δημοσιογραφία

Η δημοσιογραφία υπό αμφισβήτηση: Ένας στους τέσσερις Έλληνες δεν πιστεύει στα ΜΜΕ

Μαρία-Χριστίνα Δουλάμη | Δημοσιεύθηκε 21.09.2017
Μαρία-Χριστίνα Δουλάμη

Η δημοσιογραφία θα έπρεπε να θέτει ερωτήσεις και όχι να τις απαντάει. Η άποψη του δημοσιογράφου δεν χωράει στο ρεπορτάζ που κάνει. Η σημερινή ανάγκη για να «πουληθούν περισσότερα φύλλα» και να «καταγραφούν περισσότεροι αναγνώστες διαδικτυακά» έχει πλήξει ανεπανόρθωτα και την ποιότητα της δημοσιογραφίας. Πρέπει να ξαναθυμηθούμε πως για να μεταδοθεί σωστά ένα γεγονός πρέπει να το ζήσεις και να το (εξ)ερευνήσεις όσο καλύτερα μπορείς, ώστε να το κατανοήσει και ο αναγνώστης. Και προ πάντων, πως οι άνθρωποι θέλουν να διαβάζουν για κάτι που τους αφορά, που αγγίζει τη δική τους ζωή.

Μαθήματα δημοσιογραφίας από τους New York Times

Δημοσθένης Γκαβέας | Δημοσιεύθηκε 18.09.2017
Δημοσθένης Γκαβέας

Η πλειονότητα των δημοσιογράφων δεν μελετά, δεν διαβάζει, δεν παράγει σκέψη. Χωρισμένοι σε πολιτικές φατρίες,υποστηρίζουν την εκάστοτε «ορθοδοξία» τους, έτοιμοι να εκτελέσουν λεκτικά, ειρωνικά, σαρκαστικά, τον αντίπαλο. Η επιχειρηματολογία, η αναλυτική και συνθετική σκέψη ανύπαρκτη. Ο έλεγχος στην εξουσία ανύπαρκτος, η προάσπιση της Δημοκρατίας στα λόγια. Και εδώ έρχεται ο γενικός διευθυντής των NY Times για να πει: «Όλα εξαρτώνται από την ακρόαση. Μπορείς να μιλήσεις αποτελεσματικά μόνο όταν ξέρεις να ακούς. Όταν δεν ακούς, χάνεις το κοινό και οι πολίτες ψάχνουν να βρουν κάποιον που να τους ακούσει. Εκεί έγκειται και ο κίνδυνος του λαϊκισμού».

Η δημοσιογραφία στην εποχή της πόλωσης και του λαϊκισμού

Σίσσυ Γκουρνέλου | Δημοσιεύθηκε 05.08.2017
Σίσσυ Γκουρνέλου

Ενώ έχουμε όλα τα εργαλεία που θα μας επέτρεπαν να ασκήσουμε την καλύτερη δημοσιογραφία όλων των εποχών, η κακή κάλυψη των γεγονότων και η καχυποψία προς τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης αυξάνονται. Τέσσερις δημοσιογράφοι από την Ελλάδα και τη Γερμανία μιλούν για τα λάθη αλλά και όσα χρειάζεται να αλλάξουν για να παραμείνει ο κλάδος βιώσιμος και να κερδίσουμε ξανά τη χαμένη εμπιστοσύνη του κοινού.

Ο τελευταίος ρομαντικός

Αντιγόνη Πόμμερ | Δημοσιεύθηκε 29.06.2017
Αντιγόνη Πόμμερ

Περίμενα μόνο να βγεις στην οθόνη. Ασκούσες μια περίεργη γοητεία πάνω μου. Μου άρεσαν οι εκπομπές σου, ο τρόπος που τις παρουσίαζες, οι ερωτήσεις σου, το χαμόγελό σου, το χιούμορ σου, η ευφυΐα σου. Κατάφερνες να με κάνεις να ζω σε έναν άλλο κόσμο όσο διαρκούσε η εκπομπή, να ξυπνάς τα συναισθήματά μου, να με συγκινείς, αλλά και να με κάνεις να νιώθω ευτυχισμένη. Ήμουν μικρή και έγινες το πρότυπό μου. Φάνταζες διαφορετικός, κοινωνικός, μα και απόμακρος. Έμοιαζες σαν να μην σε ένοιαζε να εκτεθείς, αλλά και σαν να ήθελες να κρατήσεις όλα τα μυστικά σου μακριά από τον κόσμο.

