δημόσια διοίκηση

Η Ελλάδα είναι ένα μικρό κράτος;

Ανδρέας Αττάλογλου | Δημοσιεύθηκε 06.10.2017
Ανδρέας Αττάλογλου

Στη χώρα μας έχει δημιουργηθεί ένα μύθευμα που δρα σαν λαιμητόμος σε κάθε προσπάθεια ανόρθωσης της χώρας. Το μύθευμα βασίζεται στο σύνθημα της «Μικρής πλην τίμιας Ελλάδας», που πρωτοειπώθηκε το 19ου αιώνα και κατά καιρούς επανέρχεται στην πολιτική συζήτηση. Μιας Ελλάδας δηλαδή που θα πρέπει από τη μία να είναι σοβαρή και μετρημένη αλλά και από την άλλη να μην ζητάει πολλά. Ένα σύνθημα που ενώ υποδηλώνει μια ρεαλιστική προσέγγιση στην πραγματικότητα στην ουσία θέτει όρια στα όνειρα των Ελλήνων για μια ουσιαστική κοινωνική και οικονομική ανόρθωση.

Ο γερμανικός Τύπος για τη «μάχη κατά των πελατειακών σχέσεων» στην Ελλάδα

HuffPost Greece | Newsroom | Δημοσιεύθηκε 01.09.2017

«Με τριετές σχέδιο η ελληνική κυβέρνηση θέλει να προχωρήσει στη μεταρρύθμιση της ...

Χατζηδάκης: Πρόθεση της ΝΔ οι άμεσες μεταρρυθμίσεις στη Δημόσια Διοίκηση, τη Δικαιοσύνη και την Παιδεία

HuffPost Greece | Newsroom | Δημοσιεύθηκε 27.08.2017

Πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και διαρθρωτικών αλλαγών, που δεν περιλαμβάνονται στο μ...

Η ρήξη ως αντιπρόταση στην πολιτική συναίνεση

Σταύρος Μαλκίδης | Δημοσιεύθηκε 26.05.2017
Σταύρος Μαλκίδης

Οι προσπάθειες που έγιναν όλα αυτά τα χρόνια για την απαλλαγή από το κομματικό κράτος, τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης, την επούλωση των πληγών του νεποτισμού, της ατιμωρησίας και της διαφθοράς καταδεικνύουν σε πρώτο επίπεδο διαχειριστική ανεπάρκεια από την μεγάλη πλειοψηφία των κυβερνώντων, με ελάχιστες εξαιρέσεις ανίκανες να αντιστρέψουν την γενική εικόνα.

Καλός τεχνοκράτης είναι ο παθιασμένος τεχνοκράτης

Έφη Στεφοπούλου | Δημοσιεύθηκε 10.05.2017
Έφη Στεφοπούλου

Αυτός που με τη γνώση του αλλά και το όραμά του μπορεί να γυρίσει τον κόσμο ανάποδα για να πετύχει μια αλλαγή. Έτσι θα 'θελα να ήταν κι όλοι οι Έλληνες απόφοιτοι της σχολής δημόσιας διοίκησης (κάποιοι είναι): να κάνουν δική τους υπόθεση την αλλαγή του κράτους και να μην περιμένουν ξενόδουλα να σηκώσουν από το πάτωμα τα ψυχία «μεταρρύθμισης» που ρίχνει η εκάστοτε «τεχνική βοήθεια» του μνημονίου, αλλά ούτε και να ακολουθούν σκυφτά την εκάστοτε κυβερνητική νομενκλατούρα περιμένοντας ένα βλέμμα αναγνώρισης.

Νέος γύρος συνομιλιών με τους θεσμούς: Στην τελική ευθεία για την επίλυση των διαφορών

ΗuffPost Greece | Newsroom | Δημοσιεύθηκε 01.05.2017

Νέος γύρος διαπραγματεύσεων λαμβάνει χώρα και σήμερα Κυριακή, μεταξύ της ελληνικ...

Πολιτική υστέρηση

Γιώργος Πανταγιάς | Δημοσιεύθηκε 28.03.2017
Γιώργος Πανταγιάς

Το εθνικό πρόβλημα της Κύπρου επισκίαζε, και σε έναν μεγάλο βαθμό επισκιάζει ακόμη, την πολιτική ατζέντα της Κύπρου. Εύλογο και κατανοητό. Οι εντάσεις που ακολούθησαν τις αιματηρές συγκρούσεις μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων το '63-'64 και στη συνέχεια η τουρκική εισβολή ήταν φυσικό να καταστήσουν το Κυπριακό κυρίαρχο ζήτημα. Έτσι το ζήτημα βρίσκεται μόνιμα στο επίκεντρο της δημόσιας ζωής. Μονοπωλεί τον διάλογο και την αντιπαράθεση πάνω από τέσσερις δεκαετίες.

