μνημονίο

Για μια δημιουργική πολιτική επανάσταση

Αθανάσιος Θεοδωράκης | Δημοσιεύθηκε 28.11.2016
Αθανάσιος Θεοδωράκης

Η ελκυστική, για πολλούς λόγους, ιδέα της οικουμενικής κυβέρνησης δεν έχει μέλλον. Δεν έχουμε την πολιτική κουλτούρα γι αυτό, αλλά ούτε και η γοητεία του «μεγάλου συνασπισμού» έχει προοπτική σε αυτή τη φάση. Όλα τα συστημικά κόμματα «κάηκαν» από την βιαιότητα των Μνημονίων, αφού δεν συνέλαβαν το βάθος της κρίσης, δεν προετοίμασαν εναλλακτικές προτάσεις και κυρίως δεν άλλαξαν το πελατειακό κράτος. Το ίδιο λάθος κάνει και η σημερινή κυβέρνηση.

Γενική απεργία για τις 3 Δεκεμβρίου κήρυξε η ΓΣΕΕ

HuffPost Greece | Newsroom | Δημοσιεύθηκε 25.11.2015

Σε 24ωρη Γενική απεργία για την Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2015 αποφάσισε να προχωρήσει η ΓΣ...

Όπου φτωχός κι η μοίρα του

Χρύσανθος Στεφανόπουλος | Δημοσιεύθηκε 24.11.2016
Χρύσανθος Στεφανόπουλος

Ο Αλέξης Τσίπρας έχει κερδίσει απανωτές εκλογές και δείχνει κυρίαρχος του πολιτικού παιχνιδιού, ενώ έχει ταυτόχρονα ασκήσει τόσο αλλοπρόσαλλη πολιτική, ξεχνώντας όλα όσα υποσχόταν ως αντιπολίτευση και κάνοντας σοβαρά λάθη με ολέθρια αποτελέσματα για τη χώρα (που έχει κι ο ίδιος παραδεχτεί). Παρ' όλα αυτά παραμένει κυρίαρχος και δεν φαίνεται να απειλείται άμεσα από τους πολιτικούς του αντίπαλους. Γιατί συμβαίνει αυτό; Διότι οι πλειοψηφία των πολιτών δείχνει να έχει βαρεθεί τους παλιούς πολιτικούς και τα κόμματα που κυβέρνησαν στο παρελθόν και θέλει να δοκιμάσει ένα νέο φρέσκο πρόσωπο, κι ας γνωρίζει ότι όσα του υποσχέθηκε ήταν λόγια του αέρα.

Ανάπτυξη με περιορισμό των φόρων

Κυριάκος Μητσοτάκης | Δημοσιεύθηκε 20.11.2016
Κυριάκος Μητσοτάκης

Το δίλημμα που έχουμε μπροστά μας είναι σαφές. Επιλογή Α: Να ακολουθήσουμε μια οικονομική και φορολογική πολιτική με επίκεντρο τον ιδιωτικό τομέα ώστε να διώξουμε την αβεβαιότητα, να ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη των αγορών και των επενδυτών και να βγούμε από το Μνημόνιο και από την ύφεση σε μια πορεία σταθερής, βιώσιμης ανάπτυξης με ρυθμούς πάνω από 2,5% προσπαθώντας να τη φθάσουμε σε επίπεδα 5% για να αποκλιμακωθεί η ανεργία. Επιλογή Β: Να συνεχίσουμε να υπερφορολογούμε τον ιδιωτικό τομέα, βυθιζόμενοι στη μόνιμη ύφεση, τη φτώχεια και την υψηλή ανεργία με συνακόλουθες διαλυτικές τάσεις για την κοινωνικής συνοχή καθώς και την περιθωριοποίησή της χώρας.

Μνημόνιο, Ανταγωνιστικότητα και Επενδύσεις

Μιράντα Ξαφά | Δημοσιεύθηκε 20.11.2016
Μιράντα Ξαφά

Η πρόσφατη έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας γα την ανταγωνιστικότητα "Doing Business Report 2016" κατατάσσει την Ελλάδα στην 60ή θέση μεταξύ 189 χωρών, επισημαίνει όμως ότι κάποιοι επί μέρους δείκτες βρίσκονται σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα στη χώρα μας. Στη μεταβίβαση ακίνητης περιουσίας η Ελλάδα βρίσκεται στην 144η θέση, στο πτωχευτικό δίκαιο στην 54η θέση και στην εφαρμογή των συμβολαίων στην 132η. Η μεταβίβαση ακίνητης περιουσίας είναι χρονοβόρα και ακριβή διαδικασία, ενώ το κτηματολόγιο απέχει πολύ από την ολοκλήρωσή του. Στην Ελλάδα η πτωχευτική διαδικασία καταφέρνει να εισπράξει 34,9 σεντς στο ευρώ κατά μέσο όρο από μια επιχείρηση σε καθεστώς πτώχευσης, σε σύγκριση με 90,1 στη Φινλανδία, 83,7 στη Γερμανία, και 73,4 στην Πορτογαλία. Εμπορικές διαφωνίες παίρνουν κατά μέσο όρο 1.580 μέρες για να επιλυθούν, περισσότερο από σχεδόν οποιαδήποτε άλλη χώρα στον κόσμο.

