διχασμός

Καταλονία: Το «ναι» επικράτησε με το 90% των ψήφων. Προς μονομερή ανακήρυξη ανεξαρτησίας

HuffPost Greece | Newsroom | Δημοσιεύθηκε 02.10.2017

Η καταλανική κυβέρνηση ανακοίνωσε τη νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα ότι το «ναι»...

Η αλόγιστη αστυνομική βία στην Καταλονία έφερε τον διχασμό στην Ισπανία πριν καν ανακοινωθεί το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος

HuffPost Greece | Newsroom | Δημοσιεύθηκε 01.10.2017

Ως μια από τις πιο μελανές σελίδες στην περίοδο της μετά Φράνκο εποχής της Ισπανία...

Ισπανικός «εμφύλιος»: Χιλιάδες αστυνομικοί έχουν επιστρατευτεί για να εμποδίσουν το δημοψήφισμα στην Καταλονία

HuffPost Greece | Newsroom | Δημοσιεύθηκε 30.09.2017

Η Ισπανία ζει μία από τις ιστορικότερες και πιο κρίσιμες στιγμές της μετα-Φράνκο ε...

Η κηδεία του Χέλμουτ Κολ αφορμή για νέες έριδες

HuffPost Greece | Newsroom | Δημοσιεύθηκε 28.06.2017

Σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος αποχαιρετά τον Χέλμουτ Κολ εξαίροντας την ιστορική σ...

Για την Κύπρο

Κώστας Τυρογιάννης | Δημοσιεύθηκε 26.04.2017
Κώστας Τυρογιάννης

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος αυτή τη στιγμή φαίνεται να είναι ο διχασμός των Ελληνοκυπρίων σε «ενδοτικούς» και «απορριπτικούς», πρόβλημα που εντείνεται από την «βασιλικότερη του βασιλέως» στάση ορισμένων δημοσιογράφων και τις αστήρικτες κατηγορίες που εκτοξεύονται, στην Κύπρο και την Ελλάδα, εναντίον όσων διαφωνούν με τις απόψεις που προωθούν. Τα φαινόμενα αυτά θυμίζουν λίγο την περίοδο πριν το δημοψήφισμα για το σχέδιο Ανάν, έκτοτε όμως οι συνθήκες έχουν αλλάξει, αφού καμία από τις Μεγάλες Δυνάμεις δεν συμμερίζεται πλέον την Tουρκική στρατηγική οπτική.

Μια νίκη που ισοδυναμεί με ήττα

Χρήστος Λουτράδης | Δημοσιεύθηκε 16.04.2017
Χρήστος Λουτράδης

Η νίκη όμως του Ταγίπ Ερντογάν, είναι μια νίκη πύρρειος. Μια νίκη με αστερίσκους. Μπορεί ο Τούρκος Πρόεδρος να πέτυχε τον στόχο του κερδίζοντας το δημοψήφισμα, αλλά έχασε οριστικά ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της τουρκικής κοινωνίας. Ένα κομμάτι της τουρκικής κοινωνίας που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της παραγωγικής διαδικασίας και στην οποία βασίζεται εν πολλοίς και η οικονομία της γειτονικής μας χώρας. Το πώς θα διαχειριστεί ο Τούρκος, υπερ-πρόεδρος πλέον, Ταγίπ Ερντογάν και κυρίως, πώς θα αναγνώσει ο Τούρκος Πρόεδρος το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.

Αστυνομικός κατάσχεσε ένα μπουκέτο λουλούδια από δύο κορίτσια και το κοινό διχάστηκε

HuffPost Greece | Newsroom | Δημοσιεύθηκε 27.03.2017

Αίσθηση προκαλεί η είδηση ότι μια αστυνομικός κατάσχεσε ένα μπουκέτο λουλούδια π...