Παυλόπουλος: Ουτοπική επιδίωξη η υπέρβαση της κρίσης χωρίς πραγματικές μεταρρυθμίσεις

HuffPost Greece | Newsroom | Δημοσιεύθηκε 27.03.2017

«Χωρίς πραγματικές μεταρρυθμίσεις η υπέρβαση της τρέχουσας κρίσης είναι ουτοπικ...

Προς πολιτικά κόμματα και ψηφοφόρους: Η σοφία του συνθήματος «ψωμί, παιδεία, ελευθερία»

Νικήτας Χιωτίνης | Δημοσιεύθηκε 30.11.2016
Νικήτας Χιωτίνης

Το «ψωμί, παιδεία, ελευθερία» είναι το βασικό και απλοποιημένο, δηλαδή συμπυκνωμένο, τρίπτυχο, στο οποίο συνίστανται οι αγωνίες των λαών. Με βάση λοιπόν αυτό το τρίπτυχο, οφείλουν να προτείνουν πρόγραμμα δράσης οι αιτούμενοι την ψήφο μας για να κυβερνήσουν τον τόπο. Το κάνουν; Όχι. Μάλιστα έχουν επί πλέον αποπροσανατολίσει τους λαούς από τις πραγματικές πολιτικές διακυβεύσεις, που εκφράζονται ως συμπερίληψη στο ανωτέρω σύνθημα.

Η «ασυδοσία» των δημοσίων υπαλλήλων

Ιωάννα Τάγαρη | Δημοσιεύθηκε 30.09.2017
Ιωάννα Τάγαρη

Η κ. Φωτίου-αν όντως μίλησε για άχρηστους υπαλλήλους-ας κοιτάξει την αιτία της ασθένειας κι όχι το σύμπτωμα. Να αναρωτηθεί ποιος προσέλαβε αυτούς τους άχρηστους υπαλλήλους και ποιοι, ενώ άξιοι άνθρωποι της Διοίκησης συχνά έχουν καταθέσει στοιχεία και ντοκουμέντα για συγκεκριμένους αργόμισθους, κακοήθεις και συχνά επικίνδυνους υπαλλήλους, ποιοι έχουν κλείσει τα αυτιά τους και τα μάτια τους μπροστά σε αυτά τα στοιχεία, και όχι μόνο δεν τιμώρησαν κανέναν «ανάξιο», μάλιστα τον προστάτεψαν και τον προήγαγαν με δόξα και τιμή.

Θεσμικές παρεμβάσεις για πάταξη της διαφθοράς

Δημήτριος Γκιόκας | Δημοσιεύθηκε 22.09.2017
Δημήτριος Γκιόκας

Η διαφθορά αποτελεί μια από τις βασικές παθογένειες του ελληνικού κράτους, που οδήγησαν στη χρεοκοπία του 2010. Οι κυβερνήσεις των τελευταίων δεκαετιών έδειξαν απάθεια στο να θεσπίσουν ένα πλαίσιο πάταξής της. Μόλις τα τελευταία χρόνια και κατόπιν ασφυκτικών έξωθεν πιέσεων η χώρα κατάφερε να βελτιώσει τη θέση της στην έκθεση της διεθνούς διαφάνειας. Σε αυτό συνέβαλε η εφαρμογή ηλεκτρονικών εργαλείων στη δημόσια διοίκηση, όπως η «Διαύγεια» και το πληροφοριακό σύστημα φορολογικών δηλώσεων, καθώς και το γεγονός ότι το μαύρο χρήμα περιορίστηκε λόγω κρίσης και capital controls.

Διευκόλυνση του επιχειρείν από το Κράτος

Γιώργος Αργυρόπουλος | Δημοσιεύθηκε 05.07.2017
Γιώργος Αργυρόπουλος

Έχει επανειλημμένα αναφερθεί ότι σε μία περίοδο που έχουμε περισσότερη ανάγκη από ποτέ τις σοβαρές ξένες επενδύσεις, η λήψη όλων των απαραιτήτων μέτρων που θα συντείνουν στη μείωση της γραφειοκρατίας, την απλοποίηση και επιτάχυνση των διαδικασιών για τη δημιουργία ενός πιο φιλικού επιχειρηματικού κλίματος, είναι απαραίτητη. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Δείκτη Επιχειρηματικότητας (GEI), τα ποσοστά της επιχειρηματικότητας τείνουν να είναι υψηλότερα στις πλουσιότερες χώρες ενώ διαφορετικές γεωγραφικές περιοχές αντιμετωπίζουν πολύ διαφορετικές προκλήσεις και έχουν άλλες προτεραιότητες όσον αφορά την ανάπτυξη των οικοσυστημάτων τους.