Χιλιάδες πολίτες διαδήλωσαν κατά των νέων μέτρων λιτότητας - Επεισόδια και χημικά στο Σύνταγμα

HuffPost Greece | Δημοσιεύθηκε 12.11.2015

Επεισόδια, με ρίψη μολότοφ, βανδαλισμούς και χρήση χημικών από την αστυνομία, σημε...

Βαγγέλης Τριάντης

Να είναι κανείς αγρότης σήμερα ή να μην είναι; Νέοι αγρότες μιλούν στην HuffPost Greece για τα νέα μέτρα και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν

HuffingtonPost.com | Βαγγέλης Τριάντης | Δημοσιεύθηκε 09.12.2015

«Να είναι κανείς αγρότης ή να μην είναι; Ιδού η απορία». Θα μπορούσε να είναι το ερώ...

Εποχή μειωμένων προσδοκιών

Κώστας Βεργόπουλος | Δημοσιεύθηκε 04.11.2016
Κώστας Βεργόπουλος

Οι μνημονιακές δεσμεύσεις της χώρας υλοποιούνται αναπότρεπτα και με υποδειγματικό τρόπο, χωρίς όμως να υπάρχει πλήρης επίγνωση του βάθους των υφεσιακών συνεπειών τους. Σαφές παράδειγμα είναι η ακατάπαυστη και σαρωτική διόγκωση των λεγόμενων «κόκκινων» δανείων. Όσο η ύφεση στη χώρα μας διοργανώνεται εκ των άνω με τις φοροεπιδρομές και περικοπές δαπανών και εισοδημάτων, τόσο αυξάνεται ο αριθμός των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ώστε από 30 με 40 δισ. προ 5ετίας να αγγίζουν σήμερα τα 107 δισ.

Μητρόπουλος: Το Ελεγκτικό Συνέδριο έκρινε αντισυνταγματικές ρυθμίσεις του τρίτου μνημονίου

HuffPost Greece | Newsroom | Δημοσιεύθηκε 03.11.2015

Αντισυνταγματικές έκρινε το Ελεγκτικό Συνέδριο σημαντικές ρυθμίσεις που περιλαμ...

Όλοι στον ίδιο κουβά

Αθανάσιος Ασημάκης | Δημοσιεύθηκε 30.10.2016
Αθανάσιος Ασημάκης

Κάπου όμως χαθήκαμε λίγο. Τι σημαίνει μνημόνιο; Σημαίνει αύξηση φόρων; Σημαίνει περικοπή συντάξεων; Σημαίνει απολύσεις; Όχι! Μνημόνιο ή υπόμνημα θεωρείται το έγγραφο, ανάμεσα σε δύο ή περισσότερα μέρη, που βοηθά στη μνήμη μέσω καταγραφής των γεγονότων ή συγκεκριμένων παρατηρήσεων πάνω σε δεδομένο θέμα. Ανατρέχοντας στη Wikipedia ή άλλο λεξικό μπορούμε να βρούμε αναλυτικές πληροφορίες, αλλά πουθενά περικοπές, απολύσεις, μειώσεις μισθών!!!

Ελλάδα: Η πρόκληση της επίτευξης δημοσιονομικής βιωσιμότητας σε συνθήκες οικονομικής ύφεσης

Πλάτων Μονοκρούσος | Δημοσιεύθηκε 30.10.2016
Πλάτων Μονοκρούσος

Παρά την προαναφερθείσα βελτίωση και την εφαρμογή μιας σειράς μέτρων το 2012 για την αναδιάρθρωση του μεγαλύτερου μέρους του ελληνικού δημοσίου χρέους που βρίσκονταν στην κατοχή του ιδιωτικού τομέα, ο λόγος δημοσίου χρέους-ΑΕΠ της χώρας παρουσίασε σημαντική αύξηση, προσεγγίζοντας το 177% του ΑΕΠ στο τέλος του 2014, από 129,8% το 2009. Η εξέλιξη αυτή μπορεί να ερμηνευτεί από τη μεγάλη υφεσιακή επίπτωση των εφαρμοζόμενων μέτρων λιτότητας. Από την άλλη πλευρά, η δημοσιονομική προσαρμογή των τελευταίων ετών σε συνδυασμό με τη μεγάλη αναδιάρθρωση χρέους που έλαβε χώρα το 2012 βελτίωσαν σημαντικά την «εξυπηρετησιμότητά» του.

