ΙΣΛΑΜ

Η τιμή της Φαντιμέ Σαχιντάλ

Γεωργία Γλεούδη | Δημοσιεύθηκε 14.10.2017
Γεωργία Γλεούδη

Το όνομα της πλατείας ήταν Fadimes plats, δηλαδή η πλατεία της Fadime. Η σύντομη ιστορία της Φαντιμέ άνοιξε μία μακρυά και έντονη συζήτηση εκείνο το βράδυ στο τραπέζι μας όπως ακριβώς εκείνη που άνοιξε πριν 15 χρόνια στη Σουηδία και εξακολουθεί να τη στοιχειώνει ως μία ιστορία ντροπής και φόβου.

Ο παγκόσμιος θρησκευτικός χάρτης. Ποια θρησκεία ασπάζεται η κάθε χώρα;

HuffPost Greece | Newsroom | Δημοσιεύθηκε 06.10.2017

Περισσότερες από 80 χώρες ασπάζονται μια συγκεκριμένη θρησκεία στον κόσμο, σύμφων...

Οι Αγίες του Ισλάμ

Γεωργία Γλεούδη | Δημοσιεύθηκε 31.08.2017
Γεωργία Γλεούδη

Η Ράμπια Αλ Αντουίγια, γεννήμενη στη Βασόρα, το 717 μ.χ., υπήρξε από τους πρώτους μύστες του ισλαμικού μυστικισμού και μέχρι σήμερα αποτελεί μία από τις πιο σημαντικότερες φυσιογνωμίες του σουφισμού αλλά παράλληλα μία από τις λιγότερες γνωστές. Η Ράμπια αρνήθηκε όλες τις προτάσεις γάμου και αφιερώθηκε στην αγάπη προς τον Θεό και προς τη φύση. Παράλληλα, προσπάθησε να μεταφέρει αυτό το οικουμενικό μήνυμα της αγάπης προς όλους τους ανθρώπους μέσω της διδασκαλίας της.

Γερμανία: Ριζοσπαστικός ισλαμισμός το κίνητρο της επίθεσης στο Αμβούργο, σύμφωνα με τις αρχές

HuffPost Greece | Newsroom | Δημοσιεύθηκε 31.07.2017

Ο άνδρας που μαχαίρωσε θανάσιμα έναν άνθρωπο σε ένα σούπερ μάρκετ στο Αμβούργο (βό...

Laylat al-Qadr, η Ιερή Νύχτα του Ραμαζανιού

Γεωργία Γλεούδη | Δημοσιεύθηκε 22.06.2017
Γεωργία Γλεούδη

Στις 22 Ιουνίου, τα τζαμιά σε όλο τον κόσμο θα μείνουν ανοιχτά όλο το βράδυ για να υποδεχτούν τους πιστούς τους. Οι ιμάμηδες θα ψέλνουν όλη τη νύχτα προσευχές από το Κοράνι ενώ άντρες, γυναίκες και παιδιά θα προσεύχονται με τον τρόπο που επιλέγουν οι ίδιοι στον Αλλάχ τους. Η νύχτα της 22ας Ιουνίου είναι η πιο ιερή νύχτα του Ραμαζανιού, του μήνα της νηστείας των Μουσουλμάνων. Η Νύχτα της Δύναμης, η Νύχτα της Τιμής, η Νύχτα του Πεπρωμένου, η Νύχτα της Αξίας είναι μόνο μερικά από τα ονόματα που της αποδίδουν σε όλο τον κόσμο για να τονίσουν τη σημασία της στη θρησκεία και στην πνευματικότητα.

Μπροστά στον ορατό κίνδυνο ασύμμετρων χτυπημάτων

Αλέξανδρος Στεφανόπουλος | Δημοσιεύθηκε 13.06.2017
Αλέξανδρος Στεφανόπουλος

Ο κόσμος μας αλλάζει. Εξελίσσεται. Ή πισωγυρίζει; Βρισκόμαστε μπροστά σε μια κρίσιμη καμπή για όλα τα ιστορικά έθνη- κράτη. Μπροστά σε μια νέα πρόκληση για τα ιστορικά έθνη όπως η Ελλάδα και έθνη όπως η Αίγυπτος, το Ισραήλ, η Συρία, η Ρωσία, η Κίνα, η Ινδία, το Ιράν. Οι ευρωπαϊκοί λαοί και τα άλλα φύλα που σήμερα έχουν αναδιαμορφωθεί και ενσωματωθεί στη νέα πολυπολιτισμική ταυτότητά τους.

