δημοκρατία

Δημοκρατία χωρίς ανεξάρτητη Δικαιοσύνη;

Γιάννης Πανούσης | Δημοσιεύθηκε 28.03.2017
Γιάννης Πανούσης

Η ποινικοποίηση της [πολιτικής] ζωής σίγουρα εκφράζει μία νοσηρότητα, τουλάχιστον στην ατμόσφαιρα, αν όχι και στις σχέσεις. Παρά ταύτα η ποινική αξιολόγηση και ο καταλογισμός ευθυνών σε κυβερνητικά/δημόσια πρόσωπα πρέπει να επαφίεται στο δικαστή κι όχι στην πλειοψηφία της Βουλής. Έχει κανείς την αίσθηση ότι, ιστορικά, οι κομματικά υπάκουοι «συγκαλύπτονται» όσο είναι χρήσιμοι και μόνο μερικοί «αποκαλύπτονται», αφού έχει χαθεί η επιρροή τους ή έχει χάσει την εξουσία το κόμμα τους.

Τι είναι το Ελληνικό Ινστιτούτο Πολιτιστικής Διπλωματίας και γιατί ιδρύθηκε

Πέτρος Καψάσκης | Δημοσιεύθηκε 27.03.2017
Πέτρος Καψάσκης

Με την Πολιτιστική Διπλωματία, η εξωτερική πολιτική μιας χώρας δεν εξετάζεται μέσα από την ανώδυνη αφήγηση των ιστορικών γεγονότων αντιθέτως, ενδιαφέρει ζωτικά η αποκωδικοποίηση των νοημάτων και των συμβόλων που βρίσκονται μέσα σε αυτά. Η προσπάθεια αυτή αποκτά για πρώτη φορά σάρκα και οστά, μέσα απ' την ίδρυση του Ελληνικού Ινστιτούτου Πολιτιστικής Διπλωματίας. Μια ομάδα νέων επιστημόνων, διαπνεόμενη από κοινό όραμα, επιχειρεί την αναβάθμιση του πολιτιστικού χαρακτήρα της χώρας μας με την υποστήριξη αναγνωρισμένων προσωπικοτήτων απ' το χώρο των Επιστημών, των Τεχνών, της Διπλωματίας και της Άμυνας.

Ο Τσαβούσογλου αψηφά το Βερολινο. Έκανε προεκλογική συγκέντρωση στο Αμβούργο και κήρυγμα στη Γερμανία

HuffPost Greece | Κατερίνα Πρίφτη | Δημοσιεύθηκε 08.03.2017

Τι κι αν η μια μετά την άλλη οι δήμοι στη Γερμανία εμποδίζουν τη διοργάνωση συγκεν...

Μια μέρα μόνο

Αντώνης Καλής | Δημοσιεύθηκε 21.02.2017
Αντώνης Καλής

Σκεφτείτε το εξής απλό παράδειγμα: Να αφιερώναμε ο καθένας μία μέρα μόνο κάθε χρόνο για να ελέγχουμε ή να διαμορφώνουμε μια απόφαση. Μία μέρα μόνο στις 365. Πώς; Μα με τον ίδιο τρόπο που ήδη εδώ και αιώνες καλούμαστε να συμμετέχουμε σε σημαντικές αποφάσεις της μίας από τις τρεις εξουσίες: ήδη από τον 12ο αιώνα στον δυτικό κόσμο η δικαστική εξουσία καλεί απλούς πολίτες να αποφασίσουν για πολύπλοκα νομικά θέματα. Είναι τα γνωστά σε όλους μας σώματα ενόρκων. Γιατί να μην εφαρμόζαμε την ίδια μέθοδο και για τις υπόλοιπες εξουσίες;

Αυτός ο χάρτης που δείχνει την κατάσταση της δημοκρατίας στον κόσμο θα σας εκπλήξει

HuffPost Greece | Newsroom | Δημοσιεύθηκε 19.02.2017

Ο Δείκτης Δημοκρατικότητας είναι ένας δείκτης που καταρτίζεται από την Intelligence Unit ...