Στην Αθήνα ο Σταϊνμάιερ: Προσφυγικό και Μνημόνιο στην ατζέντα

HuffPost Greece | Newsroom | Δημοσιεύθηκε 29.10.2015

Επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα πραγματοποιεί σήμερα Πέμπτη ο υπουργός Εξωτερικών τη...

Ο εγκλωβισμός των οπαδών της Νέας Δημοκρατίας

Νίκος Γκιώνης | Δημοσιεύθηκε 27.10.2016
Νίκος Γκιώνης

Από την άλλη πλευρά, έρχεσαι εσύ ως Νεοδημοκράτης οπαδός (όχι ψηφοφόρος) και τι λες σε εκείνον που έβγαλε τον ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνηση; Ότι τον κορόιδεψε ο Αλέξης Τσίπρας; Θα σου απαντήσει με μεγάλη ευκολία ότι και εσύ το έκανες στο παρελθόν και όχι μία φορά ή πως εσύ ευθύνεσαι που δεν μπόρεσε να κάνει κάτι ο ΣΥΡΙΖΑ, λόγω της πολιτικής των προηγούμενων ετών. Επίσης, πόσο αντιμνημονιακός μπορεί να είναι ένας οπαδός της Νέας Δημοκρατίας όταν παρακαλά για συμφωνία εν λευκώ από τον Φεβρουάριο, βροντοφωνάζει να υπογραφεί ένα μνημόνιο με κλειστά μάτια τον Μάιο και τον Ιούλιο έρχεται και το ψηφίζει μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ;

Υπάρχει εσωτερική δέσμευση για την εφαρμογή του νέου Μνημονίου;

Πάνος Καζάκος | Δημοσιεύθηκε 27.10.2016
Πάνος Καζάκος

Υπενθυμίζω όμως ότι έχουμε υπογράψει πανηγυρικά ότι:«για την επιτυχία απαιτείται ο ενστερνισμός του προγράμματος μεταρρυθμίσεων από τις Ελληνικές αρχές. Επομένως η κυβέρνηση είναι έτοιμη να λάβει οποιαδήποτε μέτρα ενδέχεται να κριθούν κατάλληλα για τον σκοπό αυτόν, καθώς οι περιστάσεις μεταβάλλονται. Η κυβέρνηση δεσμεύεται να διαβουλεύεται με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό ταμείο για όλες τις ενέργειες που αφορούν την επίτευξη των στόχων του Μνημονίου Συνεννόησης, πριν από την οριστικοποίηση και τη νομική έγκρισή τους».

Οι 1101 του Βαρουφάκη τρολάρουν το ΣΥΡΙΖΑ: Θα καταργήσουμε με ένα νόμο το Μνημόνιο

HuffPost Greece | Newsroom | Δημοσιεύθηκε 27.10.2015

Το τρίτο σποτ της κίνησης των «1101» του Γιάνη Βαρουφάκη κυκλοφόρησε και τρολάρει α...

Αλέξανδρος Κλώσσας

Συσσωρεύονται οι μνημονιακές υποχρεώσεις. Άγνωστο πότε θα εκταμιευθεί η δόση και θα ξεκινήσει η αξιολόγηση

HuffingtonPost.com | Αλέξανδρος Κλώσσας | Δημοσιεύθηκε 26.10.2015

Με ένα «βουνό» ανεκπλήρωτες μνημονιακές υποχρεώσεις βρίσκεται αντιμέτωπη η κυβέ...

Σύνταξη; Πολύ αργά για δάκρυα πλέον

Χρύσανθος Στεφανόπουλος | Δημοσιεύθηκε 24.10.2016
Χρύσανθος Στεφανόπουλος

Κάπου στο 2007, βρίσκομαι στη Νορβηγία και συνομιλώ με φίλο μου Νορβηγό για οικονομικά θέματα. Κάποια στιγμή η κουβέντα πάει στις συντάξεις και του αναφέρω ότι στην Ελλάδα η σύνταξη είναι το 80% του καλύτερου μισθού της τελευταίας πενταετίας πριν την σύνταξη (χρόνια μετά έμαθα ότι σε κάποια ταμεία έφτανε και το 110%). Θυμάμαι να με κοιτάει όλο έκπληξη και να μου λέει θρασύτατα «Αποκλείεται!!». Ενοχλημένος εγώ τον ρωτώ «Εννοείς ότι λέω ψέματα;». «Όχι, απλά μάλλον δεν είσαι αρκετά ενημερωμένος. Αποκλείεται να μπορεί η Ελλάδα να δίνει τέτοιες συντάξεις, όταν η Νορβηγία δεν μπορεί. Εδώ το ποσοστό αναπλήρωσης από το κράτος είναι 40% έως 50% του μέσου μισθού», μου απαντά.