Δημοσιογραφία: Σε αναζήτηση ενός νέου μοντέλου

Στέλιος Παπαθανασόπουλος | Δημοσιεύθηκε 15.06.2017
Στέλιος Παπαθανασόπουλος

Ζούμε σε μια εποχή όπου η ταχύτητα με την οποία η ενημέρωση «διακινείται» στη σύγχρονη κοινωνία αυξάνεται σταθερά. Για το δημοσιογράφο, η γρήγορη κάλυψη σημαίνει λιγότερο χρόνο για την επιλογή και την επεξεργασία της είδησης. Επιπλέον, η χρονική διαφορά ανάμεσα στο γεγονός και την κάλυψη να μειώνεται. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι δημοσιογράφοι να έχουν στη διάθεσή τους λιγότερο χρόνο για να διερευνήσουν ένα θέμα. Αυτές οι εξελίξεις σηματοδοτούν ότι το επάγγελμα της παραδοσιακής δημοσιογραφίας μπορεί να παρακαμφθεί αρκετά εύκολα. Ήδη αυτό εν μέρει γίνεται με την αύξηση των κάθε λογής ιστολογίων, σελίδων κοινωνικής δικτύωσης και ιστοσελίδων που προέρχονται είτε από δημοσιογράφους ή απλούς πολίτες.

Βραβεία Πούλιτζερ 2017: Η κάλυψη της προεκλογικής εκστρατείας των αμερικανικών εκλογών είχε την τιμητική της

HuffPost Greece | Newsroom | Δημοσιεύθηκε 11.04.2017

Βραβεία Πούλιτζερ απονεμήθηκαν χθες, Δευτέρα, σε δημοσιογράφους της εφημερίδας The...

Αλήτες, Ρουφιάνοι, (Αμερικάνοι) δημοσιογράφοι!

Γιώργος Κασιμέρης | Δημοσιεύθηκε 21.02.2017
Γιώργος Κασιμέρης

Δεν νομίζω ότι υπάρχει πλέον η παραμικρή αμφιβολία ότι μετά την ανέλπιστη νίκη Τραμπ, το τζίνι έχει βγεί οριστικά έξω από το μπουκάλι και αυτή η διαβρωτική βεντέντα που εξελίσεται σε σχεδόν καθημερινή πλέον βάση ενσαρκώνει την πρόθεση του Λευκού Οίκου να συγκρουστεί μέχρι τελικής πτώσης με την κατεστημένη Τέταρτη εξουσία των ΗΠΑ. Και ο λόγος είναι τελικά πολύ απλός. Για τον Τραμπ και το επιτελείο του, έχοντας βγεί πολιτικά ζωντανοί απο μια τόσο λυσσαλέα προεκλογική καμπάνια, το κεντρικό ζητούμενο είναι -για να το πω σε φρασεολογία West Wing - πως θα φάει ο ένας τον άλλον, πρώτος.

Η περιπετειώδης ζωή του Λευκάδιου Χερν

Τέτη Σώλου | Δημοσιεύθηκε 06.11.2016
Τέτη Σώλου

Παρατηρώντας τις φωτογραφίες του από την εφηβική ηλικία και μετά βλέπουμε ότι ο Λευκάδιος Χερν εμφανίζεται πάντα με το δεξί προφίλ και αυτό γιατί το αριστερό του μάτι ήταν τελείως κατεστραμμένο, ύστερα από ένα ατύχημα στα δεκαέξι του χρόνια. Αυτή η δυσμορφία που τον έκανε διαφορετικό του δημιούργησε ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα απ' όσα ήδη είχε. Εκτός από τις φοβίες και τα φαντάσματα -κατάλοιπα της συντηρητικής και απάνθρωπης ανατροφής- είχε πρόβλημα και στην εμφάνιση και στην όραση. Το ανοιχτό μυαλό του, που «γνωρίζει ρίζες αλλά όχι σύνορα», δεν περιορίστηκε σε μία συγκεκριμένη εθνική ταυτότητα. Ωστόσο από τα δύο βαπτιστικά του εγκατέλειψε το ιρλανδικό όνομα Πατρίκιος, σημάδι ότι ο πικρός ιρλανδικός κύκλος έχει κλείσει.