Αναγέννηση των λεόντων

Σταύρος Καλεντερίδης | Δημοσιεύθηκε 05.02.2017
Σταύρος Καλεντερίδης

Η γενέτειρα της δημοκρατίας χρειάζεται να ξαναζήσει. Τα μνημεία της πρέπει να αναστηλωθούν έτσι ώστε να μπορέσει ξανά η ανθρωπότητα να εμπνευσθεί από το όραμα για ελευθερία και δημοκρατία. Φανταστείτε μια Αγορά ανοιχτή και πάλι στους πολίτες, ζωντανή με θεατρικές παραστάσεις, πολιτικές συναντήσεις, μουσική, ακαδημαϊκές διαλέξεις και συνέδρια, καλώντας πολίτες από όλο τον κόσμο να συμμετάσχουν σε εκδηλώσεις που προωθούν τα δημοκρατικά ιδεώδη. Φανταστείτε ένα ακαδημαϊκό κέντρο δημοκρατικών σπουδών και ένα ερευνητικό ινστιτούτο προώθησης και εξέλιξης της δημοκρατίας.

Economist: Γιατί η νόμιμη ηλικία για να ψηφίζει κάποιος πρέπει να είναι τα 16

HuffPost Greece | Newsroom | Δημοσιεύθηκε 04.02.2017

Οι νεαροί ψηφοφόροι είναι απογοητευμένοι όσον αφορά τη διεξαγωγή εκλογών, διαπισ...

Σε τεταμένο κλίμα η συνάντηση Μέρκελ με Ερντογάν

HuffPost Greece | Newsroom | Δημοσιεύθηκε 02.02.2017

«Παγωμένο» μπορεί να χαρακτηριστεί το κλίμα που επικράτησε στη συνάντηση που είχ...

Από το Νταβός στο Κολωνάκι, είναι αργά για διαπιστώσεις

Νίκος Άγουρος | Δημοσιεύθηκε 30.01.2017
Νίκος Άγουρος

Η αλήθεια, μπορεί να μην είναι μια, είναι σίγουρα απλούστερη: πρέπει να σταματήσουμε να περιμένουμε από την νωθρή ελίτ να μας εγχειρήσει το επόμενο μεγάλο αφήγημα εξόδου από την κρίση. Για την ακρίβεια, πρέπει να σταματήσουμε να ψάχνουμε το μεγάλο αφήγημα για να εξηγήσουμε όσα έγιναν και συμβαίνουν στην Ελλάδα. Δεν υπάρχει κανένα μεγάλο αφήγημα. Το μοναδικό αφήγημα είναι ότι (σχεδόν) όλοι -εφτά χρόνια μετά την έναρξη αυτής της θλιβερής εποχής- είμαστε πιο φτωχοί, πιο μίζεροι και πιο αδρανείς. Με σχεδόν ελάχιστες επιλογές. Κανένα μεγάλο αφήγημα δεν μας κατέστρεψε και κανένα μεγάλο αφήγημα δεν θα μας σώσει.

Δέκα αρετές, δέκα μιζέριες

Ιωάννης Ιωαννίδης | Δημοσιεύθηκε 24.01.2017
Ιωάννης Ιωαννίδης

Ανταγωνιστικοί: Άμιλλα. Ψάχνω να βρω πότε άκουσα τελευταία αυτήν την λέξη στην Ελλάδα. Πάει καιρός. Ευγενής άμιλλα. Για φαντάσου. Οι λέξεις αυτές φαίνονται σαν να προέρχονται από χαμένη προϊστορική διάλεκτο, απόμακρη κι ακατανόητη σαν τον δίσκο της Φαιστού. Τι έγινε η ευγενής άμιλλα; Φθόνος και έριδα. Όσο ένας λαός κουρνιάζει σε μπουντρούμι ανελευθερίας, η ξοδεμένη ανάσα στον κλειστό χώρο μαζεύει όλο και μεγαλύτερη συγκέντρωση φθόνου. Είναι σαν το διοξείδιο του άνθρακα σε ερμητικά κλειστό κελί. Μαζεύεται, μαζεύεται, μέχρι που σκας.