Πλήρες πολιτικό αδιέξοδο με εμφυλιοπολεμικές διαθέσεις στην πΓΔΜ

HuffPost Greece | Newsroom | Δημοσιεύθηκε 05.03.2017

Σε τεντωμένο σκοινί κινούνται οι πολιτικές εξελίξεις στα Σκόπια, καθώς ο πρόεδρος...

Διεθνής Αμνηστία: Το «εμείς εναντίον αυτών», η διασπορά φόβου και η δαιμονοποίηση ομάδων οδηγούν σε επικίνδυνο κόσμο

HuffPost Greece | Newsroom | Δημοσιεύθηκε 22.02.2017

Η διασπορά φόβου και η δαιμονοποίηση ομάδων ανθρώπων μας οδηγούν σε έναν επικίνδυ...

Τουρκία: Μια τριχασμένη χώρα

Δημήτρης Χρήστου | Δημοσιεύθηκε 19.07.2017
Δημήτρης Χρήστου

Η Τουρκία θα αντιμετωπίσει μια νέα αποδυνάμωση της αμυντικής της ικανότητας και οι ένοπλες δυνάμεις δεν θα είναι σεβαστές στον τουρκικό λαό, όπως ήταν πριν το πραξικόπημα. Το κόμμα του Εντογάν που έχει παραμερίσει τους δελφίνους Γκιούλ και Νταβούτογλου, δίνει τώρα μάχη για τον έλεγχο και του στρατού. Μάχη που αν παραβιαστούν τα όρια, κανείς δεν ξέρει τι αντιδράσεις θα προκληθούν. Αν εκτός από την κοινωνική ζωή ο πρόεδρος της Τουρκία επιχειρήσει να βάλει το Ισλάμ στις Ένοπλες Δυνάμεις, είναι βέβαιο πως θα υπάρξουν σοβαρές αντιδράσεις εντός και εκτός της χώρας.

Η ευθύνη των media στις τρομοκρατικές επιθέσεις

Δάφνη Σπυροπούλου | Δημοσιεύθηκε 08.07.2017
Δάφνη Σπυροπούλου

Δεν αντιδρούμε στους εξτρεμιστές. Τους βοηθούμε. Μας εκμεταλλεύονται ώστε να τους βοηθούμε. Τα μετριοπαθή μέσα επικοινωνίας και κοινωνικής δικτύωσης έχουν καταστεί αντικείμενο εκμετάλλευσης των εξτρεμιστών. Τα μετριοπαθή μέσα καθιστούν τους εξτρεμιστές γνωστούς. Οφείλουμε να σταματήσουμε. Οφείλουμε να βρούμε την χρυσή τομή μεταξύ της πληροφόρησης και της στρατηγικά έμμεσης προώθησης των μηνυμάτων τους και οφείλουμε να πάψουμε ό,τι ωφέλιμο κάνουμε για εκείνους. Είναι καθήκον μας ως υπηρετών των media αλλά και των ανθρώπων που ζουν, εκφράζονται, ενημερώνονται και αλληλεπιδρούν μέσω αυτών να βάλουμε ένα τέλος στην εκμετάλλευση.

Ένας χρόνος από το δημοψήφισμα του Ιανού

Γιώργος Μαυρωτάς | Δημοσιεύθηκε 06.07.2017
Γιώργος Μαυρωτάς

Στο δημοψήφισμα αυτό ήρθε «Όχι» ημίχρονο - «Ναι» τελικό, για να μιλήσουμε με όρους στοιχήματος. Την Κυριακή το απόγευμα δηλαδή νίκησε το «Όχι» αλλά το βράδυ και τις επόμενες μέρες το «Όχι» μετατράπηκε σε «Ναι». Έκτοτε έχουν ακουστεί διάφορες μαρτυρίες των πρωταγωνιστών (Βαρουφάκης, Κωνσταντοπούλου) αλλά είναι νωρίς για να αποφανθεί η ιστορία το πώς και το γιατί. Ας δούμε όμως ποιος κέρδισε. Το Όχι που κέρδισε ήταν πολλά Όχι μαζί. Όχι στο παλιό πολιτικό σύστημα που στήριξε ανοιχτά το «Ναι». Όχι στα κανάλια που χάνοντας πολλές φορές το μέτρο έστρεψαν τον κόσμο αντίθετα. Όχι στους ξένους που θέλουν να μας πιουν το αίμα όπως έλεγε η γνωστή αφίσα με τον Σόιμπλε. Όχι γιατί δεν θέλουμε να μας λένε τι θα κάνουμε. Όχι γιατί θα τους τρομάξουμε και θα μας τα χαρίσουν τα δανεικά.