Ντόναλντ Τραμπ: Η κατά-χρηση των θρησκειών

Θεόδωρος Σιδηρόπουλος | Δημοσιεύθηκε 13.06.2017
Θεόδωρος Σιδηρόπουλος

Μπορεί να πέρασαν μόλις λίγες παραπάνω από 100 μέρες στην προεδρία αλλά ο κάτοικος της 1600 Pennsylvania Avenue έχει επιδείξει πρόοδο στη διεθνή πολιτική. Φαίνεται να ξέχασε τον εαυτό του ως υποψήφιο καθώς και τον προεκλογικό λόγο του κατά του Ισλάμ και ο Πρόεδρος πλέον να έμαθε την βασική αρχή της εφαρμοσμένης πολιτικής, πως οι προεκλογικές υποσχέσεις είναι ανούσιες στη θέα του διεθνούς παιγνίου. Είναι ολοφάνερο πως το έμαθε.

ΕΜΕΑ και το παιδικό «παιχνίδι του τυφλοπόντικα»

Αλέξανδρος Νίκλαν | Δημοσιεύθηκε 23.05.2017
Αλέξανδρος Νίκλαν

Η ιδεολογία της βίαιης Τζιχάντ, του ιερού πολέμου που εκφράζεται από θρησκευτικές ομάδες και επιδιώκει την κυριαρχία του Ισλάμ δεν είναι μια ψευδαίσθηση, ούτε φυσικά είναι μια ουτοπία. Οι εκφραστές της βρίσκονται ακόμα και σε θέσεις ισχυρών κρατών στην περιοχή της Μ. Ανατολής και στην ευρύτερη περιοχή του αραβικού κόσμου (χαρακτηριστικό παράδειγμα η Σ. Αραβία) ενώ υπάρχουν και ομάδες χειραγώγησης κοσμικής εξουσίας με την ίδια σκέψη, αλλά με διαφορετική έκφραση (Ιράν, Πακιστάν).

Ο Τραμπ ζητεί από τους άραβες ηγέτες να αντιμετωπίσουν τον «ισλαμιστικό εξτρεμισμό»

HuffPost Greece | Newsroom | Δημοσιεύθηκε 21.05.2017

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ θα καλέσει τους άραβες ηγέτες να αντιμετωπί...

Οι 7 αμήχανες στιγμές του Τραμπ στο πρώτο του επίσημο ταξίδι στη Σαουδική Αραβία

HuffPost Greece | Newsroom | Δημοσιεύθηκε 20.05.2017

Ο Ντόναλντ Τραμπ πραγματοποιεί το παρθενικό του επίσημο ταξίδι ως πρόεδρος των ΗΠ...

Σώτη Τριανταφύλλου: Ο μοναδικός αγώνας που έχει σημασία είναι ο αγώνας εναντίον της ανθρώπινης βλακείας

HuffPost Greece | Αλέξης Γαγλίας | Δημοσιεύθηκε 18.05.2017

Η Σώτη Τριανταφύλλου συζητιέται συχνά. Άλλες φορές για το λογοτεχνικό της έργο συ...

Ελλάδα και η ύπαρξη ισλαμιστικών πυρήνων στη χώρα

Αλέξανδρος Νίκλαν | Δημοσιεύθηκε 14.05.2017
Αλέξανδρος Νίκλαν

Στο παραπάνω τώρα πρέπει να προστεθεί η αυξανόμενη δράση αλλοδαπών στοιχείων σε συνεργασία με ακραία στοιχεία στη χώρα. Οι αλλοδαποί λειτουργούν οργανωμένα και σε εκτελεστικές ομάδες αναλόγως το σχέδιο των ταραξιών. Το δεύτερο σημείο αναφοράς είναι η αύξηση του εγκληματικού στοιχείου κυρίως με αλλοδαπή συμμετοχή (στατιστικά ΕΛΑΣ για το 2016 που είναι διαθέσιμα σε σελίδα τους) και ειδικότερα σε εγκλήματα με ένοπλη δράση.

Η πόλη του Χριστού (Μέρος Β')

Γεωργία Γλεούδη | Δημοσιεύθηκε 03.05.2017
Γεωργία Γλεούδη

Το μοναστήριο Mar Sarkis καταστράφηκε σχεδόν ολοσχερώς με τον τρούλο να έχει ισοπεδωθεί μετά από τη ρίψη βόμβας. Το μοναστήρι της Αγίας Θέκλας (Mar Taqla) κάηκε ολοκληρωτικά. Εκατοντάδες μεσαιωνικές εικόνες και αντικείμενα ανεκτίμητης αξίας καταστράφηκαν ή εκλάπησαν. Οι αγιογραφίες στους τοίχους των εκκλησιών υπέστησαν τεράστιες ζημιές καθώς οι τζιχαντιστές χάραζαν με μαχαίρια τις αγιογραφίες, ενώ καμία αγιογραφία δεν βρέθηκε που να απεικονίζει τα μάτια των αγίων. Οι σαράντα εκκλησίες της Ma' loula γκρεμίστηκαν σχεδόν ολοκληρωτικά.