Για τον βαθύ λαϊκισμό του «αντιλαϊκισμού»

Σωτήρης Μητραλέξης | Δημοσιεύθηκε 16.01.2017
Σωτήρης Μητραλέξης

Κάθε φορά που ο «λαϊκισμός» του αντιπάλου καθίσταται αντικείμενο επίκλησης, κατ' ουσίαν εκδιπλώνεται υπορρήτως η εξής αφήγηση: η θέση του αντιπάλου είναι «λαϊκιστική» διότι χαϊδεύει αφτιά, βασίζεται σε ψεύδη ή μισές αλήθειες και αποκρύβει τα δεδομένα, δομείται πάνω σε μια διαστρέβλωση της πραγματικότητας. Αυτό που καθιστά την θέση ή την συμπεριφορά του αντιπάλου «λαϊκιστική» είναι ακριβώς το γεγονός πως αρνείται την αδιαμφισβήτητη αλήθεια της δικής μου πολιτικής πρότασης--δηλαδή, την «πραγματικότητα». Η πολιτική μου θέση δεν είναι μία από τις πολλές ενδεχόμενες πολιτικές θέσεις, την οποία εγώ προκρίνω έναντι των υπολοίπων, δεν είναι ένα «δέον γενέσθαι» ανάμεσα σε άλλα αντιπροτεινόμενα.

Κίνημα #PHILOTIMO: Διαδίδοντας το «Φιλότιμο» ως τη νέα διεθνή λέξη του 2017

Μάνος Χατζημαλωνάς | Δημοσιεύθηκε 13.01.2017
Μάνος Χατζημαλωνάς

Πιστεύουμε ότι το κλίμα σήμερα στην Ελλάδα και τον κόσμο ευνοεί για να ξεκινήσει ένας διάλογος γύρω από το τι είναι καλό και ωφέλιμο για την κοινωνία και την ανθρωπότητα, και τι όχι. Είναι ίσως η κρισιμότερη στιγμή για να εισαγάγουμε τη λέξη #PHILOTIMO στον κόσμο ως το αντίδοτο απέναντι σε λέξεις όπως την Μετά-Αλήθεια, την Ξενοφοβία και την ιδέα ενός Σουρεαλιστικού κόσμου (έννοιες που διακρίθηκαν στα διεθνή λεξικά το 2016). Αποστολή μας να κάνουμε το πρώτο βήμα ανάδειξης της λέξης παγκοσμίως με την εισαγωγή της στα διεθνή λεξικά (ενδεχομένως ακριβώς κάτω από τη λέξη «Φιλοσοφία»), παρακινώντας ένα διεθνές κίνημα ανάδειξής της ως μία από τις νέες λέξεις του 2017!

Κι αν οι δήμαρχοι κυβερνούσαν τον κόσμο;

Στέλλα Κυβέλου | Δημοσιεύθηκε 11.01.2017
Στέλλα Κυβέλου

Σε μια εποχή μάλιστα που τα έθνη-κράτη είναι περισσότερο ελλειματικά από ποτέ, που οι εθνικές αρχές αγκυρωμένες πάνω στη μονοκαλλιέργειά τους και περιχαρακωμένες στα σύνορα τους τείνουν περισσότερο προς συγκρούσεις παρά προς συνεργασίες και εταιρικότητες (το βλέπουμε αυτό πολύ έντονα στην Ευρωπαική κρίση που αποτελεί πρωταρχικά κρίση εθνών-κρατών) οι πόλεις είναι αυτές που αντιμετωπίζουν καλύτερα τις παγκόσμιες προκλήσεις στα ζητήματα που αφορούν στο περιβάλλον, στη μετανάστευση και στην πολιτική ασύλου, στο εμπόριο, στην υγεία, στην εγκληματικότητα και στην τρομοκρατία, στην επιχειρηματικότητα και στην εκπαίδευση.