Η έννοια και οι λειτουργίες της δημόσιας διοίκησης

Γιώργος Αργυρόπουλος | Δημοσιεύθηκε 08.06.2017
Γιώργος Αργυρόπουλος

Η έννοια της γραφειοκρατίας διατυπώθηκε για πρώτη φορά από τον Max Weber και αναφέρεται στη συνηθέστερη µορφή οργάνωσης «που χαρακτηρίζεται από συγκεντρωτισµό, ιεραρχία, εξουσία, πειθαρχία, κανόνες, καριέρα, καταµερισµό εργασίας, θητεία». Μια άλλη σημαντική θεωρία που αναπτύχθηκε σχετικά με την γραφειοκρατία, ήταν αυτή του Karl Marx. Σε αντίθεση με τον Weber, για τον Marx η γραφειοκρατία δεν αποτελεί μέρος της γενικότερης και αναπόφευκτης συνθήκης του καταμερισμού εργασίας που παρατηρείται σε όλες τις σφαίρες της κοινωνικής ζωής.

Παρέμβαση Τσίπρα στη Βουλή: Σύγκληση Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών για το προσφυγικό πριν την Σύνοδο Κορυφής

HuffPost Greece | Newsroom | Δημοσιεύθηκε 24.02.2016

Πυρά κατά της Αυστρίας εξαπέλυσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βο...

Ασφαλιστικό, δημοσιονομικά, δημόσια διοίκηση και ιδιωτικοποιήσεις «χωρίζουν» κυβέρνηση και θεσμούς

HuffPost Greece | Newsroom | Δημοσιεύθηκε 09.02.2016

Ενώπιον ενστάσεων και προτροπών για ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων, κυρίως στο Ασ...

Προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για το ασφαλιστικό αποφάσισε ο Τσίπρας

HuffPost Greece | Κώστας Πουλακίδας | Δημοσιεύθηκε 18.01.2016

Την διεξαγωγή στη Βουλή προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για το ασφαλιστικό αποφ...

Το νομοσχέδιο για τη δημόσια διοίκηση και η αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων στο Υπουργικό Συμβούλιο

HuffPost Greece | Newsroom | Δημοσιεύθηκε 13.01.2016

Η πορεία του κυβερνητικού έργου και το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών και Δ...

Οι Πολωνοί διαμαρτύρονται για την κομματικοποίηση του κράτους τους. Εμείς;

Παναγιώτης Καρκατσούλης | Δημοσιεύθηκε 21.12.2016
Παναγιώτης Καρκατσούλης

Με νοιάζει ότι η δημοκρατία και οι θεσμοί που όλοι ξέρουμε πόσο καχεκτικοί είναι, λόγω των επιθέσεων που δέχθηκαν από τους κατ' εξοχήν εκφραστές του πελατειακού κράτους ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, δέχονται τώρα από την αριστεροδεξιά συγκυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ τα ισχυρότερα χτυπήματα. Ο μεταλλαγμένος παπανδρεϊσμός ίσως καταφέρει να κάμψει τις όποιες αντιστάσεις διαθέτουν ακόμη.

Το υπουργείο Εσωτερικών θέλει να εξαλείψει την σεξιστική «γλώσσα» στη δημόσια διοίκηση

HuffPost Greece | Newsroom | Δημοσιεύθηκε 09.12.2015

Αλλαγές στη σύνταξη των διοικητικών εγγράφων ώστε να απαλειφθεί ο λεγόμενος γλωσ...

Πρωτοβουλία κατά της εθνικής παρακμής

Αθανάσιος Θεοδωράκης | Δημοσιεύθηκε 22.10.2016
Αθανάσιος Θεοδωράκης

Θα συζητηθεί, από τους ενδιαφερόμενους για μια τέτοια Πρωτοβουλία πολίτες, ο τρόπος εκδήλωσής της, οι στόχοι και τα διαδικαστικά ζητήματα. Αυτό που κυρίως ενδιαφέρει είναι η πρόταξη μιας άλλης λογικής, αυτή της συνειδητής συλλογικής δράσης κατά της γενικευμένης εθνικής παρακμής, αφού η πολιτική, η οικονομία και η κοινωνία πρέπει να λειτουργούν πλέον σε μια νέα βάση.

