Μέλι

Κατερίνα Νανοπούλου

E-LA-WON: Τι σχέση έχει η Γραμμική Γραφή Β', οι Μυκήνες και το ελληνικό έξτρα παρθένο ελαιόλαδο;

HuffingtonPost.com | Κατερίνα Νανοπούλου | Δημοσιεύθηκε 21.10.2017

O Ιωάννης Καμπούρης μπορεί να είναι φιλόλογος αλλά οι μνήμες της παιδικής του ηλικ...

Φλογέρες με φύλλο ολικής άλεσης, ανθότυρο και μέλι

Funky Cook | Δημοσιεύθηκε 15.08.2017
Funky Cook

Αυτού του τύπου οι γλυκές πίτες με τυρί και μέλι είναι η αδυναμία μου! Φυσικά εκείνο το trend των προηγούμενων χρόνων, που συνεχίζει ακάθεκτο, είναι η φέτα τυλιγμένη σε φύλλα κρούστας, συνήθως στο τηγάνι, περιχυμένη με μέλι και σουσάμι.

Συνταγή για ψητά ροδάκινα με παγωτό μέλι-κανέλα

Ερμιόνη Τυλιπάκη | Δημοσιεύθηκε 16.07.2017
Ερμιόνη Τυλιπάκη

Το φτιάχνουμε στην παγωτομηχανή ή ακολουθούμε τη διαδικασία με τα χτυπήματα. Ναι, είναι λίγο πιο «απαιτητικό» παγωτό μιας που χρειάζεται δουλίτσα προκειμένου να πετύχουμε μια μαλακή και κρεμώδη υφή, ωστόσο αν αγαπάτε το άρωμα της κανέλας είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα σας ενθουσιάσει.

Συνταγή για κέικ καρότο με σιρόπι από πορτοκάλι, χωρίς ζάχαρη

bubbles & avocados | Δημοσιεύθηκε 18.06.2017
bubbles & avocados

Με ελάχιστο μέλι και χωρίς καθόλου λάδι, το κέικ καρότο καταφέρνει να είναι και πολύ γλυκό και να μοιάζει σαν να έχει σιρόπι μέσα, χάρη στον χυμό πορτοκαλιού. Κάτι τέτοια μικρά «θαύματα» στην μαγειρική μου επιβεβαιώνουν ότι η φύση της έχει από μόνη της τόση γλύκα που δεν χρειάζεται να έχουμε την επεξεργασμένη ζάχαρη στην ζωή μας για να φάμε κάτι γλυκό.

Ελλάδα: Η χώρα με τους περίπου 15.000 μελισσοκόμους

Γιώργος Πίττας | Δημοσιεύθηκε 16.04.2017
Γιώργος Πίττας

Οι Έλληνες τεκμηριωμένα ασχολούνται με τη μελισσοκομία από τα πολύ παλιά χρόνια (Κρήτη, Αττική, Κέα κ.ά.). Από τότε μέχρι σήμερα διατηρείται μία σημαντική παράδοση. Στη χώρα μας σήμερα υπάρχουν 15.000 περίπου μελισσοκόμοι, οι οποίοι διαχειρίζονται περίπου 1.200.000 κυψέλες, που είναι κατανεμημένες σε όλο τον ελλαδικό χώρο.

Το μέλι στη σύγχρονη μαγειρική και τα ελληνικά έθιμα που πρωταγωνιστεί

Γιώργος Πίττας | Δημοσιεύθηκε 15.04.2017
Γιώργος Πίττας

Χρησιμοποιήθηκε εμπλουτίζοντας με γλύκα και άρωμα δεκάδες εδέσματα. Σε γιορτές και σε κοινωνικές εκδηλώσεις, το μέλι χρησιμοποιούνταν είτε αυτούσιο, είτε σε παρασκευές γλυκών ως σύμβολο γονιμότητας και ευζωίας. Μέλι με καρύδια αλλά και «παστέλια» (σουσάμι με ξηρούς καρπούς και μέλι) προσφέρονται στους γάμους στους νεόνυμφους και στους καλεσμένους.

