Ομογένεια

Καμμένος: Αχτίδα φωτός το επενδυτικό ενδιαφέρον Ελληνοαμερικανών επιχειρηματιών και αμερικανικών εταιρειών

HuffPost Greece | Newsroom | Δημοσιεύθηκε 15.10.2017

«Ξεκίνησε η επίσκεψη του πρωθυπουργού, από εδώ από το Σικάγο, από μια πολιτεία του ...

Η συνέχεια των επαφών Τσίπρα στο Σικάγο και το «greek comeback»

HuffPost Greece | Νewsroom | Δημοσιεύθηκε 15.10.2017

Συνέχεια των επαφών με ανώτερους Αμερικανούς αξιωματούχους, Ελληνοαμερικανούς ε...

Ο Τσίπρας στην Αμερική: οι επιδιώξεις, οι συναντήσεις και η ατζέντα που θέτουν Ελλάδα και ΗΠΑ

HuffPost Greece | Newsroom | Δημοσιεύθηκε 13.10.2017

Το επίσημο ταξίδι του Αλέξη Τσίπρα στις ΗΠΑ και η συνάντηση του με τον Αμερικανό π...

Ο Φθινοπωρινός πόνος της Κωνσταντινούπολης

Γεωργία Γλεούδη | Δημοσιεύθηκε 11.09.2017
Γεωργία Γλεούδη

Η κυβέρνηση έβγαλε τα τανκς πολύ αργά έτσι ώστε να σταματήσει την καταστροφή η οποία είχε ήδη ολοκληρωθεί. Κήρυξε την πόλη σε κατάσταση συναγερμού αλλά το κακό είχε ήδη γίνει. Την επόμενη κιόλας μέρα ο Μεντερές θα κατηγορήσει τους κομμουνιστές για τα Σεπτεμβριανά. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του στις 7 Σεπτεμβρίου 1955 «οργάνωσαν κίνημα για την ανατροπή του αστικού καθεστώτος στην Τουρκία». Οι συλλήψεις γνωστών Τούρκων της αριστεράς όπως του Aziz Nesin και του Νazim Hikmet ήρθαν ως επιστέγασμα των δηλώσεων του πρωθυπουργού. Λίγα χρόνια αργότερα, το 1960, ο Μεντερές και τα υπόλοιπα ανώτατα στελέχη του Δημοκρατικού Κόμματος θα τεθούν υπό στρατιωτική δίκη για αυθαιρεσίες.

Ο ρόλος της Ομογένειας στην Ελλάδα της επόμενης ημέρας

Σπύρος Λίτσας | Δημοσιεύθηκε 26.07.2017
Σπύρος Λίτσας

Για λόγους που έχουν να κάνουν με μια μολιερικού τύπου εσωτερική ανασφάλεια ώστε τάχα να μη χαθεί ο έλεγχος των εξελίξεων, η Αθήνα διαχρονικά απέτυχε να χρησιμοποιήσει δημιουργικά υπέρ αυτής το μεγάλο όπλο της Ομογένειας. Χιλιάδες πολίτες με ελληνικές ρίζες που οι ίδιοι αναγνωρίζουν και τιμούν σε κάθε ευκαιρία την προέλευσή τους, αποτελούν προβεβλημένα μέλη των σημερινών πατρίδων τους - κορυφαίων κρατών του δυτικού κόσμου όπως για παράδειγμα οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Αυστραλία, η Γερμανία κ.α. Κι όμως αυτό το τεράστιο δυναμικό δεν αξιοποιήθηκε ποτέ όπως θα έπρεπε γιατί πολύ απλά η Αθήνα έβλεπε τους ομογενείς ως δεξαμενές χρημάτων και τίποτε περισσότερο.

Η ένταση και η κρίση στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις, «χρυσή ευκαιρία» για την Ομογένεια στις ΗΠΑ

Αλέξανδρος Στεφανόπουλος | Δημοσιεύθηκε 28.05.2017
Αλέξανδρος Στεφανόπουλος

Εν τούτοις, όσα έχουν προηγηθεί το τελευταίο διάστημα, δημιουργώντας ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα μεταξύ ΗΠΑ - Τουρκίας, ξεπερνώντας το απλό διπλωματικό επεισόδιο, αποτελούν μια ακόμα αιτία, παράλληλα με τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό αλλά και την επικρατούσα (με άγνωστη κατάληξη) ένταση στο Αιγαίο, και είναι μια πρώτης τάξεως «χρυσή ευκαιρία» για επανεκκίνηση και ουσιαστική επαναδραστηριοποίηση της Ελληνοκυπριακής ομάδος στην Ουάσιγκτον.