Το κέρδος του ελληνικού δημοψηφίσματος

Άδωνις Γεωργιάδης | Δημοσιεύθηκε 06.07.2017
Άδωνις Γεωργιάδης

Ας δούμε όμως και τη θετική σκοπιά του Δημοψηφίσματός μας, ο διχασμός που επεκράτησε στην Ελληνική Κοινωνία και πήρε το όνομα Μνημόνιο/Αντιμνημόνιο, είναι σαν να ξέσπασε με εκείνο το 62% και να ξεθύμανε. Τώρα ψηφίζονται πια τα Μνημόνια και οι εφαρμοστικοί τους νόμοι, ακόμη και το Υπερταμείο με τα 99 χρόνια και τον υποχρεωτικά Ξένο Πρόεδρο, αλλά οι χαρακτηρισμοί που κυριάρχησαν την προηγουμένη περίοδο και λίγο έλειψε να μας οδηγήσουν σε εμφύλιο πόλεμο, εξέλειψαν και αυτό είναι μεγάλο κέρδος.

Ενότητα και αλλαγή της νοοτροπίας οι μόνες διέξοδοι

Παντελής Αναστασόπουλος | Δημοσιεύθηκε 13.05.2017
Παντελής Αναστασόπουλος

Η απάντηση στο ανωτέρω ερώτημα είναι το ότι ακόμα δεν θέλουμε σαν λαός να παραδεχτούμε τα αίτια του προβλήματος και το γεγονός ότι δεν ευθύνονται μόνο οι Έλληνες πολιτικοί, αλλά και γενικότερα, ο ελληνικός λαός και η νοοτροπία μας. Άλλες χώρες αντιμετωπίζουν τα προβλήματά τους πολύ πιο εύκολα και οργανωμένα γιατί οι πολίτες και οι πολιτικοί εκεί βάζουν στην άκρη τις ιδεολογικές τους διαφορές και κινούνται προς μια ενιαία κατεύθυνση. Εμείς, που από τη φύση μας, τείνουμε προς τη διχόνοια, είμαστε τόσο εγωιστές και πεισματάρηδες, που προτιμούμε να επικρατήσουμε της αντίθετης ιδεολογίας, παρά να τα... βρούμε και να εστιάσουμε στην εθνική μας σωτηρία.

Νέα Δημοκρατία: To «άσωτο» κόμμα

Γιάννης Δέτσης | Δημοσιεύθηκε 06.03.2017
Γιάννης Δέτσης

Η ΝΔ οφείλει, λοιπόν, να ενισχύσει την κριτική της και να εδραιώσει την αντιπολιτευτική της στάση απέναντι στην κυβέρνηση, υιοθετώντας μια θετική πολιτική, στα λόγια και οπωσδήποτε στη συμπεριφορά της. Κι αυτό, αφ' ενός διότι η διχαστική ρητορική είναι το «προνομιακό» γήπεδο της κυβέρνησης και αφ΄ετέρου επειδή κανένα κόμμα (πολλώ δε μάλλον το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης) δεν δικαιούται και δεν ωφελείται υψώνοντας τιμωρητικά το δάκτυλο στους πολίτες. Με άλλα λόγια, δεν είναι οι πολίτες ο Άσωτος Υιός, που αναμένεται να επιστρέψει στη ΝΔ. Είναι η ΝΔ το άσωτο κόμμα, που οφείλει να επιστρέψει στους πολίτες.

Είμαστε εμείς, ανόητε!

