plethesmos

Σήμερα το 23,5% του πληθυσμού στην χώρα είναι άνω των 65 ετών. Σε 26 χρόνια τα πράγματα θα είναι πολύ χειρότερα - Οι τρεις χώρες με την θλιβερή πρωτιά το 2050.
Ο πληθυσμός μειώθηκε κατά 2,08 εκατ το 2023 σε σχέση με το 2022 με την Κίνα να έχει σήμερα 1,41 δισ, κατοίκους, τον μικρότερο αριθμό από το 1960.
Στις αρχές του 2024, αναμένονται 4,3 γεννήσεις και δύο θάνατοι παγκοσμίως κάθε δευτερόλεπτο - Μείωση του πληθτσμού στην Ελλάδα.
Πόσα παιδιά πρέπει να κάνει μια γυναίκα για να μπορέσει να επιτευχθεί η ανανέωση μιας γενιάς (και πόσο μακριά από τον στόχο είναι οι ευρωπαϊκές χώρες).
Η μεγαλύτερη μετά το 1991. Ο πληθυσμός της Ουκρανίας αναμενόταν ούτως ή άλλως να μειωθεί κατά 50% έως το 2050 αφού έχει έναν από τους χαμηλότερους ρυθμούς γεννήσεων στον πλανήτη.
Πού οφείλεται αυτή η μεταβολή και τι μέτρα σκοπεύει να λάβει η κυβέρνηση για να ανατρέψει τον ρυθμό της πληθυσμιακής μείωσης.
Ο πληθυσμός της Κίνας μειώθηκε πέρυσι για πρώτη φορά από το 1961.
Μια νέα μελέτη ανατρέπει τις έως τώρα ζοφερές εκτιμήσεις περί δραματικής αύξησης του παγκόσμιου πληθυσμού αλλά υπάρχει και μια παγίδα.
Σύμφωνα με μελέτη του Εργαστηρίου Δημογραφικών και Κοινωνικών Αναλύσεων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, που διενεργήθηκε από τον κ. Βύρωνα Κοτζαμάνη.
Το τρελό σύστημα απογραφής, το ακόμη πιο εξωφρενικό κόστος για τη διενέργειά της και οι καταγγελίες για σκόπιμες καθυστερήσεις.