοι της σχολής δημόσιας διοίκησης (κάποιοι είναι): να κάνουν δική τους υπόθεση την αλλαγή του κράτους και να μην περιμένουν ξενόδουλα να σηκώσουν από το πάτωμα τα ψυχία «μεταρρύθμισης» που ρίχνει η εκάστοτε «τεχνική βοήθεια» του μνημονίου, αλλά ούτε και να ακολουθούν σκυφτά την εκάστοτε κυβερνητική νομενκλατούρα περιμένοντας ένα βλέμμα αναγνώρισης.