Δεν είναι το Ισλάμ, ηλίθιε

Αχιλλέας Σωτηρέλλος | Δημοσιεύθηκε 10.04.2017
Αχιλλέας Σωτηρέλλος

Έτσι, όμως, δύσκολα θα καταλάβεις γιατί οι νέοι Ευρωπαίοι μουσουλμάνοι δεύτερης και τρίτης γενιάς ξεπερνούν σε εξτρεμισμό τους γονείς και τους παππούδες τους και τινάζονται σε πολυσύχναστες πλατείες. Δεν χρειάζεται εδώ να ξεκοκαλίσεις το Κοράνι και τις διφορούμενες διδαχές του για να βρεις την εξήγηση, αρκεί να δεις το εξαιρετικό «Μίσος» του Ματιέ Κασοβίτς. Ούτε φυσικά είναι η δυτική ανεκτικότητα που έθρεψε και εξακολουθεί να θρέφει το «τέρας», είναι όμως συγκεκριμένες κοινωνικές παθογένειες και μια μακρά σειρά έξωθεν παρεμβάσεων και πολιτικού πατερναλισμού.

Η Ιρανική Πρωτοχρονιά

Γεωργία Γλεούδη | Δημοσιεύθηκε 30.03.2017
Γεωργία Γλεούδη

Μόλις το 2000, η Τουρκία επέτρεψε τον επίσημο εορτασμό του Nowruz από τους Κούρδους. Οι Κούρδοι της Τουρκίας και της Συρίας αντιλαμβάνονται το Nowruz ως ένα πολύ σημαντικό στοιχείο της πολιτιστικής τους ταυτότητας το οποίο τα τελευταία χρόνια παίρνει και μία έντονη πολιτική χροιά. Σε πόλεις όπως το Diyarbakir, οι συμμετέχοντες στους εορτασμούς φοράνε τα σύμβολα του PKK ενώ φέτος η τουρκική κυβέρνηση απαγόρευσε όλες τις δημόσιες εκδηλώσεις για το Nowruz σε πόλεις όπως η Άγκυρα και η Κωνσταντινούπολη.

Ερντογάν για μαντίλα: Η ΕΕ ξεκίνησε σύγκρουση μεταξύ του Ισλάμ και του Χριστιανισμού

HuffPost Greece | Newsroom | Δημοσιεύθηκε 16.03.2017

Στο ίδιο ύφος με τον υπουργό Εξωτερικών του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο πρόεδρος της Τ...

Κατερίνα Πρίφτη

Ποιος είναι πραγματικά ο Γκέερτ Βίλντερς

HuffingtonPost.com | Κατερίνα Πρίφτη | Δημοσιεύθηκε 14.03.2017

«Αυτοί που πουλούν στην αγορά τα πιο “γυαλιστερά” φρούτα, συχνά πουλούν και τα π...

Έρευνα: Οι άθεοι κινδυνεύουν να εξαφανιστούν στο μέλλον λόγω της μεγάλης χρήσης αντισύλληψης

HuffPost Greece | Κώστας Μαυραγάνης | Δημοσιεύθηκε 13.03.2017

Σε ένα ενδιαφέρον συμπέρασμα σχετικά με την...επιβιωσιμότητα του αθεϊσμού καταλήγ...

Η πόλη του Χριστού (Μέρος Ά)

Γεωργία Γλεούδη | Δημοσιεύθηκε 11.03.2017
Γεωργία Γλεούδη

Η Ma' loula έχει χαρακτηριστεί ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Είναι το σπίτι για μερικά από τα σημαντικότερα μνημεία του Χριστιανισμού τα οποία γίνονται σημείο προσκυνήματος για τους χριστιανούς της Μέσης Ανατολής και όχι μόνο. Το ελληνορθόδοξο μοναστήρι της Αγίας Θέκλας (Mar Taqla) είναι το ένα από τα δύο αρχαία μοναστήρια της περιοχής. Σύμφωνα με την ιστορία (Πράξεις Αποστόλου Παύλου και Θέκλης), η Θέκλα ήταν η νέα κόρη μίας πλούσιας οικογένειας ειδωλολατρών στο Ικόνιο. Όταν ο Απόστολος Παύλος επισκέφθηκε το Ικόνιο, η νεαρή κοπέλα μαγεύτηκε από τις διδαχές του Παύλου και θέλησε να ασπαστεί τον χριστιανισμό και να ζήσει με βάσεις τις χριστιανικές αρχές της αγνότητας και της αγαμίας.

