ethniko-archaioloyiko-moeseio

Το μοναδικό επιτύμβιο ανάγλυφο του αρχαίου ελληνικού κόσμου με δίδυμα βρέφη στην ίδια αγκαλιά, στοιχείο που δηλώνει την κοινή τους μοίρα ως ορφανών.
Πάνω από 900 επιλεγμένα εκθέματα κατανέμονται σε 40 κύκλους ακουστικών ξεναγήσεων σε 6 γλώσσες. Για πρώτη φορά παρουσιάζεται στην είσοδο η ιστορία του ίδιου του Μουσείου.
Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο φιλοξενεί επιλεγμένα έργα της αρχαιότητας που φυλάσσονται σε περιφερειακά μουσεία. Τα χρηστήρια ελάσματα πάνω στα οποία οι προσκυνητές χάραζαν τα ερωτήματά τους προς τις θεότητες.
Ένα σπάνιας ομορφιάς χάλκινο αγαλματίδιο που αποδίδει τον μινωικό τύπο του λατρευτή. Η αναψηλάφηση ενός δύσκολου αρχαιολογικού γρίφου.
«Ένα μικρό αγγείο με λάδι αρωματικό που έζησε κάποτε στο παλάτι το μυκηναϊκό» και «Ένας κόσμος νεολιθικός…». Δύο δωρεάν εκπαιδευτικές δράσεις.
Oι «αρχαίες θερμοφόρες» αποκαλύπτονται σε δράση του Αθέατου Μουσείου του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου.
Eύχομαι να μου δοθεί ξανά η ευκαιρία να γίνω ένα φιλοπερίεργο παιδί, που μελετά την Ελλάδα μέσα σε ένα μουσείο, το Εθνικό της Μουσείο...
«Οφείλω να τονίσω ότι στο σύνολό τους, είναι εξαιρετικά υψηλού αισθητικού επιπέδου», σημειώνει η Λίνα Μενδώνη, για τις προτάσεις που δεν προκρίθηκαν.
«Δεν είμαι ταλαντούχο πρόσωπο σαν τον Ρέντσο Πιάνο, είμαι ένας καλός καταλύτης». Τον Μάιο στην Αθήνα η απονομή του Pritzker Architecture Prize 2023.
Το μαρμάρινο θραύσμα βρέθηκε στο εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου Μυκηνών μαζί με άλλες αρχαιότητες, όπου το είχε περισυλλέξει από τα χώματα του μνημείου το 1758 ένας παπάς.