Κυπριακή δημοκρατία

Και οι Υποψήφιοι είναι... Αλλού

Γιώργος Πανταγιάς | Δημοσιεύθηκε 14.11.2017
Γιώργος Πανταγιάς

Η επικείμενη εκλογική αναμέτρηση δείχνει ανάγλυφα ότι το πολιτικό σύστημα της Κύπρου αδυνατεί να κλείσει τους λογαριασμούς του με το παρελθόν. Ακολουθώντας την πεπατημένη, επαναλαμβάνει τον παλιό κακό εαυτό του. Κύριο μέλημά του η αναπαραγωγή του, βάζοντας σε δεύτερο πλάνο την επίλυση του Κυπριακού. Εμποτισμένο από τα σύνδρομα της φοβικότητας και της εσωστρέφειας, δεν κατάφερε να απεξαρτηθεί από τις εθνικιστικές εμμονές και τους εθνοκεντρισμούς. Το χειρότερο, αξιοποιεί τον διαμελισμό του νησιού για να διατηρεί τη γνώριμη ρητορική. Μπολιάζοντας τη με συναισθηματικά και ψυχολογικά φορτία, χρησιμοποιεί το πολιτικό πρόβλημα για εσωτερική κατανάλωση.

Ο Eξοβελισμός του Κυπριακού

Γιώργος Πανταγιάς | Δημοσιεύθηκε 23.10.2017
Γιώργος Πανταγιάς

Το ναυάγιο του Κραν Μοντανά επισφράγισε την αυτοπαγίδευση όλων των εμπλεκόμενων συντελεστών. Η ηγεσία του νησιού φάνηκε να αμφιταλαντεύεται, στερούμενη στοιχειώδους σχεδίου. Μπλοκαρισμένη από τις αντιφάσεις, την ατολμία και τον φόβο, δεν κατάφερε να προσδώσει το απαιτούμενο βάθος στην πολιτική της. Με τις άστοχες και απαίδευτες ενέργειές της περιόρισε το Κυπριακό στο ζήτημα των εγγυήσεων και των επεμβατικών δικαιωμάτων...Η πρόσφατη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Αμερικανό πρόεδρο επιβεβαίωσε ότι το Κυπριακό βρίσκεται πλέον «στα αζήτητα». Είτε γιατί προκάλεσε κόπωση. Είτε διότι δεν είναι λίγοι εκείνοι που το θεωρούν δυσεπίλυτο πρόβλημα. 

Όλα στον αστερισμό των εκλογών

Γιώργος Πανταγιάς | Δημοσιεύθηκε 16.10.2017
Γιώργος Πανταγιάς

Στην πολιτική ατζέντα της Κύπρου κυριαρχούν ο εθνολαϊκισμός, η δημοκοπία και η μικροπολιτική. Η περιρρέουσα ατμόσφαιρα που αυτά καλλιεργούν μένει ίδια και απαράλλαχτη. Παρά τις μεταβολές που έχουν κατά καιρούς συντελεστεί, οι παθογένειες δεν μπορούν να ιαθούν. Εξ ου και το Κυπριακό διαιωνίζεται. Η επίλυση του μετακυλύεται συνεχώς στο διηνεκές. Η εθνική αυτή εκκρεμότητα δεν υφίσταται μόνο εξαιτίας της τουρκικής αδιαλλαξίας. Ούτε οφείλεται αποκλειστικά στις παλινωδίες της Τουρκίας. Η αναμφισβήτητη αυτή πραγματικότητα σε καμιά περίπτωση δεν σημαίνει ότι οι Ελληνοκύπριοι πολιτεύονται με σωστό και εύστοχο τρόπο. Δεν απαλείφει τις ευθύνες τους για τα αδιέξοδα που προέκυψαν στις πρωτοβουλίες που έχουν αναπτυχθεί μέχρι τώρα.