Πώς έγιναν τα ΜΜΕ παντοδύναμα;

Σωτήρης Βαλάρης | Δημοσιεύθηκε 28.09.2017
Σωτήρης Βαλάρης

Αν γυρίσουμε με μια φανταστική μηχανή του χρόνου στις αρχές του 20ού αιώνα θα αντιληφθούμε τις πρώτες προσεγγίσεις των μέσων. Εκείνη την εποχή άρχισαν να θεωρούνται παντοδύναμα και με αυτές τις βάσεις ξεκινούσαν τις έρευνές τους οι κοινωνιολόγοι της εποχής, οι οποίες σχετίζονταν με το αν τα ΜΜΕ μπορούν πράγματι να καταστήσουν το κοινό, έρμαιο των όσων προβάλλουν. Σε αυτό το σημείο, αξίζει να σημειωθεί ότι τα έντυπα μέσα καθυστέρησαν να γίνουν δημοφιλή, εξαιτίας του ειδεχθούς προβλήματος του αναλφαβητισμού που ταλάνιζε τα μεσαία και κατώτερα κοινωνικά στρώματα της εποχής.

Σωματεία στην ενημέρωση με τη νοοτροπία των Λουδιτών

Δημήτρης Χρήστου | Δημοσιεύθηκε 13.09.2017
Δημήτρης Χρήστου

Η νέα εποχή στην ενημέρωση των πολιτών έχει ήδη αρχίσει. Καλό θα είναι να το κατανοήσουν και οι συνδικαλιστές και οι εργαζόμενοι που τους εκλέγουν, ώστε να δημιουργήσουν έξυπνα σωματεία, αν θέλουν να έχουν λόγο στο νέο περιβάλλον. Δυστυχώς οι συνδικαλιστές των συγκεκριμένων σωματείων, είναι βαθιά νυχτωμένοι και αρνούνται να παραδεχτούν τη νέα πραγματικότητα. Αυτό φαίνεται άλλωστε από την πεισματική τους άρνηση να δεχτούν στους κόλπους τους ως νέα μέλη δημοσιογράφους που εργάζονται στα ενημερωτικά σχήματα του διαδικτύου και των νέων μέσων.

Aς βάλουμε επιτέλους κάποια πράγματα στη θέση τους

Jennifer Aniston | Δημοσιεύθηκε 14.07.2017
Jennifer Aniston

Να τι πιστεύω λοιπόν για όλο αυτό: είμαστε πλήρεις, με ή χωρίς σύντροφο, με ή χωρίς ένα παιδί. Έχουμε την ευκαιρία να αποφασίσουμε οι ίδιοι για τον εαυτό μας τι είναι όμορφο όταν πρόκειται για το σώμα μας. Η απόφαση είναι αποκλειστικά δική μας. Ας πάρουμε αυτή την απόφαση για τους εαυτούς μας αλλά και για τις νέες γυναίκες σε αυτόν τον κόσμο, που μας βλέπουν ως παράδειγμα. Ας πάρουμε αυτή την απόφαση συνειδητά, χωρίς το θόρυβο των σκανδαλοθηρικών μέσων μαζικής ενημέρωσης. Δεν χρειάζεται να είμαστε παντρεμένες ή μητέρες για να είμαστε πλήρεις. Έχουμε την ευκαιρία να καθορίσουμε το δικό μας «Και ζήσαν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα» για τους εαυτούς μας.

«Τι εννοείς... να με φυλακίσεις Ευθύμη; Τι εννοείς για καλό σκοπό;»

Ιωάννα Φωτοπούλου | Δημοσιεύθηκε 12.06.2017
Ιωάννα Φωτοπούλου

Τι εννοώ «φυλακισμένων»; Καλά καταλάβατε! Ο Ευθύμης υπό το άγρυπνο... κλικ των υπέροχων φωτογράφων της ομάδας (του Βαγγέλη, της Έλιας, της Νικολέτας και του Γιώργου) «φυλάκιζε» τους καλεσμένους του κάθε Τετάρτη μέσα στα δωμάτια απόδρασης του Locked και υλοποίησε μέσα σε 32 εβδομάδες την πρώτη στήλη συνεντεύξεων στον κόσμο που πραγματοποιείται μέσα σε τέτοιους χώρους! Η εμπειρία ήταν εξαιρετική, οι χώροι υπέροχοι, ενώ οι απολαυστικές ερωτήσεις του με έκαναν να μη μετανιώσω στιγμή που «συνάντησα» από κοντά τον αρχαιολόγο Jack Travis, ή... τα φαντάσματα που περιφέρονται στην Αγίας Σοφίας!