Γιάννης Λιάρος | Δημοσιεύθηκε 06.02.2017
Γιάννης Λιάρος

Η κ. Γεροβασίλη έκανε αυτό που κάνει συστηματικά εδώ και 12 μήνες η κυβέρνηση: διαστρέβλωσε εντελώς την πραγματικότητα, λέγοντας ότι «στο παρελθόν δεν υπήρχαν φαινόμενα όπως οι προπηλακισμοί υπουργών και βουλευτών αυτή την περίοδο». Αμηχανία μπροστά στην άβολη αλήθεια ή εσκεμμένο ψέμα για τους λωτοφάγους; Στην περίπτωσή της, βέβαια, το ψέμα δεν έχει απλώς κοντά ποδάρια, είναι εντελώς κουτσό! Τα ουκ ολίγα θύματα, πρώην υπουργοί και βουλευτές, κάποιοι από τους οποίους όχι απλώς προπηλακίστηκαν αλλά υπέστησαν ακόμα και ξυλοδαρμό μέσα στα προηγούμενα 5 χρόνια, είναι αψευδείς μάρτυρες αυτής της πραγματικότητας, η οποία ουδόλως είχε ενοχλήσει την κ. Γεροβασίλη και τους συντρόφους της τότε.

Εγκλωβισμένοι στα διλήμματα

Ιωάννης Καραμαγκάλης | Δημοσιεύθηκε 05.07.2016
Ιωάννης Καραμαγκάλης

Από το 1974, οπότε και η χώρα διανύει την πιο μακρά περίοδο ευημερίας της σύγχρονης ιστορίας της, τα διλήμματα έχουν στοιχειώσει τις σημαντικότερες στιγμές και τα πιο κρίσιμα σταυροδρόμια: Από τα μέσα της δεκαετίας του '70 και την κόντρα «Ανήκομεν εις την δύσιν» - «ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο», μέχρι το σύγχρονο δίλημμα «Μνημόνιο-Αντιμνημόνιο» και «Ευρώ - Δραχμή».

Ένα Παραμύθι Χωρίς Κακό Λύκο

Ναντίνα Χριστοπούλου | Δημοσιεύθηκε 03.07.2016
Ναντίνα Χριστοπούλου

Αυτή η ιστορία δεν έχει κακό λύκο. Η δική μας όμως, έχει. Και τη Δευτέρα το πρωί που θα ξυπνήσουμε και θα κοιτάξουμε δίπλα μας, τότε, θα τον δούμε να μάς χαμογελάει. Έχει επίσης και δεύτερο λύκο. Τον διχασμό που καραδοκεί ανάμεσά μας. Και όταν έρθει η ώρα να βρεθούμε ανάμεσα στους λύκους, δεν θα υπάρχει περιθώριο για κανένα δημοψήφισμα.

Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: «Δεν πρέπει να επιτρέψουμε το δηλητήριο του διχασμού να στάξει στις ψυχές μας»

HuffPost Greece | Newsroom | Δημοσιεύθηκε 01.07.2015

Έκκληση για ενότητα απηύθυνε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος ...

Κάποιοι μας οδηγούν στον εθνικό διχασμό. Ας αντιδράσουμε!

Πέτρος Τρουπιώτης | Δημοσιεύθηκε 29.06.2016
Πέτρος Τρουπιώτης

Οι πολίτες καλούμαστε να ψηφίσουμε υπέρ ή κατά μιας πρότασης που όπως φαίνεται δεν είναι πρόταση και ίσως να μην ισχύει καν. Και από την άλλη, αν ψηφίσουμε «όχι», κανείς δεν ξέρει τι σημαίνει. Ποιο είναι δηλαδή το επόμενο βήμα. Θα ξεκινήσουμε νέες συζητήσεις και με ποιους; Θέλουν οι άλλοι νέες συζητήσεις;

Το μέτρο είναι ο άνθρωπος

Μανώλης Γλέζος | Δημοσιεύθηκε 29.06.2016
Μανώλης Γλέζος

Αντί να μας εξηγήσουν για ποιο λόγο υπερασπίστηκαν τις τράπεζες και όχι τον λαό. Δεν ακούσαμε ούτε μια κουβέντα για την λιτότητα, για την ανεργία για τον υποσιτισμό, για την μετανάστευση των νέων στο εξωτερικό, για τις 5.000 αυτοκτονίες για οικονομικούς λόγους καi το μόνο που ακούμε είναι ότι το τραπεζικό σύστημα μένει απροστάτευτο.