Η πανούκλα σήμερα

Γιώργος Κίσσας | Δημοσιεύθηκε 05.01.2017
Γιώργος Κίσσας

Το 1947, ο Αλμπέρ Καμύ εκδίδει το σημαντικότερο -ίσως- λογοτεχνικό του έργο με τον τίτλο «Η Πανούκλα». Το θέμα του βιβλίου είναι μία σαφής αλληγορία για τον όλεθρο του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και αποτελεί ένα μανιφέστο ανθρωπισμού, στο οποίο ο συγγραφέας καταγράφει και επισημαίνει τις συνέπειες της εξορίας και του χωρισμού στον άνθρωπο και την κοινωνία του. «Η Πανούκλα», ωστόσο, σήμερα μοιάζει σαν καταγραφή του δικού μας μέλλοντος, δεδομένης της ομοιότητας των κοινωνικών και πολιτικών συνθηκών της εποχής πριν τον πόλεμο και της δικής μας.

Η «Οικία», μία από τις «μαύρες» φυλακές της Κίνας, όπως την περιγράφει ένας πρώην πολιτικός κρατούμενος

HuffPost Greece | Newsroom | Δημοσιεύθηκε 03.01.2017

Τις δυσάρεστες εμπειρίες του από την κράτησή του σε μία από τις «μαύρες φυλακές» τ...

Της Γης οι Κολασμένοι επιστρέφουν;

Κώστας Βεργόπουλος | Δημοσιεύθηκε 28.12.2016
Κώστας Βεργόπουλος

Το ζήτημα που πράγματι τίθεται με τις τρεις πρόσφατες λαϊκές ετυμηγορίες δεν είναι τόσο η αποπομπή των ελίτ από την εξουσία, όσο κυρίως η αλλαγή πλεύσης. Εάν η παγκοσμιοποίηση αποτελεί κάποιον αξεπέραστο ορίζοντα, τα Κράτη Έθνη και τα δημοκρατικά συστήματα δεν ειναι λιγότερο αξεπέραστα, καθότι τα τελευταία αποτελούν τους αναγκαστικούς και απαρακάμπτους πυλώνες, άνευ των οποίων κανένα παγκόσμιο σύστημα δεν εξασφαλίζει την σταθεροποίηση του. Αυτή η στοιχειώδης διαπίστωση δεν αποδυναμώνει τα δημοκρατικά συστήματα, αλλά αντιθέτως τα ενισχύει απέναντι στις επερχόμενες υποχρεώσεις τους.

Η αυτοχειρία μιας εική και ως έτυχεν «επίλυσης» του Κυπριακού

Χρήστος Ζιώγας | Δημοσιεύθηκε 06.12.2016
Χρήστος Ζιώγας

Διαβάζοντας το βιβλίο: «Το στρατηγικό Βάθος. Η διεθνής θέση της Τουρκίας» του καθηγητού, πρώην υπουργού εξωτερικών και πρωθυπουργού της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, γίνεται αμέσως κατανοητός, ο τρόπος που προσεγγίζει η κυρίαρχη τουρκική πολιτική ελίτ το κυπριακό ζήτημα. Αφού αναλύει την γεωπολιτική σπουδαιότητα της Μεγαλονήσου καταλήγει στο συμπέρασμα πως η Κύπρος δεν πληροί τα κριτήρια ώστε να εμπέσει στην κατηγορία των χωρών στις οποίες δύναται να εφαρμοστεί το δόγμα «μηδενικών προβλημάτων», δηλαδή της αποδοχής από τις όμορες χώρες των βασικών στρατηγικών στοχοθεσιών της Άγκυρας, με αντάλλαγμα ειρηνικές διμερείς σχέσεις.