Στα βρόμικα νερά του εθνικισμού

Γιώργος Πανταγιάς | Δημοσιεύθηκε 05.10.2017
Γιώργος Πανταγιάς

Οι επιθέσεις που δέχτηκε ο Γιώργος Παπανδρέου από το ΔΗΚΟ και την ΕΔΕΚ ήταν αήθεις. Αμφισβήτησαν την εθνική συνείδησή του. Τον κατηγόρησαν ότι δίνει διεθνές βήμα για να προβάλει ο Τουρκοκύπριος ηγέτης τις θέσεις του. Τον μέμφθηκαν πως με την πρόσκληση αντιστρατεύεται το διεθνές δίκαιο και τις συμφωνίες της παγκόσμιας κοινότητας. Το χειρότερο, τον εγκάλεσαν ότι υπονομεύει την επανένωση του νησιού.

Το μήνυμα του Νίκου Αναστασιάδη για την επέτειο της ανακήρυξης της Κυπριακής Δημοκρατίας

HuffPost Greece | Newsroom | Δημοσιεύθηκε 30.09.2017

Το μήνυμα ότι η διαδικασία του Κυπριακού θα επαναληφθεί και η ελληνοκυπριακή πλευ...

Πολιτικός στρουθοκαμηλισμός

Γιώργος Πανταγιάς | Δημοσιεύθηκε 18.09.2017
Γιώργος Πανταγιάς

Το πολιτικό περιβάλλον, στο οποίο είμαστε υποχρεωμένοι να κινούμαστε, καθορίζεται από τα αντικειμενικά δεδομένα. Και όχι από τις υποκειμενικές δυνατότητες και τις προθέσεις μας. Εξ ου και ο μοναδικός τρόπος για να επιτύχουμε καίριους στόχους είναι: αφενός να σταθμίζουμε τις υπάρχουσες συνθήκες, λαμβάνοντάς τες σοβαρά υπόψη και να μελετούμε όλες τις παραμέτρους των προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε. Αφετέρου να θεμελιώνουμε την αναγκαία και την πλέον αποτελεσματική στρατηγική.

Παλινδρόμηση στο παρελθόν

Γιώργος Πανταγιάς | Δημοσιεύθηκε 01.09.2017
Γιώργος Πανταγιάς

Οι πολιτικές ηγεσίες, παρά τις διαφορές τους, εγκλώβισαν τη χώρα στις γνώριμες παρωχημένες και κοντόφθαλμες προσεγγίσεις. Οι αποτυχίες επίλυσης του Κυπριακού το επιβεβαιώνουν. Το πρόσφατο ναυάγιο του Κραν Μοντανά ήρθε να επισφραγίσει την αναδίπλωση του νησιού σε πολιτικές που αποπνέουν ναφθαλίνη. Τα όσα μεσολάβησαν από το άδοξο τέλος των συνομιλιών και μετά είναι αποκαλυπτικά. Κυπριακή, αλλά και ελλαδική πολιτική ηγεσία αντί να βλέπουν μπροστά, κοιτάζουν πίσω.

Η νεκρανάσταση του Κυπριακού

Γιώργος Πανταγιάς | Δημοσιεύθηκε 27.08.2017
Γιώργος Πανταγιάς

Η αποτίμηση του απερχόμενου ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ Έσπεν Έιντε περί «νεκρής διαδικασίας» συμπυκνώνει με τον πιο εύστοχο τρόπο τη νέα πραγματικότητα. Η επίκληση της ανάστασης δείχνει το μέγεθος και το εύρος των προβλημάτων που έχουν προκληθεί μετά το ναυάγιο του Κραν Μοντανά. Το μήνυμα που εκπέμπει εντός και εκτός νησιού και ιδιαίτερα στη διεθνή και ευρωπαϊκή κοινότητα το άδοξο τέλος των πρόσφατων συνομιλιών είναι ένα και μοναδικό: Όσο οι δύο πλευρές μένουν περιχαρακωμένες σε ένα μαξιμαλιστικό, ανέφικτο, αναποτελεσματικό πολιτικό υπόδειγμα δεν θα υπάρξει προοπτική λύσης.