Σοκολατένια κεκάκια χωρίς ζάχαρη

bubbles & avocados | Δημοσιεύθηκε 19.03.2017
Διαβάστε Περισσότερα: Life, ΓΕΥΣΗ, γλυκά, ζάχαρη, κέικ, μέλι, Νέα
bubbles & avocados

Κανένα γλυκό μου δεν έχει ζάχαρη, αλλά το συγκεκριμένο κέικ δεν έχει ούτε μέλι. Σκέφτηκα να χρησιμοποιήσω ένα άλλο φυσικά γλυκό συστατικό αυτή την φορά, τους χουρμάδες. Οι χουρμάδες εκτός από την γλύκα τους, δίνουν και πλούσια υφή στο σοκολατένιο κέικ, το οποίο παραμένει ζουμερό και αφράτο μέσα.

Η ιστορία του μελιού στην Ελλάδα και η αιγυπτιακή του «καταγωγή»

Γιώργος Πίττας | Δημοσιεύθηκε 12.02.2017
Γιώργος Πίττας

Στον ελλαδικό χώρο συστηματική μελισσοκομία εξασκείται ήδη από τον 15ο μ.Χ. αιώνα. Μελισσοκομεία οργανωμένα υπάρχουν στην Αττική, στη Θεσσαλία, στην Εύβοια, στην Αχαΐα, στην Αρκαδία και στα περισσότερα νησιά του Αιγαίου (Σκύρος, Κάλυμνος κ.α.). Μάλιστα ήδη από τότε έχουν διαμορφωθεί καταναλωτικές προτιμήσεις. Για παράδειγμα, το μέλι της Αττικής, το μέλι του Υμηττού, χαίρει ιδιαίτερης εκτίμησης, που οφείλεται στο λεπτό αλλά «ζωντανό» άρωμα του θυμαριού.

Φλογέρες με φύλλο ολικής άλεσης, ανθότυρο και μέλι

Funky Cook | Δημοσιεύθηκε 29.01.2017
Funky Cook

Φυσικά εκείνο το trend των προηγούμενων χρόνων, που συνεχίζει ακάθεκτο, είναι η φέτα τυλιγμένη σε φύλλα κρούστας, συνήθως στο τηγάνι, περιχυμένη με μέλι και σουσάμι. Κατά τόπους, στην ελληνική Κουζίνα και ιδιαίτερα στα νησιά, συναντά κανείς αρκετές τέτοιες γλυκές συνταγές με τοπικά τυριά, κυρίως φρέσκα, όπως η μυζήθρα-ξινομυζήθρα και ο ανθότυρος.

Το φαρμακείο της φύσης και τα κρυολογήματα του φθινοπώρου

Κύρα Αλεξάκου | Δημοσιεύθηκε 15.10.2017
Κύρα Αλεξάκου

Το μέλι είναι αγαπημένο συστατικό της Μεσογειακής διατροφής και προσφέρει σημαντικά οφέλη στην υγεία. Ο Ιπποκράτης θεωρούσε το μέλι «ελιξήριο της ζωής», ενώ οι Κινέζοι το χρησιμοποιούν από το 200 π.Χ. για θεραπευτικούς λόγους. Τακτική κατανάλωση από μέλι βοηθάει στην καταπολέμηση συμπτωμάτων κρυολογήματος όπως ο βήχας και καλό είναι να το συνδυάσετε με λεμόνι και κανέλα. Η κανέλα έχει αντιφλεγμονώδεις, αντιοξειδωτικές, αντιβακτηριακές, αντι-ιικές και αντιμυκητιακές ιδιότητες δηλαδή ότι καλύτερο για κρυολογήματα. Το λεμόνι με τη σειρά του δημιουργεί όξινο περιβάλλον το οποίο είναι εχθρικό προς βακτήρια και ιούς.