Η πτώση των αξιών της Δημοκρατίας και ο κίνδυνος του Εθνικολαϊκισμού

Άρης Σπηλιωτόπουλος | Δημοσιεύθηκε 02.12.2016
Άρης Σπηλιωτόπουλος

Όταν η άρνηση στην πρόοδο, η οπισθοδρόμηση, η εσωστρέφεια, η δημαγωγία περιβάλλονται με την αμφίεση του «αντισυστημικού» κουστουμιού που προβάλλει το «ηρωικό όχι», τότε το «όχι» κερδίζει έδαφος. Το είδαμε παλαιότερα στην Γαλλία, πρόσφατα στη Βρετανία με το Brexit, στις ΗΠΑ, και φυσικά ανάλογη εμπειρία βιώσαμε και στην Ελλάδα με το αντίστοιχο δημοψήφισμα, άλλο που τουλάχιστον εδώ υπήρξε η έστω και τελευταία στιγμή ανατροπή του αποτελέσματος της συμβουλευτικής ψηφοφορίας που απέτρεψε την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη (και ακολούθως από την Ε.Ε.). Μπορεί να αναλογισθεί κανείς τι θα γίνει μετά το Brexit ή ακόμη τι θα γίνει στο αντίστοιχο δημοψήφισμα στην Ιταλία αν επικρατήσει ο λαϊκισμός;

Το Πρωτάθλημα που μας αξίζει

Κώστας Κωνσταντινίδης | Δημοσιεύθηκε 01.12.2016
Κώστας Κωνσταντινίδης

Ας συλλογιστούμε πόσες φορές επιρρίψαμε τις ευθύνες για όσα συμβαίνουν στα γήπεδα και στον αθλητισμό στους «άλλους», στο κράτος, στην αστυνομία, στους αντιπάλους. Φταίει το κράτος, η αστυνομία, το μνημόνιο, η οικονομική κρίση, για τους μαινόμενους γονείς που φέρνουν τα παιδιά τους στα γήπεδα για να τους διδάξουν το οπαδιλίκι του τσαμπουκά, της ημιμάθειας και του ρατσισμού; Φταίνε οι «άλλοι» για τα καπνογόνα και τις κροτίδες που σημαδεύουν παίκτες και φιλάθλους της αντίπαλης ομάδας; Που γινόμαστε ένα με μία αλλόφρονα μάζα που εκτός γηπέδου μας χωρίζουν θεμελιώδεις, ίσως, αξίες; Φταίει η FIFA για την διακοπή του Πρωταθλήματος;

Δημοψηφίσματα: Η έννοια του δημοκρατικού δικαιώματος και οι νομικοί παράμετροι

Μάριος Νεοκλέους | Δημοσιεύθηκε 21.11.2016
Μάριος Νεοκλέους

Είναι γνωστό πως οι πλείστες σχολές που ασπάζονται τα δημοκρατικά πολιτεύματα θεωρούν τα δημοψηφίσματα, όπως και τις εκλογές ως την υπέρτατη μορφή της δημοκρατίας, καθώς η όποια ευκαιρία του πολίτη/ψηφοφόρου να βρεθεί ενώπιον της κάλπης και να καταθέσει τη γνώμη ή τη βούλησή του είναι ιερό του δικαίωμα και υποχρέωση. Πρέπει όμως να είναι τα δημοψηφίσματα δεσμευτικά, λαμβάνοντας υπόψιν τις διάφορες παραμέτρους που τα περιβάλλουν; Ποιο νομικό έρεισμα έχουν τα δημοψηφίσματα και πόσο νόμιμη είναι η εφαρμογή του αποτελέσματος τους;

Η ελπίδα τελικά ήρθε, αλλά έφυγε

Κάρολος Κων/νος Παπαδάς | Δημοσιεύθηκε 18.11.2016
Κάρολος Κων/νος Παπαδάς

Έπρεπε λοιπόν να έρθει κάποιος ξένος και χαρισματικός ομιλητής, προκειμένου να συνειδητοποιήσουμε για μία ακόμη φορά πόσο λείπει από την σημερινή μας Ελλάδα ένας Ηγέτης. Ένας πολιτικός ο οποίος να συμπαρασύρει και να συγκινεί το ακροατήριο ακόμα και με τις παύσεις του, καθώς δεν έχει νόημα πόσο δυνατά μιλάς, αλλά τι υπάρχει πριν και μετά την τελεία. Στο εξωτερικό, αυτή η έλλειψη έγινε ακόμα πιο αισθητή λόγω και των ιδιαίτερων συναισθηματικών συνδέσμων που έχουμε με την πατρίδα μας. Συνομιλώντας με αρκετούς φίλους εδώ, αισθανθήκαμε ότι χρειαζόμασταν και μας είχε λείψει μία τέτοια ψυχική ανάταση και περηφάνια για την Ελλάδα μας.