Γιατί ο Άδωνις δε «μπερδεύτηκε» με την είδηση από το Κουλούρι

Σταύρος Μαλιχούδης | Δημοσιεύθηκε 08.06.2017
Σταύρος Μαλιχούδης

Η επικαιρότητα, όπως τη βιώνουμε, αν δεν πατάει ακόμη και με τα δύο πόδια στην παράνοια, έχει βουτήξει μέσα της τουλάχιστον το ένα για τα καλά- το δεύτερο ετοιμάζεται. Το πρωτογενές υλικό για να δημιουργήσεις αστείες ψεύτικες ειδήσεις, αν σου κόβει όσο φαίνεται να κόβει στους συντάκτες τους, προσφέρεται απλόχερα. Στη Βουλή, στην κοινωνία, στην τηλεόραση, στην καθημερινότητα. Υπάρχει τέτοια υπερπροσφορά σκηνών παράνοιας, που φαντάζομαι πως- πλήρως εξοικειωμένοι πια με αυτό που κάνουν- θα αναγκάζονται κάθε ημέρα να αποκλείουν θέματα, αντί να αγωνιούν για το τί θα γράψουν.

Γράμμα απ' το Στρασβούργο: Καλύπτοντας την Ευρωπαϊκή Εκδήλωση Νεολαίας 2016

Σταύρος Μαλιχούδης | Δημοσιεύθηκε 04.06.2017
Σταύρος Μαλιχούδης

Η δεύτερη ένστασή μου αφορά κάτι που αποτελεί σύνηθες φαινόμενο σε ανάλογες πολιτικές διαδικασίες- τοπικές, εθνικές, διεθνείς. Ακούγαμε συχνά, κατά τη διάρκεια των ομιλιών, να γίνεται λόγος για ανθρώπινα δικαιώματα, για την ενωμένη Ευρώπη, για την Ευρώπη που σέβεται τη διαφορετικότητα, για τον ανθρωπισμό και τέτοιες πολυφορεμένες λέξεις. Βγαλμένες μέσα από τα χείλη και πάλι, κυρίως, των διαφόρων εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Ένωσης είχες την εντύπωση, αν ζεις πράγματι σε αυτή την περιοχή του πλανήτη, σε αυτή την εποχή, πως λειτουργούσαν με τρόπο επιτελεστικό: τα λέμε αυτά μπας και τα πιστέψουμε και τα πιστέψετε, μπας και μείνουν ως αλήθεια.

Θάνος Καμπύλης

Jeremy Caplan: «Επιχειρηματική δημοσιογραφία» είναι να κάνουμε την ποιοτική δημοσιογραφία βιώσιμη

HuffingtonPost.com | Θάνος Καμπύλης | Δημοσιεύθηκε 25.05.2016

Πόσο έχει αλλάξει η παραδοσιακή δημοσιογραφία υπό των ερχομό των μέσων κοινωνική...

Βραβεία, τοπ τεν, ματαιοδοξία

Σταύρος Μαλιχούδης | Δημοσιεύθηκε 18.05.2017
Σταύρος Μαλιχούδης

Δημοτικοί σύμβουλοι σε δήμο της Αττικής, που στο βιογραφικό τους αναγράφεται πως «πραγματοποίησαν περίοδο ανταλλαγής με το πρόγραμμα Erasmus με υποτροφία μάλιστα της Ευρωπαϊκής Ένωσης»- λες και υπάρχει άνθρωπος που για το Erasmus του δεν έλαβε την αντίστοιχη υποτροφία, και αυτοί μας βγήκανε τόσο ξεχωριστοί. Δήμαρχος ενός εκ των πλέον τουριστικών νησιών της χώρας που στο δικό του βιογραφικό τονίζει πως πραγματοποίησε «πρακτική άσκηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με υποτροφία της Ευρωπαϊκής Ένωσης», λες, και πάλι, και αυτά δεν είναι προκαθορισμένα πράγματα, και υπήρξε άνθρωπος που ανέλαβε την ίδια θέση ποτέ, δίχως να λάβει υποτροφία. Ως και υποψήφια βουλευτή που μας ζήτησε να την ψηφίσουμε, επειδή είναι προσωπική φίλη του Κοέλιο, είδαμε σε αυτή τη χώρα.