Ετεροβαρής σχέση Λευκωσίας-Αθήνας

Γιώργος Πανταγιάς | Δημοσιεύθηκε 31.07.2017
Γιώργος Πανταγιάς

Η Λευκωσία και η Αθήνα μετά την Ελβετία αντιδρούν σπασμωδικά. Αντιλαμβανόμενες τα προβλήματα που ανέκυψαν, εστιάζουν την κριτική τους στην Τουρκία, εγκαλώντας τη για επιμονή στις προγενέστερες θέσεις της. Έτσι πιστεύουν ότι θα συγκαλύψουν τις δικές τους παλινωδίες και ανακολουθίες. Δέσμιες ενός μόνιμου τακτικισμού, καταφεύγουν σε ανέξοδες κορώνες, ανασύροντας από το παρελθόν βαρύγδουπα στρατηγήματα. Η διολίσθησή τους σε κοντόφθαλμες αντιλήψεις επιβεβαιώνει την έλλειψη στρατηγικής σκέψης.

Το παράδοξο του Κυπριακού

Γιώργος Πανταγιάς | Δημοσιεύθηκε 26.07.2017
Γιώργος Πανταγιάς

Το Κυπριακό αποτελεί χαρακτηριστική περίπτωση αβαθούς και μεσοπρόθεσμης διαχείρισης. Μια σύντομη αποτίμηση το επιβεβαιώνει. Εξ ου και όλες οι πρωτοβουλίες που αναλήφθηκαν για την επίλυσή του απέβησαν ατελέσφορες. Προσέκρουσαν σε λογικές που προέτασσαν το έλασσον έναντι του μείζονος. Η μικρή εικόνα επισκίαζε τη μεγάλη. Το βλέμμα ήταν στραμμένο στο χθες και όχι στο μέλλον. Κυριαρχούσαν οι επιζήμιες συνέπειες της μακροχρόνιας ταραχώδους πορείας, ενώ αγνοήθηκαν οι προοπτικές που θα άνοιγε η επανένωση. Αποτέλεσμα, η ανακύκλωση των προβλημάτων και των αδιεξόδων.

Λύση ή κρίση;

Γιώργος Πανταγιάς | Δημοσιεύθηκε 23.07.2017
Γιώργος Πανταγιάς

Επιρρίπτοντας τις ευθύνες η μία πλευρά στην άλλη, συσκοτίζονται οι πραγματικοί λόγοι του ναυαγίου των συνομιλιών. Επιτείνονται τα προβλήματα που προκλήθηκαν. Το κυριότερο είναι ότι βαθαίνει το ρήγμα ανάμεσά τους. Τα φλέγοντα ερωτήματα που τίθενται τώρα είναι: Το Κυπριακό παραμένει ζωντανό; Ή μπαίνει στο ράφι ως μη επιλύσιμο πρόβλημα; Υπάρχει περιθώριο επανεκκίνησής του; Οι εκατέρωθεν αντιδράσεις και ενέργειες μετά τον Κραν Μοντανά φορτίζουν περαιτέρω το κλίμα.

Το αποκορύφωμα των αδιεξόδων

Γιώργος Πανταγιάς | Δημοσιεύθηκε 11.07.2017
Γιώργος Πανταγιάς

Η  επιλογή των Ελληνοκυπρίων να κινηθούν στο πεδίο αναμέτρησης με την Τουρκία τούς αυτοπαγίδευσε, μολονότι υπήρχε η δυνατότητα αλλαγής των συνθηκών σύμφωνα με την ενημέρωση που έδωσε ο Γκουτέρες. Ως εκ τούτου η επιλογή τους ήταν άστοχη, άκαιρη, απαίδευτη και εν τέλει καταστροφική. Το ίδιο  επιζήμια ήταν και η άρνησή τους να αποδεχτούν παρεμβατικό ρόλο των Ηνωμένων Εθνών. Επίσης, ο παράγοντας Ευρωπαϊκή Ένωση δεν αξιοποιήθηκε επαρκώς. Η αναζήτηση λύσης δεν είχε την απαιτούμενη διασύνδεση με το κοινοτικό κεκτημένο. Ούτε συνδέθηκε με τις σχέσεις Τουρκίας-Ε.Ε., όπως συνέβη με τη Συμφωνία του Ελσίνκι.

