Τ.Ι.Ν.Α

Μια άλλη ΤΙΝΑ: Από το Μνημόνιο στο Grexit

Σωτήρης Μητραλέξης | Δημοσιεύθηκε 27.04.2017
Σωτήρης Μητραλέξης

Θα μπορούσε να αναφερθεί κανείς στις διαπιστώσεις εντός του ΔΝΤ ήδη από το 2010 για το ενδεχόμενο αποτυχίας του προγράμματος «ακόμα κι αν εφαρμοστούν πλήρως οι μεταρρυθμίσεις», ή στο γεγονός ότι τα «τεχνοκρατικά προγράμματα» προέκυψαν ως παζλ/μπουχάρα ψηφίδων-κουρελιών από συνταγές για άλλα κράτη με άλλες ανάγκες και άλλα προβλήματα. Θα μπορούσε κανείς να μιλήσει για τους απολύτως σουρεαλιστικούς στόχους, όπως το 3,5% του πλεονάσματος, τους οποίους δεν επιτυγχάνουν ούτε τα κράτη που τους επιβάλλουν.

Γαλλικές εκλογές, η Ευρώπη στον καθρέφτη

Κωστής Παπαϊωάννου | Δημοσιεύθηκε 24.03.2017
Κωστής Παπαϊωάννου

"Au nom du peuple. Et maintenant la France". Αυτό λέει η Λεπέν. Γιατί εκείνη κατάλαβε πως δεν μακιγιάρονταν οι βαθιές πολιτικές ρυτίδες της Χίλαρι Κλίντον με τη λάμψη των αστέρων του Χόλυγουντ και το πολιτικό glam της οικογένειας Μπους. Εκείνη κατάλαβε πως η οργή για τις Χίλαρι είναι δυνατότερη, γεννάει Brexit και Τραμπ. Γιατί, αντίστροφα, δε φτάνει η απέχθεια για τους Τραμπ για να κερδίζουν οι Χίλαρι. Εκεί είμαστε σήμερα. Το σκιάχτρο της Λεπέν φοβίζει όλο κι λιγότερο όσο το κραδαίνουν οι διαχειριστές του Ευρωπαϊκού αδιεξόδου.

Ο λαϊκισμός, του λαϊκισμού, το λαϊκισμό... ω Αντι-λαϊκισμέ

Παντελής Κάλλιας | Δημοσιεύθηκε 01.02.2017
Παντελής Κάλλιας

Στον αντίποδα όμως του λαϊκισμού υπάρχει, ο αντι-λαϊκισμός. Άλλωστε η κατηγορία κάποιου ως «λαϊκιστή» προέρχεται από κάποιον άλλον ο οποίος διατείνεται ότι είναι «αντι-λαϊκιστής» έχοντας την πεποίθηση ότι κατέχει τη μοναδική αλήθεια. Η ανωτέρω έκφραση της μοναδική αλήθειας, η οποία χρησιμοποιείται κατά κόρον τελευταία στην εγχώρια πολιτική σκηνή, απορρέει από αυτούς που διατείνονται ως αντι-λαϊκιστές. Ωστόσο, η πεποίθηση ενός ανθρώπου ότι είναι ο γνώστης, ο αληθινός, ο ορθόδοξος, κρύβει είτε μια έντονη μεγαλομανία, είτε ένα βαθύ λαϊκισμό μέσω του οποίου προσπαθεί να προσποριστεί ίδιον όφελος.

Γνωρίστε την «Τίνα», τη νέα πρωθυπουργό της Ελλάδας!

Σωτήρης Μητραλέξης | Δημοσιεύθηκε 21.09.2016
Σωτήρης Μητραλέξης

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο το ζήτημα του ποιος είναι στην εξουσία είναι σημαντικό μόνο μέχρις ενός ορισμένου και περιορισμένου βαθμού, δεδομένου ότι η νέα συμφωνία αφήνει ένα εξαιρετικά στενό περιθώριο για ελεύθερη πολιτική βούληση. Στο πλαίσιο αυτό, όλες οι συζητήσεις για «αριστερά» ή «δεξιά» κόμματα και πολιτικούς φαίνεται να είναι επίπονα περιττή.

Εκλογές, Μνημόνια και Υποσχέσεις: το παλιό πολιτικό σύστημα σε νέες περιπέτειες

Αντιγόνη Λυμπεράκη | Δημοσιεύθηκε 28.08.2016
Αντιγόνη Λυμπεράκη

Από το 1ο Μνημόνιο κι έπειτα, μας κυβερνά μια ολόκληρη δυναστεία από συνονόματες ξαδέλφες: η δυναστεία των ξαδελφών ΤΙΝΑ (There Is No Alternative ή, επί το ελληνικότερον, «Δεν Αποφασίζω Διότι Δεν Υπάρχει Επιλογή» -ΔΑΔΔΥΕ). Με χρονολογική σειρά, πρώτα γνωρίσαμε την ΤΙΝA. Παπανδρέου, μετά την ΤΙΝΑ Σαμαρά- Βενιζέλου (προσωρινώς και με τρίτο επίθετο Κουβέλη) και πιο πρόσφατα τη νεότερη ΤΙΝΑ Τσίπρα-Καμμένου. Την ίδια ώρα, καραδοκούσαν κάπου στη σκιά και η Δραχμο-ΤΙΝΑ Λαφαζάνη με την ξαδέλφη της από το εξωτερικό TINA-Grexit.