«Εμείς» κι «αυτοί». Η Ελλάδα ξανά χωρισμένη στα δύο

Δημήτρης Τσιόδρας | Δημοσιεύθηκε 22.06.2016
Δημήτρης Τσιόδρας

Βλέπουμε τις χωριστές συγκεντρώσεις, τη μια οι φιλοκυβερνητικοί με σύνθημα «όχι στη λιτότητα», την άλλη οι αντικυβερνητικοί με σύνθημα «μένουμε Ευρώπη». Άλλη μια αφορμή να εκφραστεί ο διχασμός. Αν δει κάποιος τα πράγματα ψύχραιμα και σοβαρά, δεν αντιλαμβάνεται γιατί κάποιος που είναι εναντίον της λιτότητας είναι ντε και καλά εναντίον της συμμετοχής στο ευρώ και γιατί κάποιος που κατεβαίνει την επόμενη μέρα σε συγκέντρωση υπέρ του ευρώ, είναι απαραιτήτως υπέρμαχος της λιτότητας.

Πόλωση, ο πραγματικός κίνδυνος

Χριστιάννα Γύρα | Δημοσιεύθηκε 20.06.2016
Χριστιάννα Γύρα

Τις τελευταίες μέρες έχει κυριαρχήσει ένας στείρος, αφοριστικός, καταγγελτικός, ειρωνικός και σαρκαστικός λόγος, που ενώ μπορεί να ξεκίνησε από λίγες ακραία χυδαίες φωνές, εντέλει απλώθηκε και τροφοδοτήθηκε (και τροφοδοτείται ακόμη και τώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές) από όλες τις κατευθύνσεις, με αποτέλεσμα να τελούμε πλέον σε καθεστώς ηφαιστειακό, σε καθεστώς πολεμικό, σε καθεστώς εμπρηστικά επικίνδυνο.

Γιάννης Πιτταράς

Τα μέτρα που διχάζουν τη ΝΔ. Γρίφος η στάση Σαμαρά

HuffingtonPost.com | Γιάννης Πιτταράς | Δημοσιεύθηκε 11.05.2015

Στα δύο έχει χωριστεί η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ σε σχέση με τη στάση που θα πρ...

Ένας νέος και...η μοίρα μας

Σοφία Παπαϊωάννου | Δημοσιεύθηκε 27.06.2015
Σοφία Παπαϊωάννου

Μέσα σε όλη αυτή την φασαρία και τον τσακωμό ένα νέο παιδί επιζητά ένα στέρεο περιβάλλον. Μία δουλειά για να δημιουργήσει, να καταστρώσει σχέδια για το μέλλον και να μπορέσει να ονειρευτεί και να ανταγωνιστεί ισάξια τον νέο της Ευρώπης και της Αμερικής. Θέλει απλά μία χώρα που θα τον υποστηρίζει και θα τον ενισχύει. Μία χώρα που θα στοχεύει μπροστά, όπως και ο ίδιος και θα σχεδιάζει μόνο την ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό του κράτους. Κάτι στο οποίο θεωρητικά συμφωνούμε όλοι χωρίς διχασμούς. Θέλει ένα σχέδιο και μία συμφωνία που θα μας κάνει να αισθανόμαστε ότι αυτή η τρίωρη απόσταση από το κέντρο της διάλεξης στην κεντρική Ευρώπη δεν είναι ούτε ζηλευτή ούτε τόσο μακρινή.