Αμφίδρομη ανατροφοδότηση

Γιώργος Πανταγιάς | Δημοσιεύθηκε 05.07.2017
Γιώργος Πανταγιάς

Η σύνδεση της επίλυσης με την ανάπτυξη και ευημερία της Κύπρου σε ένα ασφαλές ευρωπαϊκό περιβάλλον θεωρείται -στην καλύτερη περίπτωση- ως κάτι εξωτικό. Κυρίως εκλαμβάνεται ως απεμπόληση των δίκαιων εθνικών αιτημάτων. Η κυρίαρχη πολιτική τάση δεν μπορεί να αντιληφθεί πως η συμφωνία, εκτός από τις αναγκαίες διευθετήσεις που θα επισφραγίζουν το τέλος μιας ταραχώδους περιόδου, συνεπάγεται και απελευθέρωση θετικής ενέργειας για τον τόπο, τους πολίτες, την οικονομία.

Μικρή και μεγάλη εικόνα του Κυπριακού

Γιώργος Πανταγιάς | Δημοσιεύθηκε 27.06.2017
Γιώργος Πανταγιάς

Έτσι στο Ελσίνκι, καταγράφηκαν τρεις βασικές επιτυχίες: Πρώτον, η αναγνώριση επισήμως της Τουρκίας ως υποψήφιας για ένταξη στην Ε.Ε. χώρας. Δεύτερον, η πρόβλεψη ενός μηχανισμού επίλυσης των ελληνοτουρκικών διαφορών με ενδεχόμενο παραπομπής στο Δικαστήριο της Χάγης. Και τρίτον, η προσχώρηση της Κύπρου στην Ένωση χωρίς την προηγούμενη διευθέτηση του πολιτικού ζητήματος. Και αυτό ήτανε το καταλυτικό στοιχείο που οδήγησε το νησί στην ευρωπαϊκή οικογένεια.

Συμβατές και ασύμβατες σχέσεις

Γιώργος Πανταγιάς | Δημοσιεύθηκε 20.06.2017
Γιώργος Πανταγιάς

Στις προσεχείς προεδρικές εκλογές του Φεβρουαρίου μια υποψηφιότητα τύπου Βασιλείου αναμφίβολα θα έβρισκε πρόσφορο έδαφος. Έτσι εξηγείται και η θετική απήχηση που είχε η πρωτοβουλία του ΑΚΕΛ να προσανατολιστεί στη στήριξη του Μιχάλη Σπανού. Η ηγεσία του κόμματος και προσωπικά ο Άντρος Κυπριανού έδειξε να αντιλαμβάνεται τις υπόγειες διεργασίες που συντελούνται στο ευρύτερο κοινωνικό σώμα. Γι' αυτό και επεδίωξε να βρίσκεται σε αρμονία με την εκπεφρασμένη βούληση σημαντικής μερίδας εκλογέων, που θεωρεί πως η εναλλαγή κομματικών υποψηφιοτήτων το μόνο που πετυχαίνει είναι η ανακύκλωση των αδιεξόδων της χώρας με πρώτιστο αυτό του Κυπριακού.

Πολιτικό βάθος και ηγετικό διαμέτρημα

Γιώργος Πανταγιάς | Δημοσιεύθηκε 14.06.2017
Γιώργος Πανταγιάς

Η επανεκκίνηση των συνομιλιών στη Νέα Υόρκη με την προτροπή του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες φέρει τον Νίκο Αναστασιάδη και τον Μουσταφά Ακιντζί ενώπιον των ιστορικών ευθυνών τους. Στην πραγματικότητα αυτό που διακυβεύεται στη συγκεκριμένη κρίσιμη καμπή είναι η ηγετικότητα και των δύο. Στον νέο κύκλο διαπραγματεύσεων στη Γενεύη θα κριθούν η προσήλωση και η αποφασιστικότητά τους να καταλήξουν σε συμφωνία. Πρωτίστως, όμως, θα κριθεί το πολιτικό τους διαμέτρημα.

Ο πυρήνας των αδιεξόδων

Γιώργος Πανταγιάς | Δημοσιεύθηκε 08.06.2017
Γιώργος Πανταγιάς

Τα μικρά και μεγάλα κεκτημένα της Κύπρου που σήμερα συνιστούν ένα νέο πολιτικό περιβάλλον και στις δύο κοινότητες ελάχιστα αξιοποιούνται. Η επικοινωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ των δύο κοινοτήτων συνιστά μεγάλη κατάκτηση. Μεγαλύτερη βέβαια όλων είναι η οργανική ένταξη του νησιού στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αντί λοιπόν όλα αυτά να αποτελέσουν την κινητήρια δύναμη για την εξεύρεση συμφωνίας, υπερφορτίζονται τα τραύματα του παρελθόντος, οι ιστορικές μνήμες, οι εθνοκεντρισμοί, ακόμη και οι εθνικιστικές εμμονές. Έτσι εύλογα συντηρείται αλλά και διευρύνεται το υφιστάμενο χάσμα.