«Εμφύλιος» στα ΜΜΕ. Σύσταση νέου συνδικαλιστικού φορέα ζητούν εκατοντάδες δημοσιογράφοι μπροστά στα αδιέξοδα του κλάδου

HuffPost Greece | Newsroom | Δημοσιεύθηκε 05.05.2016

Την ανησυχία τους για την κατάσταση στα ΜΜΕ, αλλά και σε συνδικαλιστικό επίπεδο εκ...

Τι λέει το «πουλάκι» σήμερα;

Ευτυχία Παστρωμά | Δημοσιεύθηκε 22.03.2017
Ευτυχία Παστρωμά

Αυτό που ανέδειξε το twitter και αρχίσαμε ξαφνικά να μιλάμε όλοι για αυτό, ήταν ένας άτυπος διαγωνισμός μεταξύ των χρηστών για την καταγραφή της καλύτερης χιουμοριστικής ατάκας πάνω σε κάποιο ειδησεογραφικό θέμα μείζονος ή ελάσσονος σημασίας, που προέκυπτε από κάποιο hashtag. Οι χρήστες λάτρεψαν αυτό το παιχνίδι δίνοντας τον καλύτερο εαυτό τους και κάτω από κάποια hashtags οι ατάκες με τη λογική του lego συνέθεταν ένα είδος τέχνης. Μήπως η ικανότητα να επικοινωνείς με 140 χαρακτήρες δε συνιστά ένα είδος ποίησης την εποχή των υπολογιστών;

Μνήμη Χάρη Μπότσαρη (Ελευθερίας Τύπου Εγκώμιο)

Χάρης Οικονομόπουλος | Δημοσιεύθηκε 10.03.2017
Χάρης Οικονομόπουλος

Λίγες ημέρες πριν ο Χάρης καταλήξει στην «Παμμακάριστο» από ανεύρυσμα, ενώ ήταν «ο ένας στους χίλιους» που γλύτωσε λίγα χρόνια πριν από ολική ρήξη κοιλιακής αορτής, έλεγε στον αδελφό του Δημήτρη πόσο πολύ του έλειπε η Καβαλιώτισσα αρχόντισσα μάνα τους. Ίσως και γι' αυτό θάβεται πλάι από αυτή τη μάνα, στην Καρδία Θεσσαλονίκης. Θα 'ναι κρίμα αν η πορεία και οι πράξεις του Μπότσαρη μείνουν θαμμένες μόνο στις καρδιές και τις μνήμες όσων μένουμε πίσω. Θα 'ταν κρίμα να μη γίνουν γνωστές, όπως οι πράξεις της Αριστέας, σε όσους νέους θεωρούν τη δημοσιογραφία λειτούργημα και την Ενημέρωση αδιαπραγμάτευτο δημοκρατικό δικαίωμα και θεμελιώδη ελευθερία κάθε πολίτη.

Γιώργος Πλειός: «Την περίοδο της κρίσης τα μέσα ενημέρωσης έγιναν "υπηρέτες" των εξουσιών»

HuffPost Greece | Newsroom | Δημοσιεύθηκε 07.03.2016

Μεγάλη δυσπιστία των Ελλήνων πολιτών παρατηρείται για τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης...

Μια άρνηση και μια υπερβολή

Λένα Παγώνη | Δημοσιεύθηκε 04.03.2017
Λένα Παγώνη

Παρακαλώ να κατανοήσετε την έκπληξή μου δεδομένου ότι κατά την μακρόχρονη δημοσιογραφική θητεία μου στο διπλωματικό ρεπορτάζ της εφημερίδας Ελευθεροτυπίας, διαπιστευμένη στην Προεδρία της Δημοκρατίας και Υπουργείο Εξωτερικών έχω ταξιδέψει επαγγελματικά στις πέντε ηπείρους, συνοδεύοντας Προέδρους της Δημοκρατίας, Πρωθυπουργούς και Υπουργούς και έχω αλλεπάλληλες συναντήσεις και συζητήσεις με ηγέτες κρατών σε ποικίλα καθεστώτα....