Θα στηρίξουμε τις αναπτυξιακές προσπάθειες όχι όμως και τα υφεσιακά μέτρα του μνημονίου διεμήνυσε η Γεννηματά στον Ολάντ

HuffPost Greece | Newsroom | Δημοσιεύθηκε 23.10.2015

Κατόπιν αιτήματός της η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά συναντήθηκε το πρωί της...

Στην τελική ευθεία η «κούρσα» για τις αλλαγές στη φορολογία

HuffPost Greece | Newsroom | Δημοσιεύθηκε 19.10.2015

Στην τελική ευθεία για τη λήψη των κρίσιμων αποφάσεων σχετικά με τις αλλαγές στη φ...

Είσαι κάτω των 25 και σου μείωσαν το μισθό; Γνωρίζεις ότι είναι παράνομο;

Αναστασία Μήλιου | Δημοσιεύθηκε 19.10.2016
Αναστασία Μήλιου

Η προστασία της νεότητας, που τελεί υπό την προστασία του κράτους (αρθρ. 21 παρ. 3 1), επιβάλλει την ιδιαίτερη μέριμνα του νομοθέτη απέναντι στην κατηγορία των νέων εργαζομένων, που πλήττεται από την οικονομική κρίση και ανεργία, ενώ κανένας λόγος γενικότερου κοινωνικού ή δημόσιου συμφέροντος, την ύπαρξη του οποίου ελέγχουν πάντως τα δικαστήρια, δεν συντρέχει στην περίπτωση αυτή για την επιβολή μέτρων μισθολογικής και άρα και κοινωνικοασφαλιστικής ανισότητας, που υποθετικά, θα μπορούσαν να βελτιώσουν τις δυνατότητες των νέων για εύρεση εργασίας.

Αποστόλου: Θα προτείνουμε ισοδύναμα για το θέμα των αγροτών

HuffPost Greece | Newsroom | Δημοσιεύθηκε 19.10.2015

Η κυβέρνηση θα προτείνει στους δανειστές ισοδύναμα για τα θέματα των αγροτών, δήλ...

«Δεν θα χρειαστούμε δάνειο "γέφυρα", το μνημόνιο σύντομα δεν θα υφίσταται», δηλώνει ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών

HuffPost Greece | Newsroom | Δημοσιεύθηκε 19.10.2015

Τα δημόσια οικονομικά της Κύπρου είναι υπό έλεγχο και το δημόσιο χρέος θα καταγρά...

Υπήρξε ποτέ το ηθικό πλεονέκτημα;

Παύλος Αλεξιάδης | Δημοσιεύθηκε 19.10.2016
Παύλος Αλεξιάδης

Εκείνη την χρόνια ήταν, όπως αποκαλύφθηκε, ο τότε βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και νυν υπουργός οικονομίας κ. Γ.Σταθάκης που ξέχασε να δηλώσει ένα εκατομμύριο ευρώ στο πόθεν έσχες του. Δεν μας κάνει εντύπωση η απόκρυψη, άμα έχεις τόσα λεφτά θα θες να τα κρύψεις από την εφορία. Αλλά το ένα εκατομμύριο δεν είναι ποσό που ξεχνιέται και δεν χωνεύεται εύκολα. Όπως και εκείνο το ένα εκατομμύριο που είχε πάρει σαν αποζημίωση συνταξιοδότησης ο Δ. Τσουκάλας ως πρώην πρόεδρος της ΟΤΟΕ το 2013. Ακόμα και οι υπουργικές εργολαβίες του κ. Φλαμπουράρη δεν χωνεύονται.

Στο ΦΕΚ ο νέος κώδικας για τα «κόκκινα δάνεια». Είναι προαπαιτούμενο για την επιτυχή αξιολόγηση

HuffPost Greece | Newsroom | Δημοσιεύθηκε 17.10.2015

Στο Φύλλο της Κυβερνήσεως δημοσιεύθηκε ο τροποποιημένος Κώδικας Δεοντολογίας γι...

Γιατί απέτυχαν τα μνημόνια

Δημήτριος Γκιόκας | Δημοσιεύθηκε 15.10.2016
Δημήτριος Γκιόκας

Δε δόθηκε βάρος στην ενίσχυση της παραγωγής, της καινοτομίας και των εξαγωγών. Επίσης, δεν καλλιεργήθηκε φιλικό επενδυτικό περιβάλλον που θα προσέλκυε επενδύσεις και θα δημιουργούσε θέσεις εργασίας. Παρά την εσωτερική υποτίμηση που έλαβε χώρα από το 2010 και έπειτα, η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας όχι απλά δε βελτιώθηκε, αλλά επιπλέον η Ελλάδα κατρακύλησε από την 71η θέση της παγκόσμιας κατάταξης που κατείχε το 2009 στην 81η σήμερα.