Οι Έλληνες που έμειναν στην χώρα, επινόησαν και πέτυχαν

HuffPost Greece | Newsroom | Δημοσιεύθηκε 14.07.2016

Στους Έλληνες που επέλεξαν να μείνουν στην χώρα μας, να επινοήσουν, να παράγουν κα...

Αφιέρωμα στη Λέσβο: Ματαρέλλη, το ούζο που φτιάχνεται από μέλι και γλυκάνισο

Γιώργος Πίττας | Δημοσιεύθηκε 10.07.2017
Γιώργος Πίττας

«Ο εξαιρετικής ποιότητας βιολογικός γλυκάνισος, η διαδικασία βύθισης των σακιών στη θάλασσα πριν την απόσταξη, το μέλι Μυτιλήνης που χρησιμοποιείται στη συνταγή αντί ζάχαρης, η φωτιά από ξύλο ελιάς, που παίζει και αυτή τον ρόλο της στην ποιότητα της απόσταξης και η χειροποίητη εμφιάλωση αναδεικνύουν τη μοναδικότητα του Ούζου Ματαρέλλη», λέει με καμάρι ο κυρ-Χαράλαμπος και καταλήγει: «Η δουλειά του ουζοποιού δεν είναι εύκολη, θέλει μεράκι και υπομονή, αλλά το πρώτο μπουκάλι που βγαίνει κάθε χρονιά από το Ουζοποιείο Ματαρέλλη, η πρώτη γουλιά, είναι η δική μου ανταμοιβή».

Παγωτό Γιαούρτι με Μέλι και Φυστίκι

Funky Cook | Δημοσιεύθηκε 20.06.2017
Funky Cook

Πεντανόστιμο σπιτικό παγωτό, από αρωματικό μέλι και θρεπτικό γιαούρτι με φυστίκι. Η καλύτερη πρόταση για τα παιδιά!

Ρυτόν: Τα ελληνικά προϊόντα που θέλουν να κρατήσουν ζωντανή την γαστρονομική μας κληρονομιά

HuffPost Greece | Κατερίνα Νανοπούλου | Δημοσιεύθηκε 11.06.2016

Ο Νίκος Μέξης, ο Μιχάλης Αρκόπουλος και ο Σωτήρης Σκούλης είναι η βασική ομάδα που ...

Η δίαιτα του Stefanelo: Ημέρα 2

Στέφανος Νικήτας | Δημοσιεύθηκε 12.05.2017
Στέφανος Νικήτας

Βρήκα όμως τη λύση για να μην πεινάω. Πίνω νερό με αποτέλεσμα να νιώθω γεμάτο το στομάχι μου. Αυτοί που ξέρουν λένε ότι οι πρώτες μέρες της αποτοξίνωσης είναι δύσκολες, μετά όσο περνούν οι μέρες και νιώθεις ότι ξεπρήζεσαι και χάνεις κιλά ανεβαίνει η ψυχολογία σου. Είναι ακόμα νωρίς βεβαίως εγώ να διαπιστώσω κάτι τέτοιο (Δεν γίνονται όλα μέσα σε δύο ημέρες). Έχω βάλει ένα στόχο όταν με το καλό πάω διακοπές το καλοκαίρι να έχω βγάλει από μέσα μου τη μπάλα που έχω καταβροχθίσει. Θα τα καταφέρω; «Όλα μέσα στο μυαλό μου είναι», είπε χτες το βράδυ η Ισμήνη. Η δίαιτα είναι θέμα ψυχολογίας.

Βασιλική Ζιώγα

Vasilissa: Το μέλι από την Εύβοια με τα φύλλα χρυσού που έχει κατακτήσει Ευρώπη, Αμερική και Ιαπωνία

HuffingtonPost.com | Βασιλική Ζιώγα | Δημοσιεύθηκε 29.01.2016

Ο Γιάννης Καρυπίδης είναι ένας πρώην επαγγελματίας ποδοσφαιριστής που σπούδασε λ...