Υπέρβαση των ηγεσιών από τους πολίτες

Γιώργος Πανταγιάς | Δημοσιεύθηκε 04.06.2017
Γιώργος Πανταγιάς

Το έργο που έχει παραγάγει από το 2008 έως σήμερα η Τεχνική Επιτροπή Πολιτιστικής Κληρονομιάς υποδεικνύει τον δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουν οι δύο κοινότητες αν πράγματι επιθυμούν τη λύση και αγωνίζονται γι' αυτή. Εννιά χρόνια τώρα αθόρυβα, διακριτικά και σε αγαστή συνεργασία, πέντε Ελληνοκύπριοι και πέντε Τουρκοκύπριοι εργάζονται για τη συντήρηση εκκλησιών, τζαμιών και αρχαιολογικών χώρων.

Ατελέσφορα εργαλεία

Γιώργος Πανταγιάς | Δημοσιεύθηκε 23.05.2017
Γιώργος Πανταγιάς

Η παραπάνω εμπειρία μάς υποδεικνύει τον καταλυτικό ρόλο των πρωταγωνιστών. Αν αυτοί στις κρίσιμες και οριακές στιγμές δεν αποδειχτούν αποφασισμένοι, ελλοχεύει ο κίνδυνος της παλινδρόμησης στο τέλμα και στη στασιμότητα. Οι δυσμενείς εξελίξεις στο Κυπριακό θέτουν καίρια ερωτηματικά ως προς τις πραγματικές προθέσεις, επιδιώξεις και δυνατότητες όλων των εμπλεκόμενων πλευρών. Θεωρούν ότι δεν είναι ώριμες οι συνθήκες για το μεγάλο άλμα προς τα εμπρός; Αδυνατούν να απεξαρτηθούν από την ατελέσφορη λογική «Τι δίνω; Τι παίρνω;» Πιστεύουν ότι υπάρχουν ανυπέρβλητα εμπόδια; Προτάσσουν πολιτικούς και προσωπικούς υπολογισμούς; Φοβούνται την κρίση των πολιτών;

Η λύση ως επένδυση

Γιώργος Πανταγιάς | Δημοσιεύθηκε 16.05.2017
Γιώργος Πανταγιάς

Η τωρινή ελληνική κυβέρνηση δεν απεδείχθη μόνο αβαθής και άπειρη ως προς το Κυπριακό, αλλά και επιρρεπής σε ακραίες απόψεις. Η περίπτωση του Πάνου Καμμένου δεν είναι η μόνη. Χαρακτηριστική ήταν και η άκαιρη παρέμβαση του Νίκου Κοτζιά στις συνομιλίες της Γενεύης, ο οποίος στο πιο κρίσιμο σημείο ζήτησε αναβολή των διαπραγματεύσεων, επικαλούμενος την ανάγκη περαιτέρω προετοιμασίας. Εξίσου άστοχη αποδείχθηκε και η ενέργειά του να στείλει επιστολή στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, εγκαλώντας τον ειδικό απεσταλμένο του, Άιντε, ως λομπίστα της Τουρκίας.

Η ιδιοκτησία της επίλυσης

Γιώργος Πανταγιάς | Δημοσιεύθηκε 10.05.2017
Γιώργος Πανταγιάς

Η εκλογή του σημερινού προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας νοηματοδοτούσε την επίλυση του Κυπριακού. Η ταύτισή του με το εγχείρημα αυτό του προσέδωσε πολιτικό κεφάλαιο. Πρωτίστως επέδρασε θετικά στην ηγετικότητά του. Τα προβλήματα που προέκυψαν μετά το ναυάγιο της Γενεύης δεν αναιρούν την ταυτότητά του. Ούτε ακυρώνουν τη δυνατότητά του να διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο στην εξεύρεση συμφωνίας.