Το διακύβευμα των εκλογών

Χάρης Θεοχάρης | Δημοσιεύθηκε 29.08.2016
Χάρης Θεοχάρης

Σε μεγάλο βαθμό καθορίζεται η πολιτική που θα ακολουθήσει όποιος και αν είναι στην κυβέρνηση. Άρα τι σημασία έχει ότι και αν ψηφίσουμε μπορεί να αναρωτηθεί ο κάθε πολίτης; Η διαφορά έγκειται στον τρόπο που θα εφαρμοστούν οι πολιτικές, η ταχύτητα και η αποτελεσματικότητα. Εάν τα πρόσωπα -από τα στελέχη της δημόσιας διοίκησης μέχρι τους γενικούς γραμματείς και τους υπουργούς- επιδείξουν την απαιτούμενη ικανότητα και είναι αποδοτικοί, θα παράξουν αποτελέσματα και θα πετύχουν τους στόχους που θα τεθούν.

Εμπιστοσύνη υπό όρους...

Νίκος Σπ. Ζέρβας | Δημοσιεύθηκε 18.08.2016
Νίκος Σπ. Ζέρβας

Είναι αδιαμφισβήτητο, πως μόνο υπό συγκεκριμένους όρους δύναται να λάβει ο κ. Τσίπρας την εμπιστοσύνη της Βουλής. Παρόλα τα παρελθόντα του λάθη, η σταδιακή τους διόρθωση, όπως και η δεδηλωμένη στήριξη της πλειονότητας των πολιτών προς το πρόσωπό του, του επιτρέπουν να προβεί στο επόμενο βήμα. Να διαβεί το Ρουβίκωνα του άκρατου και ανεύθυνου λαϊκισμού και της πολιτικής πόλωσης, αδράζοντας την ευκαιρία που του παρουσιάζεται. Το σχηματισμό, δηλαδή, μιας «Κυβέρνησης εθνικής ανασυγκρότησης» ευρύτερης συνεργασίας, ικανή να υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις που αρμόζουν σ' ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος.

Τα υπέρ και τα κατά του 3oυ μνημονίου

Δημήτριος Γκιόκας | Δημοσιεύθηκε 16.08.2016
Δημήτριος Γκιόκας

Το μεγάλο στοίχημα είναι η πολιτική ηγεσία να βρει το θάρρος να προχωρήσει στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, ώστε να δώσει ώθηση στην οικονομία και να αμβλύνει τα σκληρά δημοσιονομικά μέτρα του μνημονίου. Αν για μικροπολιτικούς λόγους επιλέξει να μη συγκρουστεί με τις διαφόρων ειδών συντεχνίες και απλά συνεχίσει την πεπατημένη των προηγούμενων ετών περιοριζόμενη μόνο στην αύξηση φόρων, η αποτυχία του προγράμματος είναι δεδομένη και οι συνέπειες της αποτυχίας απρόβλεπτες.

Η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών θέλει να πετύχει η Κυβέρνηση!

Πέτρος Δούκας | Δημοσιεύθηκε 07.06.2016
Πέτρος Δούκας

Ο κ. Πρωθυπουργός πρέπει να βρει τρόπο να απεγλωβιστεί από εκείνο το αριστερίστικο ρεύμα του Κόμματός του που ελέγχει το 35-40% της Κεντρικής του Επιτροπής, αλλά έχει πολύ περιορισμένη απήχηση στο εκλογικό σώμα (5-7%;), και να ζητήσει επίσημα τη στήριξη της Νέας Δημοκρατίας, του Ποταμιού και του ΠΑΣΟΚ γιά να ορθοποδήσει η Χώρα και να περάσει τις αναγκαίες εκσυγχρονιστικές μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται, όχι απλά γιά να σωθεί, αλλά γιά να μεγαλουργήσει η Πατρίδα μας!

Η κοινωνική δικαιοσύνη όμηρος των νεοφιλελεύθερων τελεσιγράφων

Μιχάλης Σκολιανός | Δημοσιεύθηκε 04.06.2016
Μιχάλης Σκολιανός

Αν οι ξένες δυνάμεις και θεσμοί εμμείνουν στις θέσεις τους και συνεχίσουν να προσπαθούν να τις επιβάλλουν με ωμούς εκβιασμούς και απειλές, χρησιμοποιώντας τη δαμόκλεια σπάθη της χρεοκοπίας, τότε δεν μας απομένει άλλη επιλογή ως κοινωνία, παρά για ακόμη μια φορά στην ιστορία μας, όσο επώδυνο και αν είναι, να αντισταθούμε.