Τζάστιν Τρουντό: Ο πολιτισμός ενός πρωθυπουργού

Ιουστίνη Φραγκούλη-Αργύρη | Δημοσιεύθηκε 29.03.2017
Ιουστίνη Φραγκούλη-Αργύρη

Όταν ο Τζάστιν Τρουντό πήρε το λόγο δεν μίλησε με την έπαρση του πρωθυπουργού της χώρας, μα με την ταπεινότητα του βουλευτή που εκλέγεται στην περιοχή Papineau και η οποία μετράει ακόμη και σήμερα 7000 έλληνες ψηφοφόρους. Τόνισε ότι δέχθηκε να γίνει μέγας τελετάρχης της Εθνικής παρέλασης για να γιορτάσει με τους Έλληνες το γεγονός ότι τον εκλέγουν εδώ και μια δεκαετία ομοσπονδιακό βουλευτή στην περιοχή τους.

Η επιζήμια για την ελληνική ομογένεια επίσκεψη Τσίπρα στην Ουκρανία

Ανδρέας Μπανούτσος | Δημοσιεύθηκε 13.02.2017
Ανδρέας Μπανούτσος

Δυστυχώς όμως για την ελληνική ομογένεια της Ουκρανίας η επίσκεψη Τσίπρα, παρά τις διακηρύξεις και την ρητορική υποστήριξη του ίδιου του πρωθυπουργού, το μόνο που κατάφερε να κάνει είναι να νομιμοποιήσει τη διεφθαρμένη κυβέρνηση του Κίεβου, η οποία προωθεί νομοθεσία για τον περιορισμό των γλωσσικών ελευθεριών των εθνικών μειονοτήτων, συμπεριλαμβανομένης της ελληνικής μειονότητας. Πριν από μερικούς μήνες μάλιστα και συγκεκριμένα τον Νοέμβριο του 2016, το Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο συζήτησε το θέμα των παραβιάσεων των ανθρώπινων δικαιωμάτων των μειονοτήτων στην Ουκρανία, ενώ αντίστοιχες αναφορές έχουν γίνει και από μη κυβερνητικές οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Περί Ελλήνων επιστημόνων και άλλων επιτυχημένων δυνάμεων του εξωτερικού

Κωνσταντίνος Δροσάτος | Δημοσιεύθηκε 07.02.2017
Κωνσταντίνος Δροσάτος

Η Ιρλανδία αντιμετώπισε το 2010 το ενδεχόμενο οικονομικής κατάρρευσης λόγω της τραπεζικής κρίσης του 2008. Σε αντίστοιχη πρακτική με την Ελλάδα και άλλες χώρες, υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση σαν βάση για την εκπόνηση ολοκληρωμένου σχεδίου για τη διάσωσή της. Στην αρχή αυτής της κρίσης ομογενείς Ιρλανδοί δημιούργησαν μία συμβουλευτική ομάδα 500 ανθρώπων υψηλού επιστημονικού βεληνεκούς και σημαντικών θέσεων σε πανεπιστήμια αλλά και σε μεγάλες εταιρείες. Η ομάδα αυτή συνεργάστηκε αθόρυβα και αφιλοκερδώς με την κυβέρνηση της Ιρλανδίας για την αντιμετώπιση της κρίσης που οδήγησε στην επιτυχή έξοδο από τον ελεγχόμενο από τους θεσμούς μηχανισμό δανεισμού το 2015.

Ο ελληνισμός της Β. Ηπείρου εκπέμπει SOS

Κωνσταντία Νάτσιου | Δημοσιεύθηκε 12.11.2017
Κωνσταντία Νάτσιου

Το 2009 η Ελλάδα υπέγραψε με την Αλβανία τη «Συμφωνία για την οριοθέτηση της Υφαλοκρηπίδας και άλλων θαλασσίων Ζωνών», με την οποία οριοθετήθηκαν τα εκατέρωθεν χωρικά ύδατα. Το 2010, η νεοσυσταθείσα τότε αλβανική κυβέρνηση, με πρωθυπουργό τον Edi Rama, θεώρησε πως η παραπάνω συμφωνία είναι ετεροβαρής υπέρ της Ελλάδος και, την έκρινε αντισυνταγματική και φυσικά ανεφάρμοστη. Ανεφάρμοστη παραμένει και η συμφωνία για τα στρατιωτικά νεκροταφεία, προκειμένου να ταφούν επιτέλους οι Έλληνες πεσόντες.