Οι Ασσύριοι της Ελλάδας. Οι άγνωστοι πρόσφυγες από το 1922 μέχρι σήμερα

HuffPost Greece | Αλέξης Γαγλίας | Δημοσιεύθηκε 07.03.2017

Μια από τις πρώτες κοινότητες προσφύγων της νεώτερης Ελλάδας είναι, μάλλον, και η ...

Η μάχη με το ορθόδοξο Ισλάμ

Γεωργία Γλεούδη | Δημοσιεύθηκε 23.02.2017
Γεωργία Γλεούδη

Σε πολλά σημεία του Ισλαμικού Κόσμου, οι σούφι βρίσκονται υπό διωγμό και υπό πλήρη καχυποψία. Το 2014, το Ισλαμικό Κράτος κατέστρεψε σημαντικά μνημεία του Σουφισμού στην επαρχία Deir al-Zor της Ανατολικής Συρίας. Οι «προδότες» Σούφι δεν ακολουθούν κατά γράμμα το Κοράνι ή τα χαντίθ (προφορικές παραδόσεις για τη ζωή του Προφήτη Μωάμεθ) και επιπλέον πιστεύουν στην Αγία Τριάδα αλλά και σε ορισμένους Αγίους όπως ο Άγιος Γεώργιος. Ο τρόπος ζωής τους δεν αγγίζει τον τρόπο ζωής ενός συντηρητικού Μουσουλμάνου.

Οπαδός της Αποκάλυψης και βέβαιος πως έρχεται νέος Παγκόσμιος Πόλεμος ο Μπάνον, το δεξί του χέρι του Τραμπ

HuffPost Greece | Newsroom | Δημοσιεύθηκε 09.02.2017

Ο Στήβεν Μπάνον είναι το πρόσωπο των ημερών στις ΗΠΑ. Όχι απλά επειδή είναι υπεύθυ...

Εντολή Τραμπ: Μύθοι και αλήθειες για ασφάλεια, τρομοκρατία και μεταναστευτικό

Αλέξανδρος Νίκλαν | Δημοσιεύθηκε 31.01.2017
Αλέξανδρος Νίκλαν

Η αρνητική στάση απέναντι στο Ισλάμ θα αυξήσει τις εντάσεις. Είναι επίσης αλήθεια πως η πόλωση με εμφανή εχθρικότητα από ΗΠΑ, απέναντι στο Ισλάμ θα δώσει «τροφή και έδαφος» σε φανατικούς Ιμάμηδες να στηρίξουν λόγους μίσους. Όμως από την άλλη θα πρέπει να αναρωτηθεί κάποιος, αν αυτό δεν υπήρχε, θα άλλαζε σημαντικά την έκβαση κατά της μάχης της τρομοκρατικής προπαγάνδας; Τα αποτελέσματα της προ-Τραμπ εποχής δείχνουν πώς αυτό δεν ισχύει, αφού όταν δεν υπήρχαν αφορμές πόλωσης, δημιουργούσαν οι φανατικοί άλλες με παρερμηνείες από το Κοράνι.

Παγκόσμια αναταραχή, νέα κατάσταση

Δημήτρης Χρήστου | Δημοσιεύθηκε 30.01.2017
Δημήτρης Χρήστου

Μετά από όλα αυτά προκύπτει το μείζον ερώτημα. Μπορεί να να πραγματοποιηθεί η συγκεκριμένη πολιτική επιλογή του κ. Τραμπ, χωρίς να χρειαστεί να καταφύγει σε ένοπλες συγκρούσεις; Χωρίς να μηδενίσει το παγκόσμιο κοντέρ για να ξεκινήσουν και να ρυθμιστούν όλα από την αρχή; Όσο υπερβολικό και αν ακούγεται το ερώτημα, οι πιθανότητες να έχουμε μια θερμή τετραετία με τη χρήση όπλων για τις νέες διευθετήσεις, είναι πλέον μπροστά μας. Και αυτό όχι επειδή το προβλέπει ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, αλλά επειδή το διχασμένο αμερικανικό έθνος όπως και το Βρετανικό χρειάζονται εθνική ενότητα με το ζόρι. Διότι δίχως την ενιαία εθνική στάση, τα σχέδια του Τραμπ θα αποτύχουν.

«Η Παναγία θα παντρευτεί τον Μωάμεθ στον παράδεισο»: Οργή των Αιγύπτιων Χριστιανών για σχόλιο μουσουλμάνου θεολόγου

HuffPost Greece | Newsroom | Δημοσιεύθηκε 28.01.2017

Την οργή της χριστιανικής κοινότητας της Αιγύπτου προκάλεσε η δήλωση του μουσουλ...