fasismos

Πόσο ηθικό είναι να σκοτώνεις κάποιον που δεν είναι ηθικός; Στη λίστα με τις καλύτερες ευρωπαϊκές παραστάσεις του 2022 από τους New York Times.
Ο ρόλος του Πριμο ντε Ριβέρα, που ενέπνευσε τον Φράνκο και η λατρεία της νίκης του Φασισμού κατά τον Εμφύλιο που διέλυσε τη χώρα και εγκαθίδρυσε μία δικτατορία σχεδόν 40 ετών.
Ο ιστότοπος «τόποι του φασισμού» αποκαλύφθηκε την Τρίτη από το Istituto Nazionale Parri, μετά από τέσσερα χρόνια έρευνας.
«Εκατό χρόνια αργότερα, η Πορεία συνεχίζεται», το σύνθημα δίπλα ως υπενθύμιση για την πορεία των φασιστών στην Ρώμη και την κατάκτηση της εξουσίας από τον Ντούτσε.
Η οικογένεια του Πρίμο ντε Ριβέρα, ανακοίνωσε πως θα γίνει εκταφή και ταφή εκ νέου, όπως είχε ζητήσει ο ίδιος, «σε ιερό χώμα και σε συμφωνία με την τελετουργία των Καθολικών».
Η στενομυαλιά και ο βανδαλισμός δεν διαθέτουν πολιτικό πρόσημο.
Τι ονομάζουμε, όμως, σήμερα ακροδεξιά και για ποιο λόγο σηκώνει κεφάλι από τα τάρταρα της πολιτικής ιστορίας;
Δεν είναι απλά μια διαφορετική αναπαράσταση της ιταλικής σημαίας αλλά μια δήλωση "καταγωγής" και διεκδίκηση συνέχειας από το μακρινό 1946.
Όταν σε έναν άνθρωπο που δοκιμάζεται λες πως η πολιτική και η δημοκρατία δεν μπορούν να τον προστατεύσουν, τότε τον σπρώχνεις προς την αντιπολιτική