Καθημερινά και παράλογα: Ο Τραμπ πρόεδρος

Σταύρος Χριστοδούλου | Δημοσιεύθηκε 17.11.2016
Σταύρος Χριστοδούλου

Η καμπύλη της μπανάνας ορίζει το εάν είναι ή δεν είναι μπανάνα. Το νερό, σύμφωνα με έρευνα του European Food Standards Authority, δεν καταπολεμά την αφυδάτωση, επομένως απαγορεύεται να αναγράφεται στα μπουκαλάκια με το νερό. Δηλαδή, όταν διψάμε, αν πιούμε νερό δεν ξεδιψάμε. Η μαρμελάδα που περιέχει περισσότερο από 60% ζάχαρη δεν είναι μαρμελάδα, ακόμη και αν μοιάζει ή τη γευόμαστε ως τέτοια. Οι ηλεκτρικές σκούπες 1600 watt και πάνω απαγορεύονται. Ειδική διάταξη ανευρίσκεται και για το γογγύλι και το γουλί που είναι διαφορετικά, λέει, πράγματα. Επίσης, επιτρέπεται η βρώση αλόγου, εκτός αν πρωτύτερα το είχαμε ως κατοικίδιο, οπότε και είναι παράνομη πράξη.

Ώρα να τελειώσει η εσωστρέφεια της Κεντροαριστεράς

Νίκος Γκιώνης | Δημοσιεύθηκε 17.11.2016
Νίκος Γκιώνης

Η Κεντροαριστερά στην Ελλάδα της κρίσης πρέπει να είναι από τις περιπτώσεις που έχει απασχολήσει πολύ τα μέσα ενημέρωσης και τον δημόσιο λόγο χωρίς, όμως, την απήχηση που κάποιος θα περίμενε βάσει του σημαντικού ρόλου που διαδραμάτισε το ΠΑΣΟΚ σε όλη της διάρκεια της Γ' Ελληνικής Δημοκρατίας μέχρι το 2010.Πρόκειται για τον πολιτικό χώρο που διασπάστηκε όσο κανείς εν μέσω κρίσης και που ακόμη δεν έχει κατορθώσει να δώσει μία πειστική απάντηση στο πρόβλημά του. Σήμερα, ύστερα από 4 έτη εσωστρέφειας μετά τον εκλογικό «σεισμό» του 2012 και με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να γνωρίζει την πιο γρήγορη και την πιο δραματική απονομιμοποίηση που γνώρισε ποτέ κυβέρνηση στην περίοδο μετά τη Μεταπολίτευση, δείχνει να έχει έρθει το πλήρωμα του χρόνου για την αντεπίθεση της εν λόγω παράταξης.

Δέσποινα Τριβόλη

«Ζήτω η Ελλάς»: Αυτά είναι τα 24 σημεία της ομιλίας Ομπάμα που χειροκροτήθηκαν από το κοινό

HuffingtonPost.com | Δέσποινα Τριβόλη | Δημοσιεύθηκε 16.11.2016

Μπορούσε κανείς να καταλάβει πολλά για την ομιλία του Προέδρου Ομπάμα, πριν καν εμ...

Ομπάμα στο Νιάρχος: Πρέπει να ρυθμιστεί το χρέος για να δουν ελπίδα οι νέοι της Ελλάδας

HuffPost Greece | Newsroom | Δημοσιεύθηκε 16.11.2016

«Γεια σας» και «καλησπέρα». Με ελληνικό χαιρετισμό αλλά και με τον στίχο του Οδυσσ...