Σε σχολείο της ομογένειας στην Αστόρια της Νέας Υόρκης ο πρωθυπουργός

HuffPost Greece | Newsroom | Δημοσιεύθηκε 22.09.2016

Σχολείο της ομογένειας στην Αστόρια της Νέας Υόρκης επισκέφθηκε ο πρωθυπουργός, Α...

Η ομογένεια της Αμερικής σήμερα

Αλέξανδρος Στεφανόπουλος | Δημοσιεύθηκε 14.07.2017
Αλέξανδρος Στεφανόπουλος

Σημασία έχει ότι αυτό το παραμύθι δεν είχε happy and... και πλέον όλοι έχουν εξαναγκαστεί να προσγειωθούν στην ανώμαλη -έτσι και αλλιώς- σκληρή πραγματικότητα! Η οργανωμένη ομογένεια δεν υφίσταται! O Ελληνισμός της Διασποράς, και εν προκειμένω εκείνος της Αμερικής, πρέπει πρώτα να βρει τρόπους να επιβιώσει. Να έχει πολιτιστική και πολιτισμική και κυρίως θρησκευτική συνέχεια. Στα ήθη. Τις παραδόσεις. Τα έθιμα. Κυρίως τη γλώσσα που χάνεται από γενιά σε γενιά... ήδη διανύουμε την τέταρτη προς πέμπτη γενιά, στα περίπου 200 χρόνια ενεργούς ιστορικής παρουσίας των Ελλήνων στην Αμερική και η ελληνική γλώσσα χάνεται.

«Χώρα Ελλάδα μας γλυκιά». Το τραγούδι και το μήνυμα μαθητών της ομογένειας στην μακρινή τους πατρίδα

HuffPost Greece | Κατερίνα Πρίφτη | Δημοσιεύθηκε 07.06.2016

«Χώρα Ελλάδα μας γλυκιά»...Αυτός είναι ο τίτλος του τραγουδιού τους στίχους του οπ...

Moscow Road: Μια ελληνική γωνία στην καρδιά του Λονδίνου

The Greek Foundation | Δημοσιεύθηκε 02.05.2017
The Greek Foundation

Ταυτόχρονα όμως, η «παλιά Ελλάδα» διατηρεί τον χαρακτήρα της στην πόλη, με χαρακτηριστικό σημείο αναφοράς την οδό Moscow, που βρίσκεται λίγα λεπτά από το Hyde Park, στην καρδιά του Bayswater. Ένα από τα πρώτα καταστήματα που συναντάει κάποιος καθώς προσεγγίζει την οδό από την Queensway Street είναι το εστιατόριο «Santorini». Σερβίροντας παραδοσιακά ελληνικά πιάτα, μας μεταφέρει μερικές δεκαετίες πίσω στο χρόνο, με τον κυρίως χώρο του να χαρακτηρίζεται από ένα ντεκόρ αισθητικής του '70.

Εθνική αναγκαιότητα η παροχή δικαιώματος ψήφου στον Απόδημο Ελληνισμό

Ελίζα Βόζεμπεργκ | Δημοσιεύθηκε 09.04.2017
Ελίζα Βόζεμπεργκ

Η παροχή δικαιώματος ψήφου στην ελληνική ομογένεια αποτελεί εύλογο και πάγιο αίτημα των αποδήμων αδελφών μας, καθώς μέσα από τη συμμετοχή τους στις εθνικές εκλογές επιθυμούν να διατηρήσουν και να ενισχύσουν τους δεσμούς τους με την πατρίδα. Είναι προφανές ότι ελάχιστοι εξ αυτών έχουν τη δυνατότητα φυσικής παρουσίας στον τόπο άσκησης του εκλογικού τους δικαιώματος την ημέρα των εθνικών εκλογών, καθώς η απόσταση, τα έξοδα μετακίνησης και οι επαγγελματικές τους υποχρεώσεις την καθιστούν απαγορευτική.

Οι Έλληνες και Κύπριοι ομογενείς που δραστηριοποιούνται στις Αμερικανικές εκλογές

HuffPost Greece | Newsroom | Δημοσιεύθηκε 05.04.2016

Και σε αυτές τις αμερικανικές εκλογές, το Ελληνικό και Κυπριακό στοιχείο, αν και ...