Μία βόλτα με τον Christopher Hitchens

Ελένη Αναγνωστοπούλου | Δημοσιεύθηκε 04.02.2017
Ελένη Αναγνωστοπούλου

Θυμάμαι ακριβώς τα συναισθήματά μου. Δεν ήξερα ακριβώς ποιος ήταν ο Hitchens, ή μάλλον δεν ήξερα ακριβώς όλα όσα ήταν ο Hitchens. Ήξερα ότι ήταν δημοσιογράφος και αυτό έφτανε. Ήμουν στο κομβικό αυτό σημείο της λυκειακής ζωής που έχεις διαλέξει κατεύθυνση (τυχαία, με κριτήριο τι βαριέσαι λιγότερο) αλλά πέραν της γενικής απόφασης ότι «προτιμώ τα αρχαία από τα μαθηματικά», δεν έχεις ακόμα αποφασίσει τι θες να κάνεις στη ζωή σου. Ήξερα ότι μου άρεσε να διαβάζω και να γράφω, και πάντα με γοήτευε ο χώρος της δημοσιογραφίας. Το θεώρησα λοιπόν ένα σημάδι από το σύμπαν και μια ευκαιρία που δεν έπρεπε να χάσω.

Μάθημα ζωής: Τι μπορεί να πάθεις σε διαγωνισμό κατανάλωσης αλκοόλ με φίλους

HuffPost Greece | Στέφανος Νικήτας | Δημοσιεύθηκε 23.01.2016

Μια τρομακτική εμπειρία έζησε 21χρονη φοιτήτρια από την Nevada των ΗΠΑ πριν από μερικ...

Κανιβαλίζοντας τον ανθρώπινο πόνο για λίγη τηλεθέαση

Κατερίνα Χαμαλέλη | Δημοσιεύθηκε 20.01.2017
Κατερίνα Χαμαλέλη

Το χειρότερο όλων είναι πως βγάζουν διάφορους ψυχολόγους, ψυχιάτρους και εγκληματολόγους για τηλε-διαγνώσεις, να σκιαγραφήσουν το προφίλ των φερόμενων δραστών. Το CSI τώρα στους δέκτες σας, εύκολα και αβασάνιστα. Η μια ψυχολόγος να λέει πόσο άρρωστη ήταν η πράξη της φερόμενης συζυγοκτόνου-της Ρουμάνας ντε- να βάλει το πτώμα στον καταψύκτη. Ο άλλος ψυχίατρος να λέει το πόσο εύκολα ο Αλβανός πατέρας του Φοίβου, μπορεί να σκοτώσει τον ίδιο του το γιο. Εδώ να σημειώσουμε πως κάποια στιγμή, πρέπει να σταματήσουμε να μιλάμε πρώτα για εθνικότητες και μετά για το έγκλημα.

Ποιος σκότωσε τον George Polk;

Κωστής Καρπόζηλος | Δημοσιεύθηκε 16.12.2016
Κωστής Καρπόζηλος

Η υπόθεση Polk και συνολικά η πορεία των Αμερικανών δημοσιογράφων στην Ελλάδα αναδεικνύει τη δύσκολη, σχεδόν ασυμβίβαστη, σχέση ανάμεσα στην ελευθερία της έκφρασης και στις συνθήκες της επιβεβλημένης εθνικής -ή υπερεθνικής όπως στην περίπτωση του Ψυχρού Πολέμου- ομοψυχίας, δηλαδή εκεί που επικρατεί το δόγμα «όποιος δεν είναι με το μέρος μας, είναι εναντίον μας». Ο George Polk μπορεί απλά να μην είχε αποφασίσει εκείνη την ημέρα που αναχώρησε από το ξενοδοχείο του· για αυτό άλλωστε για χρόνια η υπόθεσή του απασχολούσε ελάχιστους στις αντιμαχόμενες πλευρές της διπολικής αναμέτρησης.