Ελλαδικά στρατηγήματα

Γιώργος Πανταγιάς | Δημοσιεύθηκε 12.04.2017
Γιώργος Πανταγιάς

Το Κυπριακό προκλήθηκε και συντηρείται γιατί ο εθνικισμός έβρισκε και βρίσκει γόνιμο έδαφος σε όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές. Ως εκ τούτου, προϋπόθεση για την επίλυσή του εθνικού ζητήματος είναι η στρατηγική του ήττα. Το ξερίζωμά του. Διαφορετικά, όποιες πρωτοβουλίες κι αν αναπτυχθούν, θα αποδειχθούν ατελέσφορες και αδιέξοδες. Τα όσα θεατά και αθέατα συνέβησαν στις πρόσφατες διαπραγματεύσεις στη Γενεύη το επιβεβαιώνουν. Η επανεκκίνηση των συνομιλιών δεν επισκιάζεται μόνο από το τουρκικό δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου, ούτε από τις κυπριακές προεδρικές εκλογές του Φεβρουαρίου.

Η ανατοποθέτηση του ΑΚΕΛ

Γιώργος Πανταγιάς | Δημοσιεύθηκε 05.04.2017
Γιώργος Πανταγιάς

Στην ουσία το ΑΚΕΛ συνιστά ιδιότυπο κόμμα. Δεν παραπέμπει ούτε στα κομμουνιστικά ούτε στα σοσιαλδημοκρατικά σχήματα. Μολονότι αυτοτοποθετείται στον ορθόδοξο αριστερό χώρο, εντούτοις οι θέσεις του δεν απέχουν πολύ από εκείνες της παλιάς κρατικιστικής σοσιαλίζουσας και εργατικής παράδοσης. Ο λόγος του, αν και επενδυμένος με τα παραδοσιακά κλισέ της Αριστεράς, δεν διακρίνεται για τις μανιχαϊστικές και αντικαπιταλιστικές αντιλήψεις των κομμουνιστικών κομμάτων. Δεν αποπνέει τη γνώριμη αρτηριοσκλήρωση. Ούτε διολισθαίνει σε λαϊκισμούς.

Πολιτική υστέρηση

Γιώργος Πανταγιάς | Δημοσιεύθηκε 28.03.2017
Γιώργος Πανταγιάς

Το εθνικό πρόβλημα της Κύπρου επισκίαζε, και σε έναν μεγάλο βαθμό επισκιάζει ακόμη, την πολιτική ατζέντα της Κύπρου. Εύλογο και κατανοητό. Οι εντάσεις που ακολούθησαν τις αιματηρές συγκρούσεις μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων το '63-'64 και στη συνέχεια η τουρκική εισβολή ήταν φυσικό να καταστήσουν το Κυπριακό κυρίαρχο ζήτημα. Έτσι το ζήτημα βρίσκεται μόνιμα στο επίκεντρο της δημόσιας ζωής. Μονοπωλεί τον διάλογο και την αντιπαράθεση πάνω από τέσσερις δεκαετίες.

Ευρωπαϊκή ατροφία και Κυπριακό

Γιώργος Πανταγιάς | Δημοσιεύθηκε 20.03.2017
Γιώργος Πανταγιάς

Η Κύπρος έχει να επιδείξει σημαντικά επιτεύγματα στην προσαρμογή της με το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Η ανάκαμψη της οικονομίας της φανερώνει τις δυνατότητες που διαθέτει. Ωστόσο, μολονότι υπερτερεί σε οικονομικό πλεόνασμα υστερεί σε πολιτικό. Οι ατελέσφορες συνομιλίες Αναστασιάδη-Ακιντζί, ανεξαρτήτως του επιμερισμού των ευθυνών, το επιβεβαιώνουν. Η εναρμόνισή της Κύπρου με την Ευρώπη περνάει μέσα από την επίλυση του Κυπριακού. Όσο αυτό παραμένει εκκρεμές, δεν θα είναι μόνο μια διαιρεμένη χώρα, αλλά θα χάνει ευκαιρίες να κεφαλαιοποιήσει την ανάπτυξη και ευημερία που θα δημιουργούσε η επανένωσή της.