Αλλαγή εκλογικού νόμου – Αλλαγή εποχής

Νίκος Μηλαπίδης | Δημοσιεύθηκε 04.12.2016
Νίκος Μηλαπίδης

Δικαίωμα ψήφου έχουν οι Έλληνες, που διαμένουν στο εξωτερικό, που έχουν την ελληνική ιθαγένεια, έχουν το δικαίωμα του εκλέγειν και είναι εγγεγραμμένοι σε ειδικούς εκλογικούς καταλόγους, που συντάσσονται από το Υπουργείο Εσωτερικών σε συνεργασία με τις Πρεσβευτικές και Προξενικές Αρχές. Το δικαίωμα αυτό αποκτά ιδιαίτερη σημασία σήμερα, που εκατοντάδες χιλιάδες νέοι άνθρωποι έχουν μεταναστεύσει κατά τη διάρκεια της κρίσης και ουσιαστικά στερούνται του δικαιώματος να έχουν λόγο για τις εξελίξεις στη χώρα.

Yiayia Nitsa: Η αγαπημένη viral γιαγιά από την Αυστραλία

Μαρία Άννα Τανάγια | Δημοσιεύθηκε 28.11.2016
Μαρία Άννα Τανάγια

Παντρεύτηκα το 1963 με προξενιό. Πήρα έναν άνδρα, ο Θεός να τον κάνει άνδρα. Τέλος πάντων, ήταν το τυχερό μου. Ταλαιπωρήθηκα πολύ με τον συγκεκριμένο άνθρωπο. Πολύ αλκοόλ, ενδοοικογενειακή βία. Στο τέλος, δεν τον άντεξα. Μια φορά με χτύπησε τόσο δυνατά στο πρόσωπο. Τα μωρά μου έκλαιγαν, άνοιξε την πόρτα κι έφυγε. Ήταν πάρα πολύ δύσκολα χρόνια. Έφυγε αυτός, με άφησε με τέσσερα μικρά παιδιά (ηλικίας 2,4, 6 και 8). Με τη βοήθεια του Θεού τα μεγάλωσα και είναι και καλά παιδιά.

Τσίπρας σε επιχειρηματίες της ομογένειας: Είναι ώρα να επενδύσετε, η πατρίδα σας χρειάζεται

HuffPost Greece | Newsroom | Δημοσιεύθηκε 01.10.2015

Ανοιχτή πρόσκληση για επενδύσεις στην Ελλάδα απηύθυνε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την 3...

Τσίπρας: Στην Ουάσιγκτον βρήκαμε πολύ πιο ευήκοα ώτα απ' ότι στις Βρυξέλλες

HuffPost Greece | Newsroom | Δημοσιεύθηκε 30.09.2015

«Στην Ουάσιγκτον η ελληνική κυβέρνηση βρήκε πολύ πιο ευήκοα ώτα απ' ότι στις Βρυξέ...

ΗΠΑ: Η αστυνομία ψάχνει ύποπτο για κτηνώδη δολοφονία οικογένειας ομογενούς

HuffPost Greece | Κώστας Μαυραγάνης | Δημοσιεύθηκε 21.05.2015

Στα ίχνη υπόπτου για την κτηνώδη δολοφονία του ομογενούς Σάββα Σαββόπουλου, της σ...

Ο Ομπάμα εξήρε το ρόλο της ελληνικής ομογένειας στις ΗΠΑ

HuffPost Greece | Newsroom | Δημοσιεύθηκε 17.04.2015

Ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, παρουσία και του αντιπροέδρου Τζον Μπάιντεν ...

Οι Έλληνες για την Ελλάδα – Η Ιστορία της Ελληνικής Πρωτοβουλίας

The Hellenic Inititative | Δημοσιεύθηκε 10.06.2015
The Hellenic Inititative

Η σπίθα που δημιούργησε την Ελληνική Πρωτοβουλία ήταν απλή και δεν ήταν άλλη από την υποχρέωση και ευθύνη που νιώσαμε να βοηθήσουμε την Ελλάδα σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες. Όταν φύγαμε από αυτή τη χώρα με τους παππούδες και τους πατεράδες μας να μας κρατούν το χέρι, όλοι μας πήραμε κάτι κοινό μαζί μας, είτε καταγόμασταν από μια μεγάλη πόλη είτε από το μικρότερο χωριό.

Τα πρώτα 100 χρόνια του «Εθνικού Κήρυκα»

HuffPost Greece | Κώστας Μαυραγάνης | Δημοσιεύθηκε 02.04.2015

Τα 100 χρόνια κυκλοφορίας του κλείνει σήμερα, Πέμπτη 2 Απριλίου, ο «Εθνικός Κήρυξ»- η...

«Speak Greek in March». Πρωτοβουλία ομογενών στην Αυστραλία

HuffPost Greece | Δημοσιεύθηκε 20.01.2015

Σάρκα και οστά παίρνει η πρωτοβουλία, ο προσεχής Μάρτιος να καθιερωθεί ο μήνας που...