Ρυζόγαλο με μέλι και άρωμα λεμονιού

Funky Cook | Δημοσιεύθηκε 18.01.2017
Funky Cook

Σε μία κατσαρόλα βάζουμε το ρύζι με το νερό να βράσει, βράζουμε μέχρι να σωθεί το νερό. Βάζουμε σε μία κατσαρόλα τα 700 ml. από το γάλα με την ζάχαρη, το ξύσμα, την βανίλια και το μέλι να πάρουν μία βράση. Προσθέτουμε στην κατσαρόλα με το γάλα, το βρασμένο ρύζι. Χαμηλώνουμε την φωτιά και βράζουμε για 15′ λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά.

5 σπιτικά γιατροσόφια για πάσα νόσο

HuffPost Greece | Κατερίνα Νανοπούλου | Δημοσιεύθηκε 20.11.2015

Πονάει ο λαιμός σας; Έχετε το στομάχι σας; Η γιαγιά έχει πάντα μία μυστική συνταγή ...

Η Νίνα και ο χορός των μελισσών

Μέριλιν Χάρντινγκ | Δημοσιεύθηκε 09.10.2016
Μέριλιν Χάρντινγκ

Η νέα βασίλισσα θα βγει από την κυψέλη για μία και μόνη ίσως φορά στη ζωή της για το γαμήλιο ταξίδι της. Θα πάει να συναντήσει κηφήνες, από τις γύρω κυψέλες συγκεντρωμένους σε σημεία που μόνο εκείνοι και οι βασίλισσες αναγνωρίζουν. Στον αέρα, θα ζευγαρώσει με πολλούς από αυτούς, που αμέσως μετά θα πέσουν στην γη νεκροί. Επιστρέφει γονιμοποιημένη στην κυψέλη και ξεκινάει το έργο της ζωής της. Να γεννάει αυγά.

Anax Superfoods: Η Μαρίνα και η Μάρα Καπίρη αναβαθμίζουν τις ελληνικές υπερτροφές

HuffPost Greece | Νάγια Κωστιάνη | Δημοσιεύθηκε 09.10.2015

Τα τελευταία δύο περίπου χρόνια -αν όχι περισσότερο- ο τρόπος ζωής των Ελλήνων έχε...

Πικρό το μέλι για δύο παραγωγούς από την Άρτα. Πληρώθηκαν με πλαστές επιταγές για πέντε τόνους μέλι

HuffPost Greece | Newsroom | Δημοσιεύθηκε 28.09.2015

Θύματα άπατης έπεσαν δύο παραγωγοί μελιού από το Διάσελο της 'Αρτας, οι οποίοι πού...

Όταν το σουσάμι συνάντησε το μέλι και αποφάσισαν να ζήσουν μαζί σε ένα βαζάκι

HuffPost Greece | Κατερίνα Νανοπούλου | Δημοσιεύθηκε 06.06.2015

Στην Ελλάδα, η ωμοφαγική κουζίνα έχει αρχίσει να κάνει τα πρώτα της, δειλά βήματα. ...

Τα 20 πιο συναρπαστικά πράγματα που δεν ξέρατε

HuffPost Greece | Newsroom | Δημοσιεύθηκε 31.05.2015

Ο κόσμος μας είναι συναρπαστικός. Είναι γεμάτος εκπλήξεις και αβεβαιότητες, πράγμ...

Κατερίνα Νανοπούλου

Anthea's: Πώς 4 άνθρωποι άφησαν την Αθήνα για να στραφούν στην αγροτική καλλιέργεια στη Τζια

HuffingtonPost.com | Κατερίνα Νανοπούλου | Δημοσιεύθηκε 04.04.2015

Η Καλλιόπη, ο Νικόλας, ο Όθωνας και η Βερούσκα δεν είχαν καμία σχέση με την καλλιέρ...

Σέξι υπερρεαλιστικά πρόσωπα καλυμμένα με μέλι

The Huffington Post | Priscilla Frank | Δημοσιεύθηκε 21.03.2015

Πολλοί θα πιστέψετε ότι στις πιο κάτω φωτογραφίες πρωταγωνιστούν άνθρωποι. Λάθος....